Päästötietojen käsittelyjärjestelmän asiasisältö

Matti Hahkala, Pekka Saarela

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa esitetään päästötietojen käsittelyjärjestelmän asiasisältö. Järjestelmää on kokeiltu Hämeen läänissä v. 1980 - 1981 toteutetun ilmoitusmenettelykokeilun yhteydessä 26 teollisuuslaitoksen tiedoilla. Päästötietojen käsittelyjärjestelmän tavoitteena on ollut luoda mekanismi erilaisten päästötietojen keräämiseksi, säilyttämiseksi ja ajan tasalla pitämiseksi keskitetysti. Tiedot säilytetään tietokoneella sellaisessa muodossa ja järjestyksessä, että suunnittelun, tutkimuksen ja tilastoinnin tarpeisiin saadaan tehokkaasti erilaisia yhteenvetoja. Päästötiedot ovat vain osa ilmansuojelusta. Tämän takia oli tarpeellista ottaa huomioon tiedoston soveltaminen muihin tiedostoihin ja tilastoihin. Koodeina on käytetty mahdollisimman paljon yleisesti tilastoinnissa käytettyjä koodeja, vain erityistapauksissa on turvauduttu omaan koodikieleen. Tietojen keräämistä varten kehitettiin yhteistyössä viranomaisten, valtion tutkimuslaitosten ja teollisuuden kanssa ilmoituslomake, jota pienten korjausten jälkeen voidaan käyttää lain edellyttämän ilmoituksen tekoon. Tiedostoon on kerätty vain 26 laitoksen tiedot, joilla järjestelmän toimivuutta testattiin. Tiedostoon tulevaisuudessa sisältyvistä tiedoista on valmistettu eräitä tulostusohjelmia, jotka palvelevat lähinnä yleistä mielenkiintoa. Erityistarkoituksia varten tiedostosta voidaan kätevästi valmistaa tulosohjelmia mitä erilaisimpia hakureittejä käyttäen. Kokeilun yhteydessä ilmeni eräitä parannusmahdollisuuksia, joiden avulla tiedoston käyttöarvoa voidaan parantaa. Nämä parannukset on tarkoitus tehdä ennen tiedoston laajempaa käyttöönottoa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages59
ISBN (Print)951-38-1398-3
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number73
ISSN0358-5085

Cite this

Hahkala, M., & Saarela, P. (1982). Päästötietojen käsittelyjärjestelmän asiasisältö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 73
Hahkala, Matti ; Saarela, Pekka. / Päästötietojen käsittelyjärjestelmän asiasisältö. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 59 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 73).
@book{22b12a20e987449d9ce6ebd18370de6f,
title = "P{\"a}{\"a}st{\"o}tietojen k{\"a}sittelyj{\"a}rjestelm{\"a}n asiasis{\"a}lt{\"o}",
abstract = "Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}st{\"o}tietojen k{\"a}sittelyj{\"a}rjestelm{\"a}n asiasis{\"a}lt{\"o}. J{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} on kokeiltu H{\"a}meen l{\"a}{\"a}niss{\"a} v. 1980 - 1981 toteutetun ilmoitusmenettelykokeilun yhteydess{\"a} 26 teollisuuslaitoksen tiedoilla. P{\"a}{\"a}st{\"o}tietojen k{\"a}sittelyj{\"a}rjestelm{\"a}n tavoitteena on ollut luoda mekanismi erilaisten p{\"a}{\"a}st{\"o}tietojen ker{\"a}{\"a}miseksi, s{\"a}ilytt{\"a}miseksi ja ajan tasalla pit{\"a}miseksi keskitetysti. Tiedot s{\"a}ilytet{\"a}{\"a}n tietokoneella sellaisessa muodossa ja j{\"a}rjestyksess{\"a}, ett{\"a} suunnittelun, tutkimuksen ja tilastoinnin tarpeisiin saadaan tehokkaasti erilaisia yhteenvetoja. P{\"a}{\"a}st{\"o}tiedot ovat vain osa ilmansuojelusta. T{\"a}m{\"a}n takia oli tarpeellista ottaa huomioon tiedoston soveltaminen muihin tiedostoihin ja tilastoihin. Koodeina on k{\"a}ytetty mahdollisimman paljon yleisesti tilastoinnissa k{\"a}ytettyj{\"a} koodeja, vain erityistapauksissa on turvauduttu omaan koodikieleen. Tietojen ker{\"a}{\"a}mist{\"a} varten kehitettiin yhteisty{\"o}ss{\"a} viranomaisten, valtion tutkimuslaitosten ja teollisuuden kanssa ilmoituslomake, jota pienten korjausten j{\"a}lkeen voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} lain edellytt{\"a}m{\"a}n ilmoituksen tekoon. Tiedostoon on ker{\"a}tty vain 26 laitoksen tiedot, joilla j{\"a}rjestelm{\"a}n toimivuutta testattiin. Tiedostoon tulevaisuudessa sis{\"a}ltyvist{\"a} tiedoista on valmistettu er{\"a}it{\"a} tulostusohjelmia, jotka palvelevat l{\"a}hinn{\"a} yleist{\"a} mielenkiintoa. Erityistarkoituksia varten tiedostosta voidaan k{\"a}tev{\"a}sti valmistaa tulosohjelmia mit{\"a} erilaisimpia hakureittej{\"a} k{\"a}ytt{\"a}en. Kokeilun yhteydess{\"a} ilmeni er{\"a}it{\"a} parannusmahdollisuuksia, joiden avulla tiedoston k{\"a}ytt{\"o}arvoa voidaan parantaa. N{\"a}m{\"a} parannukset on tarkoitus tehd{\"a} ennen tiedoston laajempaa k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoa.",
author = "Matti Hahkala and Pekka Saarela",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1398-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "73",
address = "Finland",

