Nestekaasun varastoinnin ja jakelun turvallisuus Raahen rautatehtaalla

Risto Lautkaski, Vesa Yrjölä, Jorma Fieandt, Tapio Pulli

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Raportti koskee nestekaasun varastoinnin ja jakelun turvallisuutta Rautaruukki Oy:n rautatehtaalla. Vuotovikatarkastelulla on arvioitu komponenttivioista aiheutuvien nestekaasuvuotojen esiintymistaajuus ja todennäköisimmät esiintymispaikat. Vuotojen seurauksia on kuvailtu suunnitelmien tarkistamista ja henkilöstön kouluttamista silmällä pitäen. Nestekaasusäiliön palosuojauksen perusteita ja eri suojausjärjestelmien toimivuutta kysymykseen tulevissa tulipalotilanteissa tarkastellaan varsin laajasti. Vesivalelujärjestelmän käyttöön liittyy ongelmia, joista tärkeimmät ovat suuttimien tukkeutuminen ja valelun käynnistämisen viivästyminen. Jos nestekaasuvuodon muodostama pistoliekki kohdistuu säiliöön, ei vesivalelujärjestelmä pysty estämään säiliön repeämistä. Kaikissa palotilanteissa riittävä suojaus saavutetaan ainoastaan paloa kestävällä lämpöeristyksellä. Raportissa tarkastellaan tehtaalla käytettävien kaasunilmaisintyyppien luotettavuutta ja ilmaisinantureiden sijoituspaikkoja. Ongelmana ovat eräiden sijoituspaikkojen kosteudesta johtuvat aiheettomat kaasuhälytykset, jotka ovat vähentäneet valvomohenkilöstön luottamusta laitteisiin. Tilanteen korjaamiseksi suositellaan, että vikahälytysten syyt tulisi huolellisesti selvittää ja mahdollisuuksien mukaan poistaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages104
ISBN (Print)951-38-2511-6
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number390
ISSN0358-5077

Keywords

  • liquefied petroleum gases
  • storage tanks
  • safety analysis
  • performance evaluation
  • gas detectors

Cite this

Lautkaski, R., Yrjölä, V., Fieandt, J., & Pulli, T. (1986). Nestekaasun varastoinnin ja jakelun turvallisuus Raahen rautatehtaalla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 390
Lautkaski, Risto ; Yrjölä, Vesa ; Fieandt, Jorma ; Pulli, Tapio. / Nestekaasun varastoinnin ja jakelun turvallisuus Raahen rautatehtaalla. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 390).
@book{a24443fbe15c4985951dc54ba9ecd507,
title = "Nestekaasun varastoinnin ja jakelun turvallisuus Raahen rautatehtaalla",
abstract = "Raportti koskee nestekaasun varastoinnin ja jakelun turvallisuutta Rautaruukki Oy:n rautatehtaalla. Vuotovikatarkastelulla on arvioitu komponenttivioista aiheutuvien nestekaasuvuotojen esiintymistaajuus ja todenn{\"a}k{\"o}isimm{\"a}t esiintymispaikat. Vuotojen seurauksia on kuvailtu suunnitelmien tarkistamista ja henkil{\"o}st{\"o}n kouluttamista silm{\"a}ll{\"a} pit{\"a}en. Nestekaasus{\"a}ili{\"o}n palosuojauksen perusteita ja eri suojausj{\"a}rjestelmien toimivuutta kysymykseen tulevissa tulipalotilanteissa tarkastellaan varsin laajasti. Vesivaleluj{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyy ongelmia, joista t{\"a}rkeimm{\"a}t ovat suuttimien tukkeutuminen ja valelun k{\"a}ynnist{\"a}misen viiv{\"a}styminen. Jos nestekaasuvuodon muodostama pistoliekki kohdistuu s{\"a}ili{\"o}{\"o}n, ei vesivaleluj{\"a}rjestelm{\"a} pysty est{\"a}m{\"a}{\"a}n s{\"a}ili{\"o}n repe{\"a}mist{\"a}. Kaikissa palotilanteissa riitt{\"a}v{\"a} suojaus saavutetaan ainoastaan paloa kest{\"a}v{\"a}ll{\"a} l{\"a}mp{\"o}eristyksell{\"a}. Raportissa tarkastellaan tehtaalla k{\"a}ytett{\"a}vien kaasunilmaisintyyppien luotettavuutta ja ilmaisinantureiden sijoituspaikkoja. Ongelmana ovat er{\"a}iden sijoituspaikkojen kosteudesta johtuvat aiheettomat kaasuh{\"a}lytykset, jotka ovat v{\"a}hent{\"a}neet valvomohenkil{\"o}st{\"o}n luottamusta laitteisiin. Tilanteen korjaamiseksi suositellaan, ett{\"a} vikah{\"a}lytysten syyt tulisi huolellisesti selvitt{\"a}{\"a} ja mahdollisuuksien mukaan poistaa.",
keywords = "liquefied petroleum gases, storage tanks, safety analysis, performance evaluation, gas detectors",
author = "Risto Lautkaski and Vesa Yrj{\"o}l{\"a} and Jorma Fieandt and Tapio Pulli",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2511-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "390",
address = "Finland",

