Ovatko uudet biopolttoaineet terveysriski? Vierasyliö

Sirke Ajanko-Laurikko

Research output: Contribution to journalArticleGeneral public

Abstract

VTT:n tutkimusta uusien biopolttoaineiden terveysriskeistä rahoittivat Työsuojelurahasto, Mela sekä useat alan yritystahot. Biopolttoaineiden käsittelyketjussa on useita eri toimijoita, joiden työnantajat ovat lain voimalla velvollisia huolehtimaan työntekijöidensä turvallisesta ja tuottavasta työympäristöstä. Tutkimuksen kohteena uusista biopolttoaineista mukana olivat ruokohelpi, kannot ja risutukit. Terveyden kannalta tutkittiin hengitysilmaan vapautuvista epäpuhtauksista mikrobeja, pölyjä ja endotoksiineja, jotka ovat bakteerien kuollessa syntyviä myrkkyjä. Oman haasteensa terveysriskeinä ovat myös mm. oikeat työskentelyasennot, vuodenajat (liukkaus, pimeys, lämpötilat), häiriötilanteet, henkilökohtaiset elintavat, vialliset laitteet, väsymys, pitkät ajomatkat sekä liikenteen lisääntyvä määrä.
Original languageFinnish
Pages (from-to)2-2
Number of pages1
JournalMaaseudun Tulevaisuus
Issue number4.2.2009
Publication statusPublished - 2009
MoE publication typeE1 Popularised article, newspaper article

Cite this

Ajanko-Laurikko, Sirke. / Ovatko uudet biopolttoaineet terveysriski? Vierasyliö. In: Maaseudun Tulevaisuus. 2009 ; No. 4.2.2009. pp. 2-2.
@article{c710e0df49cb4c5b9b6521cdde33a0eb,
title = "Ovatko uudet biopolttoaineet terveysriski?: Vierasyli{\"o}",
abstract = "VTT:n tutkimusta uusien biopolttoaineiden terveysriskeist{\"a} rahoittivat Ty{\"o}suojelurahasto, Mela sek{\"a} useat alan yritystahot. Biopolttoaineiden k{\"a}sittelyketjussa on useita eri toimijoita, joiden ty{\"o}nantajat ovat lain voimalla velvollisia huolehtimaan ty{\"o}ntekij{\"o}idens{\"a} turvallisesta ja tuottavasta ty{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}st{\"a}. Tutkimuksen kohteena uusista biopolttoaineista mukana olivat ruokohelpi, kannot ja risutukit. Terveyden kannalta tutkittiin hengitysilmaan vapautuvista ep{\"a}puhtauksista mikrobeja, p{\"o}lyj{\"a} ja endotoksiineja, jotka ovat bakteerien kuollessa syntyvi{\"a} myrkkyj{\"a}. Oman haasteensa terveysriskein{\"a} ovat my{\"o}s mm. oikeat ty{\"o}skentelyasennot, vuodenajat (liukkaus, pimeys, l{\"a}mp{\"o}tilat), h{\"a}iri{\"o}tilanteet, henkil{\"o}kohtaiset elintavat, vialliset laitteet, v{\"a}symys, pitk{\"a}t ajomatkat sek{\"a} liikenteen lis{\"a}{\"a}ntyv{\"a} m{\"a}{\"a}r{\"a}.",
author = "Sirke Ajanko-Laurikko",
note = "Project code: 11766",
year = "2009",
language = "Finnish",
pages = "2--2",
journal = "Maaseudun Tulevaisuus",
issn = "0355-3787",
publisher = "Viestilehdet",
number = "4.2.2009",

}

Ajanko-Laurikko, S 2009, 'Ovatko uudet biopolttoaineet terveysriski? Vierasyliö', Maaseudun Tulevaisuus, no. 4.2.2009, pp. 2-2.

Ovatko uudet biopolttoaineet terveysriski? Vierasyliö. / Ajanko-Laurikko, Sirke.

In: Maaseudun Tulevaisuus, No. 4.2.2009, 2009, p. 2-2.

Research output: Contribution to journalArticleGeneral public

TY - JOUR

T1 - Ovatko uudet biopolttoaineet terveysriski?

T2 - Vierasyliö

AU - Ajanko-Laurikko, Sirke

N1 - Project code: 11766

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - VTT:n tutkimusta uusien biopolttoaineiden terveysriskeistä rahoittivat Työsuojelurahasto, Mela sekä useat alan yritystahot. Biopolttoaineiden käsittelyketjussa on useita eri toimijoita, joiden työnantajat ovat lain voimalla velvollisia huolehtimaan työntekijöidensä turvallisesta ja tuottavasta työympäristöstä. Tutkimuksen kohteena uusista biopolttoaineista mukana olivat ruokohelpi, kannot ja risutukit. Terveyden kannalta tutkittiin hengitysilmaan vapautuvista epäpuhtauksista mikrobeja, pölyjä ja endotoksiineja, jotka ovat bakteerien kuollessa syntyviä myrkkyjä. Oman haasteensa terveysriskeinä ovat myös mm. oikeat työskentelyasennot, vuodenajat (liukkaus, pimeys, lämpötilat), häiriötilanteet, henkilökohtaiset elintavat, vialliset laitteet, väsymys, pitkät ajomatkat sekä liikenteen lisääntyvä määrä.

AB - VTT:n tutkimusta uusien biopolttoaineiden terveysriskeistä rahoittivat Työsuojelurahasto, Mela sekä useat alan yritystahot. Biopolttoaineiden käsittelyketjussa on useita eri toimijoita, joiden työnantajat ovat lain voimalla velvollisia huolehtimaan työntekijöidensä turvallisesta ja tuottavasta työympäristöstä. Tutkimuksen kohteena uusista biopolttoaineista mukana olivat ruokohelpi, kannot ja risutukit. Terveyden kannalta tutkittiin hengitysilmaan vapautuvista epäpuhtauksista mikrobeja, pölyjä ja endotoksiineja, jotka ovat bakteerien kuollessa syntyviä myrkkyjä. Oman haasteensa terveysriskeinä ovat myös mm. oikeat työskentelyasennot, vuodenajat (liukkaus, pimeys, lämpötilat), häiriötilanteet, henkilökohtaiset elintavat, vialliset laitteet, väsymys, pitkät ajomatkat sekä liikenteen lisääntyvä määrä.

M3 - Article

SP - 2

EP - 2

JO - Maaseudun Tulevaisuus

JF - Maaseudun Tulevaisuus

SN - 0355-3787

IS - 4.2.2009

ER -