Ydinvoimalaitosten tulipalojen laskentamenetelmät

Translated title of the contribution: Numerical modelling of fires in nuclear power plants

Olavi Keski-Rahkonen, Jouni Björkman, Liisa Heikkilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tulipalo on merkittävä uhka ydinvoimalan turvallisuudelle. Tulipalo voi olla vakava reaktorionnettomuus sinänsä tai pienikin tulipalo kriittisessä kohdassa ydinvoimalassa voi olla alkutapahtuma itse tulipaloakin vaarallisemmalle onnettomuudelle. Riskianalyyseistä on päätelty, että vakavissa reaktorionnettomuuksissa tulipalo on joko alkusyynä tai osatekijänä merkittävällä prosenttiosuudella. VTT:n palotekniikan ja ydinvoimatekniikan laboratorioissa on tehty ydinvoimaloiden paloturvallisuustutkimusta suuressa määrin vuodesta 1985. Vuosina 1988 - 92 toteutetussa projektissa Ydinvoimalaitosten palojen laskentamenetelmät (PALOME) on otettu käyttöön, valikoitu ja sovellettu uusia menetelmiä. Projektin puitteissa parannettiin palotutkimuksen numeerisen laskennan tasoa Suomessa hankkimalla, asentamalla käyttöön ja kehittämällä tulipalojen numeerisia simulointiohjelmia. Toisaalta on hankittu mittaustietoa ydinvoimalaitosten tulipaloista osallistumalla Saksassa Kernforschungzentrum Karlsruhessa toteutetun koeohjelman PHDR Sicherheitsprogramm tulipaloja käsittelevään osaprojektiin. Edelleen on laskettu tulipalojen numeerisilla simulointiohjelmilla kokeita ja vertailtu tuloksia muilla ohjelmilla tehtyihin laskelmiin. Tärkeänä toimintana on pidetty yhteyttä alan eturintaman tutkimuslaitoksiin ja tutkijoihin. Tämä raportti käsittelee PALOME-projektia VTT:n palotekniikan laboratoriossa tehdyn työn osalta. Ydinvoimatekniikan laboratoriossa tehdystä PALOME- projektin työstä laaditaan erillinen raportti [5.1.10], minkä vuoksi tässä raportissa viitataan vain projektikokonaisuuden kannalta olennaisissa yhteyksissä siellä tehtyyn työhön.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages78
ISBN (Print)951-38-4210-X
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1396
ISSN1235-0605

Fingerprint

nuclear power
power plants
mink
Olla

Keywords

  • nuclear power plants
  • accidents
  • fires
  • fire propagation
  • mathematical models
  • computerized simulation
  • calculations
  • computation
  • numerical analysis
  • fire tests

Cite this

Keski-Rahkonen, O., Björkman, J., & Heikkilä, L. (1992). Ydinvoimalaitosten tulipalojen laskentamenetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1396
Keski-Rahkonen, Olavi ; Björkman, Jouni ; Heikkilä, Liisa. / Ydinvoimalaitosten tulipalojen laskentamenetelmät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 78 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1396).
@book{b180ca3005f041eb8eb83a2896aa6c1a,
title = "Ydinvoimalaitosten tulipalojen laskentamenetelm{\"a}t",
abstract = "Tulipalo on merkitt{\"a}v{\"a} uhka ydinvoimalan turvallisuudelle. Tulipalo voi olla vakava reaktorionnettomuus sin{\"a}ns{\"a} tai pienikin tulipalo kriittisess{\"a} kohdassa ydinvoimalassa voi olla alkutapahtuma itse tulipaloakin vaarallisemmalle onnettomuudelle. Riskianalyyseist{\"a} on p{\"a}{\"a}telty, ett{\"a} vakavissa reaktorionnettomuuksissa tulipalo on joko alkusyyn{\"a} tai osatekij{\"a}n{\"a} merkitt{\"a}v{\"a}ll{\"a} prosenttiosuudella. VTT:n palotekniikan ja ydinvoimatekniikan laboratorioissa on tehty ydinvoimaloiden paloturvallisuustutkimusta suuressa m{\"a}{\"a}rin vuodesta 1985. Vuosina 1988 - 92 toteutetussa projektissa Ydinvoimalaitosten palojen laskentamenetelm{\"a}t (PALOME) on otettu k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n, valikoitu ja sovellettu uusia menetelmi{\"a}. Projektin puitteissa parannettiin palotutkimuksen numeerisen laskennan tasoa Suomessa hankkimalla, asentamalla k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n ja kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} tulipalojen numeerisia simulointiohjelmia. Toisaalta on hankittu mittaustietoa ydinvoimalaitosten tulipaloista osallistumalla Saksassa Kernforschungzentrum Karlsruhessa toteutetun koeohjelman PHDR Sicherheitsprogramm tulipaloja k{\"a}sittelev{\"a}{\"a}n osaprojektiin. Edelleen on laskettu tulipalojen numeerisilla simulointiohjelmilla kokeita ja vertailtu tuloksia muilla ohjelmilla tehtyihin laskelmiin. T{\"a}rke{\"a}n{\"a} toimintana on pidetty yhteytt{\"a} alan eturintaman tutkimuslaitoksiin ja tutkijoihin. T{\"a}m{\"a} raportti k{\"a}sittelee PALOME-projektia VTT:n palotekniikan laboratoriossa tehdyn ty{\"o}n osalta. Ydinvoimatekniikan laboratoriossa tehdyst{\"a} PALOME- projektin ty{\"o}st{\"a} laaditaan erillinen raportti [5.1.10], mink{\"a} vuoksi t{\"a}ss{\"a} raportissa viitataan vain projektikokonaisuuden kannalta olennaisissa yhteyksiss{\"a} siell{\"a} tehtyyn ty{\"o}h{\"o}n.",
keywords = "nuclear power plants, accidents, fires, fire propagation, mathematical models, computerized simulation, calculations, computation, numerical analysis, fire tests",
author = "Olavi Keski-Rahkonen and Jouni Bj{\"o}rkman and Liisa Heikkil{\"a}",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4210-X",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1396",
address = "Finland",

