Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi

Translated title of the contribution: Optimization of availability performance in district heating system

Veikko Kekkonen, Kari Sipilä, Markku Ahonen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Kaukolämpöverkon vaurioiden aiheuttamista käyttökeskeytyksistä laskettu lämmönjakeluverkon toimitusvarmuutta kuvaava tunnusluku oli suhteena liittymistehoon 0,9983 vuonna 1993. Kaukolämmön tuotantolaitosten ja kuluttajan laitteiden käytettävyydestä ei systemaattisesti kerätä käytettävyystilastoja. Kaukolämmön kokonaiskäyttövarmuutta ei myöskään sellaisenaan tilastoida. Pääomavaltaisuudesta johtuen käyttövarmuustaso asettuu jo pitkälti investointipäätösten yhteydessä. Keskeytyskustannusten arvioinnissa tulee ottaa huomioon asiakastyypin erityisvaatimukset toimitusvarmuuden suhteen, vuodenaika ja katkospituus. Karkeasti arvioiden lämmityksen epäkäytettävyys selittyy puoliksi asiakkaan oman lämmönjakojärjestelmän vioilla ja epäkäytettävyydellä, ja vain puoliksi lämpölaitoksen vastuualueelle kuuluvilla toimituskatkoilla. Lämmön toimitusvarmuustaso on ehkä jossain määrin ylimitoitettu, mutta tutkimuksessa ei löydetty perusteita tason hallitulle alentamiselle. Käytännössä on vaikea kohdentaa, mikä on normaalia perusparantamista ja rakentamista ja mikä taas on toimitusvarmuuden ylläpitoa tai parantamista. Kustannusten suuruus toimittamatta jäänyttä lämpömäärää kohti vaihtelee arviolta välillä 0 - 40 000 mk/MWh riippuen siitä, millaisia toimenpiteitä lämmöntoimituskatkos rakennukselle ja sen käyttäjille aiheuttaa. Lämmöntoimituskatkos ei saisi missään olosuhteissa kestää yli 24 tuntia. Rakennuksen sisäilmasto, ulkoiset olosuhteet sekä rakennuksen ominaisuudet vaikuttavat toimituskatkoksen kriittiseen aikaan.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages46
  ISBN (Print)951-38-4825-6
  Publication statusPublished - 1995
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1670
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  heating systems
  Oman

  Keywords

  • heating
  • district heating
  • optimization
  • performance
  • delivery
  • evaluation
  • availability
  • statistics
  • control

  Cite this

  Kekkonen, V., Sipilä, K., & Ahonen, M. (1995). Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1670
  Kekkonen, Veikko ; Sipilä, Kari ; Ahonen, Markku. / Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 46 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1670).
  @book{0ac6235a0025473c9553550ecb8284a1,
  title = "Kaukol{\"a}mm{\"o}n k{\"a}ytt{\"o}varmuuden optimointi",
  abstract = "Kaukol{\"a}mp{\"o}verkon vaurioiden aiheuttamista k{\"a}ytt{\"o}keskeytyksist{\"a} laskettu l{\"a}mm{\"o}njakeluverkon toimitusvarmuutta kuvaava tunnusluku oli suhteena liittymistehoon 0,9983 vuonna 1993. Kaukol{\"a}mm{\"o}n tuotantolaitosten ja kuluttajan laitteiden k{\"a}ytett{\"a}vyydest{\"a} ei systemaattisesti ker{\"a}t{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vyystilastoja. Kaukol{\"a}mm{\"o}n kokonaisk{\"a}ytt{\"o}varmuutta ei my{\"o}sk{\"a}{\"a}n sellaisenaan tilastoida. P{\"a}{\"a}omavaltaisuudesta johtuen k{\"a}ytt{\"o}varmuustaso asettuu jo pitk{\"a}lti investointip{\"a}{\"a}t{\"o}sten yhteydess{\"a}. Keskeytyskustannusten arvioinnissa tulee ottaa huomioon asiakastyypin erityisvaatimukset toimitusvarmuuden suhteen, vuodenaika ja katkospituus. Karkeasti arvioiden l{\"a}mmityksen ep{\"a}k{\"a}ytett{\"a}vyys selittyy puoliksi asiakkaan oman l{\"a}mm{\"o}njakoj{\"a}rjestelm{\"a}n vioilla ja ep{\"a}k{\"a}ytett{\"a}vyydell{\"a}, ja vain puoliksi l{\"a}mp{\"o}laitoksen vastuualueelle kuuluvilla toimituskatkoilla. L{\"a}mm{\"o}n toimitusvarmuustaso on ehk{\"a} jossain m{\"a}{\"a}rin ylimitoitettu, mutta tutkimuksessa ei l{\"o}ydetty perusteita tason hallitulle alentamiselle. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} on vaikea kohdentaa, mik{\"a} on normaalia perusparantamista ja rakentamista ja mik{\"a} taas on toimitusvarmuuden yll{\"a}pitoa tai parantamista. Kustannusten suuruus toimittamatta j{\"a}{\"a}nytt{\"a} l{\"a}mp{\"o}m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} kohti vaihtelee arviolta v{\"a}lill{\"a} 0 - 40 000 mk/MWh riippuen siit{\"a}, millaisia toimenpiteit{\"a} l{\"a}mm{\"o}ntoimituskatkos rakennukselle ja sen k{\"a}ytt{\"a}jille aiheuttaa. L{\"a}mm{\"o}ntoimituskatkos ei saisi miss{\"a}{\"a}n olosuhteissa kest{\"a}{\"a} yli 24 tuntia. Rakennuksen sis{\"a}ilmasto, ulkoiset olosuhteet sek{\"a} rakennuksen ominaisuudet vaikuttavat toimituskatkoksen kriittiseen aikaan.",
  keywords = "heating, district heating, optimization, performance, delivery, evaluation, availability, statistics, control",
  author = "Veikko Kekkonen and Kari Sipil{\"a} and Markku Ahonen",
  year = "1995",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4825-6",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1670",
  address = "Finland",

