Nordisk Delfi-undersökning av vatten- och avloppsledningsnät

Erling Holm, Erik Isgård, Christen Raestad, Markku Salo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

I detta decennium har i hela Norden påbörjats en ändring av arbetet med VA-ledningsnät från övervägande projektering och utförande av nya VA-anläggningar till drift, underhåll och förnyelse av befintliga ledningar. Denna rapport innehåller resultaten av en undersökning rörande den kommande förnyelsen av vatten- och avloppsledningsnät i Norden och därmed förbundna problem och behov av ny kunskap, nya hjälpmedel och produkter. I Norden är problemen och behovet av ny kunskap inom VA-branschen enligt forskningen för det mesta gemensamma i de nordiska länderna. Rapporten innehåller en rad rekommendationer till de ansvariga för VA-teknikens förnyelse i Norden. Rapporten vänder sig till myndigheter, branschföreningar, ledningsägare, fabrikanter, konsulter, universitet, hög skolor och andra forskningsorgan.
Original languageSwedish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages74
ISBN (Print)951-38-3369-0
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number983
ISSN0358-5085

Keywords

  • sewers
  • sewer pipes
  • pipelines
  • piping systems
  • water pipes
  • Nordic countries
  • water distribution
  • recommendations
  • reconstruction
  • repairs

Cite this

Holm, E., Isgård, E., Raestad, C., & Salo, M. (1989). Nordisk Delfi-undersökning av vatten- och avloppsledningsnät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 983
Holm, Erling ; Isgård, Erik ; Raestad, Christen ; Salo, Markku. / Nordisk Delfi-undersökning av vatten- och avloppsledningsnät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 74 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 983).
@book{64e649c705d3454981e1997b3fc06aa8,
title = "Nordisk Delfi-unders{\"o}kning av vatten- och avloppsledningsn{\"a}t",
abstract = "I detta decennium har i hela Norden p{\aa}b{\"o}rjats en {\"a}ndring av arbetet med VA-ledningsn{\"a}t fr{\aa}n {\"o}verv{\"a}gande projektering och utf{\"o}rande av nya VA-anl{\"a}ggningar till drift, underh{\aa}ll och f{\"o}rnyelse av befintliga ledningar. Denna rapport inneh{\aa}ller resultaten av en unders{\"o}kning r{\"o}rande den kommande f{\"o}rnyelsen av vatten- och avloppsledningsn{\"a}t i Norden och d{\"a}rmed f{\"o}rbundna problem och behov av ny kunskap, nya hj{\"a}lpmedel och produkter. I Norden {\"a}r problemen och behovet av ny kunskap inom VA-branschen enligt forskningen f{\"o}r det mesta gemensamma i de nordiska l{\"a}nderna. Rapporten inneh{\aa}ller en rad rekommendationer till de ansvariga f{\"o}r VA-teknikens f{\"o}rnyelse i Norden. Rapporten v{\"a}nder sig till myndigheter, branschf{\"o}reningar, lednings{\"a}gare, fabrikanter, konsulter, universitet, h{\"o}g skolor och andra forskningsorgan.",
keywords = "sewers, sewer pipes, pipelines, piping systems, water pipes, Nordic countries, water distribution, recommendations, reconstruction, repairs",
author = "Erling Holm and Erik Isg{\aa}rd and Christen Raestad and Markku Salo",
year = "1989",
language = "Swedish",
isbn = "951-38-3369-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "983",
address = "Finland",

}

Holm, E, Isgård, E, Raestad, C & Salo, M 1989, Nordisk Delfi-undersökning av vatten- och avloppsledningsnät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 983, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Nordisk Delfi-undersökning av vatten- och avloppsledningsnät. / Holm, Erling; Isgård, Erik; Raestad, Christen; Salo, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 74 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 983).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Nordisk Delfi-undersökning av vatten- och avloppsledningsnät

AU - Holm, Erling

AU - Isgård, Erik

AU - Raestad, Christen

AU - Salo, Markku

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - I detta decennium har i hela Norden påbörjats en ändring av arbetet med VA-ledningsnät från övervägande projektering och utförande av nya VA-anläggningar till drift, underhåll och förnyelse av befintliga ledningar. Denna rapport innehåller resultaten av en undersökning rörande den kommande förnyelsen av vatten- och avloppsledningsnät i Norden och därmed förbundna problem och behov av ny kunskap, nya hjälpmedel och produkter. I Norden är problemen och behovet av ny kunskap inom VA-branschen enligt forskningen för det mesta gemensamma i de nordiska länderna. Rapporten innehåller en rad rekommendationer till de ansvariga för VA-teknikens förnyelse i Norden. Rapporten vänder sig till myndigheter, branschföreningar, ledningsägare, fabrikanter, konsulter, universitet, hög skolor och andra forskningsorgan.

AB - I detta decennium har i hela Norden påbörjats en ändring av arbetet med VA-ledningsnät från övervägande projektering och utförande av nya VA-anläggningar till drift, underhåll och förnyelse av befintliga ledningar. Denna rapport innehåller resultaten av en undersökning rörande den kommande förnyelsen av vatten- och avloppsledningsnät i Norden och därmed förbundna problem och behov av ny kunskap, nya hjälpmedel och produkter. I Norden är problemen och behovet av ny kunskap inom VA-branschen enligt forskningen för det mesta gemensamma i de nordiska länderna. Rapporten innehåller en rad rekommendationer till de ansvariga för VA-teknikens förnyelse i Norden. Rapporten vänder sig till myndigheter, branschföreningar, ledningsägare, fabrikanter, konsulter, universitet, hög skolor och andra forskningsorgan.

KW - sewers

KW - sewer pipes

KW - pipelines

KW - piping systems

KW - water pipes

KW - Nordic countries

KW - water distribution

KW - recommendations

KW - reconstruction

KW - repairs

M3 - Report

SN - 951-38-3369-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Nordisk Delfi-undersökning av vatten- och avloppsledningsnät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Holm E, Isgård E, Raestad C, Salo M. Nordisk Delfi-undersökning av vatten- och avloppsledningsnät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 74 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 983).