Paikalla muurattujen tulisijojen palotekniset suojaetäisyydet

Markku Aarnio, Claes Holm, Hannu Olamo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin asuinhuoneisiin paikalla muurattujen tulisijojen suojaetäisyyksiä palava-aineisiin rakennusosiin. Tällaisia ovat muun muassa liedet, huoneuunit ja takat. Suojaetäisyyksien määrityksessä käytettiin lähtökohtana Suomen rakentamismääräyskokoelman mukaista, enintään 80°C pintalämpötilaa tulisijaa ympäröivissä rakennusosissa. Eri tulisijatyypeillä suoritettujen käytännön kokeiden antamia tuloksia varmistettiin, ja niistä johdettiin kulloinkin tarvittavat suojaetäisyyden arvot teoreettisin laskelmin. Tutkimuksen yhteydessä kävi ilmi, että muissa maissa voimassa olevat suojaetäisyyksiä koskevat määräykset ovat keskenään erilaisia ja jopa ristiriitaisia. Ne ovat suurimmaksi osaksi kokemusperäisiä ja perustuvat kunkin maan erityisolosuhteisiin. Yleisesti voidaan todeta, että kyseisten, paikalla muurattujen tulisijojen vanhat, Suomessa edelleen voimassa olevat, kokemusperäiset suojaetäisyysvaatimukset ovat eräin muutoksin edelleen tarkoituksenmukaisia. Suurin muutostarve liittyy tulipesän edessä vaadittavaan vapaaseen tilaan, jossa lämpösäteily on voimakasta. Suojaetäisyyksiä tulipesän suuaukon edessa esitetään suurennettavaksi arvoon 1000...2000 mm tulisijatyypistä riippuen nykyisten 750...1000 mm sijasta. Kevyen suojuksen vaikutuksen todettiin olevan merkittävästi suurempi kuin oli oletettu. Suojuksen käyttö pienentää suojaetäisyyden puoleen kaikissa tutkituissa tulisijoissa. Ehdotukset koskevat vain tutkimuksen kohteena olleita tulisijatyyppejä. Tutkimus osoitti, että muuntyyppiselle paikalla muaratuille sekä tehdasvalmisteisille tulisijoille ei voida antaa yleispäteviä suojaetäisyyksiä. Niille on paloturvallisuuden kannalta välttämätöntä määritellä testauksen ja tyyppihyväksynnän avulla yksilölliset suojaetäisyyden arvot.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages99
ISBN (Print)951-38-1263-4
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number16
ISSN0358-5077

