Laatupainamisen uutta tekniikkaa

Translated title of the contribution: New technologies for the high quality printing

Helene Juhola, Ari Siren, Anneli Karttunen, Kari-Pekka Korhonen, Matti Kuusisto, Ilkka Arvola, Tapio Lehtonen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Julkaisussa kuvataan taajuusmoduloidun (TM) ja perinteisen amplitudimoduloidun (AM) rasteroinnin perusteita ja eroja sekä esitellään tarkemmin muutamia kaupallisia TM-rasterointimenetelmiä. TM-rasteroinnin sopivuutta normaaliin neliväripainantaan sekä sanomalehtipainantaan tarkastellaan. Luvussa 3 käydään läpi moniväripainamisen (HiFi-painatuksen) perusteita, väriavaruuden kasvattamista, värimalleja ja värierottelua. HiFi-painatusta tukevia tekniikoita - vedetöntä offsettia, computer-to-platea ja digitaalisia painokoneita - käsitellään erikseen. Lopuksi raportoidaan pääkohdat kokeista, joissa vertailtiin TM-rasteroinnin suorituskykyä perinteiseen rasterointiin ja kokeiltiin painamista seitsemällä värillä. Kokeita tehtiin sekä arkki- että sanomalehtipainatuksessa. Tulokset antavat suuntaviivoja tekniikoiden mahdollisuuksista ja rajoituksista sekä taustatietoa yritysten omille soveltamisprojekteille. Tulokset osoittavat, että TM-rasterointi on potentiaalinen tekniikka tuotannossa, jossa esivalmistus on täysin digitaalinen ja jossa painatuksen yksityiskohtien toistoa halutaan parantaa. Erityisesti sen soveltamisesta hyötyisivät laadullisesti sanomalehti- ja flekso- tai seripainajat. HiFi-painatus ei tule nopeasti laajaan käyttöön, koska siihen tarvitaan suuria investointeja ja muun muassa reproprosessille asetetaan poikkeuksellisen korkeita vaatimuksia. Sen sijaan alueilla, joissa jo tänään käytetään useampaa kuin neljää väriä eli pakkauspainatuksessa, potentiaalia laatutason nostamiseen on nähtävissä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages94
ISBN (Print)951-38-4845-0
Publication statusPublished - 1995
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
PublisherVTT
No.1690
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Keywords

  • printing
  • color printing
  • offset printing
  • color
  • quality
  • printing equipment
  • digital systems
  • screening
  • frequency modulation

Cite this

Juhola, H., Siren, A., Karttunen, A., Korhonen, K-P., Kuusisto, M., Arvola, I., & Lehtonen, T. (1995). Laatupainamisen uutta tekniikkaa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1690
Juhola, Helene ; Siren, Ari ; Karttunen, Anneli ; Korhonen, Kari-Pekka ; Kuusisto, Matti ; Arvola, Ilkka ; Lehtonen, Tapio. / Laatupainamisen uutta tekniikkaa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 94 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1690).
@book{a7c619a0aebc499f8b19534ee697fbfa,
title = "Laatupainamisen uutta tekniikkaa",
abstract = "Julkaisussa kuvataan taajuusmoduloidun (TM) ja perinteisen amplitudimoduloidun (AM) rasteroinnin perusteita ja eroja sek{\"a} esitell{\"a}{\"a}n tarkemmin muutamia kaupallisia TM-rasterointimenetelmi{\"a}. TM-rasteroinnin sopivuutta normaaliin neliv{\"a}ripainantaan sek{\"a} sanomalehtipainantaan tarkastellaan. Luvussa 3 k{\"a}yd{\"a}{\"a}n l{\"a}pi moniv{\"a}ripainamisen (HiFi-painatuksen) perusteita, v{\"a}riavaruuden kasvattamista, v{\"a}rimalleja ja v{\"a}rierottelua. HiFi-painatusta tukevia tekniikoita - vedet{\"o}nt{\"a} offsettia, computer-to-platea ja digitaalisia painokoneita - k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n erikseen. Lopuksi raportoidaan p{\"a}{\"a}kohdat kokeista, joissa vertailtiin TM-rasteroinnin suorituskyky{\"a} perinteiseen rasterointiin ja kokeiltiin painamista seitsem{\"a}ll{\"a} v{\"a}rill{\"a}. Kokeita tehtiin sek{\"a} arkki- ett{\"a} sanomalehtipainatuksessa. Tulokset antavat suuntaviivoja tekniikoiden mahdollisuuksista ja rajoituksista sek{\"a} taustatietoa yritysten omille soveltamisprojekteille. Tulokset osoittavat, ett{\"a} TM-rasterointi on potentiaalinen tekniikka tuotannossa, jossa esivalmistus on t{\"a}ysin digitaalinen ja jossa painatuksen yksityiskohtien toistoa halutaan parantaa. Erityisesti sen soveltamisesta hy{\"o}tyisiv{\"a}t laadullisesti sanomalehti- ja flekso- tai seripainajat. HiFi-painatus ei tule nopeasti laajaan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n, koska siihen tarvitaan suuria investointeja ja muun muassa reproprosessille asetetaan poikkeuksellisen korkeita vaatimuksia. Sen sijaan alueilla, joissa jo t{\"a}n{\"a}{\"a}n k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n useampaa kuin nelj{\"a}{\"a} v{\"a}ri{\"a} eli pakkauspainatuksessa, potentiaalia laatutason nostamiseen on n{\"a}ht{\"a}viss{\"a}.",
keywords = "printing, color printing, offset printing, color, quality, printing equipment, digital systems, screening, frequency modulation",
author = "Helene Juhola and Ari Siren and Anneli Karttunen and Kari-Pekka Korhonen and Matti Kuusisto and Ilkka Arvola and Tapio Lehtonen",
year = "1995",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4845-0",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1690",
address = "Finland",

