Korjaustöiden yleisten laatuvaatimusten tarpeellisuus ja muoto

Translated title of the contribution: Necessity and form of repair works in the general quality regulation

Sakari Meinilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin Suomesta toistaiseksi vielä puuttuvien korjaustöiden yleisten laatuvaatimusten (KYL) muotoa ja tarpeellisuutta. Julkaisu jakaantuu kahteen pääosaan, joista ensimmäisessä tarkastellaan rakentamisen tilannetta ja kehityssuuntia niiltä osin, joiden on tässä tutkimuksessa ajateltu vaikuttavan mahdollisesti laadittavan KYL:n sisältöön ja muotoon. Tämä osa perustuu pääosin valmiin lähtöaineiston käyttöön ja yhdistelemiseen. Toisessa osassa on vedetty ensimmäisen, taustaosan tietojen perusteella johtopäätökset KYL:ltä vaadittavista ominaisuuksista ja luotu vaihtoehtoiset mallit KYL:n kokonaisratkaisuiksi. On myös esitelty tutkimuksen aikana laadittu KYL:n malliluku, jossa on pyritty ottamaan huomioon aiempien lukujen näkökannat yksilöityinä ohjeina. Malliluvun aiheena on puuikkunoiden korjaaminen. Pääasialliset KYL:n muotoon vaikuttavat seikat on esityksessä jaettu kolmeen ryhmään: olemassa olevaan rakennukseen, korjausrakentamisessa käytettyyn tavoitteeseen ja suunnitteluun ja toteutukseen. Ajatellen KYL:n roolia usean hankkeen ohjausasiakirjana edellä mainitut ryhmät voi esittää myös muodossa: olemassa oleva rakennuskanta, korjausrakentamisessa käytetyt erilaiset tavoitteet (esim. uudisrakentamispainotteinen ja säilyttävä korjaaminen) sekä rakennusalan suunnittelija- ja toteuttajakunta. Tutkimus päätyy tulokseen, jonka mukaan KYL:iä tarvitaan, ts. sen laatimisesta saatava hyöty ylittää sen sisältämät mahdolliset haitat ja vaaratekijät. KYL:n muodoksi ehdotetaan tietokonepohjaista tiedostoa, jossa ohjeet on jäsennetty ottamaan huomioon yksittäisten hankkeiden erilaiset korjaustarpeet ja tavoitteet rakennusosia koskevan hierarkkisen järjestelmän avulla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages130
ISBN (Print)951-38-3667-3
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1097
ISSN0358-5085

Keywords

 • construction
 • renovating
 • repairs
 • rebuilding
 • maintenance
 • buildings
 • quality
 • regulations
 • standards
 • evaluation
 • requirements

Cite this

Meinilä, S. (1990). Korjaustöiden yleisten laatuvaatimusten tarpeellisuus ja muoto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1097
Meinilä, Sakari. / Korjaustöiden yleisten laatuvaatimusten tarpeellisuus ja muoto. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 130 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1097).
@book{6d3bec364ae74071a686e521847c08b1,
title = "Korjaust{\"o}iden yleisten laatuvaatimusten tarpeellisuus ja muoto",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin Suomesta toistaiseksi viel{\"a} puuttuvien korjaust{\"o}iden yleisten laatuvaatimusten (KYL) muotoa ja tarpeellisuutta. Julkaisu jakaantuu kahteen p{\"a}{\"a}osaan, joista ensimm{\"a}isess{\"a} tarkastellaan rakentamisen tilannetta ja kehityssuuntia niilt{\"a} osin, joiden on t{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa ajateltu vaikuttavan mahdollisesti laadittavan KYL:n sis{\"a}lt{\"o}{\"o}n ja muotoon. T{\"a}m{\"a} osa perustuu p{\"a}{\"a}osin valmiin l{\"a}ht{\"o}aineiston k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n ja yhdistelemiseen. Toisessa osassa on vedetty ensimm{\"a}isen, taustaosan tietojen perusteella johtop{\"a}{\"a}t{\"o}kset KYL:lt{\"a} vaadittavista ominaisuuksista ja luotu vaihtoehtoiset mallit KYL:n kokonaisratkaisuiksi. On my{\"o}s esitelty tutkimuksen aikana laadittu KYL:n malliluku, jossa on pyritty ottamaan huomioon aiempien lukujen n{\"a}k{\"o}kannat yksil{\"o}ityin{\"a} ohjeina. Malliluvun aiheena on puuikkunoiden korjaaminen. P{\"a}{\"a}asialliset KYL:n muotoon vaikuttavat seikat on esityksess{\"a} jaettu kolmeen ryhm{\"a}{\"a}n: olemassa olevaan rakennukseen, korjausrakentamisessa k{\"a}ytettyyn tavoitteeseen ja suunnitteluun ja toteutukseen. Ajatellen KYL:n roolia usean hankkeen ohjausasiakirjana edell{\"a} mainitut ryhm{\"a}t voi esitt{\"a}{\"a} my{\"o}s muodossa: olemassa oleva rakennuskanta, korjausrakentamisessa k{\"a}ytetyt erilaiset tavoitteet (esim. uudisrakentamispainotteinen ja s{\"a}ilytt{\"a}v{\"a} korjaaminen) sek{\"a} rakennusalan suunnittelija- ja toteuttajakunta. Tutkimus p{\"a}{\"a}tyy tulokseen, jonka mukaan KYL:i{\"a} tarvitaan, ts. sen laatimisesta saatava hy{\"o}ty ylitt{\"a}{\"a} sen sis{\"a}lt{\"a}m{\"a}t mahdolliset haitat ja vaaratekij{\"a}t. KYL:n muodoksi ehdotetaan tietokonepohjaista tiedostoa, jossa ohjeet on j{\"a}sennetty ottamaan huomioon yksitt{\"a}isten hankkeiden erilaiset korjaustarpeet ja tavoitteet rakennusosia koskevan hierarkkisen j{\"a}rjestelm{\"a}n avulla.",
keywords = "construction, renovating, repairs, rebuilding, maintenance, buildings, quality, regulations, standards, evaluation, requirements",
author = "Sakari Meinil{\"a}",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3667-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1097",
address = "Finland",

