Naulalevyrakenteiden koekuormituksia

Mauri Laasonen, Mika Leivo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen päätavoitteena oli määrittää kokeellisesti naulalevyrakenteiden (NR-rakenteiden) sauvojen taivutusmomentteja, rakenteen taipumia ja murtotapoja. Koska NR-rakenteiden sauvajärjestykset poikkeavat yhä enemmän tavanomaisesta ristikosta, koekuormitustulokset ovat välttämättömiä kehitettäessä suunnittelumenetelmiä vaativampien NR-rakenteiden mitoitukseen. Julkaisussa esitellään kymmenen koekuormitetun NR-rakenteen muodonmuutosmittauksien analysoinnissa käytetty menetelmä ja koekuormitustulokset. Paarteiden ja diagonaalien taivutusmomentin arvot on laskettu mitatun poikkileikkauksen ylä- ja alapinnan muodonmuutosten avulla. Poikkileikkauksen paikallinen kimmokerroin on määritetty poikkileikkauksessa vaikuttavan normaalivoiman mukaan. Mitatuille muodonmuutoksille ja momenteille esitetään myös virherajat. Koekuormitetuista ristikoista on tulostettu murtokuormat ja -tavat, alapaarteen taipumaviivat sekä muodonmuutosmittausten perusteella lasketut taivutusmomentin arvot. Kuormitettujen rakenteiden murtokuormat olivat keskimäärin noin neljä kertaa mitoituskuorma. Mitatut taipumat olivat pienemmät kuin suunnitteluohjeissa esitetyt vaatimukset. Mitatut momentit vastaavat teoriaa, jossa oletetaan mm. naulalevyliitokset lähes jäykiksi ja otetaan huomioon liitosten epäkeskisyydet.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages78
ISBN (Print)951-38-3088-8
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number842
ISSN0358-5085

Keywords

  • wooden structures
  • destructive tests

Cite this

Laasonen, M., & Leivo, M. (1988). Naulalevyrakenteiden koekuormituksia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 842
Laasonen, Mauri ; Leivo, Mika. / Naulalevyrakenteiden koekuormituksia. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 842).
@book{5f730e480b444aecbd5ea74e2135a249,
title = "Naulalevyrakenteiden koekuormituksia",
abstract = "Tutkimuksen p{\"a}{\"a}tavoitteena oli m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} kokeellisesti naulalevyrakenteiden (NR-rakenteiden) sauvojen taivutusmomentteja, rakenteen taipumia ja murtotapoja. Koska NR-rakenteiden sauvaj{\"a}rjestykset poikkeavat yh{\"a} enemm{\"a}n tavanomaisesta ristikosta, koekuormitustulokset ovat v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"o}mi{\"a} kehitett{\"a}ess{\"a} suunnittelumenetelmi{\"a} vaativampien NR-rakenteiden mitoitukseen. Julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n kymmenen koekuormitetun NR-rakenteen muodonmuutosmittauksien analysoinnissa k{\"a}ytetty menetelm{\"a} ja koekuormitustulokset. Paarteiden ja diagonaalien taivutusmomentin arvot on laskettu mitatun poikkileikkauksen yl{\"a}- ja alapinnan muodonmuutosten avulla. Poikkileikkauksen paikallinen kimmokerroin on m{\"a}{\"a}ritetty poikkileikkauksessa vaikuttavan normaalivoiman mukaan. Mitatuille muodonmuutoksille ja momenteille esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s virherajat. Koekuormitetuista ristikoista on tulostettu murtokuormat ja -tavat, alapaarteen taipumaviivat sek{\"a} muodonmuutosmittausten perusteella lasketut taivutusmomentin arvot. Kuormitettujen rakenteiden murtokuormat olivat keskim{\"a}{\"a}rin noin nelj{\"a} kertaa mitoituskuorma. Mitatut taipumat olivat pienemm{\"a}t kuin suunnitteluohjeissa esitetyt vaatimukset. Mitatut momentit vastaavat teoriaa, jossa oletetaan mm. naulalevyliitokset l{\"a}hes j{\"a}ykiksi ja otetaan huomioon liitosten ep{\"a}keskisyydet.",
keywords = "wooden structures, destructive tests",
author = "Mauri Laasonen and Mika Leivo",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3088-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "842",
address = "Finland",

