Ottomoottorin palamistapahtuma ja nakutuksen mittaus

Nils-Olof Nylund, Juha Pentikäinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Nakutusilmiöllä on keskeinen asema ottomoottorien sekä niiden polttoaineiden tutkimuksessa. Naukuttava palaminen johtaa helposti vakaviin moottorivaurioihin. Luotettava kvantitatiivinen nakutusintensiteetin määrittäminen on käymässä yhä tärkeämmäksi polttoainelaatujen muuttuessa ja moottorin hyötysuhteen merkityksen kasvaessa. Kaupallisia nakutuksenindikointilaitteita on tutkittu mm. Coordinating European Councilin (CEC) työryhmässä. Käsitykset tarjolla olevista laitteista ovat osin ristiriitaisia. Toisaalta tietyissä automalleissa käytetään menestyksellisesti nakutuksenestojärjestelmiä. Tutkimuksessa selvitettiin sylinteripaine- ja kiihtyvyysmittausten käyttöä nakutuksen indikointiin laboratorio-olosuhteissa. Kokeita tehtiin 1-, 4- ja 6-sylinterisillä moottoreilla. Tulppa-adapterin avulla tehty sylinteripainemittaus ei kuvaa nakutusta tyydyttävästi kaikissa moottoreissa. Kiihtyvyysmittaukseen perustuvaan nakutuksen indikointiin ei myöskään ole oikotietä. Kiihtyvyysmittauksissa anturin kiinnityskohta on kriittinen. Anturin optimaalinen sijoittaminen edellyttäisi moottorin rungon modaalianalyysiä. Nakutuksen indikointi on vaikeinta nopeakäyntisissä monisylinterisissä moottoreissa. Yksisylinterisessä, pienen pyörintänopeuden omaavassa tutkimusmoottorissa saatiin hyviä tuloksia sekä sylinteripaine- että kiittyvyysmittauksilla.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages140
  ISBN (Print)951-38-2285-0
  Publication statusPublished - 1985
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number347
  ISSN0358-5077

  Fingerprint

  spark ignition engines
  combustion

  Keywords

  • spark ignition engines
  • combustion
  • knock

  Cite this

  Nylund, N-O., & Pentikäinen, J. (1985). Ottomoottorin palamistapahtuma ja nakutuksen mittaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 347
  Nylund, Nils-Olof ; Pentikäinen, Juha. / Ottomoottorin palamistapahtuma ja nakutuksen mittaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 140 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 347).
  @book{04c40875180141a3a327b8e84460019f,
  title = "Ottomoottorin palamistapahtuma ja nakutuksen mittaus",
  abstract = "Nakutusilmi{\"o}ll{\"a} on keskeinen asema ottomoottorien sek{\"a} niiden polttoaineiden tutkimuksessa. Naukuttava palaminen johtaa helposti vakaviin moottorivaurioihin. Luotettava kvantitatiivinen nakutusintensiteetin m{\"a}{\"a}ritt{\"a}minen on k{\"a}ym{\"a}ss{\"a} yh{\"a} t{\"a}rke{\"a}mm{\"a}ksi polttoainelaatujen muuttuessa ja moottorin hy{\"o}tysuhteen merkityksen kasvaessa. Kaupallisia nakutuksenindikointilaitteita on tutkittu mm. Coordinating European Councilin (CEC) ty{\"o}ryhm{\"a}ss{\"a}. K{\"a}sitykset tarjolla olevista laitteista ovat osin ristiriitaisia. Toisaalta tietyiss{\"a} automalleissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n menestyksellisesti nakutuksenestoj{\"a}rjestelmi{\"a}. Tutkimuksessa selvitettiin sylinteripaine- ja kiihtyvyysmittausten k{\"a}ytt{\"o}{\"a} nakutuksen indikointiin laboratorio-olosuhteissa. Kokeita tehtiin 1-, 4- ja 6-sylinterisill{\"a} moottoreilla. Tulppa-adapterin avulla tehty sylinteripainemittaus ei kuvaa nakutusta tyydytt{\"a}v{\"a}sti kaikissa moottoreissa. Kiihtyvyysmittaukseen perustuvaan nakutuksen indikointiin ei my{\"o}sk{\"a}{\"a}n ole oikotiet{\"a}. Kiihtyvyysmittauksissa anturin kiinnityskohta on kriittinen. Anturin optimaalinen sijoittaminen edellytt{\"a}isi moottorin rungon modaalianalyysi{\"a}. Nakutuksen indikointi on vaikeinta nopeak{\"a}yntisiss{\"a} monisylinterisiss{\"a} moottoreissa. Yksisylinterisess{\"a}, pienen py{\"o}rint{\"a}nopeuden omaavassa tutkimusmoottorissa saatiin hyvi{\"a} tuloksia sek{\"a} sylinteripaine- ett{\"a} kiittyvyysmittauksilla.",
  keywords = "spark ignition engines, combustion, knock",
  author = "Nils-Olof Nylund and Juha Pentik{\"a}inen",
  year = "1985",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2285-0",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "347",
  address = "Finland",