}

Lautkaski, R, Yrjölä, V, Fieandt, J & Pulli, T 1986, Nestekaasun varastoinnin ja jakelun turvallisuus Raahen rautatehtaalla. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 390, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Nestekaasun varastoinnin ja jakelun turvallisuus Raahen rautatehtaalla. / Lautkaski, Risto; Yrjölä, Vesa; Fieandt, Jorma; Pulli, Tapio.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 390).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Nestekaasun varastoinnin ja jakelun turvallisuus Raahen rautatehtaalla

AU - Lautkaski, Risto

AU - Yrjölä, Vesa

AU - Fieandt, Jorma

AU - Pulli, Tapio

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Raportti koskee nestekaasun varastoinnin ja jakelun turvallisuutta Rautaruukki Oy:n rautatehtaalla. Vuotovikatarkastelulla on arvioitu komponenttivioista aiheutuvien nestekaasuvuotojen esiintymistaajuus ja todennäköisimmät esiintymispaikat. Vuotojen seurauksia on kuvailtu suunnitelmien tarkistamista ja henkilöstön kouluttamista silmällä pitäen. Nestekaasusäiliön palosuojauksen perusteita ja eri suojausjärjestelmien toimivuutta kysymykseen tulevissa tulipalotilanteissa tarkastellaan varsin laajasti. Vesivalelujärjestelmän käyttöön liittyy ongelmia, joista tärkeimmät ovat suuttimien tukkeutuminen ja valelun käynnistämisen viivästyminen. Jos nestekaasuvuodon muodostama pistoliekki kohdistuu säiliöön, ei vesivalelujärjestelmä pysty estämään säiliön repeämistä. Kaikissa palotilanteissa riittävä suojaus saavutetaan ainoastaan paloa kestävällä lämpöeristyksellä. Raportissa tarkastellaan tehtaalla käytettävien kaasunilmaisintyyppien luotettavuutta ja ilmaisinantureiden sijoituspaikkoja. Ongelmana ovat eräiden sijoituspaikkojen kosteudesta johtuvat aiheettomat kaasuhälytykset, jotka ovat vähentäneet valvomohenkilöstön luottamusta laitteisiin. Tilanteen korjaamiseksi suositellaan, että vikahälytysten syyt tulisi huolellisesti selvittää ja mahdollisuuksien mukaan poistaa.

AB - Raportti koskee nestekaasun varastoinnin ja jakelun turvallisuutta Rautaruukki Oy:n rautatehtaalla. Vuotovikatarkastelulla on arvioitu komponenttivioista aiheutuvien nestekaasuvuotojen esiintymistaajuus ja todennäköisimmät esiintymispaikat. Vuotojen seurauksia on kuvailtu suunnitelmien tarkistamista ja henkilöstön kouluttamista silmällä pitäen. Nestekaasusäiliön palosuojauksen perusteita ja eri suojausjärjestelmien toimivuutta kysymykseen tulevissa tulipalotilanteissa tarkastellaan varsin laajasti. Vesivalelujärjestelmän käyttöön liittyy ongelmia, joista tärkeimmät ovat suuttimien tukkeutuminen ja valelun käynnistämisen viivästyminen. Jos nestekaasuvuodon muodostama pistoliekki kohdistuu säiliöön, ei vesivalelujärjestelmä pysty estämään säiliön repeämistä. Kaikissa palotilanteissa riittävä suojaus saavutetaan ainoastaan paloa kestävällä lämpöeristyksellä. Raportissa tarkastellaan tehtaalla käytettävien kaasunilmaisintyyppien luotettavuutta ja ilmaisinantureiden sijoituspaikkoja. Ongelmana ovat eräiden sijoituspaikkojen kosteudesta johtuvat aiheettomat kaasuhälytykset, jotka ovat vähentäneet valvomohenkilöstön luottamusta laitteisiin. Tilanteen korjaamiseksi suositellaan, että vikahälytysten syyt tulisi huolellisesti selvittää ja mahdollisuuksien mukaan poistaa.

KW - liquefied petroleum gases

KW - storage tanks

KW - safety analysis

KW - performance evaluation

KW - gas detectors

M3 - Report

SN - 951-38-2511-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Nestekaasun varastoinnin ja jakelun turvallisuus Raahen rautatehtaalla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lautkaski R, Yrjölä V, Fieandt J, Pulli T. Nestekaasun varastoinnin ja jakelun turvallisuus Raahen rautatehtaalla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 390).