MULTIPRO: Vertaileva arviointikonsepti julkisen ja yksityisen hyvinvointipalvelun arviointiin

Translated title of the contribution: MULTIPRO: Concept for parallel evaluation of public and private well-being services

Inka Lappalainen, Ilmari Lappeteläinen, Erja Wiili-Peltola, Minna Kansola

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Kunnissa käynnissä oleva palvelurakenteen muutos ja monituottajamalleihin siirtyminen on monitahoinen mutta yhä laajempaa kannatusta saava kehityssuunta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tilaaja-tuottaja-ajattelun omaksuminen edellyttää entistä yhtenäisempiä palvelutuottajien arviointikriteerejä sekä entistä vuorovaikutteisempia arviointitapoja palvelujen kilpailuttamiseen, ohjaukseen sekä kehittämiseen. VTT:n asiantuntijat kehittivät yhteistyössä kumppaneidensa kanssa palvelutuottajia vertailevan ja kehittävän arviointikonseptin. Se tarjoaa moniäänisen arviointiprosessin palvelutuottajien sisäiseen uudistumiseen, toisilta oppimiseen sekä tilaaja-tuottajayhteistyöhön. Julkaisu taustoittaa ja esittelee arviointikonseptin sekä kaksi sen sovelluskohdetta, jotka kohdistuivat kunnallisen ja yksityisen palvelumallin rinnakkaiseen arviointiin. Toisessa pilotissa arviointikohteena oli terveysasematoiminta Tampereella ja toisessa vanhusten tehostettu palveluasuminen Porissa. Lopuksi esitetään kiteytys arviointikonseptin tarpeista ja hyödyistä peruspalvelujen rakennemuutoksessa ja monituottajamallien kehittämisessä. Tarkoituksena on herättää ajatuksia hyvinvointipalvelujen arvioinnin monitahoisuudesta ja hyödyistä tilaaja-tuottajamalleja kehitettäessä mutta myös tarjota selkeä toimintamalli arviointityöhön tarttumiseksi. Julkaisu on kohdennettu erityisesti hyvinvointipalvelujen kuntatilaajille ja tuottajaorganisaatioille sekä kuntapäättäjille mutta myös kaikkien aiheesta kiinnostuneiden hyödynnettäväksi.
  Translated title of the contributionMULTIPRO: Concept for parallel evaluation of public and private well-being services
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages70
  ISBN (Electronic)978-951-38-7703-3
  ISBN (Print)978-951-38-7702
  Publication statusPublished - 2011
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
  Number2578
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • public and private services
  • multiple supplier models
  • well-being
  • benchmarking

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'MULTIPRO: Concept for parallel evaluation of public and private well-being services'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this