Opas kattilalaitoksen vaaran arvioinnin laatimiseksi

tutkimushankkeen loppuraportti

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Vuoden 1999 marraskuussa voimaan tulleeseen kauppa- ja teollisuusministeriön päätökseen (KTMp painelaiteturvallisuudesta, 953/1999) sisältyy vaatimus kattilalaitoksen vaaran arvioinnin laatimisesta, kun kattilan teho on tiettyä rajaa suurempi tai jos kyseessä on maan alle sijoitettava kattilalaitos. Vaatimus koskee niin höyry- kuin kuumavesikattiloitakin. Vaatimuksen mukaan kattilalaitoksessa on laadittava, joko omana työnä tai ulkopuolisen asiantuntijan avulla, erityinen vaaran arviointi -selvitys kattilalaitoksen käyttöön liittyvistä vaaroista. Tämän oppaan tavoitteena on vastata seuraaviin vaaran arviointiin liittyviin kysymyksiin: 1. Mitä vaaran arviointi -selvityksen tulisi sisältää? 2. Miten vaaran arviointi voidaan käytännössä toteuttaa? Mitä vaaran arviointi -prosessiin sisältyy? Minkälaisia menetelmiä ja menettelytapoja on olemassa? Vastaamalla edellä oleviin kysymyksiin opas pyrkii auttamaan kattilalaitosten käytöstä vastaavia henkilöitä (käytönvalvojia) vaaran arviointi -prosessin käynnistämisessä ja läpiviemisessä sekä vaaran arviointi -selvityksen laatimisessa. Opas on tarkoitettu ennen kaikkea käytössä oleville pienehköille kattilalaitoksille. Sitä voidaan kuitenkin soveltaa myös suunnittelu- tai käyttöönottovaiheessa olevan laitoksen vaaran arvioinnin laadinnassa.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
Number of pages33
Publication statusPublished - 2000
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTUKES-julkaisu
PublisherTurvatekniikan keskus
No.4/2000
ISSN (Print)1455-0822

Cite this

@book{755e49a81d784bb495e3ca26f3696481,
title = "Opas kattilalaitoksen vaaran arvioinnin laatimiseksi: tutkimushankkeen loppuraportti",
abstract = "Vuoden 1999 marraskuussa voimaan tulleeseen kauppa- ja teollisuusministeri{\"o}n p{\"a}{\"a}t{\"o}kseen (KTMp painelaiteturvallisuudesta, 953/1999) sis{\"a}ltyy vaatimus kattilalaitoksen vaaran arvioinnin laatimisesta, kun kattilan teho on tietty{\"a} rajaa suurempi tai jos kyseess{\"a} on maan alle sijoitettava kattilalaitos. Vaatimus koskee niin h{\"o}yry- kuin kuumavesikattiloitakin. Vaatimuksen mukaan kattilalaitoksessa on laadittava, joko omana ty{\"o}n{\"a} tai ulkopuolisen asiantuntijan avulla, erityinen vaaran arviointi -selvitys kattilalaitoksen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyvist{\"a} vaaroista. T{\"a}m{\"a}n oppaan tavoitteena on vastata seuraaviin vaaran arviointiin liittyviin kysymyksiin: 1. Mit{\"a} vaaran arviointi -selvityksen tulisi sis{\"a}lt{\"a}{\"a}? 2. Miten vaaran arviointi voidaan k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} toteuttaa? Mit{\"a} vaaran arviointi -prosessiin sis{\"a}ltyy? Mink{\"a}laisia menetelmi{\"a} ja menettelytapoja on olemassa? Vastaamalla edell{\"a} oleviin kysymyksiin opas pyrkii auttamaan kattilalaitosten k{\"a}yt{\"o}st{\"a} vastaavia henkil{\"o}it{\"a} (k{\"a}yt{\"o}nvalvojia) vaaran arviointi -prosessin k{\"a}ynnist{\"a}misess{\"a} ja l{\"a}piviemisess{\"a} sek{\"a} vaaran arviointi -selvityksen laatimisessa. Opas on tarkoitettu ennen kaikkea k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} oleville pienehk{\"o}ille kattilalaitoksille. Sit{\"a} voidaan kuitenkin soveltaa my{\"o}s suunnittelu- tai k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottovaiheessa olevan laitoksen vaaran arvioinnin laadinnassa.",
author = "Janne Sarsama and Minna Nissil{\"a} and Pasi Lehtinen",
note = "Project: S8SU00980",
year = "2000",
language = "Finnish",
isbn = "952-5095-35-5",
series = "TUKES-julkaisu",
publisher = "Turvatekniikan keskus",
number = "4/2000",

}

Opas kattilalaitoksen vaaran arvioinnin laatimiseksi : tutkimushankkeen loppuraportti. / Sarsama, Janne; Nissilä, Minna; Lehtinen, Pasi.