}

Laasonen, M & Leivo, M 1988, Naulalevyrakenteiden koekuormituksia. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 842, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Naulalevyrakenteiden koekuormituksia. / Laasonen, Mauri; Leivo, Mika.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 842).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Naulalevyrakenteiden koekuormituksia

AU - Laasonen, Mauri

AU - Leivo, Mika

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Tutkimuksen päätavoitteena oli määrittää kokeellisesti naulalevyrakenteiden (NR-rakenteiden) sauvojen taivutusmomentteja, rakenteen taipumia ja murtotapoja. Koska NR-rakenteiden sauvajärjestykset poikkeavat yhä enemmän tavanomaisesta ristikosta, koekuormitustulokset ovat välttämättömiä kehitettäessä suunnittelumenetelmiä vaativampien NR-rakenteiden mitoitukseen. Julkaisussa esitellään kymmenen koekuormitetun NR-rakenteen muodonmuutosmittauksien analysoinnissa käytetty menetelmä ja koekuormitustulokset. Paarteiden ja diagonaalien taivutusmomentin arvot on laskettu mitatun poikkileikkauksen ylä- ja alapinnan muodonmuutosten avulla. Poikkileikkauksen paikallinen kimmokerroin on määritetty poikkileikkauksessa vaikuttavan normaalivoiman mukaan. Mitatuille muodonmuutoksille ja momenteille esitetään myös virherajat. Koekuormitetuista ristikoista on tulostettu murtokuormat ja -tavat, alapaarteen taipumaviivat sekä muodonmuutosmittausten perusteella lasketut taivutusmomentin arvot. Kuormitettujen rakenteiden murtokuormat olivat keskimäärin noin neljä kertaa mitoituskuorma. Mitatut taipumat olivat pienemmät kuin suunnitteluohjeissa esitetyt vaatimukset. Mitatut momentit vastaavat teoriaa, jossa oletetaan mm. naulalevyliitokset lähes jäykiksi ja otetaan huomioon liitosten epäkeskisyydet.

AB - Tutkimuksen päätavoitteena oli määrittää kokeellisesti naulalevyrakenteiden (NR-rakenteiden) sauvojen taivutusmomentteja, rakenteen taipumia ja murtotapoja. Koska NR-rakenteiden sauvajärjestykset poikkeavat yhä enemmän tavanomaisesta ristikosta, koekuormitustulokset ovat välttämättömiä kehitettäessä suunnittelumenetelmiä vaativampien NR-rakenteiden mitoitukseen. Julkaisussa esitellään kymmenen koekuormitetun NR-rakenteen muodonmuutosmittauksien analysoinnissa käytetty menetelmä ja koekuormitustulokset. Paarteiden ja diagonaalien taivutusmomentin arvot on laskettu mitatun poikkileikkauksen ylä- ja alapinnan muodonmuutosten avulla. Poikkileikkauksen paikallinen kimmokerroin on määritetty poikkileikkauksessa vaikuttavan normaalivoiman mukaan. Mitatuille muodonmuutoksille ja momenteille esitetään myös virherajat. Koekuormitetuista ristikoista on tulostettu murtokuormat ja -tavat, alapaarteen taipumaviivat sekä muodonmuutosmittausten perusteella lasketut taivutusmomentin arvot. Kuormitettujen rakenteiden murtokuormat olivat keskimäärin noin neljä kertaa mitoituskuorma. Mitatut taipumat olivat pienemmät kuin suunnitteluohjeissa esitetyt vaatimukset. Mitatut momentit vastaavat teoriaa, jossa oletetaan mm. naulalevyliitokset lähes jäykiksi ja otetaan huomioon liitosten epäkeskisyydet.

KW - wooden structures

KW - destructive tests

M3 - Report

SN - 951-38-3088-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Naulalevyrakenteiden koekuormituksia

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Laasonen M, Leivo M. Naulalevyrakenteiden koekuormituksia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 842).