Fingerprint

Edessa

Keywords

  • fireplaces
  • bricks
  • fire protection

Cite this

Aarnio, M., Holm, C., & Olamo, H. (1981). Paikalla muurattujen tulisijojen palotekniset suojaetäisyydet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 16
Aarnio, Markku ; Holm, Claes ; Olamo, Hannu. / Paikalla muurattujen tulisijojen palotekniset suojaetäisyydet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 99 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 16).
@book{3b4593c7164a4b20996048d6acdfd99f,
title = "Paikalla muurattujen tulisijojen palotekniset suojaet{\"a}isyydet",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin asuinhuoneisiin paikalla muurattujen tulisijojen suojaet{\"a}isyyksi{\"a} palava-aineisiin rakennusosiin. T{\"a}llaisia ovat muun muassa liedet, huoneuunit ja takat. Suojaet{\"a}isyyksien m{\"a}{\"a}rityksess{\"a} k{\"a}ytettiin l{\"a}ht{\"o}kohtana Suomen rakentamism{\"a}{\"a}r{\"a}yskokoelman mukaista, enint{\"a}{\"a}n 80°C pintal{\"a}mp{\"o}tilaa tulisijaa ymp{\"a}r{\"o}iviss{\"a} rakennusosissa. Eri tulisijatyypeill{\"a} suoritettujen k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kokeiden antamia tuloksia varmistettiin, ja niist{\"a} johdettiin kulloinkin tarvittavat suojaet{\"a}isyyden arvot teoreettisin laskelmin. Tutkimuksen yhteydess{\"a} k{\"a}vi ilmi, ett{\"a} muissa maissa voimassa olevat suojaet{\"a}isyyksi{\"a} koskevat m{\"a}{\"a}r{\"a}ykset ovat kesken{\"a}{\"a}n erilaisia ja jopa ristiriitaisia. Ne ovat suurimmaksi osaksi kokemusper{\"a}isi{\"a} ja perustuvat kunkin maan erityisolosuhteisiin. Yleisesti voidaan todeta, ett{\"a} kyseisten, paikalla muurattujen tulisijojen vanhat, Suomessa edelleen voimassa olevat, kokemusper{\"a}iset suojaet{\"a}isyysvaatimukset ovat er{\"a}in muutoksin edelleen tarkoituksenmukaisia. Suurin muutostarve liittyy tulipes{\"a}n edess{\"a} vaadittavaan vapaaseen tilaan, jossa l{\"a}mp{\"o}s{\"a}teily on voimakasta. Suojaet{\"a}isyyksi{\"a} tulipes{\"a}n suuaukon edessa esitet{\"a}{\"a}n suurennettavaksi arvoon 1000...2000 mm tulisijatyypist{\"a} riippuen nykyisten 750...1000 mm sijasta. Kevyen suojuksen vaikutuksen todettiin olevan merkitt{\"a}v{\"a}sti suurempi kuin oli oletettu. Suojuksen k{\"a}ytt{\"o} pienent{\"a}{\"a} suojaet{\"a}isyyden puoleen kaikissa tutkituissa tulisijoissa. Ehdotukset koskevat vain tutkimuksen kohteena olleita tulisijatyyppej{\"a}. Tutkimus osoitti, ett{\"a} muuntyyppiselle paikalla muaratuille sek{\"a} tehdasvalmisteisille tulisijoille ei voida antaa yleisp{\"a}tevi{\"a} suojaet{\"a}isyyksi{\"a}. Niille on paloturvallisuuden kannalta v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}t{\"o}nt{\"a} m{\"a}{\"a}ritell{\"a} testauksen ja tyyppihyv{\"a}ksynn{\"a}n avulla yksil{\"o}lliset suojaet{\"a}isyyden arvot.",
keywords = "fireplaces, bricks, fire protection",
author = "Markku Aarnio and Claes Holm and Hannu Olamo",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1263-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "16",
address = "Finland",

}

Aarnio, M, Holm, C & Olamo, H 1981, Paikalla muurattujen tulisijojen palotekniset suojaetäisyydet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 16, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Paikalla muurattujen tulisijojen palotekniset suojaetäisyydet. / Aarnio, Markku; Holm, Claes; Olamo, Hannu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 99 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 16).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Paikalla muurattujen tulisijojen palotekniset suojaetäisyydet

