Näkökohtia irtouittorakenteiden suunnitteluun

Veijo Veijalainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa käsitellään teräsputken soveltuvuutta irtouiton kiinnike-, veneaukko- ja puomirakenteeksi. Teräksen etuna on sen suuri lujuus suhteessa tilavuuteen. Kelluvassa uittopuomissa teräksen lujuus voidaan käyttää kokonaan hyödyksi, koska uittokuormat vaikuttavat vaakasuunnassa ja putken paino pystysuunnassa. Helppo työstettävyys yhdistettynä lujuuteen antaa puomin pituuden, korkeuden ja kantavuuden suunnitteluun joustavia ja monipuolisia mahdollisuuksia. Kemijoen alueella on vuosina 1982 - 1988 käytetty teräsputkia puomien materiaalina noin 14,5 km ja kiinnikkeiden rakentamiseen noin 7 km. Kokemukset rakenteista ovat olleet myönteisiä ja tutkimuksen perusteella voidaan suositella niiden käyttöä ja kehittämistä edelleenkin. Tutkimuksessa esitetään suunnittelijan käyttöön soveltuva ratkaisu ankkuriköyden muodon ratkaisemiseksi. Sen avulla voidaan määrittää ankkuroidun puomin liikkeet ja köyteen sekä ankkuriin kohdistuvat voimat. Ankkuroidun puomin toiminnan tarkastelemiseksi esitetään ratkaisu puomin pysty- ja vaakataipuman sekä puomia kääntävän kiinnityksen ja ankkurikulman välille. Tarkasteltaessa pitkää siirtymättömiin tukiin kiinnitettyä puomia havaittiin, että normaalivoimalla on sen mitoituksessa suurin merkitys. Puomin kapasiteetti paranee, kun puomin ja kiinnikkeen välisen liitoksen kautta vähennetään siirtymätöntä kiinnitystä vastaavaa normaalivoimaa. Putkista rakennetussa paaluryhmässä todettiin vinojen paalujen käyttö pystysuoria paaluja edullisemmaksi. Tutkimuksessa esitetään tuulella toimivan veneaukon periaateratkaisu. Puomien liikkeen rajoittaminen edistää osaltaan virkistyskäyttöä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages120
ISBN (Print)951-38-3353-4
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number949
ISSN0358-5085

Keywords

  • logs
  • lumber
  • timber
  • floating
  • steel tubes
  • anchoring
  • fasteners
  • booms (equipment)
  • load carrying capacity

Cite this

Veijalainen, V. (1989). Näkökohtia irtouittorakenteiden suunnitteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 949
Veijalainen, Veijo. / Näkökohtia irtouittorakenteiden suunnitteluun. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 120 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 949).
@book{70e93e87f7964e45a54a089bc646f4e9,
title = "N{\"a}k{\"o}kohtia irtouittorakenteiden suunnitteluun",
abstract = "Tutkimuksessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n ter{\"a}sputken soveltuvuutta irtouiton kiinnike-, veneaukko- ja puomirakenteeksi. Ter{\"a}ksen etuna on sen suuri lujuus suhteessa tilavuuteen. Kelluvassa uittopuomissa ter{\"a}ksen lujuus voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} kokonaan hy{\"o}dyksi, koska uittokuormat vaikuttavat vaakasuunnassa ja putken paino pystysuunnassa. Helppo ty{\"o}stett{\"a}vyys yhdistettyn{\"a} lujuuteen antaa puomin pituuden, korkeuden ja kantavuuden suunnitteluun joustavia ja monipuolisia mahdollisuuksia. Kemijoen alueella on vuosina 1982 - 1988 k{\"a}ytetty ter{\"a}sputkia puomien materiaalina noin 14,5 km ja kiinnikkeiden rakentamiseen noin 7 km. Kokemukset rakenteista ovat olleet my{\"o}nteisi{\"a} ja tutkimuksen perusteella voidaan suositella niiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a} ja kehitt{\"a}mist{\"a} edelleenkin. Tutkimuksessa esitet{\"a}{\"a}n suunnittelijan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n soveltuva ratkaisu ankkurik{\"o}yden muodon ratkaisemiseksi. Sen avulla voidaan m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} ankkuroidun puomin liikkeet ja k{\"o}yteen sek{\"a} ankkuriin kohdistuvat voimat. Ankkuroidun puomin toiminnan tarkastelemiseksi esitet{\"a}{\"a}n ratkaisu puomin pysty- ja vaakataipuman sek{\"a} puomia k{\"a}{\"a}nt{\"a}v{\"a}n kiinnityksen ja ankkurikulman v{\"a}lille. Tarkasteltaessa pitk{\"a}{\"a} siirtym{\"a}tt{\"o}miin tukiin kiinnitetty{\"a} puomia havaittiin, ett{\"a} normaalivoimalla on sen mitoituksessa suurin merkitys. Puomin kapasiteetti paranee, kun puomin ja kiinnikkeen v{\"a}lisen liitoksen kautta v{\"a}hennet{\"a}{\"a}n siirtym{\"a}t{\"o}nt{\"a} kiinnityst{\"a} vastaavaa normaalivoimaa. Putkista rakennetussa paaluryhm{\"a}ss{\"a} todettiin vinojen paalujen k{\"a}ytt{\"o} pystysuoria paaluja edullisemmaksi. Tutkimuksessa esitet{\"a}{\"a}n tuulella toimivan veneaukon periaateratkaisu. Puomien liikkeen rajoittaminen edist{\"a}{\"a} osaltaan virkistysk{\"a}ytt{\"o}{\"a}.",
keywords = "logs, lumber, timber, floating, steel tubes, anchoring, fasteners, booms (equipment), load carrying capacity",
author = "Veijo Veijalainen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3353-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "949",
address = "Finland",

