Muovit laakereina ja liukupintoina

Riitta Juvonen, Seppo Mikkonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Monet muovit sopivat voitelemattomien laakereiden ja liukupintojen materiaaleiksi paremmin kain metallit. Myös voideltujen pintojen materiaaleina voidaan usein käyttää muovia. Monet seikat, kuten muovien metalleista poikkeavat ominaisuudet ja laaja materiaalivalikoima, vaikeuttavat kuitenkin muovien valintaa koneenrakennuksen kohteisiin. Tiedotteessa käsitellään muovien kitkan ja kulumisen teoriaa. Tärkeimmät laakeri- ja liukupintoihin sopivat muovimateriaalit käsitellään. Tiedotteessa on ominaisuustaulukko, johon on koottu 39 muovimateriaalin teknisiä arvoja. Taulukossa on mainittu yhteensä 16 eri ominaisuutta, mm. kulumis- ja kitkakerroin, käyttölämpötila-alue, lämpölaajenemiskerroin sekä eräitä fysikaalisia ominaisuuksia ja lujuusominaisuuksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Print)951-38-2371-7
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number473
ISSN0358-5085

Fingerprint

Polymers

Keywords

  • polymers
  • bearings
  • wear
  • friction

Cite this

Juvonen, R., & Mikkonen, S. (1985). Muovit laakereina ja liukupintoina. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 473
Juvonen, Riitta ; Mikkonen, Seppo. / Muovit laakereina ja liukupintoina. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 473).
@book{1be41e85f8b04a41a3be1a61ca4d0c64,
title = "Muovit laakereina ja liukupintoina",
abstract = "Monet muovit sopivat voitelemattomien laakereiden ja liukupintojen materiaaleiksi paremmin kain metallit. My{\"o}s voideltujen pintojen materiaaleina voidaan usein k{\"a}ytt{\"a}{\"a} muovia. Monet seikat, kuten muovien metalleista poikkeavat ominaisuudet ja laaja materiaalivalikoima, vaikeuttavat kuitenkin muovien valintaa koneenrakennuksen kohteisiin. Tiedotteessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n muovien kitkan ja kulumisen teoriaa. T{\"a}rkeimm{\"a}t laakeri- ja liukupintoihin sopivat muovimateriaalit k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n. Tiedotteessa on ominaisuustaulukko, johon on koottu 39 muovimateriaalin teknisi{\"a} arvoja. Taulukossa on mainittu yhteens{\"a} 16 eri ominaisuutta, mm. kulumis- ja kitkakerroin, k{\"a}ytt{\"o}l{\"a}mp{\"o}tila-alue, l{\"a}mp{\"o}laajenemiskerroin sek{\"a} er{\"a}it{\"a} fysikaalisia ominaisuuksia ja lujuusominaisuuksia.",
keywords = "polymers, bearings, wear, friction",
author = "Riitta Juvonen and Seppo Mikkonen",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2371-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "473",
address = "Finland",

}

Juvonen, R & Mikkonen, S 1985, Muovit laakereina ja liukupintoina. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 473, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Muovit laakereina ja liukupintoina. / Juvonen, Riitta; Mikkonen, Seppo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 473).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Muovit laakereina ja liukupintoina

AU - Juvonen, Riitta

AU - Mikkonen, Seppo

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Monet muovit sopivat voitelemattomien laakereiden ja liukupintojen materiaaleiksi paremmin kain metallit. Myös voideltujen pintojen materiaaleina voidaan usein käyttää muovia. Monet seikat, kuten muovien metalleista poikkeavat ominaisuudet ja laaja materiaalivalikoima, vaikeuttavat kuitenkin muovien valintaa koneenrakennuksen kohteisiin. Tiedotteessa käsitellään muovien kitkan ja kulumisen teoriaa. Tärkeimmät laakeri- ja liukupintoihin sopivat muovimateriaalit käsitellään. Tiedotteessa on ominaisuustaulukko, johon on koottu 39 muovimateriaalin teknisiä arvoja. Taulukossa on mainittu yhteensä 16 eri ominaisuutta, mm. kulumis- ja kitkakerroin, käyttölämpötila-alue, lämpölaajenemiskerroin sekä eräitä fysikaalisia ominaisuuksia ja lujuusominaisuuksia.

AB - Monet muovit sopivat voitelemattomien laakereiden ja liukupintojen materiaaleiksi paremmin kain metallit. Myös voideltujen pintojen materiaaleina voidaan usein käyttää muovia. Monet seikat, kuten muovien metalleista poikkeavat ominaisuudet ja laaja materiaalivalikoima, vaikeuttavat kuitenkin muovien valintaa koneenrakennuksen kohteisiin. Tiedotteessa käsitellään muovien kitkan ja kulumisen teoriaa. Tärkeimmät laakeri- ja liukupintoihin sopivat muovimateriaalit käsitellään. Tiedotteessa on ominaisuustaulukko, johon on koottu 39 muovimateriaalin teknisiä arvoja. Taulukossa on mainittu yhteensä 16 eri ominaisuutta, mm. kulumis- ja kitkakerroin, käyttölämpötila-alue, lämpölaajenemiskerroin sekä eräitä fysikaalisia ominaisuuksia ja lujuusominaisuuksia.

KW - polymers

KW - bearings

KW - wear

KW - friction

M3 - Report

SN - 951-38-2371-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Muovit laakereina ja liukupintoina

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Juvonen R, Mikkonen S. Muovit laakereina ja liukupintoina. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 473).