Ohutlevyrakenteiden palonkesto: Rakenteiden analysointi tietokoneella - ohjelmat ja menetelmät

Tapio Leino, Pekka Salmi, Jukka Myllymäki

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimus tarkastelee ohutlevyrakenteiden palonkeston laskentaa eri menetelmillä ja tietokoneohjelmilla. Raportissa esitellään ohutlevyjen paloteknisiä materiaaliominaisuuksia ja ohutlevyistä tehtyjen rakenteiden paloteknisiä erityispiirteitä sekä selvitetään palotilanteen ulkoiset kuormitukset ja niiden yhdistely. Raportissa on vertailtu suomalaisia teräs- ja ohutlevyrakenteiden suunnitteluohjeita sekä ECCS:n ja CEN:n suosituksia palonkeston laskemiseksi. Ulkomaisista alan tutkimuslaitoksista on etsitty sopivia tietokoneohjelmistoja palonkeston laskemiseksi erilaisille rakenteille. Ohutlevyjen palonkestolaskelmia on tehty kaupallisella ABAQUS-FEM -ohjelmistolla, jota on käytetty Valtion tietokonekeskuksen Cray X-MP/432 -supertietokoneessa. Raportissa on käsitelty rakennus- ja erityisesti palosuojamateriaalien paloteknisiä ominaisuuksia sekä niiden arvojen (tarkkuus, olemassaolo ym.) vaikutusta analyysien lopputuloksiin. Raportissa on esitelty myös palosuojamateriaalien lämmönjohtavuuden mittausmenetelmiä. Raportin lopussa on esitetty eräitä analyysituloksia, joilla selvitettiin ohutlevyjen liitoksiin syntyviä rasituksia ja liitosten ominaisuuksien vaikutusta palonkestoon. Sekä lämpötilajakautumien analyysien että rakenneanalyysien laskentatuloksia on vertailtu vastaaviin polttokoetuloksiin. Tutkimuksen aikana kehitettiin joukko työkaluja (atk -ohjelmia) erilaisten rakenteiden palonkeston analysointia varten. FEM-laskennalla saatavien tuloksien tarkkuus riippuu suuresti käytettävissä olevista tiedoista ko. rakennusmateriaalien ominaisuuksista. Laskentaa voidaan kuitenkin aina hyödyntää rakenteen (tuotteen) suunnitteluun, jolloin polttokokeiden lukumäärä pienenee, kun polttokoetta käytetään laskentatulosten verifiointiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages113
ISBN (Print)951-38-4053-0
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1320
ISSN1235-0605

Fingerprint

fire resistance
steel

Keywords

 • fire resistance
 • fire prevention
 • thermal resistance
 • metal sheets
 • metal plates
 • steel construction
 • structural analysis
 • methods
 • calculations
 • computer programs
 • properties
 • building codes
 • standards
 • comparison
 • loads (forces)
 • temperature
 • thermal conductivity