  }

  Kekkonen, V, Sipilä, K & Ahonen, M 1995, Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1670, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi. / Kekkonen, Veikko; Sipilä, Kari; Ahonen, Markku.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 46 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1670).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi

  AU - Kekkonen, Veikko

  AU - Sipilä, Kari

  AU - Ahonen, Markku

  PY - 1995

  Y1 - 1995

  N2 - Kaukolämpöverkon vaurioiden aiheuttamista käyttökeskeytyksistä laskettu lämmönjakeluverkon toimitusvarmuutta kuvaava tunnusluku oli suhteena liittymistehoon 0,9983 vuonna 1993. Kaukolämmön tuotantolaitosten ja kuluttajan laitteiden käytettävyydestä ei systemaattisesti kerätä käytettävyystilastoja. Kaukolämmön kokonaiskäyttövarmuutta ei myöskään sellaisenaan tilastoida. Pääomavaltaisuudesta johtuen käyttövarmuustaso asettuu jo pitkälti investointipäätösten yhteydessä. Keskeytyskustannusten arvioinnissa tulee ottaa huomioon asiakastyypin erityisvaatimukset toimitusvarmuuden suhteen, vuodenaika ja katkospituus. Karkeasti arvioiden lämmityksen epäkäytettävyys selittyy puoliksi asiakkaan oman lämmönjakojärjestelmän vioilla ja epäkäytettävyydellä, ja vain puoliksi lämpölaitoksen vastuualueelle kuuluvilla toimituskatkoilla. Lämmön toimitusvarmuustaso on ehkä jossain määrin ylimitoitettu, mutta tutkimuksessa ei löydetty perusteita tason hallitulle alentamiselle. Käytännössä on vaikea kohdentaa, mikä on normaalia perusparantamista ja rakentamista ja mikä taas on toimitusvarmuuden ylläpitoa tai parantamista. Kustannusten suuruus toimittamatta jäänyttä lämpömäärää kohti vaihtelee arviolta välillä 0 - 40 000 mk/MWh riippuen siitä, millaisia toimenpiteitä lämmöntoimituskatkos rakennukselle ja sen käyttäjille aiheuttaa. Lämmöntoimituskatkos ei saisi missään olosuhteissa kestää yli 24 tuntia. Rakennuksen sisäilmasto, ulkoiset olosuhteet sekä rakennuksen ominaisuudet vaikuttavat toimituskatkoksen kriittiseen aikaan.

  AB - Kaukolämpöverkon vaurioiden aiheuttamista käyttökeskeytyksistä laskettu lämmönjakeluverkon toimitusvarmuutta kuvaava tunnusluku oli suhteena liittymistehoon 0,9983 vuonna 1993. Kaukolämmön tuotantolaitosten ja kuluttajan laitteiden käytettävyydestä ei systemaattisesti kerätä käytettävyystilastoja. Kaukolämmön kokonaiskäyttövarmuutta ei myöskään sellaisenaan tilastoida. Pääomavaltaisuudesta johtuen käyttövarmuustaso asettuu jo pitkälti investointipäätösten yhteydessä. Keskeytyskustannusten arvioinnissa tulee ottaa huomioon asiakastyypin erityisvaatimukset toimitusvarmuuden suhteen, vuodenaika ja katkospituus. Karkeasti arvioiden lämmityksen epäkäytettävyys selittyy puoliksi asiakkaan oman lämmönjakojärjestelmän vioilla ja epäkäytettävyydellä, ja vain puoliksi lämpölaitoksen vastuualueelle kuuluvilla toimituskatkoilla. Lämmön toimitusvarmuustaso on ehkä jossain määrin ylimitoitettu, mutta tutkimuksessa ei löydetty perusteita tason hallitulle alentamiselle. Käytännössä on vaikea kohdentaa, mikä on normaalia perusparantamista ja rakentamista ja mikä taas on toimitusvarmuuden ylläpitoa tai parantamista. Kustannusten suuruus toimittamatta jäänyttä lämpömäärää kohti vaihtelee arviolta välillä 0 - 40 000 mk/MWh riippuen siitä, millaisia toimenpiteitä lämmöntoimituskatkos rakennukselle ja sen käyttäjille aiheuttaa. Lämmöntoimituskatkos ei saisi missään olosuhteissa kestää yli 24 tuntia. Rakennuksen sisäilmasto, ulkoiset olosuhteet sekä rakennuksen ominaisuudet vaikuttavat toimituskatkoksen kriittiseen aikaan.

  KW - heating

  KW - district heating

  KW - optimization

  KW - performance

  KW - delivery

  KW - evaluation

  KW - availability

  KW - statistics

  KW - control

  M3 - Report

  SN - 951-38-4825-6

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kekkonen V, Sipilä K, Ahonen M. Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 46 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1670).