Osallistuva automaation kehittäminen: Menetelmät

Jari Kallela, Teemu Tommila, Leena Tuominen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Loppukäyttäjien osallistuminen automaatiojärjestelmien suunnitteluun on entistäkin tärkeämpää, koska tuotantolaitokset ovat tulleet monimutkaisemmiksi ja tuotantotapa joustavammaksi. Suomessa käyttäjien mukaanottamisella on prosessiteollisuudessa jonkin verran perinteitä, mutta käytännössä käyttäjien vaikutusvalta on jäänyt heikoksi ja satunnaiseksi. Yksi syy tähän on ollut sopivien, käytännönläheisten osallistumismenetelmien puute. Käyttäjien vaikutusmahdollisuuksia voidaan lisätä seuraavien menetelmien avulla: * Ajotapakeskustelut ovat prosessin jäsennyksen mukaisesti etenevä ryhmätyömenettely, jossa käydään järjestelmällisesti läpi tuotannon eri vaiheet, työtehtävät ja automaation toiminnot. * Näyttökatselmus on myös ryhmätyömenetelmä, jonka avulla voidaan arvioida nykyaikaisen näyttöpäätevalvomon toimivuutta ja turvallisuusominaisuuksia. Se tarjoaa systemaattisen lähestymistavan eri osapuolten tiedonvaihtoon ja suunnittelun valvontaan. * Käyttökysely on kirjalliseen vastauslomakkeeseen perustuva menettely, jolla saadaan yleisarvio käytössä olevan automaatiojärjestelmän käyttökelpoisuudesta. Kaikki menetelmät sopivat suunnittelun lisäksi myös käytönaikaiseen kehittämiseen. Hieman muutettujen menetelmien avulla voidaan hyödyntää kertynyttä käyttökokemusta ja parantaa ohjausjärjestelmiä käyttäjien ja suunnittelijoiden yhteistyönä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages107
ISBN (Print)951-38-4445-5
Publication statusPublished - 1993
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1511
ISSN1235-0605

Fingerprint

Automation

Keywords

  • manufacturing processes
  • automation
  • operational survey
  • planning

Cite this

Kallela, J., Tommila, T., & Tuominen, L. (1993). Osallistuva automaation kehittäminen: Menetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1511
Kallela, Jari ; Tommila, Teemu ; Tuominen, Leena. / Osallistuva automaation kehittäminen : Menetelmät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 107 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1511).
@book{9bb93e9622b442e8bf98ed2e7962904e,
title = "Osallistuva automaation kehitt{\"a}minen: Menetelm{\"a}t",
abstract = "Loppuk{\"a}ytt{\"a}jien osallistuminen automaatioj{\"a}rjestelmien suunnitteluun on entist{\"a}kin t{\"a}rke{\"a}mp{\"a}{\"a}, koska tuotantolaitokset ovat tulleet monimutkaisemmiksi ja tuotantotapa joustavammaksi. Suomessa k{\"a}ytt{\"a}jien mukaanottamisella on prosessiteollisuudessa jonkin verran perinteit{\"a}, mutta k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} k{\"a}ytt{\"a}jien vaikutusvalta on j{\"a}{\"a}nyt heikoksi ja satunnaiseksi. Yksi syy t{\"a}h{\"a}n on ollut sopivien, k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}nl{\"a}heisten osallistumismenetelmien puute. K{\"a}ytt{\"a}jien vaikutusmahdollisuuksia voidaan lis{\"a}t{\"a} seuraavien menetelmien avulla: * Ajotapakeskustelut ovat prosessin j{\"a}sennyksen mukaisesti etenev{\"a} ryhm{\"a}ty{\"o}menettely, jossa k{\"a}yd{\"a}{\"a}n j{\"a}rjestelm{\"a}llisesti l{\"a}pi tuotannon eri vaiheet, ty{\"o}teht{\"a}v{\"a}t ja automaation toiminnot. * N{\"a}ytt{\"o}katselmus on my{\"o}s ryhm{\"a}ty{\"o}menetelm{\"a}, jonka avulla voidaan arvioida nykyaikaisen n{\"a}ytt{\"o}p{\"a}{\"a}tevalvomon toimivuutta ja turvallisuusominaisuuksia. Se tarjoaa systemaattisen l{\"a}hestymistavan eri osapuolten tiedonvaihtoon ja suunnittelun valvontaan. * K{\"a}ytt{\"o}kysely on kirjalliseen vastauslomakkeeseen perustuva menettely, jolla saadaan yleisarvio k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevan automaatioj{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuudesta. Kaikki menetelm{\"a}t sopivat suunnittelun lis{\"a}ksi my{\"o}s k{\"a}yt{\"o}naikaiseen kehitt{\"a}miseen. Hieman muutettujen menetelmien avulla voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} kertynytt{\"a} k{\"a}ytt{\"o}kokemusta ja parantaa ohjausj{\"a}rjestelmi{\"a} k{\"a}ytt{\"a}jien ja suunnittelijoiden yhteisty{\"o}n{\"a}.",
keywords = "manufacturing processes, automation, operational survey, planning",
author = "Jari Kallela and Teemu Tommila and Leena Tuominen",
year = "1993",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4445-5",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1511",
address = "Finland",

