Mustalipeän kemiallinen koostumus ja poltto-ominaisuudet

Raimo Alen, Taina Noopila, Mikko Hupa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Mustalipeiden polttokäyttäytymistä tutkittiin polttamalla lipeäpisaroita (kuiva-aine 60 %) laboratoriouunissa lämpötiloissa 700 °C ja 800 °C. Lipeänäytteet olivat peräisin mänty- ja koivuhakkeiIle tehtyjen sulfaatti-, sulfaatti-AQ ja sooda-AQ-keittojen eri delignifioitumisvaiheista. Lisäksi tehtiin lipeänäytesarja, jossa kyseisiä puumateriaaleja delignifioitiin uuteaineiden poiston jälkeen. Lipeät karakterisoitiin ligniinin, alifaattisten karboksyylihappojen, muun orgaanisen aineen ja epäorgaanisen aineen pitoisuuden suhteen. Polttokokeissa määritettiin jokaisen lipeänäytteen karakteristinen kuivumis-, pyrolyysi- ja koksinpalamisaika. Tulokset osoittivat tyypillisiä eroavuuksia eri lipeiden poltto-ominaisuuksissa. Useimmissa tapauksissa pyrolyysivaiheen yhteydessä tapahtuva paisuminen lisääntyi selvästi keittoajan funktiona. Lisäksi tarkasteltiin mustalipeän pääkomponenttien aiheuttamia vaikutuksia tutkittuihin polttovaiheisiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages46
ISBN (Print)951-38-3525-1
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number642
ISSN0358-5077

Keywords

  • black liquor
  • chemical composition
  • combustion properties

Cite this