Ohjelmiston kehitysympäristöt ja dokumentoinnin apuohjelmat

Timo Leppinen, Juhani Ahvenainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tietokoneen sisältävien järjestelmien ohjelmiston kehitykseen sopivia ympäristöjä ja ohjelmien dokumentoinnin apuohjelmia kartoitettiin. Tarkasteltavana olivat dokumentointia ja ohjelmistotuotteen hallintaa tukevat ympäristöt sekä DEC VAX ja HP 3000 -tietokoneille saatavat dokumentoinnin apuohjelmat. Kiinnostavia ohjelmointiympäristöjä löytyi 18. Tarkemmin selvitettäväksi valittiin yhdeksän, joista yksi on ohjelmointiympäristön spesifikaatio ja loput joko toteutettuja tai parhaillaan teteutettavia ohjelmointiympäristöjä. Dokumentoinnin ja tuotteen hallinnan tuen toteutuksessa havaittiin suuria eroja. Huonoimmillaan dokumentaation tuottamisen tuki rajoittuu tekstinkäsittelypalveluihin ja parhaimmillaan tukeen sisältyy useita sekä graafisen että sanallisen dokumentoinnin palveluja . Sekä dokumentit että muut ohjelmatuotteen osat säilytetään useimmiten tietokannassa. Tietokanta toimii näin ollen sekä dokumentaation että tuotteen hallinnan perustana. Varsinaisten tuotteen hallinnan tyokalujen toteutus on useimpien yrrparistöjen kehityksessä jätetty viimeiseksi, joten niistä oli käytettävissä hyvin vähän tietoja. Kohdealueelle sopivia automaattisia dokumentointijärjestelmiä ei löydetty. Saatavana on erillisiä tuotteita, joita voidaan käyttää suoraan tai soveltaen dakumentoinnin apuna. Apuohjelmia löydettiin 23 seuraavista ryhmistä: tietokannan hallintajärjestelmät, tietohakemistot, yleisiin kirjastosovelluksiin tehdyt tiedonhakujärjestelmät, dokumenttikirjaston hallintaohjelmat, tekstinkäsittelyohjelmat, koodista vuokaavioita piirtävät ohjelmat ja ristiviittausohjelmat. Tarkemmin tutkittavaksi valittiin kuusi dokumenttien hallinnan ja kaksi jatkokäsittelyn apuvälinettä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages120
ISBN (Print)951-38-1802-0
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number232
ISSN0358-5085

Cite this

Leppinen, T., & Ahvenainen, J. (1983). Ohjelmiston kehitysympäristöt ja dokumentoinnin apuohjelmat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 232
Leppinen, Timo ; Ahvenainen, Juhani. / Ohjelmiston kehitysympäristöt ja dokumentoinnin apuohjelmat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 120 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 232).
@book{d262721aea4f4645a6b591fedfc0c133,
title = "Ohjelmiston kehitysymp{\"a}rist{\"o}t ja dokumentoinnin apuohjelmat",
abstract = "Tietokoneen sis{\"a}lt{\"a}vien j{\"a}rjestelmien ohjelmiston kehitykseen sopivia ymp{\"a}rist{\"o}j{\"a} ja ohjelmien dokumentoinnin apuohjelmia kartoitettiin. Tarkasteltavana olivat dokumentointia ja ohjelmistotuotteen hallintaa tukevat ymp{\"a}rist{\"o}t sek{\"a} DEC VAX ja HP 3000 -tietokoneille saatavat dokumentoinnin apuohjelmat. Kiinnostavia ohjelmointiymp{\"a}rist{\"o}j{\"a} l{\"o}ytyi 18. Tarkemmin selvitett{\"a}v{\"a}ksi valittiin yhdeks{\"a}n, joista yksi on ohjelmointiymp{\"a}rist{\"o}n spesifikaatio ja loput joko toteutettuja tai parhaillaan teteutettavia ohjelmointiymp{\"a}rist{\"o}j{\"a}. Dokumentoinnin ja tuotteen hallinnan tuen toteutuksessa havaittiin suuria eroja. Huonoimmillaan dokumentaation tuottamisen tuki rajoittuu tekstink{\"a}sittelypalveluihin ja parhaimmillaan tukeen sis{\"a}ltyy useita sek{\"a} graafisen ett{\"a} sanallisen dokumentoinnin palveluja . Sek{\"a} dokumentit ett{\"a} muut ohjelmatuotteen osat s{\"a}ilytet{\"a}{\"a}n useimmiten tietokannassa. Tietokanta toimii n{\"a}in ollen sek{\"a} dokumentaation ett{\"a} tuotteen hallinnan perustana. Varsinaisten tuotteen hallinnan tyokalujen toteutus on useimpien yrrparist{\"o}jen kehityksess{\"a} j{\"a}tetty viimeiseksi, joten niist{\"a} oli k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} hyvin v{\"a}h{\"a}n tietoja. Kohdealueelle sopivia automaattisia dokumentointij{\"a}rjestelmi{\"a} ei l{\"o}ydetty. Saatavana on erillisi{\"a} tuotteita, joita voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} suoraan tai soveltaen dakumentoinnin apuna. Apuohjelmia l{\"o}ydettiin 23 seuraavista ryhmist{\"a}: tietokannan hallintaj{\"a}rjestelm{\"a}t, tietohakemistot, yleisiin kirjastosovelluksiin tehdyt tiedonhakuj{\"a}rjestelm{\"a}t, dokumenttikirjaston hallintaohjelmat, tekstink{\"a}sittelyohjelmat, koodista vuokaavioita piirt{\"a}v{\"a}t ohjelmat ja ristiviittausohjelmat. Tarkemmin tutkittavaksi valittiin kuusi dokumenttien hallinnan ja kaksi jatkok{\"a}sittelyn apuv{\"a}linett{\"a}.",
author = "Timo Leppinen and Juhani Ahvenainen",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1802-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "232",
address = "Finland",

