Muovikomposiittirakenteen suunnittelu ja elinikä: Yhteenveto

Pekka Pankakoski, Pertti Auerkari, Pentti Kauppinen, Matti Sarkimo, Tero Uuttu

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tutkimuksessa määritettiin muovikomposiittituotteen valmistuksessa tai käyttörasituksessa syntyvien vikojen vaikutukset lujuuteen ja elinikään niin, että niitä voidaan käyttää lähtötietoina suunnittelussa ja elinikäarvioissa. Kohteiksi valittiin kolme teollista rakennetta: hiilikuitu-epoksikerroslevy, lasikuitulujitteinen laminaattirakenne ja lasikuitulujitteinen paineputki. Lisäksi kehitettiin ja arvioitiin kohteille soveltuvia menetelmiä ja apuvälineitä, etenkin rikkomattomia testausmenetelmiä (NDT). Kerroslevyn pintalaminaatin iskuvaurio on määritettävissä läpäisevällä ultraäänitekniikalla, ja vain toiselta puolelta tehtävään tarkastukseen soveltuu mm. holografinen interferometria. Iskuvaurion vaikutus kerroslevyn taivutuslujuuteen ja vastaavasti paineputken paineenkestoon voitiin ennustaa yksinkertaisesti sekä iskuenergian ja iskujen lukumäärän perusteella että mitatun vaurion koon perusteella. Tätä voidaan hyödyntää suunniteltaessa rakenteita tietylle sallitulle vikakoolle tai arvioitaessa kestävyyttä ja elinikää vaurioita todettaessa. Lasikuitulujitteisen laminaattirakenteen väsymislujuutta ja väsymiselinikää voitiin arvioida yksinkertaisimmin simuloivalla rakennekuormituksella. Tähän voidaan yhdistää käyttötilannetta vastaava kuormitusspektri ja näin välttää hankalia paikallisten huippukuormituskohtien tai anisotropian tarkasteluja. Lasikuitulujitteisen eristämättömän paineputken toistuva ylikuumentuminen (sallittuun nähden) ei aiheuttanut merkittäviä venymiä tai vaurioita. Tulosten perusteella voidaan tällaisessa tapauksessa lieventää suunnitteluperusteita tai sallia käyttöiän pidentäminen toistuvista rajoitetuista ylikuumenemisjaksoista huolimatta.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages39
  ISBN (Print)951-38-4309-2
  Publication statusPublished - 1992
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1415
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  Polymers

  Keywords

  • composite structures
  • design
  • service life
  • damage
  • defects
  • strength
  • mechanical properties
  • fatigue life
  • nondestructive tests
  • reinforced plastics
  • fiberglass reinforced plastics
  • carbon fibers
  • epoxy laminates
  • fiber laminates
  • plastic pipes
  • service

