Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet ja hyödyt sosiaali- ja terveydenhuollossa

Translated title of the contribution: Opportunities and benefits of blockchain technology in social and health care

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat huomattava julkinen kuluerä: maakuntien sote-tehtävien kustannuksiksi on arvioitu 18,7 mrd. euroa. Sosiaali- ja terveydenhuollon tehostamiseksi toteutetaan uudistusta, jonka keskeisenä ajatuksena on perusterveydenhuollon vahvistaminen ja painopisteen siirto sairauksien hoidosta terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon. Uudistuksessa tähdätään 3 mrd. euron säästöihin.
VTT:n toteuttamassa hankkeessa ”Lohkoketjuteknologian hyödyntämisen mahdollisuudet ja hyödyt” selvitettiin erilaisia lohkoketju- ja älysopimusratkaisuja sekä arvioitiin, miten näitä teknologioita voitaisiin hyödyntää sosiaali- ja terveydenhuollossa. Hankkeessa on pyritty hahmottamaan erityisesti lohkoketjujen mahdollista roolia terveydenhuoltoa tukevassa ICT-infrastruktuurissa ottaen huomioon sote-uudistuksen säästötavoitteet.
Hankkeen tuloksena syntyi tietoa lohkoketjun hyödyntämismahdollisuuksista annetussa kontekstissa sekä ehdotuksia toimintamalleista ja -tavoista, millä lohkoketjuteknologia voidaan ottaa käyttöön terveydenhuollossa ja muissa hyvinvointia tukevissa palveluissa.
Original languageFinnish
PublisherPrime Minister's Office Finland
Commissioning bodyPrime Minister's Office Finland
Number of pages67
ISBN (Electronic)978-952-287-490-0
Publication statusPublished - 8 Jan 2018
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
Number80
Volume2017

Fingerprint

Valsartan
Pediculus
Technology
Delivery of Health Care

Keywords

  • cryptography
  • databases
  • e-services
  • electronic services

Cite this

Salonen, J., Halunen, K., Korhonen, H., Lähteenmäki, J., Pussinen, P., Vallivaara, V., ... Ylén, P. (2018). Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet ja hyödyt sosiaali- ja terveydenhuollossa. Prime Minister's Office Finland. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, No. 80, Vol.. 2017
Salonen, Jarno ; Halunen, Kimmo ; Korhonen, Heidi ; Lähteenmäki, Jaakko ; Pussinen, Pasi ; Vallivaara, Visa ; Väisänen, Teemu ; Ylén, Peter. / Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet ja hyödyt sosiaali- ja terveydenhuollossa. Prime Minister's Office Finland, 2018. 67 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 80, Vol. 2017).
@book{8b1ce890945944fa8435aafe3b19695a,
title = "Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet ja hy{\"o}dyt sosiaali- ja terveydenhuollossa",
abstract = "Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat huomattava julkinen kuluer{\"a}: maakuntien sote-teht{\"a}vien kustannuksiksi on arvioitu 18,7 mrd. euroa. Sosiaali- ja terveydenhuollon tehostamiseksi toteutetaan uudistusta, jonka keskeisen{\"a} ajatuksena on perusterveydenhuollon vahvistaminen ja painopisteen siirto sairauksien hoidosta terveyden ja hyvinvoinnin yll{\"a}pitoon. Uudistuksessa t{\"a}hd{\"a}t{\"a}{\"a}n 3 mrd. euron s{\"a}{\"a}st{\"o}ihin.VTT:n toteuttamassa hankkeessa ”Lohkoketjuteknologian hy{\"o}dynt{\"a}misen mahdollisuudet ja hy{\"o}dyt” selvitettiin erilaisia lohkoketju- ja {\"a}lysopimusratkaisuja sek{\"a} arvioitiin, miten n{\"a}it{\"a} teknologioita voitaisiin hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} sosiaali- ja terveydenhuollossa. Hankkeessa on pyritty hahmottamaan erityisesti lohkoketjujen mahdollista roolia terveydenhuoltoa tukevassa ICT-infrastruktuurissa ottaen huomioon sote-uudistuksen s{\"a}{\"a}st{\"o}tavoitteet.Hankkeen tuloksena syntyi tietoa lohkoketjun hy{\"o}dynt{\"a}mismahdollisuuksista annetussa kontekstissa sek{\"a} ehdotuksia toimintamalleista ja -tavoista, mill{\"a} lohkoketjuteknologia voidaan ottaa k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n terveydenhuollossa ja muissa hyvinvointia tukevissa palveluissa.",
keywords = "cryptography, databases, e-services, electronic services",
author = "Jarno Salonen and Kimmo Halunen and Heidi Korhonen and Jaakko L{\"a}hteenm{\"a}ki and Pasi Pussinen and Visa Vallivaara and Teemu V{\"a}is{\"a}nen and Peter Yl{\'e}n",
year = "2018",
month = "1",
day = "8",
language = "Finnish",
series = "Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja",
publisher = "Prime Minister's Office Finland",
number = "80",
address = "Finland",

}

Salonen, J, Halunen, K, Korhonen, H, Lähteenmäki, J, Pussinen, P, Vallivaara, V, Väisänen, T & Ylén, P 2018, Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet ja hyödyt sosiaali- ja terveydenhuollossa. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, no. 80, vol. 2017, Prime Minister's Office Finland.

Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet ja hyödyt sosiaali- ja terveydenhuollossa. / Salonen, Jarno (Corresponding author); Halunen, Kimmo; Korhonen, Heidi; Lähteenmäki, Jaakko; Pussinen, Pasi; Vallivaara, Visa; Väisänen, Teemu; Ylén, Peter.

Prime Minister's Office Finland, 2018. 67 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 80, Vol. 2017).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet ja hyödyt sosiaali- ja terveydenhuollossa

AU - Salonen, Jarno

AU - Halunen, Kimmo

AU - Korhonen, Heidi

AU - Lähteenmäki, Jaakko

AU - Pussinen, Pasi

AU - Vallivaara, Visa

AU - Väisänen, Teemu

AU - Ylén, Peter

PY - 2018/1/8

Y1 - 2018/1/8

N2 - Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat huomattava julkinen kuluerä: maakuntien sote-tehtävien kustannuksiksi on arvioitu 18,7 mrd. euroa. Sosiaali- ja terveydenhuollon tehostamiseksi toteutetaan uudistusta, jonka keskeisenä ajatuksena on perusterveydenhuollon vahvistaminen ja painopisteen siirto sairauksien hoidosta terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon. Uudistuksessa tähdätään 3 mrd. euron säästöihin.VTT:n toteuttamassa hankkeessa ”Lohkoketjuteknologian hyödyntämisen mahdollisuudet ja hyödyt” selvitettiin erilaisia lohkoketju- ja älysopimusratkaisuja sekä arvioitiin, miten näitä teknologioita voitaisiin hyödyntää sosiaali- ja terveydenhuollossa. Hankkeessa on pyritty hahmottamaan erityisesti lohkoketjujen mahdollista roolia terveydenhuoltoa tukevassa ICT-infrastruktuurissa ottaen huomioon sote-uudistuksen säästötavoitteet.Hankkeen tuloksena syntyi tietoa lohkoketjun hyödyntämismahdollisuuksista annetussa kontekstissa sekä ehdotuksia toimintamalleista ja -tavoista, millä lohkoketjuteknologia voidaan ottaa käyttöön terveydenhuollossa ja muissa hyvinvointia tukevissa palveluissa.

AB - Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat huomattava julkinen kuluerä: maakuntien sote-tehtävien kustannuksiksi on arvioitu 18,7 mrd. euroa. Sosiaali- ja terveydenhuollon tehostamiseksi toteutetaan uudistusta, jonka keskeisenä ajatuksena on perusterveydenhuollon vahvistaminen ja painopisteen siirto sairauksien hoidosta terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon. Uudistuksessa tähdätään 3 mrd. euron säästöihin.VTT:n toteuttamassa hankkeessa ”Lohkoketjuteknologian hyödyntämisen mahdollisuudet ja hyödyt” selvitettiin erilaisia lohkoketju- ja älysopimusratkaisuja sekä arvioitiin, miten näitä teknologioita voitaisiin hyödyntää sosiaali- ja terveydenhuollossa. Hankkeessa on pyritty hahmottamaan erityisesti lohkoketjujen mahdollista roolia terveydenhuoltoa tukevassa ICT-infrastruktuurissa ottaen huomioon sote-uudistuksen säästötavoitteet.Hankkeen tuloksena syntyi tietoa lohkoketjun hyödyntämismahdollisuuksista annetussa kontekstissa sekä ehdotuksia toimintamalleista ja -tavoista, millä lohkoketjuteknologia voidaan ottaa käyttöön terveydenhuollossa ja muissa hyvinvointia tukevissa palveluissa.

KW - cryptography

KW - databases

KW - e-services

KW - electronic services

UR - http://vnk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/lohkoketjuteknologia-kirittamaan-hyvinvointipalveluita

M3 - Report

T3 - Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja

BT - Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet ja hyödyt sosiaali- ja terveydenhuollossa

PB - Prime Minister's Office Finland

ER -

Salonen J, Halunen K, Korhonen H, Lähteenmäki J, Pussinen P, Vallivaara V et al. Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet ja hyödyt sosiaali- ja terveydenhuollossa. Prime Minister's Office Finland, 2018. 67 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 80, Vol. 2017).