Arvonluonnin uudet muodot ja verkostot

Translated title of the contribution: New models for value creation and business networks

Tiina Apilo, Henri Hytönen, Katri Valkokari

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tulevaisuuden kilpailuetu syntyy johtamisesta, joka kykenee nykyistä strategista johtamista laajemmin muodostamaan ja jakamaan organisaation toimintaa ohjaavan dynaamisen vision. Menestymisen edellyttämä jatkuva uudistuminen on mahdollista vain sitoutuneen henkilöstön ja verkostokumppanien kanssa. Yritysjohtajien täytyy oppia tunnistamaan, ymmärtämään ja hyödyntämään lukuisia vastakohtaisuuksia ja näiden välistä kytkeytyneisyyttä. Teknologiaintensiivisyys johtaa siihen, ettei monikaan yritys voi hallita kaikkea itse. Lisäksi uudet liiketoimintamallit romuttavat vanhojen toimialojen ja teknologioiden rajoja eivätkä myöskään kunnioita yritysrajoja. Tulevaisuudessa osaamisen pirstaloituneisuus korostuu - kaikki viisaus ei siis ole yhden yrityksen sisällä. Toisaalta yrityksen sisällä on paljon tietoa ja osaamista, jota ei saada käyttöön, koska vuorovaikutusta toimintojen välillä ei ole riittävästi. Hierarkkisesta, kaikkea kontrolloivasta johtamistyylistä ja organisaatiorakenteesta on päästävä eroon. Sijalle tarvitaan kannustavia ja merkityksellisen vision ohjaamia organisaatioita, jotka hahmottavat jatkuvasti omaa rooliaan peilaamalla ympäristön tarjoamia mahdollisuuksia organisaation kyvykkyyksiin. Rajapinnat ylittäville radikaaleille innovaatioille luodaan pohja organisaation sisäisen avoimuuden rakentamisen avulla.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages100
  ISBN (Electronic)978-951-38-7304-2
  ISBN (Print)978-951-38-7303-5
  Publication statusPublished - 2009
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
  Number2490
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • business
  • strategy
  • innovation
  • networks

  Cite this

  Apilo, T., Hytönen, H., & Valkokari, K. (2009). Arvonluonnin uudet muodot ja verkostot. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2490
  Apilo, Tiina ; Hytönen, Henri ; Valkokari, Katri. / Arvonluonnin uudet muodot ja verkostot. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 100 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2490).
  @book{c9a1b0c8cbbe4299a76721c881abeb21,
  title = "Arvonluonnin uudet muodot ja verkostot",
  abstract = "Tulevaisuuden kilpailuetu syntyy johtamisesta, joka kykenee nykyist{\"a} strategista johtamista laajemmin muodostamaan ja jakamaan organisaation toimintaa ohjaavan dynaamisen vision. Menestymisen edellytt{\"a}m{\"a} jatkuva uudistuminen on mahdollista vain sitoutuneen henkil{\"o}st{\"o}n ja verkostokumppanien kanssa. Yritysjohtajien t{\"a}ytyy oppia tunnistamaan, ymm{\"a}rt{\"a}m{\"a}{\"a}n ja hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}{\"a}n lukuisia vastakohtaisuuksia ja n{\"a}iden v{\"a}list{\"a} kytkeytyneisyytt{\"a}. Teknologiaintensiivisyys johtaa siihen, ettei monikaan yritys voi hallita kaikkea itse. Lis{\"a}ksi uudet liiketoimintamallit romuttavat vanhojen toimialojen ja teknologioiden rajoja eiv{\"a}tk{\"a} my{\"o}sk{\"a}{\"a}n kunnioita yritysrajoja. Tulevaisuudessa osaamisen pirstaloituneisuus korostuu - kaikki viisaus ei siis ole yhden yrityksen sis{\"a}ll{\"a}. Toisaalta yrityksen sis{\"a}ll{\"a} on paljon tietoa ja osaamista, jota ei saada k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n, koska vuorovaikutusta toimintojen v{\"a}lill{\"a} ei ole riitt{\"a}v{\"a}sti. Hierarkkisesta, kaikkea kontrolloivasta johtamistyylist{\"a} ja organisaatiorakenteesta on p{\"a}{\"a}st{\"a}v{\"a} eroon. Sijalle tarvitaan kannustavia ja merkityksellisen vision ohjaamia organisaatioita, jotka hahmottavat jatkuvasti omaa rooliaan peilaamalla ymp{\"a}rist{\"o}n tarjoamia mahdollisuuksia organisaation kyvykkyyksiin. Rajapinnat ylitt{\"a}ville radikaaleille innovaatioille luodaan pohja organisaation sis{\"a}isen avoimuuden rakentamisen avulla.",
  keywords = "business, strategy, innovation, networks",
  author = "Tiina Apilo and Henri Hyt{\"o}nen and Katri Valkokari",
  note = "Project code: 33951",
  year = "2009",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-38-7303-5",
  series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2490",
  address = "Finland",