}

Veijalainen, V 1989, Näkökohtia irtouittorakenteiden suunnitteluun. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 949, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Näkökohtia irtouittorakenteiden suunnitteluun. / Veijalainen, Veijo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 120 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 949).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Näkökohtia irtouittorakenteiden suunnitteluun

AU - Veijalainen, Veijo

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksessa käsitellään teräsputken soveltuvuutta irtouiton kiinnike-, veneaukko- ja puomirakenteeksi. Teräksen etuna on sen suuri lujuus suhteessa tilavuuteen. Kelluvassa uittopuomissa teräksen lujuus voidaan käyttää kokonaan hyödyksi, koska uittokuormat vaikuttavat vaakasuunnassa ja putken paino pystysuunnassa. Helppo työstettävyys yhdistettynä lujuuteen antaa puomin pituuden, korkeuden ja kantavuuden suunnitteluun joustavia ja monipuolisia mahdollisuuksia. Kemijoen alueella on vuosina 1982 - 1988 käytetty teräsputkia puomien materiaalina noin 14,5 km ja kiinnikkeiden rakentamiseen noin 7 km. Kokemukset rakenteista ovat olleet myönteisiä ja tutkimuksen perusteella voidaan suositella niiden käyttöä ja kehittämistä edelleenkin. Tutkimuksessa esitetään suunnittelijan käyttöön soveltuva ratkaisu ankkuriköyden muodon ratkaisemiseksi. Sen avulla voidaan määrittää ankkuroidun puomin liikkeet ja köyteen sekä ankkuriin kohdistuvat voimat. Ankkuroidun puomin toiminnan tarkastelemiseksi esitetään ratkaisu puomin pysty- ja vaakataipuman sekä puomia kääntävän kiinnityksen ja ankkurikulman välille. Tarkasteltaessa pitkää siirtymättömiin tukiin kiinnitettyä puomia havaittiin, että normaalivoimalla on sen mitoituksessa suurin merkitys. Puomin kapasiteetti paranee, kun puomin ja kiinnikkeen välisen liitoksen kautta vähennetään siirtymätöntä kiinnitystä vastaavaa normaalivoimaa. Putkista rakennetussa paaluryhmässä todettiin vinojen paalujen käyttö pystysuoria paaluja edullisemmaksi. Tutkimuksessa esitetään tuulella toimivan veneaukon periaateratkaisu. Puomien liikkeen rajoittaminen edistää osaltaan virkistyskäyttöä.

AB - Tutkimuksessa käsitellään teräsputken soveltuvuutta irtouiton kiinnike-, veneaukko- ja puomirakenteeksi. Teräksen etuna on sen suuri lujuus suhteessa tilavuuteen. Kelluvassa uittopuomissa teräksen lujuus voidaan käyttää kokonaan hyödyksi, koska uittokuormat vaikuttavat vaakasuunnassa ja putken paino pystysuunnassa. Helppo työstettävyys yhdistettynä lujuuteen antaa puomin pituuden, korkeuden ja kantavuuden suunnitteluun joustavia ja monipuolisia mahdollisuuksia. Kemijoen alueella on vuosina 1982 - 1988 käytetty teräsputkia puomien materiaalina noin 14,5 km ja kiinnikkeiden rakentamiseen noin 7 km. Kokemukset rakenteista ovat olleet myönteisiä ja tutkimuksen perusteella voidaan suositella niiden käyttöä ja kehittämistä edelleenkin. Tutkimuksessa esitetään suunnittelijan käyttöön soveltuva ratkaisu ankkuriköyden muodon ratkaisemiseksi. Sen avulla voidaan määrittää ankkuroidun puomin liikkeet ja köyteen sekä ankkuriin kohdistuvat voimat. Ankkuroidun puomin toiminnan tarkastelemiseksi esitetään ratkaisu puomin pysty- ja vaakataipuman sekä puomia kääntävän kiinnityksen ja ankkurikulman välille. Tarkasteltaessa pitkää siirtymättömiin tukiin kiinnitettyä puomia havaittiin, että normaalivoimalla on sen mitoituksessa suurin merkitys. Puomin kapasiteetti paranee, kun puomin ja kiinnikkeen välisen liitoksen kautta vähennetään siirtymätöntä kiinnitystä vastaavaa normaalivoimaa. Putkista rakennetussa paaluryhmässä todettiin vinojen paalujen käyttö pystysuoria paaluja edullisemmaksi. Tutkimuksessa esitetään tuulella toimivan veneaukon periaateratkaisu. Puomien liikkeen rajoittaminen edistää osaltaan virkistyskäyttöä.

KW - logs

KW - lumber

KW - timber

KW - floating

KW - steel tubes

KW - anchoring

KW - fasteners

KW - booms (equipment)

KW - load carrying capacity

M3 - Report

SN - 951-38-3353-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Näkökohtia irtouittorakenteiden suunnitteluun

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Veijalainen V. Näkökohtia irtouittorakenteiden suunnitteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 120 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 949).