Organisaatiokulttuuri ja turvallisuus: Kirjallisuuskatsaus

Teemu Reiman

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä julkaisussa tarkastellaan organisaatiokulttuuria ja sen vaikutusta turvallisuuteen korkean käyttöluotettavuuden organisaatioissa. Scheinin terminologiassa käsitteellä organisaatiokulttuuri tarkoitetaan "perusoletusten mallia, jonka jokin ryhmä on keksinyt, löytänyt tai kehittänyt oppiessaan käsittelemään ulkoiseen sopeutumiseen ja sisäiseen yhdentymiseen liittyviä ongelmiaan. Tämä malli on toiminut kyllin hyvin, jotta sitä voidaan pitää perusteltuna ja siksi opettaa ryhmän uusille jäsenille ongelmia koskevana tapana havaita, ajatella ja tuntea". Scheinin mukaan kulttuuri on ryhmäkokemusten opittu tulos, ja se on suurelta osin tiedostamaton. Turvallisuuskulttuurilla tarkoitetaan turvallisuuden merkitystä korostavia yksilöllisiä asenteita, jotka varmistavat, että turvallisuus saa tärkeytensä mukaisen huomion päätöksenteossa. Tässä raportissa näiden käsitteiden välinen yhteys määritellään niin, että turvallisuuskulttuuri ja organisaatiokulttuuri viittaavat samaan ilmiöön. Turvallisuuskulttuuri määritellään perusoletuksiksi, joissa korostuvat turvallisuuden tärkeys ja tiedon epävarmuus ja jotka manifestoituvat niin toiminnan kuin virallisen filosofian ja organisaation strategian tasolla. Turvallisuutta korostavan organisaation kulttuurin tulee myös olla riittävän voimakas ja yhteneväinen organisaation eri tasoilla. Julkaisussa korostetaan johtajien merkitystä kulttuurin luojina ja kehittäjinä ja tarkastellaan erilaisia mekanismeja, joilla johtaja vaikuttaa organisaationsa kulttuuriin. Lisäksi tarkastellaan kulttuurin muutoshallintaa ja muutosvastarintaa sekä oppivaa organisaatiokulttuuria. Todetaan, että kulttuurin muutos on pitkällinen prosessi ja usein on hyödyllistä pyrkiä kulttuurin muutoksen sijaan muutokseen toimintatavoissa olemassa olevan kulttuurin puitteissa. Lopuksi korostetaan, että turvallisuuden kannalta on tärkeää ottaa teknisten ratkaisujen lisäksi huomioon myös kulttuurilliset, toimintatapoihin ja tiedostamattomiin perusoletuksiin liittyvät seikat. Perinteiset inhimilliset virheet voivat aiheutua toimintatavoista, jotka ovat sisäistyneet organisaation tiedostamattomiksi oletuksiksi ja joita ei osata kyseenalaistaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages49
ISBN (Electronic)951-38-5630-5
ISBN (Print)951-38-5629-1
Publication statusPublished - 1999
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2009
ISSN1235-0605

Keywords

  • organizational culture
  • safety culture
  • process industry
  • cultural change management

