Organisaation turvallisuusanalyysi MORT: Käsikirja

Kaarin Ruuhilehto, Jouko Suokas

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Organisaation turvallisuusanalyysi soveltuu erityisesti yritysjohdon työvälineeksi tuotantolaitoksen turvallisuustoimien tavoitteelliseen johtamiseen. Tässä käsikirjassa esitetyn MORT-menetelmän avulla voidaan tutkia organisaation turvallisuustoiminnan riittävyyttä ja tavoitteiden toteutumista. Poikkeamat suunnitellusta ja tavanomaisesta toiminnasta, kuten tapaturmat, vahinko ja vaaratilanteet, ovat oireita siitä, että turvallisuuden organisoinnissa ja ohjauksessa on puutteita. MORT-analyysin avulla voidaan puutteet ja ongelmat tunnistaa ja valita toimenpiteet niiden poistamiseksi. Analyysin tavoitteena on parantaa työolosuhteita ja työturvallisuutta. Turvallinen toiminta parantaa myös toiminnan laatua ja tuottavuutta. Analyysi tehdään pääasiassa ryhmätyönä, johon osallistuu henkilöitä organisaation eri tasoilta ja tehtäväalueilta. Toimintaa tutkitaan systemaattisten avainkysymysten avulla, jotka kohdistuvat päivittäisten toimintojen turvallisuuteen, turvallisuuden johtamiseen ja turvallisuussuunnitteluun investointiprojekteissa sekä muutostöissä. Toimintoja verrataan avainkysymyksistä koostuvaan turvallisuustoiminnan ihannemalliin. Kokemusten mukaan analyysin tuloksia on hyödynnetty tehtävien suunnittelussa, yhteistoimintatapojen ja työnjaon täsmentämisessä, työvälineiden, -ohjeiden ja -menetelmien parantamisessa, tiedonkulun kehittämisessä sekä turvallisuustoiminnan suunnittelussa ja ohjauksessa. Tämä käsikirja sisältää kysymysluettelon, ohjeet analyysin tekemiseen yrityksessä sekä materiaalia analyysiin liittyvään tiedottamiseen yrityksessä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages73
ISBN (Print)951-38-4151-0
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1338
ISSN1235-0605

Keywords

 • occupational safety
 • systems analysis
 • accident prevention
 • analyzing
 • management systems
 • accident investigations
 • hazards
 • safety
 • organisations
 • instructions
 • manuals

Cite this

Ruuhilehto, K., & Suokas, J. (1992). Organisaation turvallisuusanalyysi MORT: Käsikirja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1338
Ruuhilehto, Kaarin ; Suokas, Jouko. / Organisaation turvallisuusanalyysi MORT : Käsikirja. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1338).
@book{91d708bda9224868967adf7d4241053a,
title = "Organisaation turvallisuusanalyysi MORT: K{\"a}sikirja",
abstract = "Organisaation turvallisuusanalyysi soveltuu erityisesti yritysjohdon ty{\"o}v{\"a}lineeksi tuotantolaitoksen turvallisuustoimien tavoitteelliseen johtamiseen. T{\"a}ss{\"a} k{\"a}sikirjassa esitetyn MORT-menetelm{\"a}n avulla voidaan tutkia organisaation turvallisuustoiminnan riitt{\"a}vyytt{\"a} ja tavoitteiden toteutumista. Poikkeamat suunnitellusta ja tavanomaisesta toiminnasta, kuten tapaturmat, vahinko ja vaaratilanteet, ovat oireita siit{\"a}, ett{\"a} turvallisuuden organisoinnissa ja ohjauksessa on puutteita. MORT-analyysin avulla voidaan puutteet ja ongelmat tunnistaa ja valita toimenpiteet niiden poistamiseksi. Analyysin tavoitteena on parantaa ty{\"o}olosuhteita ja ty{\"o}turvallisuutta. Turvallinen toiminta parantaa my{\"o}s toiminnan laatua ja tuottavuutta. Analyysi tehd{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}asiassa ryhm{\"a}ty{\"o}n{\"a}, johon osallistuu henkil{\"o}it{\"a} organisaation eri tasoilta ja teht{\"a}v{\"a}alueilta. Toimintaa tutkitaan systemaattisten avainkysymysten avulla, jotka kohdistuvat p{\"a}ivitt{\"a}isten toimintojen turvallisuuteen, turvallisuuden johtamiseen ja turvallisuussuunnitteluun investointiprojekteissa sek{\"a} muutost{\"o}iss{\"a}. Toimintoja verrataan avainkysymyksist{\"a} koostuvaan turvallisuustoiminnan ihannemalliin. Kokemusten mukaan analyysin tuloksia on hy{\"o}dynnetty teht{\"a}vien suunnittelussa, yhteistoimintatapojen ja ty{\"o}njaon t{\"a}sment{\"a}misess{\"a}, ty{\"o}v{\"a}lineiden, -ohjeiden ja -menetelmien parantamisessa, tiedonkulun kehitt{\"a}misess{\"a} sek{\"a} turvallisuustoiminnan suunnittelussa ja ohjauksessa. T{\"a}m{\"a} k{\"a}sikirja sis{\"a}lt{\"a}{\"a} kysymysluettelon, ohjeet analyysin tekemiseen yrityksess{\"a} sek{\"a} materiaalia analyysiin liittyv{\"a}{\"a}n tiedottamiseen yrityksess{\"a}.",
keywords = "occupational safety, systems analysis, accident prevention, analyzing, management systems, accident investigations, hazards, safety, organisations, instructions, manuals",
author = "Kaarin Ruuhilehto and Jouko Suokas",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4151-0",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1338",
address = "Finland",