  Cite this

  Pankakoski, P., Auerkari, P., Kauppinen, P., Sarkimo, M., & Uuttu, T. (1992). Muovikomposiittirakenteen suunnittelu ja elinikä: Yhteenveto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1415
  Pankakoski, Pekka ; Auerkari, Pertti ; Kauppinen, Pentti ; Sarkimo, Matti ; Uuttu, Tero. / Muovikomposiittirakenteen suunnittelu ja elinikä : Yhteenveto. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 39 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1415).
  @book{7276e64e87b14dbab117265933f82f41,
  title = "Muovikomposiittirakenteen suunnittelu ja elinik{\"a}: Yhteenveto",
  abstract = "Tutkimuksessa m{\"a}{\"a}ritettiin muovikomposiittituotteen valmistuksessa tai k{\"a}ytt{\"o}rasituksessa syntyvien vikojen vaikutukset lujuuteen ja elinik{\"a}{\"a}n niin, ett{\"a} niit{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} l{\"a}ht{\"o}tietoina suunnittelussa ja elinik{\"a}arvioissa. Kohteiksi valittiin kolme teollista rakennetta: hiilikuitu-epoksikerroslevy, lasikuitulujitteinen laminaattirakenne ja lasikuitulujitteinen paineputki. Lis{\"a}ksi kehitettiin ja arvioitiin kohteille soveltuvia menetelmi{\"a} ja apuv{\"a}lineit{\"a}, etenkin rikkomattomia testausmenetelmi{\"a} (NDT). Kerroslevyn pintalaminaatin iskuvaurio on m{\"a}{\"a}ritett{\"a}viss{\"a} l{\"a}p{\"a}isev{\"a}ll{\"a} ultra{\"a}{\"a}nitekniikalla, ja vain toiselta puolelta teht{\"a}v{\"a}{\"a}n tarkastukseen soveltuu mm. holografinen interferometria. Iskuvaurion vaikutus kerroslevyn taivutuslujuuteen ja vastaavasti paineputken paineenkestoon voitiin ennustaa yksinkertaisesti sek{\"a} iskuenergian ja iskujen lukum{\"a}{\"a}r{\"a}n perusteella ett{\"a} mitatun vaurion koon perusteella. T{\"a}t{\"a} voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} suunniteltaessa rakenteita tietylle sallitulle vikakoolle tai arvioitaessa kest{\"a}vyytt{\"a} ja elinik{\"a}{\"a} vaurioita todettaessa. Lasikuitulujitteisen laminaattirakenteen v{\"a}symislujuutta ja v{\"a}symiselinik{\"a}{\"a} voitiin arvioida yksinkertaisimmin simuloivalla rakennekuormituksella. T{\"a}h{\"a}n voidaan yhdist{\"a}{\"a} k{\"a}ytt{\"o}tilannetta vastaava kuormitusspektri ja n{\"a}in v{\"a}ltt{\"a}{\"a} hankalia paikallisten huippukuormituskohtien tai anisotropian tarkasteluja. Lasikuitulujitteisen erist{\"a}m{\"a}tt{\"o}m{\"a}n paineputken toistuva ylikuumentuminen (sallittuun n{\"a}hden) ei aiheuttanut merkitt{\"a}vi{\"a} venymi{\"a} tai vaurioita. Tulosten perusteella voidaan t{\"a}llaisessa tapauksessa lievent{\"a}{\"a} suunnitteluperusteita tai sallia k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n pident{\"a}minen toistuvista rajoitetuista ylikuumenemisjaksoista huolimatta.",
  keywords = "composite structures, design, service life, damage, defects, strength, mechanical properties, fatigue life, nondestructive tests, reinforced plastics, fiberglass reinforced plastics, carbon fibers, epoxy laminates, fiber laminates, plastic pipes, service",
  author = "Pekka Pankakoski and Pertti Auerkari and Pentti Kauppinen and Matti Sarkimo and Tero Uuttu",
  year = "1992",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4309-2",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1415",
  address = "Finland",

  }

  Pankakoski, P, Auerkari, P, Kauppinen, P, Sarkimo, M & Uuttu, T 1992, Muovikomposiittirakenteen suunnittelu ja elinikä: Yhteenveto. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1415, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Muovikomposiittirakenteen suunnittelu ja elinikä : Yhteenveto. / Pankakoski, Pekka; Auerkari, Pertti; Kauppinen, Pentti; Sarkimo, Matti; Uuttu, Tero.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 39 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1415).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Muovikomposiittirakenteen suunnittelu ja elinikä