Cite this

Reiman, T. (1999). Organisaatiokulttuuri ja turvallisuus: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2009
Reiman, Teemu. / Organisaatiokulttuuri ja turvallisuus : Kirjallisuuskatsaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 49 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2009).
@book{cf47da0ccdcc4f1dae660d7217f19c57,
title = "Organisaatiokulttuuri ja turvallisuus: Kirjallisuuskatsaus",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} julkaisussa tarkastellaan organisaatiokulttuuria ja sen vaikutusta turvallisuuteen korkean k{\"a}ytt{\"o}luotettavuuden organisaatioissa. Scheinin terminologiassa k{\"a}sitteell{\"a} organisaatiokulttuuri tarkoitetaan {"}perusoletusten mallia, jonka jokin ryhm{\"a} on keksinyt, l{\"o}yt{\"a}nyt tai kehitt{\"a}nyt oppiessaan k{\"a}sittelem{\"a}{\"a}n ulkoiseen sopeutumiseen ja sis{\"a}iseen yhdentymiseen liittyvi{\"a} ongelmiaan. T{\"a}m{\"a} malli on toiminut kyllin hyvin, jotta sit{\"a} voidaan pit{\"a}{\"a} perusteltuna ja siksi opettaa ryhm{\"a}n uusille j{\"a}senille ongelmia koskevana tapana havaita, ajatella ja tuntea{"}. Scheinin mukaan kulttuuri on ryhm{\"a}kokemusten opittu tulos, ja se on suurelta osin tiedostamaton. Turvallisuuskulttuurilla tarkoitetaan turvallisuuden merkityst{\"a} korostavia yksil{\"o}llisi{\"a} asenteita, jotka varmistavat, ett{\"a} turvallisuus saa t{\"a}rkeytens{\"a} mukaisen huomion p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteossa. T{\"a}ss{\"a} raportissa n{\"a}iden k{\"a}sitteiden v{\"a}linen yhteys m{\"a}{\"a}ritell{\"a}{\"a}n niin, ett{\"a} turvallisuuskulttuuri ja organisaatiokulttuuri viittaavat samaan ilmi{\"o}{\"o}n. Turvallisuuskulttuuri m{\"a}{\"a}ritell{\"a}{\"a}n perusoletuksiksi, joissa korostuvat turvallisuuden t{\"a}rkeys ja tiedon ep{\"a}varmuus ja jotka manifestoituvat niin toiminnan kuin virallisen filosofian ja organisaation strategian tasolla. Turvallisuutta korostavan organisaation kulttuurin tulee my{\"o}s olla riitt{\"a}v{\"a}n voimakas ja yhtenev{\"a}inen organisaation eri tasoilla. Julkaisussa korostetaan johtajien merkityst{\"a} kulttuurin luojina ja kehitt{\"a}jin{\"a} ja tarkastellaan erilaisia mekanismeja, joilla johtaja vaikuttaa organisaationsa kulttuuriin. Lis{\"a}ksi tarkastellaan kulttuurin muutoshallintaa ja muutosvastarintaa sek{\"a} oppivaa organisaatiokulttuuria. Todetaan, ett{\"a} kulttuurin muutos on pitk{\"a}llinen prosessi ja usein on hy{\"o}dyllist{\"a} pyrki{\"a} kulttuurin muutoksen sijaan muutokseen toimintatavoissa olemassa olevan kulttuurin puitteissa. Lopuksi korostetaan, ett{\"a} turvallisuuden kannalta on t{\"a}rke{\"a}{\"a} ottaa teknisten ratkaisujen lis{\"a}ksi huomioon my{\"o}s kulttuurilliset, toimintatapoihin ja tiedostamattomiin perusoletuksiin liittyv{\"a}t seikat. Perinteiset inhimilliset virheet voivat aiheutua toimintatavoista, jotka ovat sis{\"a}istyneet organisaation tiedostamattomiksi oletuksiksi ja joita ei osata kyseenalaistaa.",
keywords = "organizational culture, safety culture, process industry, cultural change management",
author = "Teemu Reiman",
note = "Project code: A9SU00425",
year = "1999",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5629-1",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2009",
address = "Finland",

}

Reiman, T 1999, Organisaatiokulttuuri ja turvallisuus: Kirjallisuuskatsaus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2009, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Organisaatiokulttuuri ja turvallisuus : Kirjallisuuskatsaus. / Reiman, Teemu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 49 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2009).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Organisaatiokulttuuri ja turvallisuus