}

Juhola, H, Siren, A, Karttunen, A, Korhonen, K-P, Kuusisto, M, Arvola, I & Lehtonen, T 1995, Laatupainamisen uutta tekniikkaa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1690, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Laatupainamisen uutta tekniikkaa. / Juhola, Helene; Siren, Ari; Karttunen, Anneli; Korhonen, Kari-Pekka; Kuusisto, Matti; Arvola, Ilkka; Lehtonen, Tapio.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 94 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1690).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Laatupainamisen uutta tekniikkaa

AU - Juhola, Helene

AU - Siren, Ari

AU - Karttunen, Anneli

AU - Korhonen, Kari-Pekka

AU - Kuusisto, Matti

AU - Arvola, Ilkka

AU - Lehtonen, Tapio

PY - 1995

Y1 - 1995

N2 - Julkaisussa kuvataan taajuusmoduloidun (TM) ja perinteisen amplitudimoduloidun (AM) rasteroinnin perusteita ja eroja sekä esitellään tarkemmin muutamia kaupallisia TM-rasterointimenetelmiä. TM-rasteroinnin sopivuutta normaaliin neliväripainantaan sekä sanomalehtipainantaan tarkastellaan. Luvussa 3 käydään läpi moniväripainamisen (HiFi-painatuksen) perusteita, väriavaruuden kasvattamista, värimalleja ja värierottelua. HiFi-painatusta tukevia tekniikoita - vedetöntä offsettia, computer-to-platea ja digitaalisia painokoneita - käsitellään erikseen. Lopuksi raportoidaan pääkohdat kokeista, joissa vertailtiin TM-rasteroinnin suorituskykyä perinteiseen rasterointiin ja kokeiltiin painamista seitsemällä värillä. Kokeita tehtiin sekä arkki- että sanomalehtipainatuksessa. Tulokset antavat suuntaviivoja tekniikoiden mahdollisuuksista ja rajoituksista sekä taustatietoa yritysten omille soveltamisprojekteille. Tulokset osoittavat, että TM-rasterointi on potentiaalinen tekniikka tuotannossa, jossa esivalmistus on täysin digitaalinen ja jossa painatuksen yksityiskohtien toistoa halutaan parantaa. Erityisesti sen soveltamisesta hyötyisivät laadullisesti sanomalehti- ja flekso- tai seripainajat. HiFi-painatus ei tule nopeasti laajaan käyttöön, koska siihen tarvitaan suuria investointeja ja muun muassa reproprosessille asetetaan poikkeuksellisen korkeita vaatimuksia. Sen sijaan alueilla, joissa jo tänään käytetään useampaa kuin neljää väriä eli pakkauspainatuksessa, potentiaalia laatutason nostamiseen on nähtävissä.

AB - Julkaisussa kuvataan taajuusmoduloidun (TM) ja perinteisen amplitudimoduloidun (AM) rasteroinnin perusteita ja eroja sekä esitellään tarkemmin muutamia kaupallisia TM-rasterointimenetelmiä. TM-rasteroinnin sopivuutta normaaliin neliväripainantaan sekä sanomalehtipainantaan tarkastellaan. Luvussa 3 käydään läpi moniväripainamisen (HiFi-painatuksen) perusteita, väriavaruuden kasvattamista, värimalleja ja värierottelua. HiFi-painatusta tukevia tekniikoita - vedetöntä offsettia, computer-to-platea ja digitaalisia painokoneita - käsitellään erikseen. Lopuksi raportoidaan pääkohdat kokeista, joissa vertailtiin TM-rasteroinnin suorituskykyä perinteiseen rasterointiin ja kokeiltiin painamista seitsemällä värillä. Kokeita tehtiin sekä arkki- että sanomalehtipainatuksessa. Tulokset antavat suuntaviivoja tekniikoiden mahdollisuuksista ja rajoituksista sekä taustatietoa yritysten omille soveltamisprojekteille. Tulokset osoittavat, että TM-rasterointi on potentiaalinen tekniikka tuotannossa, jossa esivalmistus on täysin digitaalinen ja jossa painatuksen yksityiskohtien toistoa halutaan parantaa. Erityisesti sen soveltamisesta hyötyisivät laadullisesti sanomalehti- ja flekso- tai seripainajat. HiFi-painatus ei tule nopeasti laajaan käyttöön, koska siihen tarvitaan suuria investointeja ja muun muassa reproprosessille asetetaan poikkeuksellisen korkeita vaatimuksia. Sen sijaan alueilla, joissa jo tänään käytetään useampaa kuin neljää väriä eli pakkauspainatuksessa, potentiaalia laatutason nostamiseen on nähtävissä.

KW - printing

KW - color printing

KW - offset printing

KW - color

KW - quality

KW - printing equipment

KW - digital systems

KW - screening

KW - frequency modulation

M3 - Report

SN - 951-38-4845-0

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Laatupainamisen uutta tekniikkaa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Juhola H, Siren A, Karttunen A, Korhonen K-P, Kuusisto M, Arvola I et al. Laatupainamisen uutta tekniikkaa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 94 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1690).