Uutta liiketoimintaa osaamista yhdistämällä

Translated title of the contribution: New business by combining competencies

Markku Mikkola, Sanna-Kaisa Ilomäki, Iiro Salkari

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa tarkastellaan liiketoiminnan kehittymistä yritysverkostossa osaamisen yhdistämisen näkökulmasta liiketoiminnan elinkaaren eri vaiheissa. Liiketoiminnan kehittyminen nähdään elinkaarena, joka muodostuu tunnistusvaiheesta, käynnistysvaiheesta, kehitysvaiheesta ja uudelleenjärjestelyvaiheesta. Yritysverkoston osaamisen näkökulmasta toiminta näissä vaiheissa on eri organisaatioiden eri tasojen osaamisen yhdistämistä. Organisaation osaaminen ja sen kehittäminen verkostossa liiketoiminnan elinkaaren eri vaiheissa jäsennetään neljän tekijän kautta: organisaation tai verkoston toimijoiden mukaan, osaamisen tason mukaan (strateginen, prosessi- ja operatiivinen osaaminen), käsiteltävän tiedon mukaan sekä tiedon- ja osaamisen siirron foorumien mukaan. Nämä eri tekijät painottuvat ja ilmenevät eri vaiheissa eri tavalla. Esitettyä mallia kuvataan kahden case-verkoston kehitysprojektin aineiston avulla. Case-verkostot ovat olleet osana VTT:n Polku-tutkimushanketta, jota on rahoittanut myös Tekesin UTT-teknologiaohjelma. Hankkeessa kehitettiin malleja ja menetelmiä strategisten yritysverkostojen muodostamiselle ja kehittämiselle. Verkostoituminen on ollut yksi pääteemoista liiketoiminnan kehittämisessä ja toteuttamisessa viimeisen vuosikymmenen aikana. Useimmiten on kyse ollut olemassa olevan liiketoiminnan tehostamisesta ulkoistamisen ja siihen liittyvän kumppaniyhteistyön avulla. Uuden liiketoiminnan kehittäminen verkostossa osaamista yhdistämällä tuo uuden näkökulman yritysten yhteistyön kehittämiseen. Haasteeksi muodostuu yhteisen tietämyksen luominen ja käsittely verkostossa. Osaamisen yhdistämisen näkökulmasta tarkastellen yritysten tulisi entistä selkeämmin ottaa lähtökohdakseen sellaisten organisaatioiden ja toimintamallien kehittämisen, joiden avulla ne voivat toisaalta tehokkaasti osallistua ja tuoda oma panoksensa verkostoyhteistyöhön ja toisaalta tehokkaasti hyödyntää omassa toiminnassaan verkostoyhteistyön kautta saatava tietämys.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages70
ISBN (Electronic)951-38-6512-6
ISBN (Print)951-38-6511-8
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2269
ISSN1235-0605

Keywords

  • enterprise networks
  • partnerships
  • capabilities
  • life-cycle
  • development

