Muovisten seinäverhousmateriaalien likaantuvuuden ja puhdistettavuuden arviointiperusteet

Liisa Rautiainen, Marjatta Wäänänen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tiloissa, joissa seinäpinnat likaantuvat herkästi, tulee päällystettä tai pinnoitetta valittaessa ottaa huomioon myös tuotteiden likaantuvuus ja puhdistettavuus. Koska likaantuminen ei useinkaan ole vältettävissä on pinnan pesunkestävyys ja pinnan Partiointi/ huokoisuus ja kemiallinen rakenne keskeisiä ominaisuuksia. On yritetty löytää suhteellisen yksinkertainen koestusmenetelmä, jolla arvioidaan sekä kuivan pölymäisen lian että rasvaisen lian tarttuvuutta ja poispestävyyttä. Pesuaineena menetelmässä käytetään seosta, joka vastaa lievästi emäksistä yleispuhdistusainetta. Lika pestään pesukoneella, jossa pesimenä on selluloosasieni. Tahran tummuutta arvioidaan asteikolla 1 - 5, jossa 5 vastaa tumminta tahraa ja 1 juuri havaittavissa olevaa. Apuna käytetään valokuvattua tahraasteikkoa. Mikäli tahra ei lähde edellämainitulla pesumenettelyllä käytetään puhdistukseen liuotinta sisältävää puhdistusainetta. Pinnan martioinnin, huokoisuuden ja kemiallisen rakenteen vaikutusta likaantuvuuteen ja puhdistettavuuteen on selvitetty pintojen mikroskooppikuvauksilla sekä asetonikokeilla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages49
ISBN (Print)951-38-1516-1
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number117
ISSN0358-5085

Cite this

Rautiainen, L., & Wäänänen, M. (1982). Muovisten seinäverhousmateriaalien likaantuvuuden ja puhdistettavuuden arviointiperusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 117
Rautiainen, Liisa ; Wäänänen, Marjatta. / Muovisten seinäverhousmateriaalien likaantuvuuden ja puhdistettavuuden arviointiperusteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 49 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 117).
@book{bf4c34cd057a4b41810c9939ae894082,
title = "Muovisten sein{\"a}verhousmateriaalien likaantuvuuden ja puhdistettavuuden arviointiperusteet",
abstract = "Tiloissa, joissa sein{\"a}pinnat likaantuvat herk{\"a}sti, tulee p{\"a}{\"a}llystett{\"a} tai pinnoitetta valittaessa ottaa huomioon my{\"o}s tuotteiden likaantuvuus ja puhdistettavuus. Koska likaantuminen ei useinkaan ole v{\"a}ltett{\"a}viss{\"a} on pinnan pesunkest{\"a}vyys ja pinnan Partiointi/ huokoisuus ja kemiallinen rakenne keskeisi{\"a} ominaisuuksia. On yritetty l{\"o}yt{\"a}{\"a} suhteellisen yksinkertainen koestusmenetelm{\"a}, jolla arvioidaan sek{\"a} kuivan p{\"o}lym{\"a}isen lian ett{\"a} rasvaisen lian tarttuvuutta ja poispest{\"a}vyytt{\"a}. Pesuaineena menetelm{\"a}ss{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n seosta, joka vastaa liev{\"a}sti em{\"a}ksist{\"a} yleispuhdistusainetta. Lika pest{\"a}{\"a}n pesukoneella, jossa pesimen{\"a} on selluloosasieni. Tahran tummuutta arvioidaan asteikolla 1 - 5, jossa 5 vastaa tumminta tahraa ja 1 juuri havaittavissa olevaa. Apuna k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n valokuvattua tahraasteikkoa. Mik{\"a}li tahra ei l{\"a}hde edell{\"a}mainitulla pesumenettelyll{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n puhdistukseen liuotinta sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}{\"a} puhdistusainetta. Pinnan martioinnin, huokoisuuden ja kemiallisen rakenteen vaikutusta likaantuvuuteen ja puhdistettavuuteen on selvitetty pintojen mikroskooppikuvauksilla sek{\"a} asetonikokeilla.",
author = "Liisa Rautiainen and Marjatta W{\"a}{\"a}n{\"a}nen",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1516-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "117",
address = "Finland",