AU - Aarnio, Markku

AU - Holm, Claes

AU - Olamo, Hannu

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin asuinhuoneisiin paikalla muurattujen tulisijojen suojaetäisyyksiä palava-aineisiin rakennusosiin. Tällaisia ovat muun muassa liedet, huoneuunit ja takat. Suojaetäisyyksien määrityksessä käytettiin lähtökohtana Suomen rakentamismääräyskokoelman mukaista, enintään 80°C pintalämpötilaa tulisijaa ympäröivissä rakennusosissa. Eri tulisijatyypeillä suoritettujen käytännön kokeiden antamia tuloksia varmistettiin, ja niistä johdettiin kulloinkin tarvittavat suojaetäisyyden arvot teoreettisin laskelmin. Tutkimuksen yhteydessä kävi ilmi, että muissa maissa voimassa olevat suojaetäisyyksiä koskevat määräykset ovat keskenään erilaisia ja jopa ristiriitaisia. Ne ovat suurimmaksi osaksi kokemusperäisiä ja perustuvat kunkin maan erityisolosuhteisiin. Yleisesti voidaan todeta, että kyseisten, paikalla muurattujen tulisijojen vanhat, Suomessa edelleen voimassa olevat, kokemusperäiset suojaetäisyysvaatimukset ovat eräin muutoksin edelleen tarkoituksenmukaisia. Suurin muutostarve liittyy tulipesän edessä vaadittavaan vapaaseen tilaan, jossa lämpösäteily on voimakasta. Suojaetäisyyksiä tulipesän suuaukon edessa esitetään suurennettavaksi arvoon 1000...2000 mm tulisijatyypistä riippuen nykyisten 750...1000 mm sijasta. Kevyen suojuksen vaikutuksen todettiin olevan merkittävästi suurempi kuin oli oletettu. Suojuksen käyttö pienentää suojaetäisyyden puoleen kaikissa tutkituissa tulisijoissa. Ehdotukset koskevat vain tutkimuksen kohteena olleita tulisijatyyppejä. Tutkimus osoitti, että muuntyyppiselle paikalla muaratuille sekä tehdasvalmisteisille tulisijoille ei voida antaa yleispäteviä suojaetäisyyksiä. Niille on paloturvallisuuden kannalta välttämätöntä määritellä testauksen ja tyyppihyväksynnän avulla yksilölliset suojaetäisyyden arvot.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin asuinhuoneisiin paikalla muurattujen tulisijojen suojaetäisyyksiä palava-aineisiin rakennusosiin. Tällaisia ovat muun muassa liedet, huoneuunit ja takat. Suojaetäisyyksien määrityksessä käytettiin lähtökohtana Suomen rakentamismääräyskokoelman mukaista, enintään 80°C pintalämpötilaa tulisijaa ympäröivissä rakennusosissa. Eri tulisijatyypeillä suoritettujen käytännön kokeiden antamia tuloksia varmistettiin, ja niistä johdettiin kulloinkin tarvittavat suojaetäisyyden arvot teoreettisin laskelmin. Tutkimuksen yhteydessä kävi ilmi, että muissa maissa voimassa olevat suojaetäisyyksiä koskevat määräykset ovat keskenään erilaisia ja jopa ristiriitaisia. Ne ovat suurimmaksi osaksi kokemusperäisiä ja perustuvat kunkin maan erityisolosuhteisiin. Yleisesti voidaan todeta, että kyseisten, paikalla muurattujen tulisijojen vanhat, Suomessa edelleen voimassa olevat, kokemusperäiset suojaetäisyysvaatimukset ovat eräin muutoksin edelleen tarkoituksenmukaisia. Suurin muutostarve liittyy tulipesän edessä vaadittavaan vapaaseen tilaan, jossa lämpösäteily on voimakasta. Suojaetäisyyksiä tulipesän suuaukon edessa esitetään suurennettavaksi arvoon 1000...2000 mm tulisijatyypistä riippuen nykyisten 750...1000 mm sijasta. Kevyen suojuksen vaikutuksen todettiin olevan merkittävästi suurempi kuin oli oletettu. Suojuksen käyttö pienentää suojaetäisyyden puoleen kaikissa tutkituissa tulisijoissa. Ehdotukset koskevat vain tutkimuksen kohteena olleita tulisijatyyppejä. Tutkimus osoitti, että muuntyyppiselle paikalla muaratuille sekä tehdasvalmisteisille tulisijoille ei voida antaa yleispäteviä suojaetäisyyksiä. Niille on paloturvallisuuden kannalta välttämätöntä määritellä testauksen ja tyyppihyväksynnän avulla yksilölliset suojaetäisyyden arvot.

KW - fireplaces

KW - bricks

KW - fire protection

M3 - Report

SN - 951-38-1263-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Paikalla muurattujen tulisijojen palotekniset suojaetäisyydet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Aarnio M, Holm C, Olamo H. Paikalla muurattujen tulisijojen palotekniset suojaetäisyydet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 99 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 16).