Cite this

Leino, T., Salmi, P., & Myllymäki, J. (1992). Ohutlevyrakenteiden palonkesto: Rakenteiden analysointi tietokoneella - ohjelmat ja menetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1320
Leino, Tapio ; Salmi, Pekka ; Myllymäki, Jukka. / Ohutlevyrakenteiden palonkesto : Rakenteiden analysointi tietokoneella - ohjelmat ja menetelmät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 113 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1320).
@book{f9a759e92ecb40fab11752ec99ce87e0,
title = "Ohutlevyrakenteiden palonkesto: Rakenteiden analysointi tietokoneella - ohjelmat ja menetelm{\"a}t",
abstract = "Tutkimus tarkastelee ohutlevyrakenteiden palonkeston laskentaa eri menetelmill{\"a} ja tietokoneohjelmilla. Raportissa esitell{\"a}{\"a}n ohutlevyjen paloteknisi{\"a} materiaaliominaisuuksia ja ohutlevyist{\"a} tehtyjen rakenteiden paloteknisi{\"a} erityispiirteit{\"a} sek{\"a} selvitet{\"a}{\"a}n palotilanteen ulkoiset kuormitukset ja niiden yhdistely. Raportissa on vertailtu suomalaisia ter{\"a}s- ja ohutlevyrakenteiden suunnitteluohjeita sek{\"a} ECCS:n ja CEN:n suosituksia palonkeston laskemiseksi. Ulkomaisista alan tutkimuslaitoksista on etsitty sopivia tietokoneohjelmistoja palonkeston laskemiseksi erilaisille rakenteille. Ohutlevyjen palonkestolaskelmia on tehty kaupallisella ABAQUS-FEM -ohjelmistolla, jota on k{\"a}ytetty Valtion tietokonekeskuksen Cray X-MP/432 -supertietokoneessa. Raportissa on k{\"a}sitelty rakennus- ja erityisesti palosuojamateriaalien paloteknisi{\"a} ominaisuuksia sek{\"a} niiden arvojen (tarkkuus, olemassaolo ym.) vaikutusta analyysien lopputuloksiin. Raportissa on esitelty my{\"o}s palosuojamateriaalien l{\"a}mm{\"o}njohtavuuden mittausmenetelmi{\"a}. Raportin lopussa on esitetty er{\"a}it{\"a} analyysituloksia, joilla selvitettiin ohutlevyjen liitoksiin syntyvi{\"a} rasituksia ja liitosten ominaisuuksien vaikutusta palonkestoon. Sek{\"a} l{\"a}mp{\"o}tilajakautumien analyysien ett{\"a} rakenneanalyysien laskentatuloksia on vertailtu vastaaviin polttokoetuloksiin. Tutkimuksen aikana kehitettiin joukko ty{\"o}kaluja (atk -ohjelmia) erilaisten rakenteiden palonkeston analysointia varten. FEM-laskennalla saatavien tuloksien tarkkuus riippuu suuresti k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} olevista tiedoista ko. rakennusmateriaalien ominaisuuksista. Laskentaa voidaan kuitenkin aina hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} rakenteen (tuotteen) suunnitteluun, jolloin polttokokeiden lukum{\"a}{\"a}r{\"a} pienenee, kun polttokoetta k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n laskentatulosten verifiointiin.",
keywords = "fire resistance, fire prevention, thermal resistance, metal sheets, metal plates, steel construction, structural analysis, methods, calculations, computer programs, properties, building codes, standards, comparison, loads (forces), temperature, thermal conductivity",
author = "Tapio Leino and Pekka Salmi and Jukka Myllym{\"a}ki",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4053-0",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1320",
address = "Finland",

}

Leino, T, Salmi, P & Myllymäki, J 1992, Ohutlevyrakenteiden palonkesto: Rakenteiden analysointi tietokoneella - ohjelmat ja menetelmät. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1320, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ohutlevyrakenteiden palonkesto : Rakenteiden analysointi tietokoneella - ohjelmat ja menetelmät. / Leino, Tapio; Salmi, Pekka; Myllymäki, Jukka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 113 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1320).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ohutlevyrakenteiden palonkesto

