Paannekohteiden parantaminen valtatiellä 21 Haukijoella, Muotkatakassa, Lammaskoskella ja Pitkärannassa: Koerakentaminen ja seuranta vuosina 1986-1988

Jouko Lehtonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä tutkimuksessa käsitellään paannejään tienpidolle aiheuttamien haittojen ehkäisemistä tierakenteen talviajan kuivatusjärjestelmiä kehittämällä. Raportissa esitetään Haukijoen, Muotkatakan, Lammaskosken ja Pitkärannan paannekohteiden olosuhteet, koerakenteet ja rakenteiden toiminta sekä ratkaisuja erityyppisten paanneongelmien ratkaisemiseksi. Paannekohteiden olosuhteet kartoitettiin esitutkimuksen yhteydessä ja valituissa kohteissa suoritettiin ennen koerakenteiden suunnittelua täydentäviä pohjatutkimuksia, virtaamamittauksia ja paanteiden kehittymisen seurantaa. Haukijoen ja Pitkärannan kohteissa paantaminen tapahtui virtausuomissa. Näissä kohteissa paantaminen estetään keräämällä paantamista aiheuttava virtaus putkijärjestelmän avulla ennen paannekohtaa ja johtamalla se lämpöeristetyllä alitusputkella tiepenkereen toiselle puolelle. Muotkatakan ja Lammaskosken kohteissa paantaminen aiheutui estyneestä pohjavesivirtauksesta. Näissä kohteissa paentaminen estetään keräämällä paantamista aiheuttava virtaus salaojajärjestelmien avulla lämpöeristettyyn putkistoon, jolla se johdetaan tiepenkereen toiselle puolelle. Talviajan kuivatusrakenteiden suunnittelu ja toteuttaminen edellyttää ongelmakohteiden ennakkoseurantaa ja olosuhteiden selvittämistä. Koerakenteista saatujen kokemusten perusteella on mahdollista toteuttaa talviajan kuivatusrakenteita, jotka toimivat ilman jatkuvia kunnossapitotoimenpiteitä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages66
ISBN (Print)951-38-3849-8
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1218
ISSN0358-5085

Fingerprint

roads

Keywords

 • road construction
 • maintenance
 • cold weather operations
 • frost protection
 • subgrades
 • ground water
 • ice formation
 • methods
 • roadbeds
 • foundations
 • pavements
 • subsoil
 • drainage
 • soil pipes
 • test roads
 • insulation

Cite this

Lehtonen, J. (1991). Paannekohteiden parantaminen valtatiellä 21 Haukijoella, Muotkatakassa, Lammaskoskella ja Pitkärannassa: Koerakentaminen ja seuranta vuosina 1986-1988. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1218
Lehtonen, Jouko. / Paannekohteiden parantaminen valtatiellä 21 Haukijoella, Muotkatakassa, Lammaskoskella ja Pitkärannassa : Koerakentaminen ja seuranta vuosina 1986-1988. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1218).
@book{cf37ac3d9c5c4fc79770b84e1980df23,
title = "Paannekohteiden parantaminen valtatiell{\"a} 21 Haukijoella, Muotkatakassa, Lammaskoskella ja Pitk{\"a}rannassa: Koerakentaminen ja seuranta vuosina 1986-1988",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n paannej{\"a}{\"a}n tienpidolle aiheuttamien haittojen ehk{\"a}isemist{\"a} tierakenteen talviajan kuivatusj{\"a}rjestelmi{\"a} kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a}. Raportissa esitet{\"a}{\"a}n Haukijoen, Muotkatakan, Lammaskosken ja Pitk{\"a}rannan paannekohteiden olosuhteet, koerakenteet ja rakenteiden toiminta sek{\"a} ratkaisuja erityyppisten paanneongelmien ratkaisemiseksi. Paannekohteiden olosuhteet kartoitettiin esitutkimuksen yhteydess{\"a} ja valituissa kohteissa suoritettiin ennen koerakenteiden suunnittelua t{\"a}ydent{\"a}vi{\"a} pohjatutkimuksia, virtaamamittauksia ja paanteiden kehittymisen seurantaa. Haukijoen ja Pitk{\"a}rannan kohteissa paantaminen tapahtui virtausuomissa. N{\"a}iss{\"a} kohteissa paantaminen estet{\"a}{\"a}n ker{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a} paantamista aiheuttava virtaus putkij{\"a}rjestelm{\"a}n avulla ennen paannekohtaa ja johtamalla se l{\"a}mp{\"o}eristetyll{\"a} alitusputkella tiepenkereen toiselle puolelle. Muotkatakan ja Lammaskosken kohteissa paantaminen aiheutui estyneest{\"a} pohjavesivirtauksesta. N{\"a}iss{\"a} kohteissa paentaminen estet{\"a}{\"a}n ker{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a} paantamista aiheuttava virtaus salaojaj{\"a}rjestelmien avulla l{\"a}mp{\"o}eristettyyn putkistoon, jolla se johdetaan tiepenkereen toiselle puolelle. Talviajan kuivatusrakenteiden suunnittelu ja toteuttaminen edellytt{\"a}{\"a} ongelmakohteiden ennakkoseurantaa ja olosuhteiden selvitt{\"a}mist{\"a}. Koerakenteista saatujen kokemusten perusteella on mahdollista toteuttaa talviajan kuivatusrakenteita, jotka toimivat ilman jatkuvia kunnossapitotoimenpiteit{\"a}.",
keywords = "road construction, maintenance, cold weather operations, frost protection, subgrades, ground water, ice formation, methods, roadbeds, foundations, pavements, subsoil, drainage, soil pipes, test roads, insulation",
author = "Jouko Lehtonen",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3849-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1218",
address = "Finland",

