Osakappaleen dynaamisten ominaisuuksien tiivistäminen

Paul Klinge

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tässä kirjallisuusselvityksessä on käyty läpi erilaisia elementtimallin dynaamisia tiivistysmenetelmiä. Tässä yhteydessä keskityttiin alempiin taajuuksiin (alle 100 Hz), joissa laitteiden käyttäytymistä mallitetaan yleensä elementtimenetelmällä. Valitettavasti useimpien esitysten yhteydessä on käytetty varsin pieniä ja yksinkertaisia esimerkkejä. Siten käytettävän menetelmän valinta vaatii vielä lupaavimpien menetelmien vertaamista suuremmalla ja realistisemmalla esimerkillä. Eri tyyppisistä menetelmistä voi kuitenkin sanoa seuraavaa: Suorien tiivistysmenetelmien tulos on suoraan käytettävissä ilman jälkikäsittelyä. Useimmat kuvaavat liitoksen staattisen käyttäytymisen tarkasti. Dynaamisten ominaisuuksien parantamiseksi voidaan joutua ottamaan mukaan ylimääräisiä vapausasteita. Värähtelymuotojen synteesi on koeteltu menetelmä, jonka tarkkuus ja toimivuus suurillakin malleilla tunnetaan. Periaatteessa moduliin tarvitaan vain liitos ja ominaismuotoja. Jos visualisointivapausasteetkin otetaan "liitokseen" mukaan, niin tulosta ei tarvitse laajentaa. Taajuusvastemenetelmillä voidaan periaatteessa päästä todella suuriin tiivistyksiin, niiden teoreettisen tarkkuuden vuoksi. Niillä lasketaan suoraan vastetta. Jos ominaismuodot ja -taajuudet halutaan, on ne määritettävä erikseen. Taajuusvastemenetelmät sopivat suoraan yhteen mitatun datan kanssa.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages25
  Publication statusPublished - 2000
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVALB
  Number35-001015

  Cite this

  Klinge, P. (2000). Osakappaleen dynaamisten ominaisuuksien tiivistäminen. VTT Technical Research Centre of Finland. VALB, No. 35-001015
  Klinge, Paul. / Osakappaleen dynaamisten ominaisuuksien tiivistäminen. VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 25 p. (VALB; No. 35-001015).
  @book{045f3326feeb40fda1de6fd667526987,
  title = "Osakappaleen dynaamisten ominaisuuksien tiivist{\"a}minen",
  abstract = "T{\"a}ss{\"a} kirjallisuusselvityksess{\"a} on k{\"a}yty l{\"a}pi erilaisia elementtimallin dynaamisia tiivistysmenetelmi{\"a}. T{\"a}ss{\"a} yhteydess{\"a} keskityttiin alempiin taajuuksiin (alle 100 Hz), joissa laitteiden k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} mallitetaan yleens{\"a} elementtimenetelm{\"a}ll{\"a}. Valitettavasti useimpien esitysten yhteydess{\"a} on k{\"a}ytetty varsin pieni{\"a} ja yksinkertaisia esimerkkej{\"a}. Siten k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}n menetelm{\"a}n valinta vaatii viel{\"a} lupaavimpien menetelmien vertaamista suuremmalla ja realistisemmalla esimerkill{\"a}. Eri tyyppisist{\"a} menetelmist{\"a} voi kuitenkin sanoa seuraavaa: Suorien tiivistysmenetelmien tulos on suoraan k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} ilman j{\"a}lkik{\"a}sittely{\"a}. Useimmat kuvaavat liitoksen staattisen k{\"a}ytt{\"a}ytymisen tarkasti. Dynaamisten ominaisuuksien parantamiseksi voidaan joutua ottamaan mukaan ylim{\"a}{\"a}r{\"a}isi{\"a} vapausasteita. V{\"a}r{\"a}htelymuotojen synteesi on koeteltu menetelm{\"a}, jonka tarkkuus ja toimivuus suurillakin malleilla tunnetaan. Periaatteessa moduliin tarvitaan vain liitos ja ominaismuotoja. Jos visualisointivapausasteetkin otetaan {"}liitokseen{"} mukaan, niin tulosta ei tarvitse laajentaa. Taajuusvastemenetelmill{\"a} voidaan periaatteessa p{\"a}{\"a}st{\"a} todella suuriin tiivistyksiin, niiden teoreettisen tarkkuuden vuoksi. Niill{\"a} lasketaan suoraan vastetta. Jos ominaismuodot ja -taajuudet halutaan, on ne m{\"a}{\"a}ritett{\"a}v{\"a} erikseen. Taajuusvastemenetelm{\"a}t sopivat suoraan yhteen mitatun datan kanssa.",
  author = "Paul Klinge",
  year = "2000",
  language = "Finnish",
  series = "VALB",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "35-001015",
  address = "Finland",

  }

  Klinge, P 2000, Osakappaleen dynaamisten ominaisuuksien tiivistäminen. VALB, no. 35-001015, VTT Technical Research Centre of Finland.

