Oulun yliopistollisen keskussairaalan sairauskertomusohjelmiston käyttöliittymän arviointi

Anne Uski, Heino Poutanen, Leena Tarvainen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Tietokoneiden, päätteiden ja työasemien käyttö sairaaloiden vuodeosastoilla on voimakkaasti lisääntymässä. Aiemmin päähuomio osastosovellutuksissa on kiinnitetty eri toimintojen ohjelmoimiseen ja siirtoon tietokoneille. Viime aikoina yhä keskeisemmäksi tekijäksi tietojärjestelmien suunnittelussa ja toteutuksessa on tullut käyttäjäliityntä, tapa ja menetelmät, joiden avulla käyttäjä voi kommunikoida tietojärjestelmän kanssa ja joiden avulla tietojärjestelmät integroidaan osaston toimintoihin. Tässä raportissa on tarkasteltu Oulun yliopistollisen keskussairaalan osaston tietojärjestelmän käyttöliityntää. Liityntää on arvioitu käyttäen kolmea eri tarkastelukulmaa, jotka pohjautuvat SAA-kriteeristöön (Systems Application Architecture), Sairaalaliiton julkaisussa "Terveys- ja sairauskertomusjärjestelmän atk-teknisen toteutuksen periaatteet" esitettyihin kriteereihin ja yleisiin kirjallisuudessa esitettyihin kriteereihin. Lisäksi järjestelmän käyttäjien keskuudessa on suoritettu kyselytutkimus käyttöliittymän toimivuudesta. Raportissa esitetään arviointitulokset ja kyselyn tulokset. Pääosiltaan käyttöliittymä, joka sinänsä on vielä kehittymässä mm. tämän raportin tulosten pohjalta, täyttää asetetut kriteerit. Luvussa 2 esitetään IBM:n julkaisemasta SAA-arkkitehtuurista kootut käyttöliittymän suositukset ja niiden toteutuminen KERTOMUS-järjestelmässä. Luvussa 3 esitetään luettelonomaisesti Sairaalaliiton "Terveys- ja sairauskertomusjärjestelmän atk-teknisen toteutuksen periaatteet" julkaisusta kerätyt suositukset sekä vertaillaan KERTOMUS järjestelmää suosituksin. Lukuun 4 on koottu käyttöliittymäkirjallisuudesta koottuja yleisiä käyttöliittymien suunnitteluohjoita. Samassa luvussa kuvataan, miten KERTOMUS-järjestelmän käyttöliittymä noudattaa suosituksia. Käyttäjäkriteereiden kokoamista varten tehtiin kyselylomake, jolla kerättiin koeosaston käyttäjiltä tietoja KERTOMUS-järjestelmästä. Saadut vastaukset esitetään luvussa 5. Luvussa 6. tarkastellaan tutkimuksen tuloksia sekä pohditaan mahdollisia jatkohankkeita.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages100
ISBN (Print)951-38-3808-0
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
No.1158
ISSN (Print)0358-5085

Keywords

  • user interfaces
  • computer programs
  • hospital information systems
  • patients
  • files

