Laatupainamisen uutta tekniikkaa

Translated title of the contribution: New technologies for the high quality printing

Helene Juhola, Ari Siren, Anneli Karttunen, Kari-Pekka Korhonen, Matti Kuusisto, Ilkka Arvola, Tapio Lehtonen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Julkaisussa kuvataan taajuusmoduloidun (TM) ja perinteisen amplitudimoduloidun (AM) rasteroinnin perusteita ja eroja sekä esitellään tarkemmin muutamia kaupallisia TM-rasterointimenetelmiä. TM-rasteroinnin sopivuutta normaaliin neliväripainantaan sekä sanomalehtipainantaan tarkastellaan. Luvussa 3 käydään läpi moniväripainamisen (HiFi-painatuksen) perusteita, väriavaruuden kasvattamista, värimalleja ja värierottelua. HiFi-painatusta tukevia tekniikoita - vedetöntä offsettia, computer-to-platea ja digitaalisia painokoneita - käsitellään erikseen. Lopuksi raportoidaan pääkohdat kokeista, joissa vertailtiin TM-rasteroinnin suorituskykyä perinteiseen rasterointiin ja kokeiltiin painamista seitsemällä värillä. Kokeita tehtiin sekä arkki- että sanomalehtipainatuksessa. Tulokset antavat suuntaviivoja tekniikoiden mahdollisuuksista ja rajoituksista sekä taustatietoa yritysten omille soveltamisprojekteille. Tulokset osoittavat, että TM-rasterointi on potentiaalinen tekniikka tuotannossa, jossa esivalmistus on täysin digitaalinen ja jossa painatuksen yksityiskohtien toistoa halutaan parantaa. Erityisesti sen soveltamisesta hyötyisivät laadullisesti sanomalehti- ja flekso- tai seripainajat. HiFi-painatus ei tule nopeasti laajaan käyttöön, koska siihen tarvitaan suuria investointeja ja muun muassa reproprosessille asetetaan poikkeuksellisen korkeita vaatimuksia. Sen sijaan alueilla, joissa jo tänään käytetään useampaa kuin neljää väriä eli pakkauspainatuksessa, potentiaalia laatutason nostamiseen on nähtävissä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages94
  ISBN (Print)951-38-4845-0
  Publication statusPublished - 1995
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1690
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • printing
  • color printing
  • offset printing
  • color
  • quality
  • printing equipment
  • digital systems
  • screening
  • frequency modulation

  Cite this

  Juhola, H., Siren, A., Karttunen, A., Korhonen, K-P., Kuusisto, M., Arvola, I., & Lehtonen, T. (1995). Laatupainamisen uutta tekniikkaa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1690
  Juhola, Helene ; Siren, Ari ; Karttunen, Anneli ; Korhonen, Kari-Pekka ; Kuusisto, Matti ; Arvola, Ilkka ; Lehtonen, Tapio. / Laatupainamisen uutta tekniikkaa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 94 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1690).
  @book{a7c619a0aebc499f8b19534ee697fbfa,
  title = "Laatupainamisen uutta tekniikkaa",
  abstract = "Julkaisussa kuvataan taajuusmoduloidun (TM) ja perinteisen amplitudimoduloidun (AM) rasteroinnin perusteita ja eroja sek{\"a} esitell{\"a}{\"a}n tarkemmin muutamia kaupallisia TM-rasterointimenetelmi{\"a}. TM-rasteroinnin sopivuutta normaaliin neliv{\"a}ripainantaan sek{\"a} sanomalehtipainantaan tarkastellaan. Luvussa 3 k{\"a}yd{\"a}{\"a}n l{\"a}pi moniv{\"a}ripainamisen (HiFi-painatuksen) perusteita, v{\"a}riavaruuden kasvattamista, v{\"a}rimalleja ja v{\"a}rierottelua. HiFi-painatusta tukevia tekniikoita - vedet{\"o}nt{\"a} offsettia, computer-to-platea ja digitaalisia painokoneita - k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n erikseen. Lopuksi raportoidaan p{\"a}{\"a}kohdat kokeista, joissa vertailtiin TM-rasteroinnin suorituskyky{\"a} perinteiseen rasterointiin ja kokeiltiin painamista seitsem{\"a}ll{\"a} v{\"a}rill{\"a}. Kokeita tehtiin sek{\"a} arkki- ett{\"a} sanomalehtipainatuksessa. Tulokset antavat suuntaviivoja tekniikoiden mahdollisuuksista ja rajoituksista sek{\"a} taustatietoa yritysten omille soveltamisprojekteille. Tulokset osoittavat, ett{\"a} TM-rasterointi on potentiaalinen tekniikka tuotannossa, jossa esivalmistus on t{\"a}ysin digitaalinen ja jossa painatuksen yksityiskohtien toistoa halutaan parantaa. Erityisesti sen soveltamisesta hy{\"o}tyisiv{\"a}t laadullisesti sanomalehti- ja flekso- tai seripainajat. HiFi-painatus ei tule nopeasti laajaan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n, koska siihen tarvitaan suuria investointeja ja muun muassa reproprosessille asetetaan poikkeuksellisen korkeita vaatimuksia. Sen sijaan alueilla, joissa jo t{\"a}n{\"a}{\"a}n k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n useampaa kuin nelj{\"a}{\"a} v{\"a}ri{\"a} eli pakkauspainatuksessa, potentiaalia laatutason nostamiseen on n{\"a}ht{\"a}viss{\"a}.",
  keywords = "printing, color printing, offset printing, color, quality, printing equipment, digital systems, screening, frequency modulation",
  author = "Helene Juhola and Ari Siren and Anneli Karttunen and Kari-Pekka Korhonen and Matti Kuusisto and Ilkka Arvola and Tapio Lehtonen",
  year = "1995",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4845-0",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1690",
  address = "Finland",