Cite this

Mikkola, M., Ilomäki, S-K., & Salkari, I. (2004). Uutta liiketoimintaa osaamista yhdistämällä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2269
Mikkola, Markku ; Ilomäki, Sanna-Kaisa ; Salkari, Iiro. / Uutta liiketoimintaa osaamista yhdistämällä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 70 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2269).
@book{08f3abab4d8f4364aea6e6c5b6ada884,
title = "Uutta liiketoimintaa osaamista yhdist{\"a}m{\"a}ll{\"a}",
abstract = "Julkaisussa tarkastellaan liiketoiminnan kehittymist{\"a} yritysverkostossa osaamisen yhdist{\"a}misen n{\"a}k{\"o}kulmasta liiketoiminnan elinkaaren eri vaiheissa. Liiketoiminnan kehittyminen n{\"a}hd{\"a}{\"a}n elinkaarena, joka muodostuu tunnistusvaiheesta, k{\"a}ynnistysvaiheesta, kehitysvaiheesta ja uudelleenj{\"a}rjestelyvaiheesta. Yritysverkoston osaamisen n{\"a}k{\"o}kulmasta toiminta n{\"a}iss{\"a} vaiheissa on eri organisaatioiden eri tasojen osaamisen yhdist{\"a}mist{\"a}. Organisaation osaaminen ja sen kehitt{\"a}minen verkostossa liiketoiminnan elinkaaren eri vaiheissa j{\"a}sennet{\"a}{\"a}n nelj{\"a}n tekij{\"a}n kautta: organisaation tai verkoston toimijoiden mukaan, osaamisen tason mukaan (strateginen, prosessi- ja operatiivinen osaaminen), k{\"a}sitelt{\"a}v{\"a}n tiedon mukaan sek{\"a} tiedon- ja osaamisen siirron foorumien mukaan. N{\"a}m{\"a} eri tekij{\"a}t painottuvat ja ilmenev{\"a}t eri vaiheissa eri tavalla. Esitetty{\"a} mallia kuvataan kahden case-verkoston kehitysprojektin aineiston avulla. Case-verkostot ovat olleet osana VTT:n Polku-tutkimushanketta, jota on rahoittanut my{\"o}s Tekesin UTT-teknologiaohjelma. Hankkeessa kehitettiin malleja ja menetelmi{\"a} strategisten yritysverkostojen muodostamiselle ja kehitt{\"a}miselle. Verkostoituminen on ollut yksi p{\"a}{\"a}teemoista liiketoiminnan kehitt{\"a}misess{\"a} ja toteuttamisessa viimeisen vuosikymmenen aikana. Useimmiten on kyse ollut olemassa olevan liiketoiminnan tehostamisesta ulkoistamisen ja siihen liittyv{\"a}n kumppaniyhteisty{\"o}n avulla. Uuden liiketoiminnan kehitt{\"a}minen verkostossa osaamista yhdist{\"a}m{\"a}ll{\"a} tuo uuden n{\"a}k{\"o}kulman yritysten yhteisty{\"o}n kehitt{\"a}miseen. Haasteeksi muodostuu yhteisen tiet{\"a}myksen luominen ja k{\"a}sittely verkostossa. Osaamisen yhdist{\"a}misen n{\"a}k{\"o}kulmasta tarkastellen yritysten tulisi entist{\"a} selke{\"a}mmin ottaa l{\"a}ht{\"o}kohdakseen sellaisten organisaatioiden ja toimintamallien kehitt{\"a}misen, joiden avulla ne voivat toisaalta tehokkaasti osallistua ja tuoda oma panoksensa verkostoyhteisty{\"o}h{\"o}n ja toisaalta tehokkaasti hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} omassa toiminnassaan verkostoyhteisty{\"o}n kautta saatava tiet{\"a}mys.",
keywords = "enterprise networks, partnerships, capabilities, life-cycle, development",
author = "Markku Mikkola and Sanna-Kaisa Ilom{\"a}ki and Iiro Salkari",
note = "Project code: A2SU00227",
year = "2004",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6511-8",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2269",
address = "Finland",

}

Mikkola, M, Ilomäki, S-K & Salkari, I 2004, Uutta liiketoimintaa osaamista yhdistämällä. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2269, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Uutta liiketoimintaa osaamista yhdistämällä. / Mikkola, Markku; Ilomäki, Sanna-Kaisa; Salkari, Iiro.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 70 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2269).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Uutta liiketoimintaa osaamista yhdistämällä

