Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi

Translated title of the contribution: Optimization of availability performance in district heating system

Veikko Kekkonen, Kari Sipilä, Markku Ahonen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Kaukolämpöverkon vaurioiden aiheuttamista käyttökeskeytyksistä laskettu lämmönjakeluverkon toimitusvarmuutta kuvaava tunnusluku oli suhteena liittymistehoon 0,9983 vuonna 1993. Kaukolämmön tuotantolaitosten ja kuluttajan laitteiden käytettävyydestä ei systemaattisesti kerätä käytettävyystilastoja. Kaukolämmön kokonaiskäyttövarmuutta ei myöskään sellaisenaan tilastoida. Pääomavaltaisuudesta johtuen käyttövarmuustaso asettuu jo pitkälti investointipäätösten yhteydessä. Keskeytyskustannusten arvioinnissa tulee ottaa huomioon asiakastyypin erityisvaatimukset toimitusvarmuuden suhteen, vuodenaika ja katkospituus. Karkeasti arvioiden lämmityksen epäkäytettävyys selittyy puoliksi asiakkaan oman lämmönjakojärjestelmän vioilla ja epäkäytettävyydellä, ja vain puoliksi lämpölaitoksen vastuualueelle kuuluvilla toimituskatkoilla. Lämmön toimitusvarmuustaso on ehkä jossain määrin ylimitoitettu, mutta tutkimuksessa ei löydetty perusteita tason hallitulle alentamiselle. Käytännössä on vaikea kohdentaa, mikä on normaalia perusparantamista ja rakentamista ja mikä taas on toimitusvarmuuden ylläpitoa tai parantamista. Kustannusten suuruus toimittamatta jäänyttä lämpömäärää kohti vaihtelee arviolta välillä 0 - 40 000 mk/MWh riippuen siitä, millaisia toimenpiteitä lämmöntoimituskatkos rakennukselle ja sen käyttäjille aiheuttaa. Lämmöntoimituskatkos ei saisi missään olosuhteissa kestää yli 24 tuntia. Rakennuksen sisäilmasto, ulkoiset olosuhteet sekä rakennuksen ominaisuudet vaikuttavat toimituskatkoksen kriittiseen aikaan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages46
ISBN (Print)951-38-4825-6
Publication statusPublished - 1995
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
PublisherVTT
No.1670
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Fingerprint

heating systems
Oman

Keywords

  • heating
  • district heating
  • optimization
  • performance
  • delivery
  • evaluation
  • availability
  • statistics
  • control

Cite this

Kekkonen, V., Sipilä, K., & Ahonen, M. (1995). Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1670
Kekkonen, Veikko ; Sipilä, Kari ; Ahonen, Markku. / Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 46 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1670).
@book{0ac6235a0025473c9553550ecb8284a1,
title = "Kaukol{\"a}mm{\"o}n k{\"a}ytt{\"o}varmuuden optimointi",
abstract = "Kaukol{\"a}mp{\"o}verkon vaurioiden aiheuttamista k{\"a}ytt{\"o}keskeytyksist{\"a} laskettu l{\"a}mm{\"o}njakeluverkon toimitusvarmuutta kuvaava tunnusluku oli suhteena liittymistehoon 0,9983 vuonna 1993. Kaukol{\"a}mm{\"o}n tuotantolaitosten ja kuluttajan laitteiden k{\"a}ytett{\"a}vyydest{\"a} ei systemaattisesti ker{\"a}t{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vyystilastoja. Kaukol{\"a}mm{\"o}n kokonaisk{\"a}ytt{\"o}varmuutta ei my{\"o}sk{\"a}{\"a}n sellaisenaan tilastoida. P{\"a}{\"a}omavaltaisuudesta johtuen k{\"a}ytt{\"o}varmuustaso asettuu jo pitk{\"a}lti investointip{\"a}{\"a}t{\"o}sten yhteydess{\"a}. Keskeytyskustannusten arvioinnissa tulee ottaa huomioon asiakastyypin erityisvaatimukset toimitusvarmuuden suhteen, vuodenaika ja katkospituus. Karkeasti arvioiden l{\"a}mmityksen ep{\"a}k{\"a}ytett{\"a}vyys selittyy puoliksi asiakkaan oman l{\"a}mm{\"o}njakoj{\"a}rjestelm{\"a}n vioilla ja ep{\"a}k{\"a}ytett{\"a}vyydell{\"a}, ja vain puoliksi l{\"a}mp{\"o}laitoksen vastuualueelle kuuluvilla toimituskatkoilla. L{\"a}mm{\"o}n toimitusvarmuustaso on ehk{\"a} jossain m{\"a}{\"a}rin ylimitoitettu, mutta tutkimuksessa ei l{\"o}ydetty perusteita tason hallitulle alentamiselle. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} on vaikea kohdentaa, mik{\"a} on normaalia perusparantamista ja rakentamista ja mik{\"a} taas on toimitusvarmuuden yll{\"a}pitoa tai parantamista. Kustannusten suuruus toimittamatta j{\"a}{\"a}nytt{\"a} l{\"a}mp{\"o}m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} kohti vaihtelee arviolta v{\"a}lill{\"a} 0 - 40 000 mk/MWh riippuen siit{\"a}, millaisia toimenpiteit{\"a} l{\"a}mm{\"o}ntoimituskatkos rakennukselle ja sen k{\"a}ytt{\"a}jille aiheuttaa. L{\"a}mm{\"o}ntoimituskatkos ei saisi miss{\"a}{\"a}n olosuhteissa kest{\"a}{\"a} yli 24 tuntia. Rakennuksen sis{\"a}ilmasto, ulkoiset olosuhteet sek{\"a} rakennuksen ominaisuudet vaikuttavat toimituskatkoksen kriittiseen aikaan.",
keywords = "heating, district heating, optimization, performance, delivery, evaluation, availability, statistics, control",
author = "Veikko Kekkonen and Kari Sipil{\"a} and Markku Ahonen",
year = "1995",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4825-6",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1670",
address = "Finland",