}

Hahkala, M & Saarela, P 1982, Päästötietojen käsittelyjärjestelmän asiasisältö. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 73, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Päästötietojen käsittelyjärjestelmän asiasisältö. / Hahkala, Matti; Saarela, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 59 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 73).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Päästötietojen käsittelyjärjestelmän asiasisältö

AU - Hahkala, Matti

AU - Saarela, Pekka

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Julkaisussa esitetään päästötietojen käsittelyjärjestelmän asiasisältö. Järjestelmää on kokeiltu Hämeen läänissä v. 1980 - 1981 toteutetun ilmoitusmenettelykokeilun yhteydessä 26 teollisuuslaitoksen tiedoilla. Päästötietojen käsittelyjärjestelmän tavoitteena on ollut luoda mekanismi erilaisten päästötietojen keräämiseksi, säilyttämiseksi ja ajan tasalla pitämiseksi keskitetysti. Tiedot säilytetään tietokoneella sellaisessa muodossa ja järjestyksessä, että suunnittelun, tutkimuksen ja tilastoinnin tarpeisiin saadaan tehokkaasti erilaisia yhteenvetoja. Päästötiedot ovat vain osa ilmansuojelusta. Tämän takia oli tarpeellista ottaa huomioon tiedoston soveltaminen muihin tiedostoihin ja tilastoihin. Koodeina on käytetty mahdollisimman paljon yleisesti tilastoinnissa käytettyjä koodeja, vain erityistapauksissa on turvauduttu omaan koodikieleen. Tietojen keräämistä varten kehitettiin yhteistyössä viranomaisten, valtion tutkimuslaitosten ja teollisuuden kanssa ilmoituslomake, jota pienten korjausten jälkeen voidaan käyttää lain edellyttämän ilmoituksen tekoon. Tiedostoon on kerätty vain 26 laitoksen tiedot, joilla järjestelmän toimivuutta testattiin. Tiedostoon tulevaisuudessa sisältyvistä tiedoista on valmistettu eräitä tulostusohjelmia, jotka palvelevat lähinnä yleistä mielenkiintoa. Erityistarkoituksia varten tiedostosta voidaan kätevästi valmistaa tulosohjelmia mitä erilaisimpia hakureittejä käyttäen. Kokeilun yhteydessä ilmeni eräitä parannusmahdollisuuksia, joiden avulla tiedoston käyttöarvoa voidaan parantaa. Nämä parannukset on tarkoitus tehdä ennen tiedoston laajempaa käyttöönottoa.

AB - Julkaisussa esitetään päästötietojen käsittelyjärjestelmän asiasisältö. Järjestelmää on kokeiltu Hämeen läänissä v. 1980 - 1981 toteutetun ilmoitusmenettelykokeilun yhteydessä 26 teollisuuslaitoksen tiedoilla. Päästötietojen käsittelyjärjestelmän tavoitteena on ollut luoda mekanismi erilaisten päästötietojen keräämiseksi, säilyttämiseksi ja ajan tasalla pitämiseksi keskitetysti. Tiedot säilytetään tietokoneella sellaisessa muodossa ja järjestyksessä, että suunnittelun, tutkimuksen ja tilastoinnin tarpeisiin saadaan tehokkaasti erilaisia yhteenvetoja. Päästötiedot ovat vain osa ilmansuojelusta. Tämän takia oli tarpeellista ottaa huomioon tiedoston soveltaminen muihin tiedostoihin ja tilastoihin. Koodeina on käytetty mahdollisimman paljon yleisesti tilastoinnissa käytettyjä koodeja, vain erityistapauksissa on turvauduttu omaan koodikieleen. Tietojen keräämistä varten kehitettiin yhteistyössä viranomaisten, valtion tutkimuslaitosten ja teollisuuden kanssa ilmoituslomake, jota pienten korjausten jälkeen voidaan käyttää lain edellyttämän ilmoituksen tekoon. Tiedostoon on kerätty vain 26 laitoksen tiedot, joilla järjestelmän toimivuutta testattiin. Tiedostoon tulevaisuudessa sisältyvistä tiedoista on valmistettu eräitä tulostusohjelmia, jotka palvelevat lähinnä yleistä mielenkiintoa. Erityistarkoituksia varten tiedostosta voidaan kätevästi valmistaa tulosohjelmia mitä erilaisimpia hakureittejä käyttäen. Kokeilun yhteydessä ilmeni eräitä parannusmahdollisuuksia, joiden avulla tiedoston käyttöarvoa voidaan parantaa. Nämä parannukset on tarkoitus tehdä ennen tiedoston laajempaa käyttöönottoa.

M3 - Report

SN - 951-38-1398-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Päästötietojen käsittelyjärjestelmän asiasisältö

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hahkala M, Saarela P. Päästötietojen käsittelyjärjestelmän asiasisältö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 59 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 73).