  Osakappaleen dynaamisten ominaisuuksien tiivistäminen. / Klinge, Paul.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 25 p. (VALB; No. 35-001015).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Osakappaleen dynaamisten ominaisuuksien tiivistäminen

  AU - Klinge, Paul

  PY - 2000

  Y1 - 2000

  N2 - Tässä kirjallisuusselvityksessä on käyty läpi erilaisia elementtimallin dynaamisia tiivistysmenetelmiä. Tässä yhteydessä keskityttiin alempiin taajuuksiin (alle 100 Hz), joissa laitteiden käyttäytymistä mallitetaan yleensä elementtimenetelmällä. Valitettavasti useimpien esitysten yhteydessä on käytetty varsin pieniä ja yksinkertaisia esimerkkejä. Siten käytettävän menetelmän valinta vaatii vielä lupaavimpien menetelmien vertaamista suuremmalla ja realistisemmalla esimerkillä. Eri tyyppisistä menetelmistä voi kuitenkin sanoa seuraavaa: Suorien tiivistysmenetelmien tulos on suoraan käytettävissä ilman jälkikäsittelyä. Useimmat kuvaavat liitoksen staattisen käyttäytymisen tarkasti. Dynaamisten ominaisuuksien parantamiseksi voidaan joutua ottamaan mukaan ylimääräisiä vapausasteita. Värähtelymuotojen synteesi on koeteltu menetelmä, jonka tarkkuus ja toimivuus suurillakin malleilla tunnetaan. Periaatteessa moduliin tarvitaan vain liitos ja ominaismuotoja. Jos visualisointivapausasteetkin otetaan "liitokseen" mukaan, niin tulosta ei tarvitse laajentaa. Taajuusvastemenetelmillä voidaan periaatteessa päästä todella suuriin tiivistyksiin, niiden teoreettisen tarkkuuden vuoksi. Niillä lasketaan suoraan vastetta. Jos ominaismuodot ja -taajuudet halutaan, on ne määritettävä erikseen. Taajuusvastemenetelmät sopivat suoraan yhteen mitatun datan kanssa.

  AB - Tässä kirjallisuusselvityksessä on käyty läpi erilaisia elementtimallin dynaamisia tiivistysmenetelmiä. Tässä yhteydessä keskityttiin alempiin taajuuksiin (alle 100 Hz), joissa laitteiden käyttäytymistä mallitetaan yleensä elementtimenetelmällä. Valitettavasti useimpien esitysten yhteydessä on käytetty varsin pieniä ja yksinkertaisia esimerkkejä. Siten käytettävän menetelmän valinta vaatii vielä lupaavimpien menetelmien vertaamista suuremmalla ja realistisemmalla esimerkillä. Eri tyyppisistä menetelmistä voi kuitenkin sanoa seuraavaa: Suorien tiivistysmenetelmien tulos on suoraan käytettävissä ilman jälkikäsittelyä. Useimmat kuvaavat liitoksen staattisen käyttäytymisen tarkasti. Dynaamisten ominaisuuksien parantamiseksi voidaan joutua ottamaan mukaan ylimääräisiä vapausasteita. Värähtelymuotojen synteesi on koeteltu menetelmä, jonka tarkkuus ja toimivuus suurillakin malleilla tunnetaan. Periaatteessa moduliin tarvitaan vain liitos ja ominaismuotoja. Jos visualisointivapausasteetkin otetaan "liitokseen" mukaan, niin tulosta ei tarvitse laajentaa. Taajuusvastemenetelmillä voidaan periaatteessa päästä todella suuriin tiivistyksiin, niiden teoreettisen tarkkuuden vuoksi. Niillä lasketaan suoraan vastetta. Jos ominaismuodot ja -taajuudet halutaan, on ne määritettävä erikseen. Taajuusvastemenetelmät sopivat suoraan yhteen mitatun datan kanssa.

  M3 - Report

  T3 - VALB

  BT - Osakappaleen dynaamisten ominaisuuksien tiivistäminen

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -

  Klinge P. Osakappaleen dynaamisten ominaisuuksien tiivistäminen. VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 25 p. (VALB; No. 35-001015).