Pölylaskeumat turpeen tuotannossa ja käytössä

Raili Vesterinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Turpeen tuotannon pölylaskeumat riippuvat säätekijöistä, lähinnä sademääristä ja tuulen suunnasta ja nopeudesta sekä tuotetusta turvemäärästä. Mittausten perusteella pölylaskeumat ovat suuremmat jyrsinturvetuotantoalueen ympäristössä kuin palaturvetuotantoalueen ympäristössä. Imuvaunumenetelmää käytettäessä pölylaskeumat ovat suuremmat, Haapasuolla keskimäärin 13,6 g/m2 ja Läyniönsuolla 7,2 g/m2, kuin Haku-menetelmiä käytettäessä, keskimäärin 6,5 g/m2. Palaturvetta käyttävän lämpökeskuksen välittömässä läheisyydessä kokonaislaskeumat olivat korkeammat, keskimäärin 7,3 g/m2/kk, kuin 500 - 750 metrin etäisyydellä laitoksesta, missä ne olivat keskimäärin 4,0 g/m2/kk. Lämpölaitoksen ympäristössä laskeumat riippuvat käytetyn polttoeineen määrästä, savukaasujen puhdistuksesta, savupiipun korkeudesta ja säätilasta. Veteen liukenemattoman laskeuman tuhkapitoisuus pienenee laskeuman määrän kasvaessa sekä turvetuotantoalueen ympäristössä että lämpökeskuksessa turpeen vastaanottoaseman luona, koska turvepölyn osuus laskeumasta kasvaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages54
ISBN (Print)951-38-2203-6
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number331
ISSN0358-5077

Fingerprint

peat

Keywords

  • peat
  • peat production
  • thermal power plants
  • deposits
  • dust control

Cite this

Vesterinen, R. (1985). Pölylaskeumat turpeen tuotannossa ja käytössä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 331
Vesterinen, Raili. / Pölylaskeumat turpeen tuotannossa ja käytössä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 54 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 331).
@book{567f91f7bc5e4ce3ad2045889a53dbf2,
title = "P{\"o}lylaskeumat turpeen tuotannossa ja k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}",
abstract = "Turpeen tuotannon p{\"o}lylaskeumat riippuvat s{\"a}{\"a}tekij{\"o}ist{\"a}, l{\"a}hinn{\"a} sadem{\"a}{\"a}rist{\"a} ja tuulen suunnasta ja nopeudesta sek{\"a} tuotetusta turvem{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a}. Mittausten perusteella p{\"o}lylaskeumat ovat suuremmat jyrsinturvetuotantoalueen ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} kuin palaturvetuotantoalueen ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}. Imuvaunumenetelm{\"a}{\"a} k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} p{\"o}lylaskeumat ovat suuremmat, Haapasuolla keskim{\"a}{\"a}rin 13,6 g/m2 ja L{\"a}yni{\"o}nsuolla 7,2 g/m2, kuin Haku-menetelmi{\"a} k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a}, keskim{\"a}{\"a}rin 6,5 g/m2. Palaturvetta k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}n l{\"a}mp{\"o}keskuksen v{\"a}litt{\"o}m{\"a}ss{\"a} l{\"a}heisyydess{\"a} kokonaislaskeumat olivat korkeammat, keskim{\"a}{\"a}rin 7,3 g/m2/kk, kuin 500 - 750 metrin et{\"a}isyydell{\"a} laitoksesta, miss{\"a} ne olivat keskim{\"a}{\"a}rin 4,0 g/m2/kk. L{\"a}mp{\"o}laitoksen ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} laskeumat riippuvat k{\"a}ytetyn polttoeineen m{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a}, savukaasujen puhdistuksesta, savupiipun korkeudesta ja s{\"a}{\"a}tilasta. Veteen liukenemattoman laskeuman tuhkapitoisuus pienenee laskeuman m{\"a}{\"a}r{\"a}n kasvaessa sek{\"a} turvetuotantoalueen ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} ett{\"a} l{\"a}mp{\"o}keskuksessa turpeen vastaanottoaseman luona, koska turvep{\"o}lyn osuus laskeumasta kasvaa.",
keywords = "peat, peat production, thermal power plants, deposits, dust control",
author = "Raili Vesterinen",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2203-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "331",
address = "Finland",