}

Rautiainen, L & Wäänänen, M 1982, Muovisten seinäverhousmateriaalien likaantuvuuden ja puhdistettavuuden arviointiperusteet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 117, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Muovisten seinäverhousmateriaalien likaantuvuuden ja puhdistettavuuden arviointiperusteet. / Rautiainen, Liisa; Wäänänen, Marjatta.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 49 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 117).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Muovisten seinäverhousmateriaalien likaantuvuuden ja puhdistettavuuden arviointiperusteet

AU - Rautiainen, Liisa

AU - Wäänänen, Marjatta

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Tiloissa, joissa seinäpinnat likaantuvat herkästi, tulee päällystettä tai pinnoitetta valittaessa ottaa huomioon myös tuotteiden likaantuvuus ja puhdistettavuus. Koska likaantuminen ei useinkaan ole vältettävissä on pinnan pesunkestävyys ja pinnan Partiointi/ huokoisuus ja kemiallinen rakenne keskeisiä ominaisuuksia. On yritetty löytää suhteellisen yksinkertainen koestusmenetelmä, jolla arvioidaan sekä kuivan pölymäisen lian että rasvaisen lian tarttuvuutta ja poispestävyyttä. Pesuaineena menetelmässä käytetään seosta, joka vastaa lievästi emäksistä yleispuhdistusainetta. Lika pestään pesukoneella, jossa pesimenä on selluloosasieni. Tahran tummuutta arvioidaan asteikolla 1 - 5, jossa 5 vastaa tumminta tahraa ja 1 juuri havaittavissa olevaa. Apuna käytetään valokuvattua tahraasteikkoa. Mikäli tahra ei lähde edellämainitulla pesumenettelyllä käytetään puhdistukseen liuotinta sisältävää puhdistusainetta. Pinnan martioinnin, huokoisuuden ja kemiallisen rakenteen vaikutusta likaantuvuuteen ja puhdistettavuuteen on selvitetty pintojen mikroskooppikuvauksilla sekä asetonikokeilla.

AB - Tiloissa, joissa seinäpinnat likaantuvat herkästi, tulee päällystettä tai pinnoitetta valittaessa ottaa huomioon myös tuotteiden likaantuvuus ja puhdistettavuus. Koska likaantuminen ei useinkaan ole vältettävissä on pinnan pesunkestävyys ja pinnan Partiointi/ huokoisuus ja kemiallinen rakenne keskeisiä ominaisuuksia. On yritetty löytää suhteellisen yksinkertainen koestusmenetelmä, jolla arvioidaan sekä kuivan pölymäisen lian että rasvaisen lian tarttuvuutta ja poispestävyyttä. Pesuaineena menetelmässä käytetään seosta, joka vastaa lievästi emäksistä yleispuhdistusainetta. Lika pestään pesukoneella, jossa pesimenä on selluloosasieni. Tahran tummuutta arvioidaan asteikolla 1 - 5, jossa 5 vastaa tumminta tahraa ja 1 juuri havaittavissa olevaa. Apuna käytetään valokuvattua tahraasteikkoa. Mikäli tahra ei lähde edellämainitulla pesumenettelyllä käytetään puhdistukseen liuotinta sisältävää puhdistusainetta. Pinnan martioinnin, huokoisuuden ja kemiallisen rakenteen vaikutusta likaantuvuuteen ja puhdistettavuuteen on selvitetty pintojen mikroskooppikuvauksilla sekä asetonikokeilla.

M3 - Report

SN - 951-38-1516-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Muovisten seinäverhousmateriaalien likaantuvuuden ja puhdistettavuuden arviointiperusteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rautiainen L, Wäänänen M. Muovisten seinäverhousmateriaalien likaantuvuuden ja puhdistettavuuden arviointiperusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 49 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 117).