}

Keski-Rahkonen, O, Björkman, J & Heikkilä, L 1992, Ydinvoimalaitosten tulipalojen laskentamenetelmät. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1396, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ydinvoimalaitosten tulipalojen laskentamenetelmät. / Keski-Rahkonen, Olavi; Björkman, Jouni; Heikkilä, Liisa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 78 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1396).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ydinvoimalaitosten tulipalojen laskentamenetelmät

AU - Keski-Rahkonen, Olavi

AU - Björkman, Jouni

AU - Heikkilä, Liisa

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Tulipalo on merkittävä uhka ydinvoimalan turvallisuudelle. Tulipalo voi olla vakava reaktorionnettomuus sinänsä tai pienikin tulipalo kriittisessä kohdassa ydinvoimalassa voi olla alkutapahtuma itse tulipaloakin vaarallisemmalle onnettomuudelle. Riskianalyyseistä on päätelty, että vakavissa reaktorionnettomuuksissa tulipalo on joko alkusyynä tai osatekijänä merkittävällä prosenttiosuudella. VTT:n palotekniikan ja ydinvoimatekniikan laboratorioissa on tehty ydinvoimaloiden paloturvallisuustutkimusta suuressa määrin vuodesta 1985. Vuosina 1988 - 92 toteutetussa projektissa Ydinvoimalaitosten palojen laskentamenetelmät (PALOME) on otettu käyttöön, valikoitu ja sovellettu uusia menetelmiä. Projektin puitteissa parannettiin palotutkimuksen numeerisen laskennan tasoa Suomessa hankkimalla, asentamalla käyttöön ja kehittämällä tulipalojen numeerisia simulointiohjelmia. Toisaalta on hankittu mittaustietoa ydinvoimalaitosten tulipaloista osallistumalla Saksassa Kernforschungzentrum Karlsruhessa toteutetun koeohjelman PHDR Sicherheitsprogramm tulipaloja käsittelevään osaprojektiin. Edelleen on laskettu tulipalojen numeerisilla simulointiohjelmilla kokeita ja vertailtu tuloksia muilla ohjelmilla tehtyihin laskelmiin. Tärkeänä toimintana on pidetty yhteyttä alan eturintaman tutkimuslaitoksiin ja tutkijoihin. Tämä raportti käsittelee PALOME-projektia VTT:n palotekniikan laboratoriossa tehdyn työn osalta. Ydinvoimatekniikan laboratoriossa tehdystä PALOME- projektin työstä laaditaan erillinen raportti [5.1.10], minkä vuoksi tässä raportissa viitataan vain projektikokonaisuuden kannalta olennaisissa yhteyksissä siellä tehtyyn työhön.

AB - Tulipalo on merkittävä uhka ydinvoimalan turvallisuudelle. Tulipalo voi olla vakava reaktorionnettomuus sinänsä tai pienikin tulipalo kriittisessä kohdassa ydinvoimalassa voi olla alkutapahtuma itse tulipaloakin vaarallisemmalle onnettomuudelle. Riskianalyyseistä on päätelty, että vakavissa reaktorionnettomuuksissa tulipalo on joko alkusyynä tai osatekijänä merkittävällä prosenttiosuudella. VTT:n palotekniikan ja ydinvoimatekniikan laboratorioissa on tehty ydinvoimaloiden paloturvallisuustutkimusta suuressa määrin vuodesta 1985. Vuosina 1988 - 92 toteutetussa projektissa Ydinvoimalaitosten palojen laskentamenetelmät (PALOME) on otettu käyttöön, valikoitu ja sovellettu uusia menetelmiä. Projektin puitteissa parannettiin palotutkimuksen numeerisen laskennan tasoa Suomessa hankkimalla, asentamalla käyttöön ja kehittämällä tulipalojen numeerisia simulointiohjelmia. Toisaalta on hankittu mittaustietoa ydinvoimalaitosten tulipaloista osallistumalla Saksassa Kernforschungzentrum Karlsruhessa toteutetun koeohjelman PHDR Sicherheitsprogramm tulipaloja käsittelevään osaprojektiin. Edelleen on laskettu tulipalojen numeerisilla simulointiohjelmilla kokeita ja vertailtu tuloksia muilla ohjelmilla tehtyihin laskelmiin. Tärkeänä toimintana on pidetty yhteyttä alan eturintaman tutkimuslaitoksiin ja tutkijoihin. Tämä raportti käsittelee PALOME-projektia VTT:n palotekniikan laboratoriossa tehdyn työn osalta. Ydinvoimatekniikan laboratoriossa tehdystä PALOME- projektin työstä laaditaan erillinen raportti [5.1.10], minkä vuoksi tässä raportissa viitataan vain projektikokonaisuuden kannalta olennaisissa yhteyksissä siellä tehtyyn työhön.

KW - nuclear power plants

KW - accidents

KW - fires

KW - fire propagation

KW - mathematical models

KW - computerized simulation

KW - calculations

KW - computation

KW - numerical analysis

KW - fire tests

M3 - Report

SN - 951-38-4210-X

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Ydinvoimalaitosten tulipalojen laskentamenetelmät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Keski-Rahkonen O, Björkman J, Heikkilä L. Ydinvoimalaitosten tulipalojen laskentamenetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 78 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1396).