Ydinenergian asema vapautuvilla sähkömarkkinoilla

Translated title of the contribution: Nuclear energy in competitive market

Pekka Pirilä

Research output: Book/ReportReport

1 Citation (Scopus)

Abstract

Sähkömarkkinoiden vapauttaminen muuttaa voimalaitosinvestointien perusteita monella tavoin. Sähkön hinnan määräytyminen markkinoilla merkitsee sitä, että tuotantokustannusten nousua ei vapailla markkinoilla voida siirtää hintoihin samalla tavoin kuin aiemmin. Hinta voi myös vaihdella voimakkaasti ja toisaalta asettua useiksi vuosiksi tasolle, joka ei anna pääomalle odotettua tuottoa. Riskirahoituksen tarjoajina tärkeät kansainväliset sijoittajat ovat suhtautuneet ydinvoiman rakentamiseen epäillen. Edellä esitetystä huolimatta eivät ydinvoiman rakentamisen edellytykset ole Suomessa muuttuneet sähkömarkkinoiden vapautumisen johdosta olennaisesti. Tämä johtuu siitä, että tärkein ydinvoiman rakentamista tukenut argumentti, energiavaltaisen teollisuuden intressi turvata edullisen perusvoiman saatavuus, on ennallaan ja yhtä merkittävä vapailla sähkömarkkinoilla kuin aiemmassakin tilanteessa. Jos hanke käynnistyy teollisuuden aloitteesta, on myös Imatran Voiman taholta odotettavissa kiinnostusta osallistua hankkeeseen. Tilanne Suomessa eroaa merkittävästi mm. Isosta-Britanniasta, jolla on laajimmat kokemukset voimalaitosinvestoinneista sähkömarkkinoiden vapauttamisen jälkeisessä tilanteessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages25
ISBN (Electronic)951-38-5139-7
ISBN (Print)951-38-5125-7
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1841
ISSN1235-0605

Fingerprint

nuclear power
markets

Keywords

  • nuclear energy
  • energy production
  • nuclear power plants
  • market price
  • market share

Cite this

Pirilä, P. (1997). Ydinenergian asema vapautuvilla sähkömarkkinoilla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1841
Pirilä, Pekka. / Ydinenergian asema vapautuvilla sähkömarkkinoilla. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 25 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1841).
@book{c45d297dd0fa42df9de619c9688bc929,
title = "Ydinenergian asema vapautuvilla s{\"a}hk{\"o}markkinoilla",
abstract = "S{\"a}hk{\"o}markkinoiden vapauttaminen muuttaa voimalaitosinvestointien perusteita monella tavoin. S{\"a}hk{\"o}n hinnan m{\"a}{\"a}r{\"a}ytyminen markkinoilla merkitsee sit{\"a}, ett{\"a} tuotantokustannusten nousua ei vapailla markkinoilla voida siirt{\"a}{\"a} hintoihin samalla tavoin kuin aiemmin. Hinta voi my{\"o}s vaihdella voimakkaasti ja toisaalta asettua useiksi vuosiksi tasolle, joka ei anna p{\"a}{\"a}omalle odotettua tuottoa. Riskirahoituksen tarjoajina t{\"a}rke{\"a}t kansainv{\"a}liset sijoittajat ovat suhtautuneet ydinvoiman rakentamiseen ep{\"a}illen. Edell{\"a} esitetyst{\"a} huolimatta eiv{\"a}t ydinvoiman rakentamisen edellytykset ole Suomessa muuttuneet s{\"a}hk{\"o}markkinoiden vapautumisen johdosta olennaisesti. T{\"a}m{\"a} johtuu siit{\"a}, ett{\"a} t{\"a}rkein ydinvoiman rakentamista tukenut argumentti, energiavaltaisen teollisuuden intressi turvata edullisen perusvoiman saatavuus, on ennallaan ja yht{\"a} merkitt{\"a}v{\"a} vapailla s{\"a}hk{\"o}markkinoilla kuin aiemmassakin tilanteessa. Jos hanke k{\"a}ynnistyy teollisuuden aloitteesta, on my{\"o}s Imatran Voiman taholta odotettavissa kiinnostusta osallistua hankkeeseen. Tilanne Suomessa eroaa merkitt{\"a}v{\"a}sti mm. Isosta-Britanniasta, jolla on laajimmat kokemukset voimalaitosinvestoinneista s{\"a}hk{\"o}markkinoiden vapauttamisen j{\"a}lkeisess{\"a} tilanteessa.",
keywords = "nuclear energy, energy production, nuclear power plants, market price, market share",
author = "Pekka Piril{\"a}",
year = "1997",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5125-7",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1841",
address = "Finland",

