Ohjelmiston vikasietoisuus

Bert Bjarland

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Ohjelmiston vikasietoisuus on ohjelmiston käyttövarmuuden ja tämän laatutekijän luotettavuuden yksi alkutekijä. Ohjelmistovirhe syntyy viime kädessä inhimillisten virhetekijöiden vaikutuksesta, määrittely-, suunnittelu- tai koodausvirheenä. Erittäin suurta käyttövarmuutta vaativissa ohjelmistoissa virheitä ja niiden vaikutuksia pyritään eliminoimaan paitsi kehityksenaikaisilla tarkastuksilla ja testauksella myös rakentamalla ohjelmisto vikasietoiseksi. Vikasietoinen ohjelmisto toimii oikein, vaikka sen koodissa olisi virheitä. Vikasietoisessa ohjelmistossa kriittisillä toiminnoilla voi olla varalohkot, joita otetaan käyttöön, jos tarkistuspisteessä havaitaan tulos virheelliseksi. Toinen vaihtoehto on usea rinnan ajettava ohjelma, joiden tuottamista tuloksista ohjelmisto suorittaa enemmistöäänestyksen. Vikasietoinen ohjelmisto ei välttämättä ole paljon tai lainkaan monimutkaisempi kuin yksinkertainen, varmentamaton ohjelmisto. Se on kalliimpi suunnitella ja toteuttaa, mutta saattaa olla halvempi testata, verifioida ja validoida.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages106
ISBN (Print)951-38-2587-6
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number582
ISSN0358-5085

Fingerprint

Olla

Keywords

  • fault-tolerant computers
  • software
  • microcomputers
  • reliability

Cite this

Bjarland, B. (1986). Ohjelmiston vikasietoisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 582
Bjarland, Bert. / Ohjelmiston vikasietoisuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 106 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 582).
@book{ead139211217467ab80d7c0592b7051e,
title = "Ohjelmiston vikasietoisuus",
abstract = "Ohjelmiston vikasietoisuus on ohjelmiston k{\"a}ytt{\"o}varmuuden ja t{\"a}m{\"a}n laatutekij{\"a}n luotettavuuden yksi alkutekij{\"a}. Ohjelmistovirhe syntyy viime k{\"a}dess{\"a} inhimillisten virhetekij{\"o}iden vaikutuksesta, m{\"a}{\"a}rittely-, suunnittelu- tai koodausvirheen{\"a}. Eritt{\"a}in suurta k{\"a}ytt{\"o}varmuutta vaativissa ohjelmistoissa virheit{\"a} ja niiden vaikutuksia pyrit{\"a}{\"a}n eliminoimaan paitsi kehityksenaikaisilla tarkastuksilla ja testauksella my{\"o}s rakentamalla ohjelmisto vikasietoiseksi. Vikasietoinen ohjelmisto toimii oikein, vaikka sen koodissa olisi virheit{\"a}. Vikasietoisessa ohjelmistossa kriittisill{\"a} toiminnoilla voi olla varalohkot, joita otetaan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n, jos tarkistuspisteess{\"a} havaitaan tulos virheelliseksi. Toinen vaihtoehto on usea rinnan ajettava ohjelma, joiden tuottamista tuloksista ohjelmisto suorittaa enemmist{\"o}{\"a}{\"a}nestyksen. Vikasietoinen ohjelmisto ei v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"a} ole paljon tai lainkaan monimutkaisempi kuin yksinkertainen, varmentamaton ohjelmisto. Se on kalliimpi suunnitella ja toteuttaa, mutta saattaa olla halvempi testata, verifioida ja validoida.",
keywords = "fault-tolerant computers, software, microcomputers, reliability",
author = "Bert Bjarland",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2587-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "582",
address = "Finland",

}

Bjarland, B 1986, Ohjelmiston vikasietoisuus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 582, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ohjelmiston vikasietoisuus. / Bjarland, Bert.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 106 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 582).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ohjelmiston vikasietoisuus

AU - Bjarland, Bert

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Ohjelmiston vikasietoisuus on ohjelmiston käyttövarmuuden ja tämän laatutekijän luotettavuuden yksi alkutekijä. Ohjelmistovirhe syntyy viime kädessä inhimillisten virhetekijöiden vaikutuksesta, määrittely-, suunnittelu- tai koodausvirheenä. Erittäin suurta käyttövarmuutta vaativissa ohjelmistoissa virheitä ja niiden vaikutuksia pyritään eliminoimaan paitsi kehityksenaikaisilla tarkastuksilla ja testauksella myös rakentamalla ohjelmisto vikasietoiseksi. Vikasietoinen ohjelmisto toimii oikein, vaikka sen koodissa olisi virheitä. Vikasietoisessa ohjelmistossa kriittisillä toiminnoilla voi olla varalohkot, joita otetaan käyttöön, jos tarkistuspisteessä havaitaan tulos virheelliseksi. Toinen vaihtoehto on usea rinnan ajettava ohjelma, joiden tuottamista tuloksista ohjelmisto suorittaa enemmistöäänestyksen. Vikasietoinen ohjelmisto ei välttämättä ole paljon tai lainkaan monimutkaisempi kuin yksinkertainen, varmentamaton ohjelmisto. Se on kalliimpi suunnitella ja toteuttaa, mutta saattaa olla halvempi testata, verifioida ja validoida.

AB - Ohjelmiston vikasietoisuus on ohjelmiston käyttövarmuuden ja tämän laatutekijän luotettavuuden yksi alkutekijä. Ohjelmistovirhe syntyy viime kädessä inhimillisten virhetekijöiden vaikutuksesta, määrittely-, suunnittelu- tai koodausvirheenä. Erittäin suurta käyttövarmuutta vaativissa ohjelmistoissa virheitä ja niiden vaikutuksia pyritään eliminoimaan paitsi kehityksenaikaisilla tarkastuksilla ja testauksella myös rakentamalla ohjelmisto vikasietoiseksi. Vikasietoinen ohjelmisto toimii oikein, vaikka sen koodissa olisi virheitä. Vikasietoisessa ohjelmistossa kriittisillä toiminnoilla voi olla varalohkot, joita otetaan käyttöön, jos tarkistuspisteessä havaitaan tulos virheelliseksi. Toinen vaihtoehto on usea rinnan ajettava ohjelma, joiden tuottamista tuloksista ohjelmisto suorittaa enemmistöäänestyksen. Vikasietoinen ohjelmisto ei välttämättä ole paljon tai lainkaan monimutkaisempi kuin yksinkertainen, varmentamaton ohjelmisto. Se on kalliimpi suunnitella ja toteuttaa, mutta saattaa olla halvempi testata, verifioida ja validoida.

KW - fault-tolerant computers

KW - software

KW - microcomputers

KW - reliability

M3 - Report

SN - 951-38-2587-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Ohjelmiston vikasietoisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Bjarland B. Ohjelmiston vikasietoisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 106 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 582).