Cite this

Uski, A., Poutanen, H., & Tarvainen, L. (1990). Oulun yliopistollisen keskussairaalan sairauskertomusohjelmiston käyttöliittymän arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1158
Uski, Anne ; Poutanen, Heino ; Tarvainen, Leena. / Oulun yliopistollisen keskussairaalan sairauskertomusohjelmiston käyttöliittymän arviointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1158).
@book{2be2a1a7004f49faa229bddd5b803e30,
title = "Oulun yliopistollisen keskussairaalan sairauskertomusohjelmiston k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n arviointi",
abstract = "Tietokoneiden, p{\"a}{\"a}tteiden ja ty{\"o}asemien k{\"a}ytt{\"o} sairaaloiden vuodeosastoilla on voimakkaasti lis{\"a}{\"a}ntym{\"a}ss{\"a}. Aiemmin p{\"a}{\"a}huomio osastosovellutuksissa on kiinnitetty eri toimintojen ohjelmoimiseen ja siirtoon tietokoneille. Viime aikoina yh{\"a} keskeisemm{\"a}ksi tekij{\"a}ksi tietoj{\"a}rjestelmien suunnittelussa ja toteutuksessa on tullut k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}liitynt{\"a}, tapa ja menetelm{\"a}t, joiden avulla k{\"a}ytt{\"a}j{\"a} voi kommunikoida tietoj{\"a}rjestelm{\"a}n kanssa ja joiden avulla tietoj{\"a}rjestelm{\"a}t integroidaan osaston toimintoihin. T{\"a}ss{\"a} raportissa on tarkasteltu Oulun yliopistollisen keskussairaalan osaston tietoj{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}liitynt{\"a}{\"a}. Liitynt{\"a}{\"a} on arvioitu k{\"a}ytt{\"a}en kolmea eri tarkastelukulmaa, jotka pohjautuvat SAA-kriteerist{\"o}{\"o}n (Systems Application Architecture), Sairaalaliiton julkaisussa {"}Terveys- ja sairauskertomusj{\"a}rjestelm{\"a}n atk-teknisen toteutuksen periaatteet{"} esitettyihin kriteereihin ja yleisiin kirjallisuudessa esitettyihin kriteereihin. Lis{\"a}ksi j{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"a}jien keskuudessa on suoritettu kyselytutkimus k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n toimivuudesta. Raportissa esitet{\"a}{\"a}n arviointitulokset ja kyselyn tulokset. P{\"a}{\"a}osiltaan k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}, joka sin{\"a}ns{\"a} on viel{\"a} kehittym{\"a}ss{\"a} mm. t{\"a}m{\"a}n raportin tulosten pohjalta, t{\"a}ytt{\"a}{\"a} asetetut kriteerit. Luvussa 2 esitet{\"a}{\"a}n IBM:n julkaisemasta SAA-arkkitehtuurista kootut k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n suositukset ja niiden toteutuminen KERTOMUS-j{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a}. Luvussa 3 esitet{\"a}{\"a}n luettelonomaisesti Sairaalaliiton {"}Terveys- ja sairauskertomusj{\"a}rjestelm{\"a}n atk-teknisen toteutuksen periaatteet{"} julkaisusta ker{\"a}tyt suositukset sek{\"a} vertaillaan KERTOMUS j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} suosituksin. Lukuun 4 on koottu k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}kirjallisuudesta koottuja yleisi{\"a} k{\"a}ytt{\"o}liittymien suunnitteluohjoita. Samassa luvussa kuvataan, miten KERTOMUS-j{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a} noudattaa suosituksia. K{\"a}ytt{\"a}j{\"a}kriteereiden kokoamista varten tehtiin kyselylomake, jolla ker{\"a}ttiin koeosaston k{\"a}ytt{\"a}jilt{\"a} tietoja KERTOMUS-j{\"a}rjestelm{\"a}st{\"a}. Saadut vastaukset esitet{\"a}{\"a}n luvussa 5. Luvussa 6. tarkastellaan tutkimuksen tuloksia sek{\"a} pohditaan mahdollisia jatkohankkeita.",
keywords = "user interfaces, computer programs, hospital information systems, patients, files",
author = "Anne Uski and Heino Poutanen and Leena Tarvainen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3808-0",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1158",
address = "Finland",

}

Uski, A, Poutanen, H & Tarvainen, L 1990, Oulun yliopistollisen keskussairaalan sairauskertomusohjelmiston käyttöliittymän arviointi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1158, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Oulun yliopistollisen keskussairaalan sairauskertomusohjelmiston käyttöliittymän arviointi. / Uski, Anne; Poutanen, Heino; Tarvainen, Leena.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1158).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Oulun yliopistollisen keskussairaalan sairauskertomusohjelmiston käyttöliittymän arviointi