T2 - Kirjallisuuskatsaus

AU - Reiman, Teemu

N1 - Project code: A9SU00425

PY - 1999

Y1 - 1999

N2 - Tässä julkaisussa tarkastellaan organisaatiokulttuuria ja sen vaikutusta turvallisuuteen korkean käyttöluotettavuuden organisaatioissa. Scheinin terminologiassa käsitteellä organisaatiokulttuuri tarkoitetaan "perusoletusten mallia, jonka jokin ryhmä on keksinyt, löytänyt tai kehittänyt oppiessaan käsittelemään ulkoiseen sopeutumiseen ja sisäiseen yhdentymiseen liittyviä ongelmiaan. Tämä malli on toiminut kyllin hyvin, jotta sitä voidaan pitää perusteltuna ja siksi opettaa ryhmän uusille jäsenille ongelmia koskevana tapana havaita, ajatella ja tuntea". Scheinin mukaan kulttuuri on ryhmäkokemusten opittu tulos, ja se on suurelta osin tiedostamaton. Turvallisuuskulttuurilla tarkoitetaan turvallisuuden merkitystä korostavia yksilöllisiä asenteita, jotka varmistavat, että turvallisuus saa tärkeytensä mukaisen huomion päätöksenteossa. Tässä raportissa näiden käsitteiden välinen yhteys määritellään niin, että turvallisuuskulttuuri ja organisaatiokulttuuri viittaavat samaan ilmiöön. Turvallisuuskulttuuri määritellään perusoletuksiksi, joissa korostuvat turvallisuuden tärkeys ja tiedon epävarmuus ja jotka manifestoituvat niin toiminnan kuin virallisen filosofian ja organisaation strategian tasolla. Turvallisuutta korostavan organisaation kulttuurin tulee myös olla riittävän voimakas ja yhteneväinen organisaation eri tasoilla. Julkaisussa korostetaan johtajien merkitystä kulttuurin luojina ja kehittäjinä ja tarkastellaan erilaisia mekanismeja, joilla johtaja vaikuttaa organisaationsa kulttuuriin. Lisäksi tarkastellaan kulttuurin muutoshallintaa ja muutosvastarintaa sekä oppivaa organisaatiokulttuuria. Todetaan, että kulttuurin muutos on pitkällinen prosessi ja usein on hyödyllistä pyrkiä kulttuurin muutoksen sijaan muutokseen toimintatavoissa olemassa olevan kulttuurin puitteissa. Lopuksi korostetaan, että turvallisuuden kannalta on tärkeää ottaa teknisten ratkaisujen lisäksi huomioon myös kulttuurilliset, toimintatapoihin ja tiedostamattomiin perusoletuksiin liittyvät seikat. Perinteiset inhimilliset virheet voivat aiheutua toimintatavoista, jotka ovat sisäistyneet organisaation tiedostamattomiksi oletuksiksi ja joita ei osata kyseenalaistaa.

AB - Tässä julkaisussa tarkastellaan organisaatiokulttuuria ja sen vaikutusta turvallisuuteen korkean käyttöluotettavuuden organisaatioissa. Scheinin terminologiassa käsitteellä organisaatiokulttuuri tarkoitetaan "perusoletusten mallia, jonka jokin ryhmä on keksinyt, löytänyt tai kehittänyt oppiessaan käsittelemään ulkoiseen sopeutumiseen ja sisäiseen yhdentymiseen liittyviä ongelmiaan. Tämä malli on toiminut kyllin hyvin, jotta sitä voidaan pitää perusteltuna ja siksi opettaa ryhmän uusille jäsenille ongelmia koskevana tapana havaita, ajatella ja tuntea". Scheinin mukaan kulttuuri on ryhmäkokemusten opittu tulos, ja se on suurelta osin tiedostamaton. Turvallisuuskulttuurilla tarkoitetaan turvallisuuden merkitystä korostavia yksilöllisiä asenteita, jotka varmistavat, että turvallisuus saa tärkeytensä mukaisen huomion päätöksenteossa. Tässä raportissa näiden käsitteiden välinen yhteys määritellään niin, että turvallisuuskulttuuri ja organisaatiokulttuuri viittaavat samaan ilmiöön. Turvallisuuskulttuuri määritellään perusoletuksiksi, joissa korostuvat turvallisuuden tärkeys ja tiedon epävarmuus ja jotka manifestoituvat niin toiminnan kuin virallisen filosofian ja organisaation strategian tasolla. Turvallisuutta korostavan organisaation kulttuurin tulee myös olla riittävän voimakas ja yhteneväinen organisaation eri tasoilla. Julkaisussa korostetaan johtajien merkitystä kulttuurin luojina ja kehittäjinä ja tarkastellaan erilaisia mekanismeja, joilla johtaja vaikuttaa organisaationsa kulttuuriin. Lisäksi tarkastellaan kulttuurin muutoshallintaa ja muutosvastarintaa sekä oppivaa organisaatiokulttuuria. Todetaan, että kulttuurin muutos on pitkällinen prosessi ja usein on hyödyllistä pyrkiä kulttuurin muutoksen sijaan muutokseen toimintatavoissa olemassa olevan kulttuurin puitteissa. Lopuksi korostetaan, että turvallisuuden kannalta on tärkeää ottaa teknisten ratkaisujen lisäksi huomioon myös kulttuurilliset, toimintatapoihin ja tiedostamattomiin perusoletuksiin liittyvät seikat. Perinteiset inhimilliset virheet voivat aiheutua toimintatavoista, jotka ovat sisäistyneet organisaation tiedostamattomiksi oletuksiksi ja joita ei osata kyseenalaistaa.

KW - organizational culture

KW - safety culture

KW - process industry

KW - cultural change management

M3 - Report

SN - 951-38-5629-1

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Organisaatiokulttuuri ja turvallisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Reiman T. Organisaatiokulttuuri ja turvallisuus: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 49 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2009).