Pålitlighet av drag- och slagprovning

Seppo Huhtikangas, Ulla Mäkelä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Resultaten av standardiserad materialprovning borde vara oberoende av de laboratorier som utfört provningen. En tidigare round robin provning mellan många nordiska laboratorier har dock oväntat visat stor spridning i resultaten av jämförande drag- och slagprovning. En statisisk analys av dessa resultat kunde inte påvisa några klara orsaker till spridningen, men en noggrannare analys av resultaten visar att både tekniska och mänskliga fel förorsakar den. Inflytandet av avvikande krav i standarder har analyserats i en litteraturstudie och genom att experimentellt fastställa storleken av olikheter i testresultat efter en avsiktlig avvikelse från standardkraven. Materialet för den experimentella delen var detsamma som i den urprungliga round robin provningen (NORDTEST-projekt 259-81). Skillnader i töjningshastighet och provgeometri har den väntade inverkan på resultaten i dragprovningen och förklarar inte helt den uppmätta spridningen. Av felkällorna i slagprovningen tycks oacceptabel placering och felaktig skåra i provstaven öka spridningen i resultaten men detta kan inte förklara hela spridningen i round robin provningen. Uppvärmning av provstavar vid fördröjt slag kan öka slagenergin avsevärt, när man testar konstuktionsstål i transitionsregionen.
Original languageSwedish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages72
ISBN (Print)951-38-2719-4
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number725
ISSN0358-5085

Keywords

  • tension tests
  • reliability
  • impact test

Cite this

Huhtikangas, S., & Mäkelä, U. (1987). Pålitlighet av drag- och slagprovning. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 725
Huhtikangas, Seppo ; Mäkelä, Ulla. / Pålitlighet av drag- och slagprovning. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 725).
@book{53277918330c41bbbb6282f4f37f7c28,
title = "P{\aa}litlighet av drag- och slagprovning",
abstract = "Resultaten av standardiserad materialprovning borde vara oberoende av de laboratorier som utf{\"o}rt provningen. En tidigare round robin provning mellan m{\aa}nga nordiska laboratorier har dock ov{\"a}ntat visat stor spridning i resultaten av j{\"a}mf{\"o}rande drag- och slagprovning. En statisisk analys av dessa resultat kunde inte p{\aa}visa n{\aa}gra klara orsaker till spridningen, men en noggrannare analys av resultaten visar att b{\aa}de tekniska och m{\"a}nskliga fel f{\"o}rorsakar den. Inflytandet av avvikande krav i standarder har analyserats i en litteraturstudie och genom att experimentellt fastst{\"a}lla storleken av olikheter i testresultat efter en avsiktlig avvikelse fr{\aa}n standardkraven. Materialet f{\"o}r den experimentella delen var detsamma som i den urprungliga round robin provningen (NORDTEST-projekt 259-81). Skillnader i t{\"o}jningshastighet och provgeometri har den v{\"a}ntade inverkan p{\aa} resultaten i dragprovningen och f{\"o}rklarar inte helt den uppm{\"a}tta spridningen. Av felk{\"a}llorna i slagprovningen tycks oacceptabel placering och felaktig sk{\aa}ra i provstaven {\"o}ka spridningen i resultaten men detta kan inte f{\"o}rklara hela spridningen i round robin provningen. Uppv{\"a}rmning av provstavar vid f{\"o}rdr{\"o}jt slag kan {\"o}ka slagenergin avsev{\"a}rt, n{\"a}r man testar konstuktionsst{\aa}l i transitionsregionen.",
keywords = "tension tests, reliability, impact test",
author = "Seppo Huhtikangas and Ulla M{\"a}kel{\"a}",
year = "1987",
language = "Swedish",
isbn = "951-38-2719-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "725",
address = "Finland",

}

Huhtikangas, S & Mäkelä, U 1987, Pålitlighet av drag- och slagprovning. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 725, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pålitlighet av drag- och slagprovning. / Huhtikangas, Seppo; Mäkelä, Ulla.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 725).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pålitlighet av drag- och slagprovning

AU - Huhtikangas, Seppo

AU - Mäkelä, Ulla

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Resultaten av standardiserad materialprovning borde vara oberoende av de laboratorier som utfört provningen. En tidigare round robin provning mellan många nordiska laboratorier har dock oväntat visat stor spridning i resultaten av jämförande drag- och slagprovning. En statisisk analys av dessa resultat kunde inte påvisa några klara orsaker till spridningen, men en noggrannare analys av resultaten visar att både tekniska och mänskliga fel förorsakar den. Inflytandet av avvikande krav i standarder har analyserats i en litteraturstudie och genom att experimentellt fastställa storleken av olikheter i testresultat efter en avsiktlig avvikelse från standardkraven. Materialet för den experimentella delen var detsamma som i den urprungliga round robin provningen (NORDTEST-projekt 259-81). Skillnader i töjningshastighet och provgeometri har den väntade inverkan på resultaten i dragprovningen och förklarar inte helt den uppmätta spridningen. Av felkällorna i slagprovningen tycks oacceptabel placering och felaktig skåra i provstaven öka spridningen i resultaten men detta kan inte förklara hela spridningen i round robin provningen. Uppvärmning av provstavar vid fördröjt slag kan öka slagenergin avsevärt, när man testar konstuktionsstål i transitionsregionen.

AB - Resultaten av standardiserad materialprovning borde vara oberoende av de laboratorier som utfört provningen. En tidigare round robin provning mellan många nordiska laboratorier har dock oväntat visat stor spridning i resultaten av jämförande drag- och slagprovning. En statisisk analys av dessa resultat kunde inte påvisa några klara orsaker till spridningen, men en noggrannare analys av resultaten visar att både tekniska och mänskliga fel förorsakar den. Inflytandet av avvikande krav i standarder har analyserats i en litteraturstudie och genom att experimentellt fastställa storleken av olikheter i testresultat efter en avsiktlig avvikelse från standardkraven. Materialet för den experimentella delen var detsamma som i den urprungliga round robin provningen (NORDTEST-projekt 259-81). Skillnader i töjningshastighet och provgeometri har den väntade inverkan på resultaten i dragprovningen och förklarar inte helt den uppmätta spridningen. Av felkällorna i slagprovningen tycks oacceptabel placering och felaktig skåra i provstaven öka spridningen i resultaten men detta kan inte förklara hela spridningen i round robin provningen. Uppvärmning av provstavar vid fördröjt slag kan öka slagenergin avsevärt, när man testar konstuktionsstål i transitionsregionen.

KW - tension tests

KW - reliability

KW - impact test

M3 - Report

SN - 951-38-2719-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Pålitlighet av drag- och slagprovning

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Huhtikangas S, Mäkelä U. Pålitlighet av drag- och slagprovning. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 725).