  }

  Juhola, H, Siren, A, Karttunen, A, Korhonen, K-P, Kuusisto, M, Arvola, I & Lehtonen, T 1995, Laatupainamisen uutta tekniikkaa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1690, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Laatupainamisen uutta tekniikkaa. / Juhola, Helene; Siren, Ari; Karttunen, Anneli; Korhonen, Kari-Pekka; Kuusisto, Matti; Arvola, Ilkka; Lehtonen, Tapio.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 94 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1690).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Laatupainamisen uutta tekniikkaa

  AU - Juhola, Helene

  AU - Siren, Ari

  AU - Karttunen, Anneli

  AU - Korhonen, Kari-Pekka

  AU - Kuusisto, Matti

  AU - Arvola, Ilkka

  AU - Lehtonen, Tapio

  PY - 1995

  Y1 - 1995

  N2 - Julkaisussa kuvataan taajuusmoduloidun (TM) ja perinteisen amplitudimoduloidun (AM) rasteroinnin perusteita ja eroja sekä esitellään tarkemmin muutamia kaupallisia TM-rasterointimenetelmiä. TM-rasteroinnin sopivuutta normaaliin neliväripainantaan sekä sanomalehtipainantaan tarkastellaan. Luvussa 3 käydään läpi moniväripainamisen (HiFi-painatuksen) perusteita, väriavaruuden kasvattamista, värimalleja ja värierottelua. HiFi-painatusta tukevia tekniikoita - vedetöntä offsettia, computer-to-platea ja digitaalisia painokoneita - käsitellään erikseen. Lopuksi raportoidaan pääkohdat kokeista, joissa vertailtiin TM-rasteroinnin suorituskykyä perinteiseen rasterointiin ja kokeiltiin painamista seitsemällä värillä. Kokeita tehtiin sekä arkki- että sanomalehtipainatuksessa. Tulokset antavat suuntaviivoja tekniikoiden mahdollisuuksista ja rajoituksista sekä taustatietoa yritysten omille soveltamisprojekteille. Tulokset osoittavat, että TM-rasterointi on potentiaalinen tekniikka tuotannossa, jossa esivalmistus on täysin digitaalinen ja jossa painatuksen yksityiskohtien toistoa halutaan parantaa. Erityisesti sen soveltamisesta hyötyisivät laadullisesti sanomalehti- ja flekso- tai seripainajat. HiFi-painatus ei tule nopeasti laajaan käyttöön, koska siihen tarvitaan suuria investointeja ja muun muassa reproprosessille asetetaan poikkeuksellisen korkeita vaatimuksia. Sen sijaan alueilla, joissa jo tänään käytetään useampaa kuin neljää väriä eli pakkauspainatuksessa, potentiaalia laatutason nostamiseen on nähtävissä.

  AB - Julkaisussa kuvataan taajuusmoduloidun (TM) ja perinteisen amplitudimoduloidun (AM) rasteroinnin perusteita ja eroja sekä esitellään tarkemmin muutamia kaupallisia TM-rasterointimenetelmiä. TM-rasteroinnin sopivuutta normaaliin neliväripainantaan sekä sanomalehtipainantaan tarkastellaan. Luvussa 3 käydään läpi moniväripainamisen (HiFi-painatuksen) perusteita, väriavaruuden kasvattamista, värimalleja ja värierottelua. HiFi-painatusta tukevia tekniikoita - vedetöntä offsettia, computer-to-platea ja digitaalisia painokoneita - käsitellään erikseen. Lopuksi raportoidaan pääkohdat kokeista, joissa vertailtiin TM-rasteroinnin suorituskykyä perinteiseen rasterointiin ja kokeiltiin painamista seitsemällä värillä. Kokeita tehtiin sekä arkki- että sanomalehtipainatuksessa. Tulokset antavat suuntaviivoja tekniikoiden mahdollisuuksista ja rajoituksista sekä taustatietoa yritysten omille soveltamisprojekteille. Tulokset osoittavat, että TM-rasterointi on potentiaalinen tekniikka tuotannossa, jossa esivalmistus on täysin digitaalinen ja jossa painatuksen yksityiskohtien toistoa halutaan parantaa. Erityisesti sen soveltamisesta hyötyisivät laadullisesti sanomalehti- ja flekso- tai seripainajat. HiFi-painatus ei tule nopeasti laajaan käyttöön, koska siihen tarvitaan suuria investointeja ja muun muassa reproprosessille asetetaan poikkeuksellisen korkeita vaatimuksia. Sen sijaan alueilla, joissa jo tänään käytetään useampaa kuin neljää väriä eli pakkauspainatuksessa, potentiaalia laatutason nostamiseen on nähtävissä.

  KW - printing

  KW - color printing

  KW - offset printing

  KW - color

  KW - quality

  KW - printing equipment

  KW - digital systems

  KW - screening

  KW - frequency modulation

  M3 - Report

  SN - 951-38-4845-0

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Laatupainamisen uutta tekniikkaa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Juhola H, Siren A, Karttunen A, Korhonen K-P, Kuusisto M, Arvola I et al. Laatupainamisen uutta tekniikkaa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 94 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1690).