}

Ruuhilehto, K & Suokas, J 1992, Organisaation turvallisuusanalyysi MORT: Käsikirja. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1338, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Organisaation turvallisuusanalyysi MORT : Käsikirja. / Ruuhilehto, Kaarin; Suokas, Jouko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1338).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Organisaation turvallisuusanalyysi MORT

T2 - Käsikirja

AU - Ruuhilehto, Kaarin

AU - Suokas, Jouko

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Organisaation turvallisuusanalyysi soveltuu erityisesti yritysjohdon työvälineeksi tuotantolaitoksen turvallisuustoimien tavoitteelliseen johtamiseen. Tässä käsikirjassa esitetyn MORT-menetelmän avulla voidaan tutkia organisaation turvallisuustoiminnan riittävyyttä ja tavoitteiden toteutumista. Poikkeamat suunnitellusta ja tavanomaisesta toiminnasta, kuten tapaturmat, vahinko ja vaaratilanteet, ovat oireita siitä, että turvallisuuden organisoinnissa ja ohjauksessa on puutteita. MORT-analyysin avulla voidaan puutteet ja ongelmat tunnistaa ja valita toimenpiteet niiden poistamiseksi. Analyysin tavoitteena on parantaa työolosuhteita ja työturvallisuutta. Turvallinen toiminta parantaa myös toiminnan laatua ja tuottavuutta. Analyysi tehdään pääasiassa ryhmätyönä, johon osallistuu henkilöitä organisaation eri tasoilta ja tehtäväalueilta. Toimintaa tutkitaan systemaattisten avainkysymysten avulla, jotka kohdistuvat päivittäisten toimintojen turvallisuuteen, turvallisuuden johtamiseen ja turvallisuussuunnitteluun investointiprojekteissa sekä muutostöissä. Toimintoja verrataan avainkysymyksistä koostuvaan turvallisuustoiminnan ihannemalliin. Kokemusten mukaan analyysin tuloksia on hyödynnetty tehtävien suunnittelussa, yhteistoimintatapojen ja työnjaon täsmentämisessä, työvälineiden, -ohjeiden ja -menetelmien parantamisessa, tiedonkulun kehittämisessä sekä turvallisuustoiminnan suunnittelussa ja ohjauksessa. Tämä käsikirja sisältää kysymysluettelon, ohjeet analyysin tekemiseen yrityksessä sekä materiaalia analyysiin liittyvään tiedottamiseen yrityksessä.

AB - Organisaation turvallisuusanalyysi soveltuu erityisesti yritysjohdon työvälineeksi tuotantolaitoksen turvallisuustoimien tavoitteelliseen johtamiseen. Tässä käsikirjassa esitetyn MORT-menetelmän avulla voidaan tutkia organisaation turvallisuustoiminnan riittävyyttä ja tavoitteiden toteutumista. Poikkeamat suunnitellusta ja tavanomaisesta toiminnasta, kuten tapaturmat, vahinko ja vaaratilanteet, ovat oireita siitä, että turvallisuuden organisoinnissa ja ohjauksessa on puutteita. MORT-analyysin avulla voidaan puutteet ja ongelmat tunnistaa ja valita toimenpiteet niiden poistamiseksi. Analyysin tavoitteena on parantaa työolosuhteita ja työturvallisuutta. Turvallinen toiminta parantaa myös toiminnan laatua ja tuottavuutta. Analyysi tehdään pääasiassa ryhmätyönä, johon osallistuu henkilöitä organisaation eri tasoilta ja tehtäväalueilta. Toimintaa tutkitaan systemaattisten avainkysymysten avulla, jotka kohdistuvat päivittäisten toimintojen turvallisuuteen, turvallisuuden johtamiseen ja turvallisuussuunnitteluun investointiprojekteissa sekä muutostöissä. Toimintoja verrataan avainkysymyksistä koostuvaan turvallisuustoiminnan ihannemalliin. Kokemusten mukaan analyysin tuloksia on hyödynnetty tehtävien suunnittelussa, yhteistoimintatapojen ja työnjaon täsmentämisessä, työvälineiden, -ohjeiden ja -menetelmien parantamisessa, tiedonkulun kehittämisessä sekä turvallisuustoiminnan suunnittelussa ja ohjauksessa. Tämä käsikirja sisältää kysymysluettelon, ohjeet analyysin tekemiseen yrityksessä sekä materiaalia analyysiin liittyvään tiedottamiseen yrityksessä.

KW - occupational safety

KW - systems analysis

KW - accident prevention

KW - analyzing

KW - management systems

KW - accident investigations

KW - hazards

KW - safety

KW - organisations

KW - instructions

KW - manuals

M3 - Report

SN - 951-38-4151-0

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Organisaation turvallisuusanalyysi MORT

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ruuhilehto K, Suokas J. Organisaation turvallisuusanalyysi MORT: Käsikirja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1338).