Att optimera konsumtionen av elenergi

Translated title of the contribution: Optimization of the consumption of electricty

Eero Tamminen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Målet för detta arbete är att undersöka hur elbesparingsmöjligheter kan beaktas vid planering och optimering av elförsörjningssystem. Påkort sikt kan detta innebära extra stödåtgärder för elekonomiseringen. Pålång sikt måste vi ställa kravet att de normala beslutsprocesserna inom ekonomin direkt leder till det resultat som för elförbrukningen är optimalt från medborgarnas och konsumenternas synpunkt. Mål för elförbrukningen kan härledas endast från de fristående mål, som kan uppställas för hela ekonomin och energiförsörjningen. Dessa mål gäller den ekonomiska välfärden, miljön, naturresurserna oeh energisystemets risker. Optimering innebär att dessa mål styr systemets funktion och utveckling. Optimering som en planeringsuppgift blir ett problem med flera delvis motstridiga målfunktioner. Den mikroekonomiska teorin för en effektiv marknadsekonomisk jämvikt kan tillämpas här. För varje effektiv (optimal) produktions- och konsumtionslösning för ekonomin existerar det en helhet av marknadspriser som leder till effektivitet oeh jämvikt. Om marknaderna är effektiva förverkligas den optimala helhetslösningen. Om vi inte är tillfreds med den verkliga elförbrukningen, finns det tre möjligheter att påverka den. Marknadernas interna ekonomiska effektivitet kan utvecklas. Försummade mål t.ex. miljömål kan uttryckas med hjälp av ekonomiska styrmedel som utnyttjar marknadernas effektivitet för att uppnå de nya målen. Och slutligen kan konsumenterna och medborgarna ompröva sina målsättningar.
Original languageSwedish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-3743-2
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1133
ISSN0358-5085

Keywords

  • electric power consumption
  • electricity use
  • optimization
  • environment

Cite this

Tamminen, E. (1990). Att optimera konsumtionen av elenergi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1133
Tamminen, Eero. / Att optimera konsumtionen av elenergi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1133).
@book{c06c54b2be4c423b84ad48c9e662afb1,
title = "Att optimera konsumtionen av elenergi",
abstract = "M{\aa}let f{\"o}r detta arbete {\"a}r att unders{\"o}ka hur elbesparingsm{\"o}jligheter kan beaktas vid planering och optimering av elf{\"o}rs{\"o}rjningssystem. P{\aa}kort sikt kan detta inneb{\"a}ra extra st{\"o}d{\aa}tg{\"a}rder f{\"o}r elekonomiseringen. P{\aa}l{\aa}ng sikt m{\aa}ste vi st{\"a}lla kravet att de normala beslutsprocesserna inom ekonomin direkt leder till det resultat som f{\"o}r elf{\"o}rbrukningen {\"a}r optimalt fr{\aa}n medborgarnas och konsumenternas synpunkt. M{\aa}l f{\"o}r elf{\"o}rbrukningen kan h{\"a}rledas endast fr{\aa}n de frist{\aa}ende m{\aa}l, som kan uppst{\"a}llas f{\"o}r hela ekonomin och energif{\"o}rs{\"o}rjningen. Dessa m{\aa}l g{\"a}ller den ekonomiska v{\"a}lf{\"a}rden, milj{\"o}n, naturresurserna oeh energisystemets risker. Optimering inneb{\"a}r att dessa m{\aa}l styr systemets funktion och utveckling. Optimering som en planeringsuppgift blir ett problem med flera delvis motstridiga m{\aa}lfunktioner. Den mikroekonomiska teorin f{\"o}r en effektiv marknadsekonomisk j{\"a}mvikt kan till{\"a}mpas h{\"a}r. F{\"o}r varje effektiv (optimal) produktions- och konsumtionsl{\"o}sning f{\"o}r ekonomin existerar det en helhet av marknadspriser som leder till effektivitet oeh j{\"a}mvikt. Om marknaderna {\"a}r effektiva f{\"o}rverkligas den optimala helhetsl{\"o}sningen. Om vi inte {\"a}r tillfreds med den verkliga elf{\"o}rbrukningen, finns det tre m{\"o}jligheter att p{\aa}verka den. Marknadernas interna ekonomiska effektivitet kan utvecklas. F{\"o}rsummade m{\aa}l t.ex. milj{\"o}m{\aa}l kan uttryckas med hj{\"a}lp av ekonomiska styrmedel som utnyttjar marknadernas effektivitet f{\"o}r att uppn{\aa} de nya m{\aa}len. Och slutligen kan konsumenterna och medborgarna ompr{\"o}va sina m{\aa}ls{\"a}ttningar.",
keywords = "electric power consumption, electricity use, optimization, environment",
author = "Eero Tamminen",
note = ".",
year = "1990",
language = "Swedish",
isbn = "951-38-3743-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1133",
address = "Finland",

