Oikea sauma oikeaan paikkaan

Ullamaija Jaala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Suomen Standardisoimisliitto on julkaissut ompelevalle teollisuudelle tarkoitetut standardit tikki- ja saumarakenteiden luokittamiseksi. Standardit korvaavat Suomessa vallitsevan käytännön ja yhdenmukaistavat luokitusmerkintätavat kansainväliseen luokitukseen. Tämän luokitusjärjestelmän soveltajamaita on yli kolmekymmentä. Standardien mukaisesti valmiin tuotteen saumojen analysointi suoritetaan ottamalla lähtökohdaksi ompeluasento ja konetyypin antamat mahdollisuudet. Saumarakenteiden numeromerkintäiset luokat piirretään pääluokituksesta alkaen. Tällöin määräävät materiaalien lukumäärä ja niiden keskinäiset asemat sekä ompeleen paikka materiaalilla. Tarkastelu pääluokan sisällä suoritetaan standardikuvaston mukaan, jolloin vaikuttajina ovat neulojen lukumäärä ja asento. Olennainen merkitys on myös sauman ompelusuunnalla. Tikkityyppiluokitus rakentuu ompelukoneen tikinmuodostusmekanismille ja ompelulankojen lukumäärälle. Oikean sauman valinta käyttötarkoituksen ja materiaalin mukaan vaatii kokemusta ja kokeellisuutta. Tuotteelle asetettavat ulkoiset vaatimukset, kuten muoti ja käyttötarkoitus, ovat ensisijaisesti huomioitavia tekijöitä. Kangasmateriaali ja sen käsittelytapa leikkaamossa ovat kuitenkin tärkeimmät sauma- ja tikkirakenteen valintakriteerit. Tasapainoisen tuotteen aikaansaaminen on mahdollista vain systemaattisella kokeilutoiminnalla ja yrityksen henkilöstön laatutietämyksen lisäämisellä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages30
ISBN (Print)951-38-2034-3
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number361
ISSN0358-5085

Keywords

  • clothing
  • fabrics
  • threads
  • sewing
  • seams

Cite this

Jaala, U. (1984). Oikea sauma oikeaan paikkaan. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 361
Jaala, Ullamaija. / Oikea sauma oikeaan paikkaan. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 30 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 361).
@book{5387e19ca559407398752c25d2820db1,
title = "Oikea sauma oikeaan paikkaan",
abstract = "Suomen Standardisoimisliitto on julkaissut ompelevalle teollisuudelle tarkoitetut standardit tikki- ja saumarakenteiden luokittamiseksi. Standardit korvaavat Suomessa vallitsevan k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n ja yhdenmukaistavat luokitusmerkint{\"a}tavat kansainv{\"a}liseen luokitukseen. T{\"a}m{\"a}n luokitusj{\"a}rjestelm{\"a}n soveltajamaita on yli kolmekymment{\"a}. Standardien mukaisesti valmiin tuotteen saumojen analysointi suoritetaan ottamalla l{\"a}ht{\"o}kohdaksi ompeluasento ja konetyypin antamat mahdollisuudet. Saumarakenteiden numeromerkint{\"a}iset luokat piirret{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}luokituksesta alkaen. T{\"a}ll{\"o}in m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}v{\"a}t materiaalien lukum{\"a}{\"a}r{\"a} ja niiden keskin{\"a}iset asemat sek{\"a} ompeleen paikka materiaalilla. Tarkastelu p{\"a}{\"a}luokan sis{\"a}ll{\"a} suoritetaan standardikuvaston mukaan, jolloin vaikuttajina ovat neulojen lukum{\"a}{\"a}r{\"a} ja asento. Olennainen merkitys on my{\"o}s sauman ompelusuunnalla. Tikkityyppiluokitus rakentuu ompelukoneen tikinmuodostusmekanismille ja ompelulankojen lukum{\"a}{\"a}r{\"a}lle. Oikean sauman valinta k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen ja materiaalin mukaan vaatii kokemusta ja kokeellisuutta. Tuotteelle asetettavat ulkoiset vaatimukset, kuten muoti ja k{\"a}ytt{\"o}tarkoitus, ovat ensisijaisesti huomioitavia tekij{\"o}it{\"a}. Kangasmateriaali ja sen k{\"a}sittelytapa leikkaamossa ovat kuitenkin t{\"a}rkeimm{\"a}t sauma- ja tikkirakenteen valintakriteerit. Tasapainoisen tuotteen aikaansaaminen on mahdollista vain systemaattisella kokeilutoiminnalla ja yrityksen henkil{\"o}st{\"o}n laatutiet{\"a}myksen lis{\"a}{\"a}misell{\"a}.",
keywords = "clothing, fabrics, threads, sewing, seams",
author = "Ullamaija Jaala",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2034-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "361",
address = "Finland",

