Päästötietojen käsittelyjärjestelmän atk-ratkaisu

Saarela Pekka, Hahkala Matti

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä julkaisussa esitetään päästötietojen käsittelyjärjestelmän atk-ratkaisu, jota on kokeiltu 26:n teollisuuslaitoksen tiedoilla vuosina 1980 ja 1981. Päästötietojen käsittelyjärjestelmän tavoitteena on ollut luoda mekanismi erilaisten päästötietojen keräämiselle, säilyttämiselle keskitetysti. Kerätyt tiedot on haluttu säilyttää tietokoneella loogisesti ja fyysisesti siten, että eri tahojen toiveiden mukaisesti voidaan tehdä tehokkaasti erilaisia yhteenvetoja suunnittelun ja tutkimuksen tarpeisiin. Asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi on päädytty tiedonhallintatekniikalla ylläpidettävään ja käytettävään päästörekisteritietokantaan. Tietokannassa on erilaisia tieto-objekteja n. 90, tietoryhmiä (lauseita) n. 30, tietoja (rooleja) n. 140 sekä tietoryhmien välisiä riippuvuuksia 40 kappaletta. Tiedonhallinnan apuvälineenä on käytetty tiedonhallintajärjestelmää lMF (Information Management Facility) tietokoneella Cybe 170. Tietokoneohjelmat on laadittu Cobol-kielellä, mutta Fortranilla tapahtuva tietokannan käyttö on myös mahdollista. Systeemiin on ohjelmoitu päästörekisterin ylläpito sekä muutamia tilastotulostuksia. Koska järjestelmän atk-osuus on toteutettu tiedonhallintatekniikalla, voidaan lisätulostuksia valmistaa suhteellisen helposti ja edullisesti kuvaamalla ja läpikäymällä osituskäyttöpäätteeltä käsin vain kullakin kerralla tarvittava tietokannan osa. Päästötietojen käsittelyjärjestelmän atk-ratkaisu luo valmiudet päästötietojen tallettamiselle keskitettyyn tietokantaan. Tietokannasta on mahdollista tulostaa laitoksille niiden ilmoittamia tietoja, viranomaisille kunta- ja läänikohtaisia tilastoja sekä ilmansuojelualan tutkijoille eri tasoisia yhteenvetoja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages37
ISBN (Print)951-38-1280-4
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number30
ISSN0358-5085

Keywords

  • air pollution
  • exhaust emissions
  • data processing
  • computer systems programs
  • information retrieval
  • information systems

Cite this

Pekka, S., & Matti, H. (1981). Päästötietojen käsittelyjärjestelmän atk-ratkaisu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 30
Pekka, Saarela ; Matti, Hahkala. / Päästötietojen käsittelyjärjestelmän atk-ratkaisu. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 37 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 30).
@book{900f87507c9c4820bb87b006d06906fe,
title = "P{\"a}{\"a}st{\"o}tietojen k{\"a}sittelyj{\"a}rjestelm{\"a}n atk-ratkaisu",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}st{\"o}tietojen k{\"a}sittelyj{\"a}rjestelm{\"a}n atk-ratkaisu, jota on kokeiltu 26:n teollisuuslaitoksen tiedoilla vuosina 1980 ja 1981. P{\"a}{\"a}st{\"o}tietojen k{\"a}sittelyj{\"a}rjestelm{\"a}n tavoitteena on ollut luoda mekanismi erilaisten p{\"a}{\"a}st{\"o}tietojen ker{\"a}{\"a}miselle, s{\"a}ilytt{\"a}miselle keskitetysti. Ker{\"a}tyt tiedot on haluttu s{\"a}ilytt{\"a}{\"a} tietokoneella loogisesti ja fyysisesti siten, ett{\"a} eri tahojen toiveiden mukaisesti voidaan tehd{\"a} tehokkaasti erilaisia yhteenvetoja suunnittelun ja tutkimuksen tarpeisiin. Asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi on p{\"a}{\"a}dytty tiedonhallintatekniikalla yll{\"a}pidett{\"a}v{\"a}{\"a}n ja k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}st{\"o}rekisteritietokantaan. Tietokannassa on erilaisia tieto-objekteja n. 90, tietoryhmi{\"a} (lauseita) n. 30, tietoja (rooleja) n. 140 sek{\"a} tietoryhmien v{\"a}lisi{\"a} riippuvuuksia 40 kappaletta. Tiedonhallinnan apuv{\"a}lineen{\"a} on k{\"a}ytetty tiedonhallintaj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} lMF (Information Management Facility) tietokoneella Cybe 170. Tietokoneohjelmat on laadittu Cobol-kielell{\"a}, mutta Fortranilla tapahtuva tietokannan k{\"a}ytt{\"o} on my{\"o}s mahdollista. Systeemiin on ohjelmoitu p{\"a}{\"a}st{\"o}rekisterin yll{\"a}pito sek{\"a} muutamia tilastotulostuksia. Koska j{\"a}rjestelm{\"a}n atk-osuus on toteutettu tiedonhallintatekniikalla, voidaan lis{\"a}tulostuksia valmistaa suhteellisen helposti ja edullisesti kuvaamalla ja l{\"a}pik{\"a}ym{\"a}ll{\"a} ositusk{\"a}ytt{\"o}p{\"a}{\"a}tteelt{\"a} k{\"a}sin vain kullakin kerralla tarvittava tietokannan osa. P{\"a}{\"a}st{\"o}tietojen k{\"a}sittelyj{\"a}rjestelm{\"a}n atk-ratkaisu luo valmiudet p{\"a}{\"a}st{\"o}tietojen tallettamiselle keskitettyyn tietokantaan. Tietokannasta on mahdollista tulostaa laitoksille niiden ilmoittamia tietoja, viranomaisille kunta- ja l{\"a}{\"a}nikohtaisia tilastoja sek{\"a} ilmansuojelualan tutkijoille eri tasoisia yhteenvetoja.",
keywords = "air pollution, exhaust emissions, data processing, computer systems programs, information retrieval, information systems",
author = "Saarela Pekka and Hahkala Matti",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1280-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "30",
address = "Finland",