}

Meinilä, S 1990, Korjaustöiden yleisten laatuvaatimusten tarpeellisuus ja muoto. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1097, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Korjaustöiden yleisten laatuvaatimusten tarpeellisuus ja muoto. / Meinilä, Sakari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 130 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1097).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Korjaustöiden yleisten laatuvaatimusten tarpeellisuus ja muoto

AU - Meinilä, Sakari

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin Suomesta toistaiseksi vielä puuttuvien korjaustöiden yleisten laatuvaatimusten (KYL) muotoa ja tarpeellisuutta. Julkaisu jakaantuu kahteen pääosaan, joista ensimmäisessä tarkastellaan rakentamisen tilannetta ja kehityssuuntia niiltä osin, joiden on tässä tutkimuksessa ajateltu vaikuttavan mahdollisesti laadittavan KYL:n sisältöön ja muotoon. Tämä osa perustuu pääosin valmiin lähtöaineiston käyttöön ja yhdistelemiseen. Toisessa osassa on vedetty ensimmäisen, taustaosan tietojen perusteella johtopäätökset KYL:ltä vaadittavista ominaisuuksista ja luotu vaihtoehtoiset mallit KYL:n kokonaisratkaisuiksi. On myös esitelty tutkimuksen aikana laadittu KYL:n malliluku, jossa on pyritty ottamaan huomioon aiempien lukujen näkökannat yksilöityinä ohjeina. Malliluvun aiheena on puuikkunoiden korjaaminen. Pääasialliset KYL:n muotoon vaikuttavat seikat on esityksessä jaettu kolmeen ryhmään: olemassa olevaan rakennukseen, korjausrakentamisessa käytettyyn tavoitteeseen ja suunnitteluun ja toteutukseen. Ajatellen KYL:n roolia usean hankkeen ohjausasiakirjana edellä mainitut ryhmät voi esittää myös muodossa: olemassa oleva rakennuskanta, korjausrakentamisessa käytetyt erilaiset tavoitteet (esim. uudisrakentamispainotteinen ja säilyttävä korjaaminen) sekä rakennusalan suunnittelija- ja toteuttajakunta. Tutkimus päätyy tulokseen, jonka mukaan KYL:iä tarvitaan, ts. sen laatimisesta saatava hyöty ylittää sen sisältämät mahdolliset haitat ja vaaratekijät. KYL:n muodoksi ehdotetaan tietokonepohjaista tiedostoa, jossa ohjeet on jäsennetty ottamaan huomioon yksittäisten hankkeiden erilaiset korjaustarpeet ja tavoitteet rakennusosia koskevan hierarkkisen järjestelmän avulla.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin Suomesta toistaiseksi vielä puuttuvien korjaustöiden yleisten laatuvaatimusten (KYL) muotoa ja tarpeellisuutta. Julkaisu jakaantuu kahteen pääosaan, joista ensimmäisessä tarkastellaan rakentamisen tilannetta ja kehityssuuntia niiltä osin, joiden on tässä tutkimuksessa ajateltu vaikuttavan mahdollisesti laadittavan KYL:n sisältöön ja muotoon. Tämä osa perustuu pääosin valmiin lähtöaineiston käyttöön ja yhdistelemiseen. Toisessa osassa on vedetty ensimmäisen, taustaosan tietojen perusteella johtopäätökset KYL:ltä vaadittavista ominaisuuksista ja luotu vaihtoehtoiset mallit KYL:n kokonaisratkaisuiksi. On myös esitelty tutkimuksen aikana laadittu KYL:n malliluku, jossa on pyritty ottamaan huomioon aiempien lukujen näkökannat yksilöityinä ohjeina. Malliluvun aiheena on puuikkunoiden korjaaminen. Pääasialliset KYL:n muotoon vaikuttavat seikat on esityksessä jaettu kolmeen ryhmään: olemassa olevaan rakennukseen, korjausrakentamisessa käytettyyn tavoitteeseen ja suunnitteluun ja toteutukseen. Ajatellen KYL:n roolia usean hankkeen ohjausasiakirjana edellä mainitut ryhmät voi esittää myös muodossa: olemassa oleva rakennuskanta, korjausrakentamisessa käytetyt erilaiset tavoitteet (esim. uudisrakentamispainotteinen ja säilyttävä korjaaminen) sekä rakennusalan suunnittelija- ja toteuttajakunta. Tutkimus päätyy tulokseen, jonka mukaan KYL:iä tarvitaan, ts. sen laatimisesta saatava hyöty ylittää sen sisältämät mahdolliset haitat ja vaaratekijät. KYL:n muodoksi ehdotetaan tietokonepohjaista tiedostoa, jossa ohjeet on jäsennetty ottamaan huomioon yksittäisten hankkeiden erilaiset korjaustarpeet ja tavoitteet rakennusosia koskevan hierarkkisen järjestelmän avulla.

KW - construction

KW - renovating

KW - repairs

KW - rebuilding

KW - maintenance

KW - buildings

KW - quality

KW - regulations

KW - standards

KW - evaluation

KW - requirements

M3 - Report

SN - 951-38-3667-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Korjaustöiden yleisten laatuvaatimusten tarpeellisuus ja muoto

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Meinilä S. Korjaustöiden yleisten laatuvaatimusten tarpeellisuus ja muoto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 130 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1097).