  T2 - Yhteenveto

  AU - Pankakoski, Pekka

  AU - Auerkari, Pertti

  AU - Kauppinen, Pentti

  AU - Sarkimo, Matti

  AU - Uuttu, Tero

  PY - 1992

  Y1 - 1992

  N2 - Tutkimuksessa määritettiin muovikomposiittituotteen valmistuksessa tai käyttörasituksessa syntyvien vikojen vaikutukset lujuuteen ja elinikään niin, että niitä voidaan käyttää lähtötietoina suunnittelussa ja elinikäarvioissa. Kohteiksi valittiin kolme teollista rakennetta: hiilikuitu-epoksikerroslevy, lasikuitulujitteinen laminaattirakenne ja lasikuitulujitteinen paineputki. Lisäksi kehitettiin ja arvioitiin kohteille soveltuvia menetelmiä ja apuvälineitä, etenkin rikkomattomia testausmenetelmiä (NDT). Kerroslevyn pintalaminaatin iskuvaurio on määritettävissä läpäisevällä ultraäänitekniikalla, ja vain toiselta puolelta tehtävään tarkastukseen soveltuu mm. holografinen interferometria. Iskuvaurion vaikutus kerroslevyn taivutuslujuuteen ja vastaavasti paineputken paineenkestoon voitiin ennustaa yksinkertaisesti sekä iskuenergian ja iskujen lukumäärän perusteella että mitatun vaurion koon perusteella. Tätä voidaan hyödyntää suunniteltaessa rakenteita tietylle sallitulle vikakoolle tai arvioitaessa kestävyyttä ja elinikää vaurioita todettaessa. Lasikuitulujitteisen laminaattirakenteen väsymislujuutta ja väsymiselinikää voitiin arvioida yksinkertaisimmin simuloivalla rakennekuormituksella. Tähän voidaan yhdistää käyttötilannetta vastaava kuormitusspektri ja näin välttää hankalia paikallisten huippukuormituskohtien tai anisotropian tarkasteluja. Lasikuitulujitteisen eristämättömän paineputken toistuva ylikuumentuminen (sallittuun nähden) ei aiheuttanut merkittäviä venymiä tai vaurioita. Tulosten perusteella voidaan tällaisessa tapauksessa lieventää suunnitteluperusteita tai sallia käyttöiän pidentäminen toistuvista rajoitetuista ylikuumenemisjaksoista huolimatta.

  AB - Tutkimuksessa määritettiin muovikomposiittituotteen valmistuksessa tai käyttörasituksessa syntyvien vikojen vaikutukset lujuuteen ja elinikään niin, että niitä voidaan käyttää lähtötietoina suunnittelussa ja elinikäarvioissa. Kohteiksi valittiin kolme teollista rakennetta: hiilikuitu-epoksikerroslevy, lasikuitulujitteinen laminaattirakenne ja lasikuitulujitteinen paineputki. Lisäksi kehitettiin ja arvioitiin kohteille soveltuvia menetelmiä ja apuvälineitä, etenkin rikkomattomia testausmenetelmiä (NDT). Kerroslevyn pintalaminaatin iskuvaurio on määritettävissä läpäisevällä ultraäänitekniikalla, ja vain toiselta puolelta tehtävään tarkastukseen soveltuu mm. holografinen interferometria. Iskuvaurion vaikutus kerroslevyn taivutuslujuuteen ja vastaavasti paineputken paineenkestoon voitiin ennustaa yksinkertaisesti sekä iskuenergian ja iskujen lukumäärän perusteella että mitatun vaurion koon perusteella. Tätä voidaan hyödyntää suunniteltaessa rakenteita tietylle sallitulle vikakoolle tai arvioitaessa kestävyyttä ja elinikää vaurioita todettaessa. Lasikuitulujitteisen laminaattirakenteen väsymislujuutta ja väsymiselinikää voitiin arvioida yksinkertaisimmin simuloivalla rakennekuormituksella. Tähän voidaan yhdistää käyttötilannetta vastaava kuormitusspektri ja näin välttää hankalia paikallisten huippukuormituskohtien tai anisotropian tarkasteluja. Lasikuitulujitteisen eristämättömän paineputken toistuva ylikuumentuminen (sallittuun nähden) ei aiheuttanut merkittäviä venymiä tai vaurioita. Tulosten perusteella voidaan tällaisessa tapauksessa lieventää suunnitteluperusteita tai sallia käyttöiän pidentäminen toistuvista rajoitetuista ylikuumenemisjaksoista huolimatta.

  KW - composite structures

  KW - design

  KW - service life

  KW - damage

  KW - defects

  KW - strength

  KW - mechanical properties

  KW - fatigue life

  KW - nondestructive tests

  KW - reinforced plastics

  KW - fiberglass reinforced plastics

  KW - carbon fibers

  KW - epoxy laminates

  KW - fiber laminates

  KW - plastic pipes

  KW - service

  M3 - Report

  SN - 951-38-4309-2

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Muovikomposiittirakenteen suunnittelu ja elinikä

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Pankakoski P, Auerkari P, Kauppinen P, Sarkimo M, Uuttu T. Muovikomposiittirakenteen suunnittelu ja elinikä: Yhteenveto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 39 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1415).