}

Tamminen, E 1990, Att optimera konsumtionen av elenergi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1133, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Att optimera konsumtionen av elenergi. / Tamminen, Eero.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1133).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Att optimera konsumtionen av elenergi

AU - Tamminen, Eero

N1 - .

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Målet för detta arbete är att undersöka hur elbesparingsmöjligheter kan beaktas vid planering och optimering av elförsörjningssystem. Påkort sikt kan detta innebära extra stödåtgärder för elekonomiseringen. Pålång sikt måste vi ställa kravet att de normala beslutsprocesserna inom ekonomin direkt leder till det resultat som för elförbrukningen är optimalt från medborgarnas och konsumenternas synpunkt. Mål för elförbrukningen kan härledas endast från de fristående mål, som kan uppställas för hela ekonomin och energiförsörjningen. Dessa mål gäller den ekonomiska välfärden, miljön, naturresurserna oeh energisystemets risker. Optimering innebär att dessa mål styr systemets funktion och utveckling. Optimering som en planeringsuppgift blir ett problem med flera delvis motstridiga målfunktioner. Den mikroekonomiska teorin för en effektiv marknadsekonomisk jämvikt kan tillämpas här. För varje effektiv (optimal) produktions- och konsumtionslösning för ekonomin existerar det en helhet av marknadspriser som leder till effektivitet oeh jämvikt. Om marknaderna är effektiva förverkligas den optimala helhetslösningen. Om vi inte är tillfreds med den verkliga elförbrukningen, finns det tre möjligheter att påverka den. Marknadernas interna ekonomiska effektivitet kan utvecklas. Försummade mål t.ex. miljömål kan uttryckas med hjälp av ekonomiska styrmedel som utnyttjar marknadernas effektivitet för att uppnå de nya målen. Och slutligen kan konsumenterna och medborgarna ompröva sina målsättningar.

AB - Målet för detta arbete är att undersöka hur elbesparingsmöjligheter kan beaktas vid planering och optimering av elförsörjningssystem. Påkort sikt kan detta innebära extra stödåtgärder för elekonomiseringen. Pålång sikt måste vi ställa kravet att de normala beslutsprocesserna inom ekonomin direkt leder till det resultat som för elförbrukningen är optimalt från medborgarnas och konsumenternas synpunkt. Mål för elförbrukningen kan härledas endast från de fristående mål, som kan uppställas för hela ekonomin och energiförsörjningen. Dessa mål gäller den ekonomiska välfärden, miljön, naturresurserna oeh energisystemets risker. Optimering innebär att dessa mål styr systemets funktion och utveckling. Optimering som en planeringsuppgift blir ett problem med flera delvis motstridiga målfunktioner. Den mikroekonomiska teorin för en effektiv marknadsekonomisk jämvikt kan tillämpas här. För varje effektiv (optimal) produktions- och konsumtionslösning för ekonomin existerar det en helhet av marknadspriser som leder till effektivitet oeh jämvikt. Om marknaderna är effektiva förverkligas den optimala helhetslösningen. Om vi inte är tillfreds med den verkliga elförbrukningen, finns det tre möjligheter att påverka den. Marknadernas interna ekonomiska effektivitet kan utvecklas. Försummade mål t.ex. miljömål kan uttryckas med hjälp av ekonomiska styrmedel som utnyttjar marknadernas effektivitet för att uppnå de nya målen. Och slutligen kan konsumenterna och medborgarna ompröva sina målsättningar.

KW - electric power consumption

KW - electricity use

KW - optimization

KW - environment

M3 - Report

SN - 951-38-3743-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Att optimera konsumtionen av elenergi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tamminen E. Att optimera konsumtionen av elenergi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1133).