Osallistuva automaation kehittäminen: Tausta ja lähtökohdat

Jari Kallela

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Käyttäjien vaikutusvallan lisäämiseen automaation suunnittelussa on monia perusteita. Monimutkaiset prosessit edellyttävät käytännön hyvää tuntemusta jo suunnitteluvaiheessa. Joustavuus vaatii tuotannolta, automaatiolta ja käyttäjiltä mukautumiskykyä ja jatkuvaa kehittymistä. Työntekoon liittyvät arvostukset ja asenteet ovat muuttuneet osallistumista korostaviksi. Käyttäjien osallistuminen on monista eduista huolimatta kuitenkin melko vähäistä. Syitä tähän voi löytää mm. tekniseen toteutukseen keskittyvästä suunnittelukulttuurista, työn organisoinnin perinteistä ja massatuotantoon sopivasta tuotantotavasta. Tässä esityksessä automaation suunnittelua ja käyttäjien osallistumismahdollisuuksia tarkastellaan toisaalta suunnitteluteorian ja nykyisen suunnittelukäytännön kautta, toisaalta toiminnan teorian tarjoamien käsitteiden avulla. Erityisesti automaation suunnittelun ja kehittämisen ristiriidat jäsentyvät toiminnan teorian avulla. Lopuksi esitellään erityyppisiä osallistumista tukevia menettelytapoja ja niiden taustoja. Menettelytavat pohjautuvat empiirisen sosiaalitutkimuksen menetelmiin. Myös joitain menetelmillä saatuja tutkimustuloksia esitellään tässä yhteydessä. Varsinaiset menetelmäkuvaukset on julkaistu toisaalla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages88
ISBN (Print)951-38-4444-7
Publication statusPublished - 1993
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1510
ISSN1235-0605

Fingerprint

Anadelphia
automation

Keywords

  • manufacturing processes
  • automation
  • methods

Cite this

Kallela, J. (1993). Osallistuva automaation kehittäminen: Tausta ja lähtökohdat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1510
Kallela, Jari. / Osallistuva automaation kehittäminen : Tausta ja lähtökohdat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 88 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1510).
@book{201b1d66f2d445fbaf7d7347c08f818e,
title = "Osallistuva automaation kehitt{\"a}minen: Tausta ja l{\"a}ht{\"o}kohdat",
abstract = "K{\"a}ytt{\"a}jien vaikutusvallan lis{\"a}{\"a}miseen automaation suunnittelussa on monia perusteita. Monimutkaiset prosessit edellytt{\"a}v{\"a}t k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n hyv{\"a}{\"a} tuntemusta jo suunnitteluvaiheessa. Joustavuus vaatii tuotannolta, automaatiolta ja k{\"a}ytt{\"a}jilt{\"a} mukautumiskyky{\"a} ja jatkuvaa kehittymist{\"a}. Ty{\"o}ntekoon liittyv{\"a}t arvostukset ja asenteet ovat muuttuneet osallistumista korostaviksi. K{\"a}ytt{\"a}jien osallistuminen on monista eduista huolimatta kuitenkin melko v{\"a}h{\"a}ist{\"a}. Syit{\"a} t{\"a}h{\"a}n voi l{\"o}yt{\"a}{\"a} mm. tekniseen toteutukseen keskittyv{\"a}st{\"a} suunnittelukulttuurista, ty{\"o}n organisoinnin perinteist{\"a} ja massatuotantoon sopivasta tuotantotavasta. T{\"a}ss{\"a} esityksess{\"a} automaation suunnittelua ja k{\"a}ytt{\"a}jien osallistumismahdollisuuksia tarkastellaan toisaalta suunnitteluteorian ja nykyisen suunnitteluk{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kautta, toisaalta toiminnan teorian tarjoamien k{\"a}sitteiden avulla. Erityisesti automaation suunnittelun ja kehitt{\"a}misen ristiriidat j{\"a}sentyv{\"a}t toiminnan teorian avulla. Lopuksi esitell{\"a}{\"a}n erityyppisi{\"a} osallistumista tukevia menettelytapoja ja niiden taustoja. Menettelytavat pohjautuvat empiirisen sosiaalitutkimuksen menetelmiin. My{\"o}s joitain menetelmill{\"a} saatuja tutkimustuloksia esitell{\"a}{\"a}n t{\"a}ss{\"a} yhteydess{\"a}. Varsinaiset menetelm{\"a}kuvaukset on julkaistu toisaalla.",
keywords = "manufacturing processes, automation, methods",
author = "Jari Kallela",
year = "1993",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4444-7",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1510",
address = "Finland",

