Neulosten ommeltavuus

Kirjallisuustutkimus

Jukka Huhtiniemi, Sirkku-Helena Kapanen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Neulosten ommeltavuusominaisuudet riippuvat aina materiaalin kitkaominaisuuksista. Neuloksen ja ompeluneulan välinen kitka on ommeltavuuden kannalta määräävä tekijä. Termoplastisilla materiaaleilla suuria ompelunopeuksia käytettettäessä voi kitkasta syntyvä lämpö johtaa termisiin vaurioihin. Yleisempi vaurioitumismuoto on kuitenkin mekaaninen ompeluvaurio. Ompeluneulan vahvuus on toinen pääasiallinen ompeluvaurioiden syy. Neulan kärkimuoto, pintamateriaali, koneasetukset ja koneen kunto vaikuttavat myös jonkin verran ommeltavuuteen. Ommeltavuus on hyvin monista tekijöistä riippuvainen. Jo tuotetta suunniteltaessa täytyisi ommeltavuustekijät ottaa huomioon. Neuloksen tulisi olla mahdollisimman harva, ja käytettävät prosessit eivät saisi vaikeuttaa voiteluaineiden kiinnittymistä ja tasaista leviämistä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages77
ISBN (Print)951-38-1421-1
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
Volume77

Cite this

Huhtiniemi, J., & Kapanen, S-H. (1982). Neulosten ommeltavuus: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 77
Huhtiniemi, Jukka ; Kapanen, Sirkku-Helena. / Neulosten ommeltavuus : Kirjallisuustutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 77 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 77).
@book{c5333b6994fc466799b4e1384ce46003,
title = "Neulosten ommeltavuus: Kirjallisuustutkimus",
abstract = "Neulosten ommeltavuusominaisuudet riippuvat aina materiaalin kitkaominaisuuksista. Neuloksen ja ompeluneulan v{\"a}linen kitka on ommeltavuuden kannalta m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}v{\"a} tekij{\"a}. Termoplastisilla materiaaleilla suuria ompelunopeuksia k{\"a}ytettett{\"a}ess{\"a} voi kitkasta syntyv{\"a} l{\"a}mp{\"o} johtaa termisiin vaurioihin. Yleisempi vaurioitumismuoto on kuitenkin mekaaninen ompeluvaurio. Ompeluneulan vahvuus on toinen p{\"a}{\"a}asiallinen ompeluvaurioiden syy. Neulan k{\"a}rkimuoto, pintamateriaali, koneasetukset ja koneen kunto vaikuttavat my{\"o}s jonkin verran ommeltavuuteen. Ommeltavuus on hyvin monista tekij{\"o}ist{\"a} riippuvainen. Jo tuotetta suunniteltaessa t{\"a}ytyisi ommeltavuustekij{\"a}t ottaa huomioon. Neuloksen tulisi olla mahdollisimman harva, ja k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t prosessit eiv{\"a}t saisi vaikeuttaa voiteluaineiden kiinnittymist{\"a} ja tasaista levi{\"a}mist{\"a}.",
author = "Jukka Huhtiniemi and Sirkku-Helena Kapanen",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1421-1",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Huhtiniemi, J & Kapanen, S-H 1982, Neulosten ommeltavuus: Kirjallisuustutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 77, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Neulosten ommeltavuus : Kirjallisuustutkimus. / Huhtiniemi, Jukka; Kapanen, Sirkku-Helena.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 77 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 77).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Neulosten ommeltavuus

T2 - Kirjallisuustutkimus

AU - Huhtiniemi, Jukka

AU - Kapanen, Sirkku-Helena

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Neulosten ommeltavuusominaisuudet riippuvat aina materiaalin kitkaominaisuuksista. Neuloksen ja ompeluneulan välinen kitka on ommeltavuuden kannalta määräävä tekijä. Termoplastisilla materiaaleilla suuria ompelunopeuksia käytettettäessä voi kitkasta syntyvä lämpö johtaa termisiin vaurioihin. Yleisempi vaurioitumismuoto on kuitenkin mekaaninen ompeluvaurio. Ompeluneulan vahvuus on toinen pääasiallinen ompeluvaurioiden syy. Neulan kärkimuoto, pintamateriaali, koneasetukset ja koneen kunto vaikuttavat myös jonkin verran ommeltavuuteen. Ommeltavuus on hyvin monista tekijöistä riippuvainen. Jo tuotetta suunniteltaessa täytyisi ommeltavuustekijät ottaa huomioon. Neuloksen tulisi olla mahdollisimman harva, ja käytettävät prosessit eivät saisi vaikeuttaa voiteluaineiden kiinnittymistä ja tasaista leviämistä.

AB - Neulosten ommeltavuusominaisuudet riippuvat aina materiaalin kitkaominaisuuksista. Neuloksen ja ompeluneulan välinen kitka on ommeltavuuden kannalta määräävä tekijä. Termoplastisilla materiaaleilla suuria ompelunopeuksia käytettettäessä voi kitkasta syntyvä lämpö johtaa termisiin vaurioihin. Yleisempi vaurioitumismuoto on kuitenkin mekaaninen ompeluvaurio. Ompeluneulan vahvuus on toinen pääasiallinen ompeluvaurioiden syy. Neulan kärkimuoto, pintamateriaali, koneasetukset ja koneen kunto vaikuttavat myös jonkin verran ommeltavuuteen. Ommeltavuus on hyvin monista tekijöistä riippuvainen. Jo tuotetta suunniteltaessa täytyisi ommeltavuustekijät ottaa huomioon. Neuloksen tulisi olla mahdollisimman harva, ja käytettävät prosessit eivät saisi vaikeuttaa voiteluaineiden kiinnittymistä ja tasaista leviämistä.

M3 - Report

SN - 951-38-1421-1

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Neulosten ommeltavuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Huhtiniemi J, Kapanen S-H. Neulosten ommeltavuus: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 77 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 77).