Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat vuosina 1965-1988: Stadsbygdens utvecklingsdynamik -projektin osaraportti 12

Christer Bengs

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää vanhojen vapaarahoitteisten ja valtion rahoittamien uusien asuntojen hintakehitystä koko pääkaupunkiseudulla, sen kunnissa (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) ja eri kaupunginosissa sodanjälkeisenä aikana. Vanhan hinta-aineiston suppeuden vuoksi tarkastelu jouduttiin rajoittamaan kauteen 1965-1988. Vapaarahoitteisten vanhojen asuntojen hinta-aineisto käsitti yhteensä noin 40 000 asuntokauppaa. Aineisto perustuu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratorion ylläpitämään hintaseurantarekisteriin, neljän suuren kiinteistövälittäjän arkistotietoihin sekä verottajan leimaveroaineistoon. Valtion rahoittaman asuntotuotannon hintatiedot kaudelta 1965-1987 ovat kattavat ja perustuvat asuntohallituksen aravakiinteistörekisteriin. Tutkimuksen empiiriset tulokset osoittavat, että vapaarahoitteisten vanhojen asuntojen keskimääräinen nimellishinta on lähes 12-kertaistunut kaudella 1965-1988, vaikka rakennuskustannusindeksin nousu oli tällä kaudella vain puolet hintojen noususta. Asuntojen hinnannousun syynä ei siis ole kustannusten nousu. Hinnannousujen vertailu nk. nettoansiotasokehitykseen osoittaa, että asunnon ostajan ostovoima on reaalisesti laskenut. Korkeasuhdanteen aikana asuntojen reaalihinnat ovat olleet korkeimmillaan suhteessa nettoansiotasoon. Asuntojen hintojen voimakas nousu 1980-luvulla selittyy parhaiten kotitalouksien asuntoluottojen kasvulla. Pääkaupunkiseudun kuntien vanhojen asuntojen hintaerot ovat kasvaneet ja muuttuneet pysyvämmiksi 1980-luvulla. Myös kuntien sisällä eri kaupunginosien suhteelliset hintaerot ovat kasvaneet. Valtion rahoittaman tuotannon hinnat nousivat vuosina 1965-1987 joka vuosi nopeammin kuin rakennuskustannukset ja koko kaudella enemmän kuin vanhojen asuntojen hinnat. Aravahinnat ovat siis varsinkin matalasuhdanteen aikana nostaneet yleistä hintatasoa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages130
ISBN (Print)951-38-3462-X
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1007
ISSN0358-5085

Fingerprint

research projects
urbanization

Keywords

  • prices
  • residential buildings
  • urban areas

Cite this

Bengs, C. (1989). Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat vuosina 1965-1988: Stadsbygdens utvecklingsdynamik -projektin osaraportti 12. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1007
Bengs, Christer. / Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat vuosina 1965-1988 : Stadsbygdens utvecklingsdynamik -projektin osaraportti 12. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 130 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1007).
@book{3719410da210458ea865c988693ffa18,
title = "P{\"a}{\"a}kaupunkiseudun asuntojen hinnat vuosina 1965-1988: Stadsbygdens utvecklingsdynamik -projektin osaraportti 12",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} vanhojen vapaarahoitteisten ja valtion rahoittamien uusien asuntojen hintakehityst{\"a} koko p{\"a}{\"a}kaupunkiseudulla, sen kunnissa (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) ja eri kaupunginosissa sodanj{\"a}lkeisen{\"a} aikana. Vanhan hinta-aineiston suppeuden vuoksi tarkastelu jouduttiin rajoittamaan kauteen 1965-1988. Vapaarahoitteisten vanhojen asuntojen hinta-aineisto k{\"a}sitti yhteens{\"a} noin 40 000 asuntokauppaa. Aineisto perustuu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratorion yll{\"a}pit{\"a}m{\"a}{\"a}n hintaseurantarekisteriin, nelj{\"a}n suuren kiinteist{\"o}v{\"a}litt{\"a}j{\"a}n arkistotietoihin sek{\"a} verottajan leimaveroaineistoon. Valtion rahoittaman asuntotuotannon hintatiedot kaudelta 1965-1987 ovat kattavat ja perustuvat asuntohallituksen aravakiinteist{\"o}rekisteriin. Tutkimuksen empiiriset tulokset osoittavat, ett{\"a} vapaarahoitteisten vanhojen asuntojen keskim{\"a}{\"a}r{\"a}inen nimellishinta on l{\"a}hes 12-kertaistunut kaudella 1965-1988, vaikka rakennuskustannusindeksin nousu oli t{\"a}ll{\"a} kaudella vain puolet hintojen noususta. Asuntojen hinnannousun syyn{\"a} ei siis ole kustannusten nousu. Hinnannousujen vertailu nk. nettoansiotasokehitykseen osoittaa, ett{\"a} asunnon ostajan ostovoima on reaalisesti laskenut. Korkeasuhdanteen aikana asuntojen reaalihinnat ovat olleet korkeimmillaan suhteessa nettoansiotasoon. Asuntojen hintojen voimakas nousu 1980-luvulla selittyy parhaiten kotitalouksien asuntoluottojen kasvulla. P{\"a}{\"a}kaupunkiseudun kuntien vanhojen asuntojen hintaerot ovat kasvaneet ja muuttuneet pysyv{\"a}mmiksi 1980-luvulla. My{\"o}s kuntien sis{\"a}ll{\"a} eri kaupunginosien suhteelliset hintaerot ovat kasvaneet. Valtion rahoittaman tuotannon hinnat nousivat vuosina 1965-1987 joka vuosi nopeammin kuin rakennuskustannukset ja koko kaudella enemm{\"a}n kuin vanhojen asuntojen hinnat. Aravahinnat ovat siis varsinkin matalasuhdanteen aikana nostaneet yleist{\"a} hintatasoa.",
keywords = "prices, residential buildings, urban areas",
author = "Christer Bengs",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3462-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1007",
address = "Finland",