}

Kallela, J, Tommila, T & Tuominen, L 1993, Osallistuva automaation kehittäminen: Menetelmät. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1511, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Osallistuva automaation kehittäminen : Menetelmät. / Kallela, Jari; Tommila, Teemu; Tuominen, Leena.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 107 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1511).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Osallistuva automaation kehittäminen

T2 - Menetelmät

AU - Kallela, Jari

AU - Tommila, Teemu

AU - Tuominen, Leena

PY - 1993

Y1 - 1993

N2 - Loppukäyttäjien osallistuminen automaatiojärjestelmien suunnitteluun on entistäkin tärkeämpää, koska tuotantolaitokset ovat tulleet monimutkaisemmiksi ja tuotantotapa joustavammaksi. Suomessa käyttäjien mukaanottamisella on prosessiteollisuudessa jonkin verran perinteitä, mutta käytännössä käyttäjien vaikutusvalta on jäänyt heikoksi ja satunnaiseksi. Yksi syy tähän on ollut sopivien, käytännönläheisten osallistumismenetelmien puute. Käyttäjien vaikutusmahdollisuuksia voidaan lisätä seuraavien menetelmien avulla: * Ajotapakeskustelut ovat prosessin jäsennyksen mukaisesti etenevä ryhmätyömenettely, jossa käydään järjestelmällisesti läpi tuotannon eri vaiheet, työtehtävät ja automaation toiminnot. * Näyttökatselmus on myös ryhmätyömenetelmä, jonka avulla voidaan arvioida nykyaikaisen näyttöpäätevalvomon toimivuutta ja turvallisuusominaisuuksia. Se tarjoaa systemaattisen lähestymistavan eri osapuolten tiedonvaihtoon ja suunnittelun valvontaan. * Käyttökysely on kirjalliseen vastauslomakkeeseen perustuva menettely, jolla saadaan yleisarvio käytössä olevan automaatiojärjestelmän käyttökelpoisuudesta. Kaikki menetelmät sopivat suunnittelun lisäksi myös käytönaikaiseen kehittämiseen. Hieman muutettujen menetelmien avulla voidaan hyödyntää kertynyttä käyttökokemusta ja parantaa ohjausjärjestelmiä käyttäjien ja suunnittelijoiden yhteistyönä.

AB - Loppukäyttäjien osallistuminen automaatiojärjestelmien suunnitteluun on entistäkin tärkeämpää, koska tuotantolaitokset ovat tulleet monimutkaisemmiksi ja tuotantotapa joustavammaksi. Suomessa käyttäjien mukaanottamisella on prosessiteollisuudessa jonkin verran perinteitä, mutta käytännössä käyttäjien vaikutusvalta on jäänyt heikoksi ja satunnaiseksi. Yksi syy tähän on ollut sopivien, käytännönläheisten osallistumismenetelmien puute. Käyttäjien vaikutusmahdollisuuksia voidaan lisätä seuraavien menetelmien avulla: * Ajotapakeskustelut ovat prosessin jäsennyksen mukaisesti etenevä ryhmätyömenettely, jossa käydään järjestelmällisesti läpi tuotannon eri vaiheet, työtehtävät ja automaation toiminnot. * Näyttökatselmus on myös ryhmätyömenetelmä, jonka avulla voidaan arvioida nykyaikaisen näyttöpäätevalvomon toimivuutta ja turvallisuusominaisuuksia. Se tarjoaa systemaattisen lähestymistavan eri osapuolten tiedonvaihtoon ja suunnittelun valvontaan. * Käyttökysely on kirjalliseen vastauslomakkeeseen perustuva menettely, jolla saadaan yleisarvio käytössä olevan automaatiojärjestelmän käyttökelpoisuudesta. Kaikki menetelmät sopivat suunnittelun lisäksi myös käytönaikaiseen kehittämiseen. Hieman muutettujen menetelmien avulla voidaan hyödyntää kertynyttä käyttökokemusta ja parantaa ohjausjärjestelmiä käyttäjien ja suunnittelijoiden yhteistyönä.

KW - manufacturing processes

KW - automation

KW - operational survey

KW - planning

M3 - Report

SN - 951-38-4445-5

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Osallistuva automaation kehittäminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kallela J, Tommila T, Tuominen L. Osallistuva automaation kehittäminen: Menetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 107 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1511).