Ongelmajätteiden keräily- ja kuljetustyön turvallisuus

Päivi Rahkonen, Yngve Malmen, Matti Ettala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Jätehuoltolain mukaan ongelmajätteen tuottajan on pakattava ja säilytettävä ongelmajäte asianmukaisesti. Kunta on velvollinen vastaanottamaan kotitalouksissa syntyvän ongelmajätteen. Niinpä ongelmajätteiden kerääminen ja kuljetus on kirjavaa ja joskus turvallisuuden kannalta jopa arveluttavaa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia ongelmajätteen keräily- ja kuljetustyön turvallisuutta. Tutkimuskohteita oli kolmenlaisia: tapaturmatilastot, ongelmajätteen keräilykampanjat ja vakituiset ongelmajätteen vastaanottopaikat sekä pienissä kunnissa että suurehkoissa kaupungeissa. Tapaturmatilastoista löytyneet onnettomuudet luokiteltiin. Muina tutkimusmenetelminä käytettIin reaktiomatriisia ja työn turvallisuusanalyysiä. Tapaturmaan ongelmajätteen keräily- ja kuljetustyössä joutuivat kokemattomat työntekijät useammin kuin ko. työntekijät yleensä. Vamma kohdistui silmiin, selkään tai alaraajoihin ja sattui useimmiten lajittelu-, kuormaus- ja purkutyössä. Normaalien kuormaus- ja purkutyövaarojen lisäksi ongelmajätteen käsittelyyn liittyy aineominaisuuksista syntyvä vaara. Lajittelutyössä tämä korostuu. Lajittelutyötä varten laadittiin opastavat reaktiomatriisit. Tutkimuksen tuloksena on esitetty lukuisia parannustoimiehdotuksia, jotka on karkeasti luokiteltu aiheutuvan kustannuksen mukaan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages74
ISBN (Print)951-38-3847-1
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1216
ISSN0358-5085

Keywords

 • hazardous materials
 • accidents
 • wastes
 • waste treatment
 • accident investigations
 • occupational safety
 • injuries
 • accident prevention
 • hazards
 • transportation
 • collection
 • receiving
 • classifying
 • logistics services
 • logistics operations
 • materials handling

Cite this

Rahkonen, P., Malmen, Y., & Ettala, M. (1991). Ongelmajätteiden keräily- ja kuljetustyön turvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1216
Rahkonen, Päivi ; Malmen, Yngve ; Ettala, Matti. / Ongelmajätteiden keräily- ja kuljetustyön turvallisuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 74 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1216).
@book{83fcdbe24cc44d07b2a8e71ab0743caa,
title = "Ongelmaj{\"a}tteiden ker{\"a}ily- ja kuljetusty{\"o}n turvallisuus",
abstract = "J{\"a}tehuoltolain mukaan ongelmaj{\"a}tteen tuottajan on pakattava ja s{\"a}ilytett{\"a}v{\"a} ongelmaj{\"a}te asianmukaisesti. Kunta on velvollinen vastaanottamaan kotitalouksissa syntyv{\"a}n ongelmaj{\"a}tteen. Niinp{\"a} ongelmaj{\"a}tteiden ker{\"a}{\"a}minen ja kuljetus on kirjavaa ja joskus turvallisuuden kannalta jopa arveluttavaa. T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen tavoitteena oli tutkia ongelmaj{\"a}tteen ker{\"a}ily- ja kuljetusty{\"o}n turvallisuutta. Tutkimuskohteita oli kolmenlaisia: tapaturmatilastot, ongelmaj{\"a}tteen ker{\"a}ilykampanjat ja vakituiset ongelmaj{\"a}tteen vastaanottopaikat sek{\"a} pieniss{\"a} kunnissa ett{\"a} suurehkoissa kaupungeissa. Tapaturmatilastoista l{\"o}ytyneet onnettomuudet luokiteltiin. Muina tutkimusmenetelmin{\"a} k{\"a}ytettIin reaktiomatriisia ja ty{\"o}n turvallisuusanalyysi{\"a}. Tapaturmaan ongelmaj{\"a}tteen ker{\"a}ily- ja kuljetusty{\"o}ss{\"a} joutuivat kokemattomat ty{\"o}ntekij{\"a}t useammin kuin ko. ty{\"o}ntekij{\"a}t yleens{\"a}. Vamma kohdistui silmiin, selk{\"a}{\"a}n tai alaraajoihin ja sattui useimmiten lajittelu-, kuormaus- ja purkuty{\"o}ss{\"a}. Normaalien kuormaus- ja purkuty{\"o}vaarojen lis{\"a}ksi ongelmaj{\"a}tteen k{\"a}sittelyyn liittyy aineominaisuuksista syntyv{\"a} vaara. Lajitteluty{\"o}ss{\"a} t{\"a}m{\"a} korostuu. Lajitteluty{\"o}t{\"a} varten laadittiin opastavat reaktiomatriisit. Tutkimuksen tuloksena on esitetty lukuisia parannustoimiehdotuksia, jotka on karkeasti luokiteltu aiheutuvan kustannuksen mukaan.",
keywords = "hazardous materials, accidents, wastes, waste treatment, accident investigations, occupational safety, injuries, accident prevention, hazards, transportation, collection, receiving, classifying, logistics services, logistics operations, materials handling",
author = "P{\"a}ivi Rahkonen and Yngve Malmen and Matti Ettala",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3847-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1216",
address = "Finland",