}

Vesterinen, R 1985, Pölylaskeumat turpeen tuotannossa ja käytössä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 331, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pölylaskeumat turpeen tuotannossa ja käytössä. / Vesterinen, Raili.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 54 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 331).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pölylaskeumat turpeen tuotannossa ja käytössä

AU - Vesterinen, Raili

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Turpeen tuotannon pölylaskeumat riippuvat säätekijöistä, lähinnä sademääristä ja tuulen suunnasta ja nopeudesta sekä tuotetusta turvemäärästä. Mittausten perusteella pölylaskeumat ovat suuremmat jyrsinturvetuotantoalueen ympäristössä kuin palaturvetuotantoalueen ympäristössä. Imuvaunumenetelmää käytettäessä pölylaskeumat ovat suuremmat, Haapasuolla keskimäärin 13,6 g/m2 ja Läyniönsuolla 7,2 g/m2, kuin Haku-menetelmiä käytettäessä, keskimäärin 6,5 g/m2. Palaturvetta käyttävän lämpökeskuksen välittömässä läheisyydessä kokonaislaskeumat olivat korkeammat, keskimäärin 7,3 g/m2/kk, kuin 500 - 750 metrin etäisyydellä laitoksesta, missä ne olivat keskimäärin 4,0 g/m2/kk. Lämpölaitoksen ympäristössä laskeumat riippuvat käytetyn polttoeineen määrästä, savukaasujen puhdistuksesta, savupiipun korkeudesta ja säätilasta. Veteen liukenemattoman laskeuman tuhkapitoisuus pienenee laskeuman määrän kasvaessa sekä turvetuotantoalueen ympäristössä että lämpökeskuksessa turpeen vastaanottoaseman luona, koska turvepölyn osuus laskeumasta kasvaa.

AB - Turpeen tuotannon pölylaskeumat riippuvat säätekijöistä, lähinnä sademääristä ja tuulen suunnasta ja nopeudesta sekä tuotetusta turvemäärästä. Mittausten perusteella pölylaskeumat ovat suuremmat jyrsinturvetuotantoalueen ympäristössä kuin palaturvetuotantoalueen ympäristössä. Imuvaunumenetelmää käytettäessä pölylaskeumat ovat suuremmat, Haapasuolla keskimäärin 13,6 g/m2 ja Läyniönsuolla 7,2 g/m2, kuin Haku-menetelmiä käytettäessä, keskimäärin 6,5 g/m2. Palaturvetta käyttävän lämpökeskuksen välittömässä läheisyydessä kokonaislaskeumat olivat korkeammat, keskimäärin 7,3 g/m2/kk, kuin 500 - 750 metrin etäisyydellä laitoksesta, missä ne olivat keskimäärin 4,0 g/m2/kk. Lämpölaitoksen ympäristössä laskeumat riippuvat käytetyn polttoeineen määrästä, savukaasujen puhdistuksesta, savupiipun korkeudesta ja säätilasta. Veteen liukenemattoman laskeuman tuhkapitoisuus pienenee laskeuman määrän kasvaessa sekä turvetuotantoalueen ympäristössä että lämpökeskuksessa turpeen vastaanottoaseman luona, koska turvepölyn osuus laskeumasta kasvaa.

KW - peat

KW - peat production

KW - thermal power plants

KW - deposits

KW - dust control

M3 - Report

SN - 951-38-2203-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Pölylaskeumat turpeen tuotannossa ja käytössä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vesterinen R. Pölylaskeumat turpeen tuotannossa ja käytössä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 54 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 331).