  }

  Nylund, N-O & Pentikäinen, J 1985, Ottomoottorin palamistapahtuma ja nakutuksen mittaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 347, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Ottomoottorin palamistapahtuma ja nakutuksen mittaus. / Nylund, Nils-Olof; Pentikäinen, Juha.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 140 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 347).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Ottomoottorin palamistapahtuma ja nakutuksen mittaus

  AU - Nylund, Nils-Olof

  AU - Pentikäinen, Juha

  PY - 1985

  Y1 - 1985

  N2 - Nakutusilmiöllä on keskeinen asema ottomoottorien sekä niiden polttoaineiden tutkimuksessa. Naukuttava palaminen johtaa helposti vakaviin moottorivaurioihin. Luotettava kvantitatiivinen nakutusintensiteetin määrittäminen on käymässä yhä tärkeämmäksi polttoainelaatujen muuttuessa ja moottorin hyötysuhteen merkityksen kasvaessa. Kaupallisia nakutuksenindikointilaitteita on tutkittu mm. Coordinating European Councilin (CEC) työryhmässä. Käsitykset tarjolla olevista laitteista ovat osin ristiriitaisia. Toisaalta tietyissä automalleissa käytetään menestyksellisesti nakutuksenestojärjestelmiä. Tutkimuksessa selvitettiin sylinteripaine- ja kiihtyvyysmittausten käyttöä nakutuksen indikointiin laboratorio-olosuhteissa. Kokeita tehtiin 1-, 4- ja 6-sylinterisillä moottoreilla. Tulppa-adapterin avulla tehty sylinteripainemittaus ei kuvaa nakutusta tyydyttävästi kaikissa moottoreissa. Kiihtyvyysmittaukseen perustuvaan nakutuksen indikointiin ei myöskään ole oikotietä. Kiihtyvyysmittauksissa anturin kiinnityskohta on kriittinen. Anturin optimaalinen sijoittaminen edellyttäisi moottorin rungon modaalianalyysiä. Nakutuksen indikointi on vaikeinta nopeakäyntisissä monisylinterisissä moottoreissa. Yksisylinterisessä, pienen pyörintänopeuden omaavassa tutkimusmoottorissa saatiin hyviä tuloksia sekä sylinteripaine- että kiittyvyysmittauksilla.

  AB - Nakutusilmiöllä on keskeinen asema ottomoottorien sekä niiden polttoaineiden tutkimuksessa. Naukuttava palaminen johtaa helposti vakaviin moottorivaurioihin. Luotettava kvantitatiivinen nakutusintensiteetin määrittäminen on käymässä yhä tärkeämmäksi polttoainelaatujen muuttuessa ja moottorin hyötysuhteen merkityksen kasvaessa. Kaupallisia nakutuksenindikointilaitteita on tutkittu mm. Coordinating European Councilin (CEC) työryhmässä. Käsitykset tarjolla olevista laitteista ovat osin ristiriitaisia. Toisaalta tietyissä automalleissa käytetään menestyksellisesti nakutuksenestojärjestelmiä. Tutkimuksessa selvitettiin sylinteripaine- ja kiihtyvyysmittausten käyttöä nakutuksen indikointiin laboratorio-olosuhteissa. Kokeita tehtiin 1-, 4- ja 6-sylinterisillä moottoreilla. Tulppa-adapterin avulla tehty sylinteripainemittaus ei kuvaa nakutusta tyydyttävästi kaikissa moottoreissa. Kiihtyvyysmittaukseen perustuvaan nakutuksen indikointiin ei myöskään ole oikotietä. Kiihtyvyysmittauksissa anturin kiinnityskohta on kriittinen. Anturin optimaalinen sijoittaminen edellyttäisi moottorin rungon modaalianalyysiä. Nakutuksen indikointi on vaikeinta nopeakäyntisissä monisylinterisissä moottoreissa. Yksisylinterisessä, pienen pyörintänopeuden omaavassa tutkimusmoottorissa saatiin hyviä tuloksia sekä sylinteripaine- että kiittyvyysmittauksilla.

  KW - spark ignition engines

  KW - combustion

  KW - knock

  M3 - Report

  SN - 951-38-2285-0

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - Ottomoottorin palamistapahtuma ja nakutuksen mittaus

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Nylund N-O, Pentikäinen J. Ottomoottorin palamistapahtuma ja nakutuksen mittaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 140 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 347).