}

Rahkonen, P, Malmen, Y & Ettala, M 1991, Ongelmajätteiden keräily- ja kuljetustyön turvallisuus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1216, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ongelmajätteiden keräily- ja kuljetustyön turvallisuus. / Rahkonen, Päivi; Malmen, Yngve; Ettala, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 74 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1216).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ongelmajätteiden keräily- ja kuljetustyön turvallisuus

AU - Rahkonen, Päivi

AU - Malmen, Yngve

AU - Ettala, Matti

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Jätehuoltolain mukaan ongelmajätteen tuottajan on pakattava ja säilytettävä ongelmajäte asianmukaisesti. Kunta on velvollinen vastaanottamaan kotitalouksissa syntyvän ongelmajätteen. Niinpä ongelmajätteiden kerääminen ja kuljetus on kirjavaa ja joskus turvallisuuden kannalta jopa arveluttavaa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia ongelmajätteen keräily- ja kuljetustyön turvallisuutta. Tutkimuskohteita oli kolmenlaisia: tapaturmatilastot, ongelmajätteen keräilykampanjat ja vakituiset ongelmajätteen vastaanottopaikat sekä pienissä kunnissa että suurehkoissa kaupungeissa. Tapaturmatilastoista löytyneet onnettomuudet luokiteltiin. Muina tutkimusmenetelminä käytettIin reaktiomatriisia ja työn turvallisuusanalyysiä. Tapaturmaan ongelmajätteen keräily- ja kuljetustyössä joutuivat kokemattomat työntekijät useammin kuin ko. työntekijät yleensä. Vamma kohdistui silmiin, selkään tai alaraajoihin ja sattui useimmiten lajittelu-, kuormaus- ja purkutyössä. Normaalien kuormaus- ja purkutyövaarojen lisäksi ongelmajätteen käsittelyyn liittyy aineominaisuuksista syntyvä vaara. Lajittelutyössä tämä korostuu. Lajittelutyötä varten laadittiin opastavat reaktiomatriisit. Tutkimuksen tuloksena on esitetty lukuisia parannustoimiehdotuksia, jotka on karkeasti luokiteltu aiheutuvan kustannuksen mukaan.

AB - Jätehuoltolain mukaan ongelmajätteen tuottajan on pakattava ja säilytettävä ongelmajäte asianmukaisesti. Kunta on velvollinen vastaanottamaan kotitalouksissa syntyvän ongelmajätteen. Niinpä ongelmajätteiden kerääminen ja kuljetus on kirjavaa ja joskus turvallisuuden kannalta jopa arveluttavaa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia ongelmajätteen keräily- ja kuljetustyön turvallisuutta. Tutkimuskohteita oli kolmenlaisia: tapaturmatilastot, ongelmajätteen keräilykampanjat ja vakituiset ongelmajätteen vastaanottopaikat sekä pienissä kunnissa että suurehkoissa kaupungeissa. Tapaturmatilastoista löytyneet onnettomuudet luokiteltiin. Muina tutkimusmenetelminä käytettIin reaktiomatriisia ja työn turvallisuusanalyysiä. Tapaturmaan ongelmajätteen keräily- ja kuljetustyössä joutuivat kokemattomat työntekijät useammin kuin ko. työntekijät yleensä. Vamma kohdistui silmiin, selkään tai alaraajoihin ja sattui useimmiten lajittelu-, kuormaus- ja purkutyössä. Normaalien kuormaus- ja purkutyövaarojen lisäksi ongelmajätteen käsittelyyn liittyy aineominaisuuksista syntyvä vaara. Lajittelutyössä tämä korostuu. Lajittelutyötä varten laadittiin opastavat reaktiomatriisit. Tutkimuksen tuloksena on esitetty lukuisia parannustoimiehdotuksia, jotka on karkeasti luokiteltu aiheutuvan kustannuksen mukaan.

KW - hazardous materials

KW - accidents

KW - wastes

KW - waste treatment

KW - accident investigations

KW - occupational safety

KW - injuries

KW - accident prevention

KW - hazards

KW - transportation

KW - collection

KW - receiving

KW - classifying

KW - logistics services

KW - logistics operations

KW - materials handling

M3 - Report

SN - 951-38-3847-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Ongelmajätteiden keräily- ja kuljetustyön turvallisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rahkonen P, Malmen Y, Ettala M. Ongelmajätteiden keräily- ja kuljetustyön turvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 74 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1216).