}

Leppinen, T & Ahvenainen, J 1983, Ohjelmiston kehitysympäristöt ja dokumentoinnin apuohjelmat. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 232, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ohjelmiston kehitysympäristöt ja dokumentoinnin apuohjelmat. / Leppinen, Timo; Ahvenainen, Juhani.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 120 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 232).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ohjelmiston kehitysympäristöt ja dokumentoinnin apuohjelmat

AU - Leppinen, Timo

AU - Ahvenainen, Juhani

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Tietokoneen sisältävien järjestelmien ohjelmiston kehitykseen sopivia ympäristöjä ja ohjelmien dokumentoinnin apuohjelmia kartoitettiin. Tarkasteltavana olivat dokumentointia ja ohjelmistotuotteen hallintaa tukevat ympäristöt sekä DEC VAX ja HP 3000 -tietokoneille saatavat dokumentoinnin apuohjelmat. Kiinnostavia ohjelmointiympäristöjä löytyi 18. Tarkemmin selvitettäväksi valittiin yhdeksän, joista yksi on ohjelmointiympäristön spesifikaatio ja loput joko toteutettuja tai parhaillaan teteutettavia ohjelmointiympäristöjä. Dokumentoinnin ja tuotteen hallinnan tuen toteutuksessa havaittiin suuria eroja. Huonoimmillaan dokumentaation tuottamisen tuki rajoittuu tekstinkäsittelypalveluihin ja parhaimmillaan tukeen sisältyy useita sekä graafisen että sanallisen dokumentoinnin palveluja . Sekä dokumentit että muut ohjelmatuotteen osat säilytetään useimmiten tietokannassa. Tietokanta toimii näin ollen sekä dokumentaation että tuotteen hallinnan perustana. Varsinaisten tuotteen hallinnan tyokalujen toteutus on useimpien yrrparistöjen kehityksessä jätetty viimeiseksi, joten niistä oli käytettävissä hyvin vähän tietoja. Kohdealueelle sopivia automaattisia dokumentointijärjestelmiä ei löydetty. Saatavana on erillisiä tuotteita, joita voidaan käyttää suoraan tai soveltaen dakumentoinnin apuna. Apuohjelmia löydettiin 23 seuraavista ryhmistä: tietokannan hallintajärjestelmät, tietohakemistot, yleisiin kirjastosovelluksiin tehdyt tiedonhakujärjestelmät, dokumenttikirjaston hallintaohjelmat, tekstinkäsittelyohjelmat, koodista vuokaavioita piirtävät ohjelmat ja ristiviittausohjelmat. Tarkemmin tutkittavaksi valittiin kuusi dokumenttien hallinnan ja kaksi jatkokäsittelyn apuvälinettä.

AB - Tietokoneen sisältävien järjestelmien ohjelmiston kehitykseen sopivia ympäristöjä ja ohjelmien dokumentoinnin apuohjelmia kartoitettiin. Tarkasteltavana olivat dokumentointia ja ohjelmistotuotteen hallintaa tukevat ympäristöt sekä DEC VAX ja HP 3000 -tietokoneille saatavat dokumentoinnin apuohjelmat. Kiinnostavia ohjelmointiympäristöjä löytyi 18. Tarkemmin selvitettäväksi valittiin yhdeksän, joista yksi on ohjelmointiympäristön spesifikaatio ja loput joko toteutettuja tai parhaillaan teteutettavia ohjelmointiympäristöjä. Dokumentoinnin ja tuotteen hallinnan tuen toteutuksessa havaittiin suuria eroja. Huonoimmillaan dokumentaation tuottamisen tuki rajoittuu tekstinkäsittelypalveluihin ja parhaimmillaan tukeen sisältyy useita sekä graafisen että sanallisen dokumentoinnin palveluja . Sekä dokumentit että muut ohjelmatuotteen osat säilytetään useimmiten tietokannassa. Tietokanta toimii näin ollen sekä dokumentaation että tuotteen hallinnan perustana. Varsinaisten tuotteen hallinnan tyokalujen toteutus on useimpien yrrparistöjen kehityksessä jätetty viimeiseksi, joten niistä oli käytettävissä hyvin vähän tietoja. Kohdealueelle sopivia automaattisia dokumentointijärjestelmiä ei löydetty. Saatavana on erillisiä tuotteita, joita voidaan käyttää suoraan tai soveltaen dakumentoinnin apuna. Apuohjelmia löydettiin 23 seuraavista ryhmistä: tietokannan hallintajärjestelmät, tietohakemistot, yleisiin kirjastosovelluksiin tehdyt tiedonhakujärjestelmät, dokumenttikirjaston hallintaohjelmat, tekstinkäsittelyohjelmat, koodista vuokaavioita piirtävät ohjelmat ja ristiviittausohjelmat. Tarkemmin tutkittavaksi valittiin kuusi dokumenttien hallinnan ja kaksi jatkokäsittelyn apuvälinettä.

M3 - Report

SN - 951-38-1802-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Ohjelmiston kehitysympäristöt ja dokumentoinnin apuohjelmat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Leppinen T, Ahvenainen J. Ohjelmiston kehitysympäristöt ja dokumentoinnin apuohjelmat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 120 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 232).