Nikusi-matalalämpötilasintrausmenetelmä

Translated title of the contribution: Nikusi low temperature sintering method of UO2 fuel

Lena Hansson

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Matalalämpötilasintraus on menetelmä, jota kehitetään uudentyyppisen uraanipolttoaineen valmistamiseksi. NIKUSI-matalalämpötilasintrauksessa käytetään AUC-konversioprosessilla tuotettua UO2-jauhetta, josta voidaan puristaa polttoainetabletteja suoraan ilman esikäsittelyjä. Tablettien tiheyttä ja huokoisuutta säädellään lisäämällä jauheeseen huokosia muodostavaa U3O8:a ennen puristamista ja sintraamista. Hapettavat olosuhteet sintrauksen aikana aiheuttavat tablettien solarisaatioprosessin nopeutumisen. Solarisaation ja U3O8:n käytön kanssa on mahdollista säädellä erikseen yleensä toisistaan riippuvia ominaisuuksia, kuten tiheyttä, avointa huokoisuutta ja huokosjakaumaa. Haluttu raekoko saavutetaan puolestaan säätelemällä tablettien stökiömetriaa sintrauksen aikana. Tarkkaan kontrolloitu mikrorakenne yhdessä kemiallisen puhtauden kanssa on taannut NIKUSI-tablettien tyydyttävän käyttäytymisen reaktoriolosuhteissa; tihentymis- ja paisumisilmiöt ovat vähäisiä ja fissiokaasujen päästöt alhaisia. Tämän korkeapalamakäyttöön suunnitellun polttoaineen tuotanto NIKUSI-menetelmällä on tällä hetkellä noin 200 t vuodessa, ja matalalämpötilasintrausta kehitetään edelleen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages31
ISBN (Print)951-38-3010-1
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number798
ISSN0358-5085

Fingerprint

temperature
methodology

Keywords

  • nuclear fuel elements
  • nuclear fuel pellets
  • oxide nuclear fuels
  • sintering

Cite this

Hansson, L. (1987). Nikusi-matalalämpötilasintrausmenetelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 798
Hansson, Lena. / Nikusi-matalalämpötilasintrausmenetelmä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 31 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 798).
@book{d00423592c9e4fc18ae3579df07bbc5e,
title = "Nikusi-matalal{\"a}mp{\"o}tilasintrausmenetelm{\"a}",
abstract = "Matalal{\"a}mp{\"o}tilasintraus on menetelm{\"a}, jota kehitet{\"a}{\"a}n uudentyyppisen uraanipolttoaineen valmistamiseksi. NIKUSI-matalal{\"a}mp{\"o}tilasintrauksessa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n AUC-konversioprosessilla tuotettua UO2-jauhetta, josta voidaan puristaa polttoainetabletteja suoraan ilman esik{\"a}sittelyj{\"a}. Tablettien tiheytt{\"a} ja huokoisuutta s{\"a}{\"a}dell{\"a}{\"a}n lis{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a} jauheeseen huokosia muodostavaa U3O8:a ennen puristamista ja sintraamista. Hapettavat olosuhteet sintrauksen aikana aiheuttavat tablettien solarisaatioprosessin nopeutumisen. Solarisaation ja U3O8:n k{\"a}yt{\"o}n kanssa on mahdollista s{\"a}{\"a}dell{\"a} erikseen yleens{\"a} toisistaan riippuvia ominaisuuksia, kuten tiheytt{\"a}, avointa huokoisuutta ja huokosjakaumaa. Haluttu raekoko saavutetaan puolestaan s{\"a}{\"a}telem{\"a}ll{\"a} tablettien st{\"o}ki{\"o}metriaa sintrauksen aikana. Tarkkaan kontrolloitu mikrorakenne yhdess{\"a} kemiallisen puhtauden kanssa on taannut NIKUSI-tablettien tyydytt{\"a}v{\"a}n k{\"a}ytt{\"a}ytymisen reaktoriolosuhteissa; tihentymis- ja paisumisilmi{\"o}t ovat v{\"a}h{\"a}isi{\"a} ja fissiokaasujen p{\"a}{\"a}st{\"o}t alhaisia. T{\"a}m{\"a}n korkeapalamak{\"a}ytt{\"o}{\"o}n suunnitellun polttoaineen tuotanto NIKUSI-menetelm{\"a}ll{\"a} on t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} noin 200 t vuodessa, ja matalal{\"a}mp{\"o}tilasintrausta kehitet{\"a}{\"a}n edelleen.",
keywords = "nuclear fuel elements, nuclear fuel pellets, oxide nuclear fuels, sintering",
author = "Lena Hansson",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3010-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "798",
address = "Finland",