T2 - Rakenteiden analysointi tietokoneella - ohjelmat ja menetelmät

AU - Leino, Tapio

AU - Salmi, Pekka

AU - Myllymäki, Jukka

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Tutkimus tarkastelee ohutlevyrakenteiden palonkeston laskentaa eri menetelmillä ja tietokoneohjelmilla. Raportissa esitellään ohutlevyjen paloteknisiä materiaaliominaisuuksia ja ohutlevyistä tehtyjen rakenteiden paloteknisiä erityispiirteitä sekä selvitetään palotilanteen ulkoiset kuormitukset ja niiden yhdistely. Raportissa on vertailtu suomalaisia teräs- ja ohutlevyrakenteiden suunnitteluohjeita sekä ECCS:n ja CEN:n suosituksia palonkeston laskemiseksi. Ulkomaisista alan tutkimuslaitoksista on etsitty sopivia tietokoneohjelmistoja palonkeston laskemiseksi erilaisille rakenteille. Ohutlevyjen palonkestolaskelmia on tehty kaupallisella ABAQUS-FEM -ohjelmistolla, jota on käytetty Valtion tietokonekeskuksen Cray X-MP/432 -supertietokoneessa. Raportissa on käsitelty rakennus- ja erityisesti palosuojamateriaalien paloteknisiä ominaisuuksia sekä niiden arvojen (tarkkuus, olemassaolo ym.) vaikutusta analyysien lopputuloksiin. Raportissa on esitelty myös palosuojamateriaalien lämmönjohtavuuden mittausmenetelmiä. Raportin lopussa on esitetty eräitä analyysituloksia, joilla selvitettiin ohutlevyjen liitoksiin syntyviä rasituksia ja liitosten ominaisuuksien vaikutusta palonkestoon. Sekä lämpötilajakautumien analyysien että rakenneanalyysien laskentatuloksia on vertailtu vastaaviin polttokoetuloksiin. Tutkimuksen aikana kehitettiin joukko työkaluja (atk -ohjelmia) erilaisten rakenteiden palonkeston analysointia varten. FEM-laskennalla saatavien tuloksien tarkkuus riippuu suuresti käytettävissä olevista tiedoista ko. rakennusmateriaalien ominaisuuksista. Laskentaa voidaan kuitenkin aina hyödyntää rakenteen (tuotteen) suunnitteluun, jolloin polttokokeiden lukumäärä pienenee, kun polttokoetta käytetään laskentatulosten verifiointiin.

AB - Tutkimus tarkastelee ohutlevyrakenteiden palonkeston laskentaa eri menetelmillä ja tietokoneohjelmilla. Raportissa esitellään ohutlevyjen paloteknisiä materiaaliominaisuuksia ja ohutlevyistä tehtyjen rakenteiden paloteknisiä erityispiirteitä sekä selvitetään palotilanteen ulkoiset kuormitukset ja niiden yhdistely. Raportissa on vertailtu suomalaisia teräs- ja ohutlevyrakenteiden suunnitteluohjeita sekä ECCS:n ja CEN:n suosituksia palonkeston laskemiseksi. Ulkomaisista alan tutkimuslaitoksista on etsitty sopivia tietokoneohjelmistoja palonkeston laskemiseksi erilaisille rakenteille. Ohutlevyjen palonkestolaskelmia on tehty kaupallisella ABAQUS-FEM -ohjelmistolla, jota on käytetty Valtion tietokonekeskuksen Cray X-MP/432 -supertietokoneessa. Raportissa on käsitelty rakennus- ja erityisesti palosuojamateriaalien paloteknisiä ominaisuuksia sekä niiden arvojen (tarkkuus, olemassaolo ym.) vaikutusta analyysien lopputuloksiin. Raportissa on esitelty myös palosuojamateriaalien lämmönjohtavuuden mittausmenetelmiä. Raportin lopussa on esitetty eräitä analyysituloksia, joilla selvitettiin ohutlevyjen liitoksiin syntyviä rasituksia ja liitosten ominaisuuksien vaikutusta palonkestoon. Sekä lämpötilajakautumien analyysien että rakenneanalyysien laskentatuloksia on vertailtu vastaaviin polttokoetuloksiin. Tutkimuksen aikana kehitettiin joukko työkaluja (atk -ohjelmia) erilaisten rakenteiden palonkeston analysointia varten. FEM-laskennalla saatavien tuloksien tarkkuus riippuu suuresti käytettävissä olevista tiedoista ko. rakennusmateriaalien ominaisuuksista. Laskentaa voidaan kuitenkin aina hyödyntää rakenteen (tuotteen) suunnitteluun, jolloin polttokokeiden lukumäärä pienenee, kun polttokoetta käytetään laskentatulosten verifiointiin.

KW - fire resistance

KW - fire prevention

KW - thermal resistance

KW - metal sheets

KW - metal plates

KW - steel construction

KW - structural analysis

KW - methods

KW - calculations

KW - computer programs

KW - properties

KW - building codes

KW - standards

KW - comparison

KW - loads (forces)

KW - temperature

KW - thermal conductivity

M3 - Report

SN - 951-38-4053-0

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Ohutlevyrakenteiden palonkesto

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Leino T, Salmi P, Myllymäki J. Ohutlevyrakenteiden palonkesto: Rakenteiden analysointi tietokoneella - ohjelmat ja menetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 113 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1320).