}

Pekka, S & Matti, H 1981, Päästötietojen käsittelyjärjestelmän atk-ratkaisu. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 30, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Päästötietojen käsittelyjärjestelmän atk-ratkaisu. / Pekka, Saarela; Matti, Hahkala.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 37 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 30).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Päästötietojen käsittelyjärjestelmän atk-ratkaisu

AU - Pekka, Saarela

AU - Matti, Hahkala

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Tässä julkaisussa esitetään päästötietojen käsittelyjärjestelmän atk-ratkaisu, jota on kokeiltu 26:n teollisuuslaitoksen tiedoilla vuosina 1980 ja 1981. Päästötietojen käsittelyjärjestelmän tavoitteena on ollut luoda mekanismi erilaisten päästötietojen keräämiselle, säilyttämiselle keskitetysti. Kerätyt tiedot on haluttu säilyttää tietokoneella loogisesti ja fyysisesti siten, että eri tahojen toiveiden mukaisesti voidaan tehdä tehokkaasti erilaisia yhteenvetoja suunnittelun ja tutkimuksen tarpeisiin. Asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi on päädytty tiedonhallintatekniikalla ylläpidettävään ja käytettävään päästörekisteritietokantaan. Tietokannassa on erilaisia tieto-objekteja n. 90, tietoryhmiä (lauseita) n. 30, tietoja (rooleja) n. 140 sekä tietoryhmien välisiä riippuvuuksia 40 kappaletta. Tiedonhallinnan apuvälineenä on käytetty tiedonhallintajärjestelmää lMF (Information Management Facility) tietokoneella Cybe 170. Tietokoneohjelmat on laadittu Cobol-kielellä, mutta Fortranilla tapahtuva tietokannan käyttö on myös mahdollista. Systeemiin on ohjelmoitu päästörekisterin ylläpito sekä muutamia tilastotulostuksia. Koska järjestelmän atk-osuus on toteutettu tiedonhallintatekniikalla, voidaan lisätulostuksia valmistaa suhteellisen helposti ja edullisesti kuvaamalla ja läpikäymällä osituskäyttöpäätteeltä käsin vain kullakin kerralla tarvittava tietokannan osa. Päästötietojen käsittelyjärjestelmän atk-ratkaisu luo valmiudet päästötietojen tallettamiselle keskitettyyn tietokantaan. Tietokannasta on mahdollista tulostaa laitoksille niiden ilmoittamia tietoja, viranomaisille kunta- ja läänikohtaisia tilastoja sekä ilmansuojelualan tutkijoille eri tasoisia yhteenvetoja.

AB - Tässä julkaisussa esitetään päästötietojen käsittelyjärjestelmän atk-ratkaisu, jota on kokeiltu 26:n teollisuuslaitoksen tiedoilla vuosina 1980 ja 1981. Päästötietojen käsittelyjärjestelmän tavoitteena on ollut luoda mekanismi erilaisten päästötietojen keräämiselle, säilyttämiselle keskitetysti. Kerätyt tiedot on haluttu säilyttää tietokoneella loogisesti ja fyysisesti siten, että eri tahojen toiveiden mukaisesti voidaan tehdä tehokkaasti erilaisia yhteenvetoja suunnittelun ja tutkimuksen tarpeisiin. Asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi on päädytty tiedonhallintatekniikalla ylläpidettävään ja käytettävään päästörekisteritietokantaan. Tietokannassa on erilaisia tieto-objekteja n. 90, tietoryhmiä (lauseita) n. 30, tietoja (rooleja) n. 140 sekä tietoryhmien välisiä riippuvuuksia 40 kappaletta. Tiedonhallinnan apuvälineenä on käytetty tiedonhallintajärjestelmää lMF (Information Management Facility) tietokoneella Cybe 170. Tietokoneohjelmat on laadittu Cobol-kielellä, mutta Fortranilla tapahtuva tietokannan käyttö on myös mahdollista. Systeemiin on ohjelmoitu päästörekisterin ylläpito sekä muutamia tilastotulostuksia. Koska järjestelmän atk-osuus on toteutettu tiedonhallintatekniikalla, voidaan lisätulostuksia valmistaa suhteellisen helposti ja edullisesti kuvaamalla ja läpikäymällä osituskäyttöpäätteeltä käsin vain kullakin kerralla tarvittava tietokannan osa. Päästötietojen käsittelyjärjestelmän atk-ratkaisu luo valmiudet päästötietojen tallettamiselle keskitettyyn tietokantaan. Tietokannasta on mahdollista tulostaa laitoksille niiden ilmoittamia tietoja, viranomaisille kunta- ja läänikohtaisia tilastoja sekä ilmansuojelualan tutkijoille eri tasoisia yhteenvetoja.

KW - air pollution

KW - exhaust emissions

KW - data processing

KW - computer systems programs

KW - information retrieval

KW - information systems

M3 - Report

SN - 951-38-1280-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Päästötietojen käsittelyjärjestelmän atk-ratkaisu

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pekka S, Matti H. Päästötietojen käsittelyjärjestelmän atk-ratkaisu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 37 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 30).