}

Lehtonen, J 1991, Paannekohteiden parantaminen valtatiellä 21 Haukijoella, Muotkatakassa, Lammaskoskella ja Pitkärannassa: Koerakentaminen ja seuranta vuosina 1986-1988. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1218, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Paannekohteiden parantaminen valtatiellä 21 Haukijoella, Muotkatakassa, Lammaskoskella ja Pitkärannassa : Koerakentaminen ja seuranta vuosina 1986-1988. / Lehtonen, Jouko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1218).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Paannekohteiden parantaminen valtatiellä 21 Haukijoella, Muotkatakassa, Lammaskoskella ja Pitkärannassa

T2 - Koerakentaminen ja seuranta vuosina 1986-1988

AU - Lehtonen, Jouko

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Tässä tutkimuksessa käsitellään paannejään tienpidolle aiheuttamien haittojen ehkäisemistä tierakenteen talviajan kuivatusjärjestelmiä kehittämällä. Raportissa esitetään Haukijoen, Muotkatakan, Lammaskosken ja Pitkärannan paannekohteiden olosuhteet, koerakenteet ja rakenteiden toiminta sekä ratkaisuja erityyppisten paanneongelmien ratkaisemiseksi. Paannekohteiden olosuhteet kartoitettiin esitutkimuksen yhteydessä ja valituissa kohteissa suoritettiin ennen koerakenteiden suunnittelua täydentäviä pohjatutkimuksia, virtaamamittauksia ja paanteiden kehittymisen seurantaa. Haukijoen ja Pitkärannan kohteissa paantaminen tapahtui virtausuomissa. Näissä kohteissa paantaminen estetään keräämällä paantamista aiheuttava virtaus putkijärjestelmän avulla ennen paannekohtaa ja johtamalla se lämpöeristetyllä alitusputkella tiepenkereen toiselle puolelle. Muotkatakan ja Lammaskosken kohteissa paantaminen aiheutui estyneestä pohjavesivirtauksesta. Näissä kohteissa paentaminen estetään keräämällä paantamista aiheuttava virtaus salaojajärjestelmien avulla lämpöeristettyyn putkistoon, jolla se johdetaan tiepenkereen toiselle puolelle. Talviajan kuivatusrakenteiden suunnittelu ja toteuttaminen edellyttää ongelmakohteiden ennakkoseurantaa ja olosuhteiden selvittämistä. Koerakenteista saatujen kokemusten perusteella on mahdollista toteuttaa talviajan kuivatusrakenteita, jotka toimivat ilman jatkuvia kunnossapitotoimenpiteitä.

AB - Tässä tutkimuksessa käsitellään paannejään tienpidolle aiheuttamien haittojen ehkäisemistä tierakenteen talviajan kuivatusjärjestelmiä kehittämällä. Raportissa esitetään Haukijoen, Muotkatakan, Lammaskosken ja Pitkärannan paannekohteiden olosuhteet, koerakenteet ja rakenteiden toiminta sekä ratkaisuja erityyppisten paanneongelmien ratkaisemiseksi. Paannekohteiden olosuhteet kartoitettiin esitutkimuksen yhteydessä ja valituissa kohteissa suoritettiin ennen koerakenteiden suunnittelua täydentäviä pohjatutkimuksia, virtaamamittauksia ja paanteiden kehittymisen seurantaa. Haukijoen ja Pitkärannan kohteissa paantaminen tapahtui virtausuomissa. Näissä kohteissa paantaminen estetään keräämällä paantamista aiheuttava virtaus putkijärjestelmän avulla ennen paannekohtaa ja johtamalla se lämpöeristetyllä alitusputkella tiepenkereen toiselle puolelle. Muotkatakan ja Lammaskosken kohteissa paantaminen aiheutui estyneestä pohjavesivirtauksesta. Näissä kohteissa paentaminen estetään keräämällä paantamista aiheuttava virtaus salaojajärjestelmien avulla lämpöeristettyyn putkistoon, jolla se johdetaan tiepenkereen toiselle puolelle. Talviajan kuivatusrakenteiden suunnittelu ja toteuttaminen edellyttää ongelmakohteiden ennakkoseurantaa ja olosuhteiden selvittämistä. Koerakenteista saatujen kokemusten perusteella on mahdollista toteuttaa talviajan kuivatusrakenteita, jotka toimivat ilman jatkuvia kunnossapitotoimenpiteitä.

KW - road construction

KW - maintenance

KW - cold weather operations

KW - frost protection

KW - subgrades

KW - ground water

KW - ice formation

KW - methods

KW - roadbeds

KW - foundations

KW - pavements

KW - subsoil

KW - drainage

KW - soil pipes

KW - test roads

KW - insulation

M3 - Report

SN - 951-38-3849-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Paannekohteiden parantaminen valtatiellä 21 Haukijoella, Muotkatakassa, Lammaskoskella ja Pitkärannassa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lehtonen J. Paannekohteiden parantaminen valtatiellä 21 Haukijoella, Muotkatakassa, Lammaskoskella ja Pitkärannassa: Koerakentaminen ja seuranta vuosina 1986-1988. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1218).