  }

  Apilo, T, Hytönen, H & Valkokari, K 2009, Arvonluonnin uudet muodot ja verkostot. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2490, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Arvonluonnin uudet muodot ja verkostot. / Apilo, Tiina; Hytönen, Henri; Valkokari, Katri.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 100 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2490).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Arvonluonnin uudet muodot ja verkostot

  AU - Apilo, Tiina

  AU - Hytönen, Henri

  AU - Valkokari, Katri

  N1 - Project code: 33951

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - Tulevaisuuden kilpailuetu syntyy johtamisesta, joka kykenee nykyistä strategista johtamista laajemmin muodostamaan ja jakamaan organisaation toimintaa ohjaavan dynaamisen vision. Menestymisen edellyttämä jatkuva uudistuminen on mahdollista vain sitoutuneen henkilöstön ja verkostokumppanien kanssa. Yritysjohtajien täytyy oppia tunnistamaan, ymmärtämään ja hyödyntämään lukuisia vastakohtaisuuksia ja näiden välistä kytkeytyneisyyttä. Teknologiaintensiivisyys johtaa siihen, ettei monikaan yritys voi hallita kaikkea itse. Lisäksi uudet liiketoimintamallit romuttavat vanhojen toimialojen ja teknologioiden rajoja eivätkä myöskään kunnioita yritysrajoja. Tulevaisuudessa osaamisen pirstaloituneisuus korostuu - kaikki viisaus ei siis ole yhden yrityksen sisällä. Toisaalta yrityksen sisällä on paljon tietoa ja osaamista, jota ei saada käyttöön, koska vuorovaikutusta toimintojen välillä ei ole riittävästi. Hierarkkisesta, kaikkea kontrolloivasta johtamistyylistä ja organisaatiorakenteesta on päästävä eroon. Sijalle tarvitaan kannustavia ja merkityksellisen vision ohjaamia organisaatioita, jotka hahmottavat jatkuvasti omaa rooliaan peilaamalla ympäristön tarjoamia mahdollisuuksia organisaation kyvykkyyksiin. Rajapinnat ylittäville radikaaleille innovaatioille luodaan pohja organisaation sisäisen avoimuuden rakentamisen avulla.

  AB - Tulevaisuuden kilpailuetu syntyy johtamisesta, joka kykenee nykyistä strategista johtamista laajemmin muodostamaan ja jakamaan organisaation toimintaa ohjaavan dynaamisen vision. Menestymisen edellyttämä jatkuva uudistuminen on mahdollista vain sitoutuneen henkilöstön ja verkostokumppanien kanssa. Yritysjohtajien täytyy oppia tunnistamaan, ymmärtämään ja hyödyntämään lukuisia vastakohtaisuuksia ja näiden välistä kytkeytyneisyyttä. Teknologiaintensiivisyys johtaa siihen, ettei monikaan yritys voi hallita kaikkea itse. Lisäksi uudet liiketoimintamallit romuttavat vanhojen toimialojen ja teknologioiden rajoja eivätkä myöskään kunnioita yritysrajoja. Tulevaisuudessa osaamisen pirstaloituneisuus korostuu - kaikki viisaus ei siis ole yhden yrityksen sisällä. Toisaalta yrityksen sisällä on paljon tietoa ja osaamista, jota ei saada käyttöön, koska vuorovaikutusta toimintojen välillä ei ole riittävästi. Hierarkkisesta, kaikkea kontrolloivasta johtamistyylistä ja organisaatiorakenteesta on päästävä eroon. Sijalle tarvitaan kannustavia ja merkityksellisen vision ohjaamia organisaatioita, jotka hahmottavat jatkuvasti omaa rooliaan peilaamalla ympäristön tarjoamia mahdollisuuksia organisaation kyvykkyyksiin. Rajapinnat ylittäville radikaaleille innovaatioille luodaan pohja organisaation sisäisen avoimuuden rakentamisen avulla.

  KW - business

  KW - strategy

  KW - innovation

  KW - networks

  M3 - Report

  SN - 978-951-38-7303-5

  T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

  BT - Arvonluonnin uudet muodot ja verkostot

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Apilo T, Hytönen H, Valkokari K. Arvonluonnin uudet muodot ja verkostot. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 100 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2490).