}

Bengs, C 1989, Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat vuosina 1965-1988: Stadsbygdens utvecklingsdynamik -projektin osaraportti 12. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1007, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat vuosina 1965-1988 : Stadsbygdens utvecklingsdynamik -projektin osaraportti 12. / Bengs, Christer.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 130 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1007).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat vuosina 1965-1988

T2 - Stadsbygdens utvecklingsdynamik -projektin osaraportti 12

AU - Bengs, Christer

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää vanhojen vapaarahoitteisten ja valtion rahoittamien uusien asuntojen hintakehitystä koko pääkaupunkiseudulla, sen kunnissa (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) ja eri kaupunginosissa sodanjälkeisenä aikana. Vanhan hinta-aineiston suppeuden vuoksi tarkastelu jouduttiin rajoittamaan kauteen 1965-1988. Vapaarahoitteisten vanhojen asuntojen hinta-aineisto käsitti yhteensä noin 40 000 asuntokauppaa. Aineisto perustuu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratorion ylläpitämään hintaseurantarekisteriin, neljän suuren kiinteistövälittäjän arkistotietoihin sekä verottajan leimaveroaineistoon. Valtion rahoittaman asuntotuotannon hintatiedot kaudelta 1965-1987 ovat kattavat ja perustuvat asuntohallituksen aravakiinteistörekisteriin. Tutkimuksen empiiriset tulokset osoittavat, että vapaarahoitteisten vanhojen asuntojen keskimääräinen nimellishinta on lähes 12-kertaistunut kaudella 1965-1988, vaikka rakennuskustannusindeksin nousu oli tällä kaudella vain puolet hintojen noususta. Asuntojen hinnannousun syynä ei siis ole kustannusten nousu. Hinnannousujen vertailu nk. nettoansiotasokehitykseen osoittaa, että asunnon ostajan ostovoima on reaalisesti laskenut. Korkeasuhdanteen aikana asuntojen reaalihinnat ovat olleet korkeimmillaan suhteessa nettoansiotasoon. Asuntojen hintojen voimakas nousu 1980-luvulla selittyy parhaiten kotitalouksien asuntoluottojen kasvulla. Pääkaupunkiseudun kuntien vanhojen asuntojen hintaerot ovat kasvaneet ja muuttuneet pysyvämmiksi 1980-luvulla. Myös kuntien sisällä eri kaupunginosien suhteelliset hintaerot ovat kasvaneet. Valtion rahoittaman tuotannon hinnat nousivat vuosina 1965-1987 joka vuosi nopeammin kuin rakennuskustannukset ja koko kaudella enemmän kuin vanhojen asuntojen hinnat. Aravahinnat ovat siis varsinkin matalasuhdanteen aikana nostaneet yleistä hintatasoa.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää vanhojen vapaarahoitteisten ja valtion rahoittamien uusien asuntojen hintakehitystä koko pääkaupunkiseudulla, sen kunnissa (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) ja eri kaupunginosissa sodanjälkeisenä aikana. Vanhan hinta-aineiston suppeuden vuoksi tarkastelu jouduttiin rajoittamaan kauteen 1965-1988. Vapaarahoitteisten vanhojen asuntojen hinta-aineisto käsitti yhteensä noin 40 000 asuntokauppaa. Aineisto perustuu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratorion ylläpitämään hintaseurantarekisteriin, neljän suuren kiinteistövälittäjän arkistotietoihin sekä verottajan leimaveroaineistoon. Valtion rahoittaman asuntotuotannon hintatiedot kaudelta 1965-1987 ovat kattavat ja perustuvat asuntohallituksen aravakiinteistörekisteriin. Tutkimuksen empiiriset tulokset osoittavat, että vapaarahoitteisten vanhojen asuntojen keskimääräinen nimellishinta on lähes 12-kertaistunut kaudella 1965-1988, vaikka rakennuskustannusindeksin nousu oli tällä kaudella vain puolet hintojen noususta. Asuntojen hinnannousun syynä ei siis ole kustannusten nousu. Hinnannousujen vertailu nk. nettoansiotasokehitykseen osoittaa, että asunnon ostajan ostovoima on reaalisesti laskenut. Korkeasuhdanteen aikana asuntojen reaalihinnat ovat olleet korkeimmillaan suhteessa nettoansiotasoon. Asuntojen hintojen voimakas nousu 1980-luvulla selittyy parhaiten kotitalouksien asuntoluottojen kasvulla. Pääkaupunkiseudun kuntien vanhojen asuntojen hintaerot ovat kasvaneet ja muuttuneet pysyvämmiksi 1980-luvulla. Myös kuntien sisällä eri kaupunginosien suhteelliset hintaerot ovat kasvaneet. Valtion rahoittaman tuotannon hinnat nousivat vuosina 1965-1987 joka vuosi nopeammin kuin rakennuskustannukset ja koko kaudella enemmän kuin vanhojen asuntojen hinnat. Aravahinnat ovat siis varsinkin matalasuhdanteen aikana nostaneet yleistä hintatasoa.

KW - prices

KW - residential buildings

KW - urban areas

M3 - Report

SN - 951-38-3462-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat vuosina 1965-1988

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Bengs C. Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat vuosina 1965-1988: Stadsbygdens utvecklingsdynamik -projektin osaraportti 12. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 130 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1007).