}

Kekkonen, V, Sipilä, K & Ahonen, M 1995, Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1670, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi. / Kekkonen, Veikko; Sipilä, Kari; Ahonen, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 46 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1670).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi

AU - Kekkonen, Veikko

AU - Sipilä, Kari

AU - Ahonen, Markku

PY - 1995

Y1 - 1995

N2 - Kaukolämpöverkon vaurioiden aiheuttamista käyttökeskeytyksistä laskettu lämmönjakeluverkon toimitusvarmuutta kuvaava tunnusluku oli suhteena liittymistehoon 0,9983 vuonna 1993. Kaukolämmön tuotantolaitosten ja kuluttajan laitteiden käytettävyydestä ei systemaattisesti kerätä käytettävyystilastoja. Kaukolämmön kokonaiskäyttövarmuutta ei myöskään sellaisenaan tilastoida. Pääomavaltaisuudesta johtuen käyttövarmuustaso asettuu jo pitkälti investointipäätösten yhteydessä. Keskeytyskustannusten arvioinnissa tulee ottaa huomioon asiakastyypin erityisvaatimukset toimitusvarmuuden suhteen, vuodenaika ja katkospituus. Karkeasti arvioiden lämmityksen epäkäytettävyys selittyy puoliksi asiakkaan oman lämmönjakojärjestelmän vioilla ja epäkäytettävyydellä, ja vain puoliksi lämpölaitoksen vastuualueelle kuuluvilla toimituskatkoilla. Lämmön toimitusvarmuustaso on ehkä jossain määrin ylimitoitettu, mutta tutkimuksessa ei löydetty perusteita tason hallitulle alentamiselle. Käytännössä on vaikea kohdentaa, mikä on normaalia perusparantamista ja rakentamista ja mikä taas on toimitusvarmuuden ylläpitoa tai parantamista. Kustannusten suuruus toimittamatta jäänyttä lämpömäärää kohti vaihtelee arviolta välillä 0 - 40 000 mk/MWh riippuen siitä, millaisia toimenpiteitä lämmöntoimituskatkos rakennukselle ja sen käyttäjille aiheuttaa. Lämmöntoimituskatkos ei saisi missään olosuhteissa kestää yli 24 tuntia. Rakennuksen sisäilmasto, ulkoiset olosuhteet sekä rakennuksen ominaisuudet vaikuttavat toimituskatkoksen kriittiseen aikaan.

AB - Kaukolämpöverkon vaurioiden aiheuttamista käyttökeskeytyksistä laskettu lämmönjakeluverkon toimitusvarmuutta kuvaava tunnusluku oli suhteena liittymistehoon 0,9983 vuonna 1993. Kaukolämmön tuotantolaitosten ja kuluttajan laitteiden käytettävyydestä ei systemaattisesti kerätä käytettävyystilastoja. Kaukolämmön kokonaiskäyttövarmuutta ei myöskään sellaisenaan tilastoida. Pääomavaltaisuudesta johtuen käyttövarmuustaso asettuu jo pitkälti investointipäätösten yhteydessä. Keskeytyskustannusten arvioinnissa tulee ottaa huomioon asiakastyypin erityisvaatimukset toimitusvarmuuden suhteen, vuodenaika ja katkospituus. Karkeasti arvioiden lämmityksen epäkäytettävyys selittyy puoliksi asiakkaan oman lämmönjakojärjestelmän vioilla ja epäkäytettävyydellä, ja vain puoliksi lämpölaitoksen vastuualueelle kuuluvilla toimituskatkoilla. Lämmön toimitusvarmuustaso on ehkä jossain määrin ylimitoitettu, mutta tutkimuksessa ei löydetty perusteita tason hallitulle alentamiselle. Käytännössä on vaikea kohdentaa, mikä on normaalia perusparantamista ja rakentamista ja mikä taas on toimitusvarmuuden ylläpitoa tai parantamista. Kustannusten suuruus toimittamatta jäänyttä lämpömäärää kohti vaihtelee arviolta välillä 0 - 40 000 mk/MWh riippuen siitä, millaisia toimenpiteitä lämmöntoimituskatkos rakennukselle ja sen käyttäjille aiheuttaa. Lämmöntoimituskatkos ei saisi missään olosuhteissa kestää yli 24 tuntia. Rakennuksen sisäilmasto, ulkoiset olosuhteet sekä rakennuksen ominaisuudet vaikuttavat toimituskatkoksen kriittiseen aikaan.

KW - heating

KW - district heating

KW - optimization

KW - performance

KW - delivery

KW - evaluation

KW - availability

KW - statistics

KW - control

M3 - Report

SN - 951-38-4825-6

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kekkonen V, Sipilä K, Ahonen M. Kaukolämmön käyttövarmuuden optimointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 46 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1670).