AU - Uski, Anne

AU - Poutanen, Heino

AU - Tarvainen, Leena

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Tietokoneiden, päätteiden ja työasemien käyttö sairaaloiden vuodeosastoilla on voimakkaasti lisääntymässä. Aiemmin päähuomio osastosovellutuksissa on kiinnitetty eri toimintojen ohjelmoimiseen ja siirtoon tietokoneille. Viime aikoina yhä keskeisemmäksi tekijäksi tietojärjestelmien suunnittelussa ja toteutuksessa on tullut käyttäjäliityntä, tapa ja menetelmät, joiden avulla käyttäjä voi kommunikoida tietojärjestelmän kanssa ja joiden avulla tietojärjestelmät integroidaan osaston toimintoihin. Tässä raportissa on tarkasteltu Oulun yliopistollisen keskussairaalan osaston tietojärjestelmän käyttöliityntää. Liityntää on arvioitu käyttäen kolmea eri tarkastelukulmaa, jotka pohjautuvat SAA-kriteeristöön (Systems Application Architecture), Sairaalaliiton julkaisussa "Terveys- ja sairauskertomusjärjestelmän atk-teknisen toteutuksen periaatteet" esitettyihin kriteereihin ja yleisiin kirjallisuudessa esitettyihin kriteereihin. Lisäksi järjestelmän käyttäjien keskuudessa on suoritettu kyselytutkimus käyttöliittymän toimivuudesta. Raportissa esitetään arviointitulokset ja kyselyn tulokset. Pääosiltaan käyttöliittymä, joka sinänsä on vielä kehittymässä mm. tämän raportin tulosten pohjalta, täyttää asetetut kriteerit. Luvussa 2 esitetään IBM:n julkaisemasta SAA-arkkitehtuurista kootut käyttöliittymän suositukset ja niiden toteutuminen KERTOMUS-järjestelmässä. Luvussa 3 esitetään luettelonomaisesti Sairaalaliiton "Terveys- ja sairauskertomusjärjestelmän atk-teknisen toteutuksen periaatteet" julkaisusta kerätyt suositukset sekä vertaillaan KERTOMUS järjestelmää suosituksin. Lukuun 4 on koottu käyttöliittymäkirjallisuudesta koottuja yleisiä käyttöliittymien suunnitteluohjoita. Samassa luvussa kuvataan, miten KERTOMUS-järjestelmän käyttöliittymä noudattaa suosituksia. Käyttäjäkriteereiden kokoamista varten tehtiin kyselylomake, jolla kerättiin koeosaston käyttäjiltä tietoja KERTOMUS-järjestelmästä. Saadut vastaukset esitetään luvussa 5. Luvussa 6. tarkastellaan tutkimuksen tuloksia sekä pohditaan mahdollisia jatkohankkeita.

AB - Tietokoneiden, päätteiden ja työasemien käyttö sairaaloiden vuodeosastoilla on voimakkaasti lisääntymässä. Aiemmin päähuomio osastosovellutuksissa on kiinnitetty eri toimintojen ohjelmoimiseen ja siirtoon tietokoneille. Viime aikoina yhä keskeisemmäksi tekijäksi tietojärjestelmien suunnittelussa ja toteutuksessa on tullut käyttäjäliityntä, tapa ja menetelmät, joiden avulla käyttäjä voi kommunikoida tietojärjestelmän kanssa ja joiden avulla tietojärjestelmät integroidaan osaston toimintoihin. Tässä raportissa on tarkasteltu Oulun yliopistollisen keskussairaalan osaston tietojärjestelmän käyttöliityntää. Liityntää on arvioitu käyttäen kolmea eri tarkastelukulmaa, jotka pohjautuvat SAA-kriteeristöön (Systems Application Architecture), Sairaalaliiton julkaisussa "Terveys- ja sairauskertomusjärjestelmän atk-teknisen toteutuksen periaatteet" esitettyihin kriteereihin ja yleisiin kirjallisuudessa esitettyihin kriteereihin. Lisäksi järjestelmän käyttäjien keskuudessa on suoritettu kyselytutkimus käyttöliittymän toimivuudesta. Raportissa esitetään arviointitulokset ja kyselyn tulokset. Pääosiltaan käyttöliittymä, joka sinänsä on vielä kehittymässä mm. tämän raportin tulosten pohjalta, täyttää asetetut kriteerit. Luvussa 2 esitetään IBM:n julkaisemasta SAA-arkkitehtuurista kootut käyttöliittymän suositukset ja niiden toteutuminen KERTOMUS-järjestelmässä. Luvussa 3 esitetään luettelonomaisesti Sairaalaliiton "Terveys- ja sairauskertomusjärjestelmän atk-teknisen toteutuksen periaatteet" julkaisusta kerätyt suositukset sekä vertaillaan KERTOMUS järjestelmää suosituksin. Lukuun 4 on koottu käyttöliittymäkirjallisuudesta koottuja yleisiä käyttöliittymien suunnitteluohjoita. Samassa luvussa kuvataan, miten KERTOMUS-järjestelmän käyttöliittymä noudattaa suosituksia. Käyttäjäkriteereiden kokoamista varten tehtiin kyselylomake, jolla kerättiin koeosaston käyttäjiltä tietoja KERTOMUS-järjestelmästä. Saadut vastaukset esitetään luvussa 5. Luvussa 6. tarkastellaan tutkimuksen tuloksia sekä pohditaan mahdollisia jatkohankkeita.

KW - user interfaces

KW - computer programs

KW - hospital information systems

KW - patients

KW - files

M3 - Report

SN - 951-38-3808-0

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Oulun yliopistollisen keskussairaalan sairauskertomusohjelmiston käyttöliittymän arviointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Uski A, Poutanen H, Tarvainen L. Oulun yliopistollisen keskussairaalan sairauskertomusohjelmiston käyttöliittymän arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1158).