AU - Mikkola, Markku

AU - Ilomäki, Sanna-Kaisa

AU - Salkari, Iiro

N1 - Project code: A2SU00227

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Julkaisussa tarkastellaan liiketoiminnan kehittymistä yritysverkostossa osaamisen yhdistämisen näkökulmasta liiketoiminnan elinkaaren eri vaiheissa. Liiketoiminnan kehittyminen nähdään elinkaarena, joka muodostuu tunnistusvaiheesta, käynnistysvaiheesta, kehitysvaiheesta ja uudelleenjärjestelyvaiheesta. Yritysverkoston osaamisen näkökulmasta toiminta näissä vaiheissa on eri organisaatioiden eri tasojen osaamisen yhdistämistä. Organisaation osaaminen ja sen kehittäminen verkostossa liiketoiminnan elinkaaren eri vaiheissa jäsennetään neljän tekijän kautta: organisaation tai verkoston toimijoiden mukaan, osaamisen tason mukaan (strateginen, prosessi- ja operatiivinen osaaminen), käsiteltävän tiedon mukaan sekä tiedon- ja osaamisen siirron foorumien mukaan. Nämä eri tekijät painottuvat ja ilmenevät eri vaiheissa eri tavalla. Esitettyä mallia kuvataan kahden case-verkoston kehitysprojektin aineiston avulla. Case-verkostot ovat olleet osana VTT:n Polku-tutkimushanketta, jota on rahoittanut myös Tekesin UTT-teknologiaohjelma. Hankkeessa kehitettiin malleja ja menetelmiä strategisten yritysverkostojen muodostamiselle ja kehittämiselle. Verkostoituminen on ollut yksi pääteemoista liiketoiminnan kehittämisessä ja toteuttamisessa viimeisen vuosikymmenen aikana. Useimmiten on kyse ollut olemassa olevan liiketoiminnan tehostamisesta ulkoistamisen ja siihen liittyvän kumppaniyhteistyön avulla. Uuden liiketoiminnan kehittäminen verkostossa osaamista yhdistämällä tuo uuden näkökulman yritysten yhteistyön kehittämiseen. Haasteeksi muodostuu yhteisen tietämyksen luominen ja käsittely verkostossa. Osaamisen yhdistämisen näkökulmasta tarkastellen yritysten tulisi entistä selkeämmin ottaa lähtökohdakseen sellaisten organisaatioiden ja toimintamallien kehittämisen, joiden avulla ne voivat toisaalta tehokkaasti osallistua ja tuoda oma panoksensa verkostoyhteistyöhön ja toisaalta tehokkaasti hyödyntää omassa toiminnassaan verkostoyhteistyön kautta saatava tietämys.

AB - Julkaisussa tarkastellaan liiketoiminnan kehittymistä yritysverkostossa osaamisen yhdistämisen näkökulmasta liiketoiminnan elinkaaren eri vaiheissa. Liiketoiminnan kehittyminen nähdään elinkaarena, joka muodostuu tunnistusvaiheesta, käynnistysvaiheesta, kehitysvaiheesta ja uudelleenjärjestelyvaiheesta. Yritysverkoston osaamisen näkökulmasta toiminta näissä vaiheissa on eri organisaatioiden eri tasojen osaamisen yhdistämistä. Organisaation osaaminen ja sen kehittäminen verkostossa liiketoiminnan elinkaaren eri vaiheissa jäsennetään neljän tekijän kautta: organisaation tai verkoston toimijoiden mukaan, osaamisen tason mukaan (strateginen, prosessi- ja operatiivinen osaaminen), käsiteltävän tiedon mukaan sekä tiedon- ja osaamisen siirron foorumien mukaan. Nämä eri tekijät painottuvat ja ilmenevät eri vaiheissa eri tavalla. Esitettyä mallia kuvataan kahden case-verkoston kehitysprojektin aineiston avulla. Case-verkostot ovat olleet osana VTT:n Polku-tutkimushanketta, jota on rahoittanut myös Tekesin UTT-teknologiaohjelma. Hankkeessa kehitettiin malleja ja menetelmiä strategisten yritysverkostojen muodostamiselle ja kehittämiselle. Verkostoituminen on ollut yksi pääteemoista liiketoiminnan kehittämisessä ja toteuttamisessa viimeisen vuosikymmenen aikana. Useimmiten on kyse ollut olemassa olevan liiketoiminnan tehostamisesta ulkoistamisen ja siihen liittyvän kumppaniyhteistyön avulla. Uuden liiketoiminnan kehittäminen verkostossa osaamista yhdistämällä tuo uuden näkökulman yritysten yhteistyön kehittämiseen. Haasteeksi muodostuu yhteisen tietämyksen luominen ja käsittely verkostossa. Osaamisen yhdistämisen näkökulmasta tarkastellen yritysten tulisi entistä selkeämmin ottaa lähtökohdakseen sellaisten organisaatioiden ja toimintamallien kehittämisen, joiden avulla ne voivat toisaalta tehokkaasti osallistua ja tuoda oma panoksensa verkostoyhteistyöhön ja toisaalta tehokkaasti hyödyntää omassa toiminnassaan verkostoyhteistyön kautta saatava tietämys.

KW - enterprise networks

KW - partnerships

KW - capabilities

KW - life-cycle

KW - development

M3 - Report

SN - 951-38-6511-8

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Uutta liiketoimintaa osaamista yhdistämällä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mikkola M, Ilomäki S-K, Salkari I. Uutta liiketoimintaa osaamista yhdistämällä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 70 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2269).