}

Jaala, U 1984, Oikea sauma oikeaan paikkaan. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 361, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Oikea sauma oikeaan paikkaan. / Jaala, Ullamaija.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 30 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 361).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Oikea sauma oikeaan paikkaan

AU - Jaala, Ullamaija

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Suomen Standardisoimisliitto on julkaissut ompelevalle teollisuudelle tarkoitetut standardit tikki- ja saumarakenteiden luokittamiseksi. Standardit korvaavat Suomessa vallitsevan käytännön ja yhdenmukaistavat luokitusmerkintätavat kansainväliseen luokitukseen. Tämän luokitusjärjestelmän soveltajamaita on yli kolmekymmentä. Standardien mukaisesti valmiin tuotteen saumojen analysointi suoritetaan ottamalla lähtökohdaksi ompeluasento ja konetyypin antamat mahdollisuudet. Saumarakenteiden numeromerkintäiset luokat piirretään pääluokituksesta alkaen. Tällöin määräävät materiaalien lukumäärä ja niiden keskinäiset asemat sekä ompeleen paikka materiaalilla. Tarkastelu pääluokan sisällä suoritetaan standardikuvaston mukaan, jolloin vaikuttajina ovat neulojen lukumäärä ja asento. Olennainen merkitys on myös sauman ompelusuunnalla. Tikkityyppiluokitus rakentuu ompelukoneen tikinmuodostusmekanismille ja ompelulankojen lukumäärälle. Oikean sauman valinta käyttötarkoituksen ja materiaalin mukaan vaatii kokemusta ja kokeellisuutta. Tuotteelle asetettavat ulkoiset vaatimukset, kuten muoti ja käyttötarkoitus, ovat ensisijaisesti huomioitavia tekijöitä. Kangasmateriaali ja sen käsittelytapa leikkaamossa ovat kuitenkin tärkeimmät sauma- ja tikkirakenteen valintakriteerit. Tasapainoisen tuotteen aikaansaaminen on mahdollista vain systemaattisella kokeilutoiminnalla ja yrityksen henkilöstön laatutietämyksen lisäämisellä.

AB - Suomen Standardisoimisliitto on julkaissut ompelevalle teollisuudelle tarkoitetut standardit tikki- ja saumarakenteiden luokittamiseksi. Standardit korvaavat Suomessa vallitsevan käytännön ja yhdenmukaistavat luokitusmerkintätavat kansainväliseen luokitukseen. Tämän luokitusjärjestelmän soveltajamaita on yli kolmekymmentä. Standardien mukaisesti valmiin tuotteen saumojen analysointi suoritetaan ottamalla lähtökohdaksi ompeluasento ja konetyypin antamat mahdollisuudet. Saumarakenteiden numeromerkintäiset luokat piirretään pääluokituksesta alkaen. Tällöin määräävät materiaalien lukumäärä ja niiden keskinäiset asemat sekä ompeleen paikka materiaalilla. Tarkastelu pääluokan sisällä suoritetaan standardikuvaston mukaan, jolloin vaikuttajina ovat neulojen lukumäärä ja asento. Olennainen merkitys on myös sauman ompelusuunnalla. Tikkityyppiluokitus rakentuu ompelukoneen tikinmuodostusmekanismille ja ompelulankojen lukumäärälle. Oikean sauman valinta käyttötarkoituksen ja materiaalin mukaan vaatii kokemusta ja kokeellisuutta. Tuotteelle asetettavat ulkoiset vaatimukset, kuten muoti ja käyttötarkoitus, ovat ensisijaisesti huomioitavia tekijöitä. Kangasmateriaali ja sen käsittelytapa leikkaamossa ovat kuitenkin tärkeimmät sauma- ja tikkirakenteen valintakriteerit. Tasapainoisen tuotteen aikaansaaminen on mahdollista vain systemaattisella kokeilutoiminnalla ja yrityksen henkilöstön laatutietämyksen lisäämisellä.

KW - clothing

KW - fabrics

KW - threads

KW - sewing

KW - seams

M3 - Report

SN - 951-38-2034-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Oikea sauma oikeaan paikkaan

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Jaala U. Oikea sauma oikeaan paikkaan. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 30 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 361).