}

Pirilä, P 1997, Ydinenergian asema vapautuvilla sähkömarkkinoilla. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1841, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ydinenergian asema vapautuvilla sähkömarkkinoilla. / Pirilä, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 25 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1841).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ydinenergian asema vapautuvilla sähkömarkkinoilla

AU - Pirilä, Pekka

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - Sähkömarkkinoiden vapauttaminen muuttaa voimalaitosinvestointien perusteita monella tavoin. Sähkön hinnan määräytyminen markkinoilla merkitsee sitä, että tuotantokustannusten nousua ei vapailla markkinoilla voida siirtää hintoihin samalla tavoin kuin aiemmin. Hinta voi myös vaihdella voimakkaasti ja toisaalta asettua useiksi vuosiksi tasolle, joka ei anna pääomalle odotettua tuottoa. Riskirahoituksen tarjoajina tärkeät kansainväliset sijoittajat ovat suhtautuneet ydinvoiman rakentamiseen epäillen. Edellä esitetystä huolimatta eivät ydinvoiman rakentamisen edellytykset ole Suomessa muuttuneet sähkömarkkinoiden vapautumisen johdosta olennaisesti. Tämä johtuu siitä, että tärkein ydinvoiman rakentamista tukenut argumentti, energiavaltaisen teollisuuden intressi turvata edullisen perusvoiman saatavuus, on ennallaan ja yhtä merkittävä vapailla sähkömarkkinoilla kuin aiemmassakin tilanteessa. Jos hanke käynnistyy teollisuuden aloitteesta, on myös Imatran Voiman taholta odotettavissa kiinnostusta osallistua hankkeeseen. Tilanne Suomessa eroaa merkittävästi mm. Isosta-Britanniasta, jolla on laajimmat kokemukset voimalaitosinvestoinneista sähkömarkkinoiden vapauttamisen jälkeisessä tilanteessa.

AB - Sähkömarkkinoiden vapauttaminen muuttaa voimalaitosinvestointien perusteita monella tavoin. Sähkön hinnan määräytyminen markkinoilla merkitsee sitä, että tuotantokustannusten nousua ei vapailla markkinoilla voida siirtää hintoihin samalla tavoin kuin aiemmin. Hinta voi myös vaihdella voimakkaasti ja toisaalta asettua useiksi vuosiksi tasolle, joka ei anna pääomalle odotettua tuottoa. Riskirahoituksen tarjoajina tärkeät kansainväliset sijoittajat ovat suhtautuneet ydinvoiman rakentamiseen epäillen. Edellä esitetystä huolimatta eivät ydinvoiman rakentamisen edellytykset ole Suomessa muuttuneet sähkömarkkinoiden vapautumisen johdosta olennaisesti. Tämä johtuu siitä, että tärkein ydinvoiman rakentamista tukenut argumentti, energiavaltaisen teollisuuden intressi turvata edullisen perusvoiman saatavuus, on ennallaan ja yhtä merkittävä vapailla sähkömarkkinoilla kuin aiemmassakin tilanteessa. Jos hanke käynnistyy teollisuuden aloitteesta, on myös Imatran Voiman taholta odotettavissa kiinnostusta osallistua hankkeeseen. Tilanne Suomessa eroaa merkittävästi mm. Isosta-Britanniasta, jolla on laajimmat kokemukset voimalaitosinvestoinneista sähkömarkkinoiden vapauttamisen jälkeisessä tilanteessa.

KW - nuclear energy

KW - energy production

KW - nuclear power plants

KW - market price

KW - market share

M3 - Report

SN - 951-38-5125-7

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Ydinenergian asema vapautuvilla sähkömarkkinoilla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pirilä P. Ydinenergian asema vapautuvilla sähkömarkkinoilla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 25 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1841).