Operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin mallien käyttö tutkimuksessa

Markku Karhu, Yrjö Seppälä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Raportin tarkoituksena on antaa yleiskuva matemaattisista lähesty-mistavoista, tekniikoista ja menetelmistä, joita voidaan käyttää teknillisen tutkimuksen apuvälineinä. Matemaattiset ja systemaattiset analysointimenetelmät luetaan operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin (OR/SA) piiriin. Matemaattisia malleja on käytetty paljon teknillisessä tutkimuksessa, ja ne sopivat hyvin tutkimusmenetelmiksi, koska niiden avulla asiantuntemus on paketoitavissa siirrettävään, kumuloituvaan ja integroitavaan muotoon. Nämä menetelmät osaltaan johtavat tutkimus- ja kehityskohteen perusteelliseen ja systemaattiseen analyysiin. Tietotekniikan kehittyminen on osaltaan auttanut OR/SA:ta. Se on tehnyt mahdolliseksi entistä laajempien integroitujen järjestelmien käsittelyn. Mallien käyttäjälle tietotekniikan kehittyminen on merkinnyt vuorovaikutuksen ja helppokäyttöisyyden lisääntymistä, tulosten havainnollistamismahdollisuuksia ja mallien integrointia tieto- ja tietämyskantoihin. Operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin tulevaisuuskuvia on kartoitettu ja analysoitu jakamalla OR/SA viiteen eri sovelluslohkoon: tietueellinen, teknillisen tutkimuksen, teollisuuden, hallinnon ja suunnitte-lijoiden OR/SA.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages94
ISBN (Print)951-38-2574-4
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number572
ISSN0358-5085

Fingerprint

operations research
systems analysis

Keywords

  • operational research
  • systems analysis
  • research tools
  • modelling
  • future
  • knowledge bases

Cite this

Karhu, M., & Seppälä, Y. (1986). Operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin mallien käyttö tutkimuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 572
Karhu, Markku ; Seppälä, Yrjö. / Operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin mallien käyttö tutkimuksessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 572).
@book{9a8c4ab1aeab40aa81140fbfc06a2edd,
title = "Operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin mallien k{\"a}ytt{\"o} tutkimuksessa",
abstract = "Raportin tarkoituksena on antaa yleiskuva matemaattisista l{\"a}hesty-mistavoista, tekniikoista ja menetelmist{\"a}, joita voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} teknillisen tutkimuksen apuv{\"a}linein{\"a}. Matemaattiset ja systemaattiset analysointimenetelm{\"a}t luetaan operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin (OR/SA) piiriin. Matemaattisia malleja on k{\"a}ytetty paljon teknillisess{\"a} tutkimuksessa, ja ne sopivat hyvin tutkimusmenetelmiksi, koska niiden avulla asiantuntemus on paketoitavissa siirrett{\"a}v{\"a}{\"a}n, kumuloituvaan ja integroitavaan muotoon. N{\"a}m{\"a} menetelm{\"a}t osaltaan johtavat tutkimus- ja kehityskohteen perusteelliseen ja systemaattiseen analyysiin. Tietotekniikan kehittyminen on osaltaan auttanut OR/SA:ta. Se on tehnyt mahdolliseksi entist{\"a} laajempien integroitujen j{\"a}rjestelmien k{\"a}sittelyn. Mallien k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}lle tietotekniikan kehittyminen on merkinnyt vuorovaikutuksen ja helppok{\"a}ytt{\"o}isyyden lis{\"a}{\"a}ntymist{\"a}, tulosten havainnollistamismahdollisuuksia ja mallien integrointia tieto- ja tiet{\"a}myskantoihin. Operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin tulevaisuuskuvia on kartoitettu ja analysoitu jakamalla OR/SA viiteen eri sovelluslohkoon: tietueellinen, teknillisen tutkimuksen, teollisuuden, hallinnon ja suunnitte-lijoiden OR/SA.",
keywords = "operational research, systems analysis, research tools, modelling, future, knowledge bases",
author = "Markku Karhu and Yrj{\"o} Sepp{\"a}l{\"a}",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2574-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "572",
address = "Finland",

}

Karhu, M & Seppälä, Y 1986, Operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin mallien käyttö tutkimuksessa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 572, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin mallien käyttö tutkimuksessa. / Karhu, Markku; Seppälä, Yrjö.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 572).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin mallien käyttö tutkimuksessa

AU - Karhu, Markku

AU - Seppälä, Yrjö

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Raportin tarkoituksena on antaa yleiskuva matemaattisista lähesty-mistavoista, tekniikoista ja menetelmistä, joita voidaan käyttää teknillisen tutkimuksen apuvälineinä. Matemaattiset ja systemaattiset analysointimenetelmät luetaan operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin (OR/SA) piiriin. Matemaattisia malleja on käytetty paljon teknillisessä tutkimuksessa, ja ne sopivat hyvin tutkimusmenetelmiksi, koska niiden avulla asiantuntemus on paketoitavissa siirrettävään, kumuloituvaan ja integroitavaan muotoon. Nämä menetelmät osaltaan johtavat tutkimus- ja kehityskohteen perusteelliseen ja systemaattiseen analyysiin. Tietotekniikan kehittyminen on osaltaan auttanut OR/SA:ta. Se on tehnyt mahdolliseksi entistä laajempien integroitujen järjestelmien käsittelyn. Mallien käyttäjälle tietotekniikan kehittyminen on merkinnyt vuorovaikutuksen ja helppokäyttöisyyden lisääntymistä, tulosten havainnollistamismahdollisuuksia ja mallien integrointia tieto- ja tietämyskantoihin. Operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin tulevaisuuskuvia on kartoitettu ja analysoitu jakamalla OR/SA viiteen eri sovelluslohkoon: tietueellinen, teknillisen tutkimuksen, teollisuuden, hallinnon ja suunnitte-lijoiden OR/SA.

AB - Raportin tarkoituksena on antaa yleiskuva matemaattisista lähesty-mistavoista, tekniikoista ja menetelmistä, joita voidaan käyttää teknillisen tutkimuksen apuvälineinä. Matemaattiset ja systemaattiset analysointimenetelmät luetaan operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin (OR/SA) piiriin. Matemaattisia malleja on käytetty paljon teknillisessä tutkimuksessa, ja ne sopivat hyvin tutkimusmenetelmiksi, koska niiden avulla asiantuntemus on paketoitavissa siirrettävään, kumuloituvaan ja integroitavaan muotoon. Nämä menetelmät osaltaan johtavat tutkimus- ja kehityskohteen perusteelliseen ja systemaattiseen analyysiin. Tietotekniikan kehittyminen on osaltaan auttanut OR/SA:ta. Se on tehnyt mahdolliseksi entistä laajempien integroitujen järjestelmien käsittelyn. Mallien käyttäjälle tietotekniikan kehittyminen on merkinnyt vuorovaikutuksen ja helppokäyttöisyyden lisääntymistä, tulosten havainnollistamismahdollisuuksia ja mallien integrointia tieto- ja tietämyskantoihin. Operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin tulevaisuuskuvia on kartoitettu ja analysoitu jakamalla OR/SA viiteen eri sovelluslohkoon: tietueellinen, teknillisen tutkimuksen, teollisuuden, hallinnon ja suunnitte-lijoiden OR/SA.

KW - operational research

KW - systems analysis

KW - research tools

KW - modelling

KW - future

KW - knowledge bases

M3 - Report

SN - 951-38-2574-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin mallien käyttö tutkimuksessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Karhu M, Seppälä Y. Operaatiotutkimuksen ja systeemianalyysin mallien käyttö tutkimuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 572).