}

Hansson, L 1987, Nikusi-matalalämpötilasintrausmenetelmä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 798, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Nikusi-matalalämpötilasintrausmenetelmä. / Hansson, Lena.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 31 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 798).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Nikusi-matalalämpötilasintrausmenetelmä

AU - Hansson, Lena

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Matalalämpötilasintraus on menetelmä, jota kehitetään uudentyyppisen uraanipolttoaineen valmistamiseksi. NIKUSI-matalalämpötilasintrauksessa käytetään AUC-konversioprosessilla tuotettua UO2-jauhetta, josta voidaan puristaa polttoainetabletteja suoraan ilman esikäsittelyjä. Tablettien tiheyttä ja huokoisuutta säädellään lisäämällä jauheeseen huokosia muodostavaa U3O8:a ennen puristamista ja sintraamista. Hapettavat olosuhteet sintrauksen aikana aiheuttavat tablettien solarisaatioprosessin nopeutumisen. Solarisaation ja U3O8:n käytön kanssa on mahdollista säädellä erikseen yleensä toisistaan riippuvia ominaisuuksia, kuten tiheyttä, avointa huokoisuutta ja huokosjakaumaa. Haluttu raekoko saavutetaan puolestaan säätelemällä tablettien stökiömetriaa sintrauksen aikana. Tarkkaan kontrolloitu mikrorakenne yhdessä kemiallisen puhtauden kanssa on taannut NIKUSI-tablettien tyydyttävän käyttäytymisen reaktoriolosuhteissa; tihentymis- ja paisumisilmiöt ovat vähäisiä ja fissiokaasujen päästöt alhaisia. Tämän korkeapalamakäyttöön suunnitellun polttoaineen tuotanto NIKUSI-menetelmällä on tällä hetkellä noin 200 t vuodessa, ja matalalämpötilasintrausta kehitetään edelleen.

AB - Matalalämpötilasintraus on menetelmä, jota kehitetään uudentyyppisen uraanipolttoaineen valmistamiseksi. NIKUSI-matalalämpötilasintrauksessa käytetään AUC-konversioprosessilla tuotettua UO2-jauhetta, josta voidaan puristaa polttoainetabletteja suoraan ilman esikäsittelyjä. Tablettien tiheyttä ja huokoisuutta säädellään lisäämällä jauheeseen huokosia muodostavaa U3O8:a ennen puristamista ja sintraamista. Hapettavat olosuhteet sintrauksen aikana aiheuttavat tablettien solarisaatioprosessin nopeutumisen. Solarisaation ja U3O8:n käytön kanssa on mahdollista säädellä erikseen yleensä toisistaan riippuvia ominaisuuksia, kuten tiheyttä, avointa huokoisuutta ja huokosjakaumaa. Haluttu raekoko saavutetaan puolestaan säätelemällä tablettien stökiömetriaa sintrauksen aikana. Tarkkaan kontrolloitu mikrorakenne yhdessä kemiallisen puhtauden kanssa on taannut NIKUSI-tablettien tyydyttävän käyttäytymisen reaktoriolosuhteissa; tihentymis- ja paisumisilmiöt ovat vähäisiä ja fissiokaasujen päästöt alhaisia. Tämän korkeapalamakäyttöön suunnitellun polttoaineen tuotanto NIKUSI-menetelmällä on tällä hetkellä noin 200 t vuodessa, ja matalalämpötilasintrausta kehitetään edelleen.

KW - nuclear fuel elements

KW - nuclear fuel pellets

KW - oxide nuclear fuels

KW - sintering

M3 - Report

SN - 951-38-3010-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Nikusi-matalalämpötilasintrausmenetelmä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hansson L. Nikusi-matalalämpötilasintrausmenetelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 31 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 798).