Helsinki, 2000. 33 p. (TUKES-julkaisu; No. 4/2000).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Opas kattilalaitoksen vaaran arvioinnin laatimiseksi

T2 - tutkimushankkeen loppuraportti

AU - Sarsama, Janne

AU - Nissilä, Minna

AU - Lehtinen, Pasi

N1 - Project: S8SU00980

PY - 2000

Y1 - 2000

N2 - Vuoden 1999 marraskuussa voimaan tulleeseen kauppa- ja teollisuusministeriön päätökseen (KTMp painelaiteturvallisuudesta, 953/1999) sisältyy vaatimus kattilalaitoksen vaaran arvioinnin laatimisesta, kun kattilan teho on tiettyä rajaa suurempi tai jos kyseessä on maan alle sijoitettava kattilalaitos. Vaatimus koskee niin höyry- kuin kuumavesikattiloitakin. Vaatimuksen mukaan kattilalaitoksessa on laadittava, joko omana työnä tai ulkopuolisen asiantuntijan avulla, erityinen vaaran arviointi -selvitys kattilalaitoksen käyttöön liittyvistä vaaroista. Tämän oppaan tavoitteena on vastata seuraaviin vaaran arviointiin liittyviin kysymyksiin: 1. Mitä vaaran arviointi -selvityksen tulisi sisältää? 2. Miten vaaran arviointi voidaan käytännössä toteuttaa? Mitä vaaran arviointi -prosessiin sisältyy? Minkälaisia menetelmiä ja menettelytapoja on olemassa? Vastaamalla edellä oleviin kysymyksiin opas pyrkii auttamaan kattilalaitosten käytöstä vastaavia henkilöitä (käytönvalvojia) vaaran arviointi -prosessin käynnistämisessä ja läpiviemisessä sekä vaaran arviointi -selvityksen laatimisessa. Opas on tarkoitettu ennen kaikkea käytössä oleville pienehköille kattilalaitoksille. Sitä voidaan kuitenkin soveltaa myös suunnittelu- tai käyttöönottovaiheessa olevan laitoksen vaaran arvioinnin laadinnassa.

AB - Vuoden 1999 marraskuussa voimaan tulleeseen kauppa- ja teollisuusministeriön päätökseen (KTMp painelaiteturvallisuudesta, 953/1999) sisältyy vaatimus kattilalaitoksen vaaran arvioinnin laatimisesta, kun kattilan teho on tiettyä rajaa suurempi tai jos kyseessä on maan alle sijoitettava kattilalaitos. Vaatimus koskee niin höyry- kuin kuumavesikattiloitakin. Vaatimuksen mukaan kattilalaitoksessa on laadittava, joko omana työnä tai ulkopuolisen asiantuntijan avulla, erityinen vaaran arviointi -selvitys kattilalaitoksen käyttöön liittyvistä vaaroista. Tämän oppaan tavoitteena on vastata seuraaviin vaaran arviointiin liittyviin kysymyksiin: 1. Mitä vaaran arviointi -selvityksen tulisi sisältää? 2. Miten vaaran arviointi voidaan käytännössä toteuttaa? Mitä vaaran arviointi -prosessiin sisältyy? Minkälaisia menetelmiä ja menettelytapoja on olemassa? Vastaamalla edellä oleviin kysymyksiin opas pyrkii auttamaan kattilalaitosten käytöstä vastaavia henkilöitä (käytönvalvojia) vaaran arviointi -prosessin käynnistämisessä ja läpiviemisessä sekä vaaran arviointi -selvityksen laatimisessa. Opas on tarkoitettu ennen kaikkea käytössä oleville pienehköille kattilalaitoksille. Sitä voidaan kuitenkin soveltaa myös suunnittelu- tai käyttöönottovaiheessa olevan laitoksen vaaran arvioinnin laadinnassa.

M3 - Report

SN - 952-5095-35-5

T3 - TUKES-julkaisu

BT - Opas kattilalaitoksen vaaran arvioinnin laatimiseksi

CY - Helsinki

ER -