}

Kallela, J 1993, Osallistuva automaation kehittäminen: Tausta ja lähtökohdat. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1510, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Osallistuva automaation kehittäminen : Tausta ja lähtökohdat. / Kallela, Jari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 88 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1510).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Osallistuva automaation kehittäminen

T2 - Tausta ja lähtökohdat

AU - Kallela, Jari

PY - 1993

Y1 - 1993

N2 - Käyttäjien vaikutusvallan lisäämiseen automaation suunnittelussa on monia perusteita. Monimutkaiset prosessit edellyttävät käytännön hyvää tuntemusta jo suunnitteluvaiheessa. Joustavuus vaatii tuotannolta, automaatiolta ja käyttäjiltä mukautumiskykyä ja jatkuvaa kehittymistä. Työntekoon liittyvät arvostukset ja asenteet ovat muuttuneet osallistumista korostaviksi. Käyttäjien osallistuminen on monista eduista huolimatta kuitenkin melko vähäistä. Syitä tähän voi löytää mm. tekniseen toteutukseen keskittyvästä suunnittelukulttuurista, työn organisoinnin perinteistä ja massatuotantoon sopivasta tuotantotavasta. Tässä esityksessä automaation suunnittelua ja käyttäjien osallistumismahdollisuuksia tarkastellaan toisaalta suunnitteluteorian ja nykyisen suunnittelukäytännön kautta, toisaalta toiminnan teorian tarjoamien käsitteiden avulla. Erityisesti automaation suunnittelun ja kehittämisen ristiriidat jäsentyvät toiminnan teorian avulla. Lopuksi esitellään erityyppisiä osallistumista tukevia menettelytapoja ja niiden taustoja. Menettelytavat pohjautuvat empiirisen sosiaalitutkimuksen menetelmiin. Myös joitain menetelmillä saatuja tutkimustuloksia esitellään tässä yhteydessä. Varsinaiset menetelmäkuvaukset on julkaistu toisaalla.

AB - Käyttäjien vaikutusvallan lisäämiseen automaation suunnittelussa on monia perusteita. Monimutkaiset prosessit edellyttävät käytännön hyvää tuntemusta jo suunnitteluvaiheessa. Joustavuus vaatii tuotannolta, automaatiolta ja käyttäjiltä mukautumiskykyä ja jatkuvaa kehittymistä. Työntekoon liittyvät arvostukset ja asenteet ovat muuttuneet osallistumista korostaviksi. Käyttäjien osallistuminen on monista eduista huolimatta kuitenkin melko vähäistä. Syitä tähän voi löytää mm. tekniseen toteutukseen keskittyvästä suunnittelukulttuurista, työn organisoinnin perinteistä ja massatuotantoon sopivasta tuotantotavasta. Tässä esityksessä automaation suunnittelua ja käyttäjien osallistumismahdollisuuksia tarkastellaan toisaalta suunnitteluteorian ja nykyisen suunnittelukäytännön kautta, toisaalta toiminnan teorian tarjoamien käsitteiden avulla. Erityisesti automaation suunnittelun ja kehittämisen ristiriidat jäsentyvät toiminnan teorian avulla. Lopuksi esitellään erityyppisiä osallistumista tukevia menettelytapoja ja niiden taustoja. Menettelytavat pohjautuvat empiirisen sosiaalitutkimuksen menetelmiin. Myös joitain menetelmillä saatuja tutkimustuloksia esitellään tässä yhteydessä. Varsinaiset menetelmäkuvaukset on julkaistu toisaalla.

KW - manufacturing processes

KW - automation

KW - methods

M3 - Report

SN - 951-38-4444-7

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Osallistuva automaation kehittäminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kallela J. Osallistuva automaation kehittäminen: Tausta ja lähtökohdat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 88 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1510).