Paineistettu poltto sähkön ja lämmön yhteistuotannossa

Ilkka Venäläinen, Pekka Pesonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Paineistetut prosessit ovat voimalaitostekniikassa suuren mielenkiinnon kohteena. Niiden käyttöönotto pienentäisi päästöjä ja lisäisi sähköntuotantoa. Tässä julkaisussa on esitetty eri paineistettujen prosessien toimintaperiaatteet ja kehityksen nykytilanne. Tutkittavina prosesseina olivat paineistettu pölypoltto, paineistettu leijukerrospoltto ja kaasutuskombilaitos. Paineistetuista prosesseista on pisimmälle kehitetty kaasutuskombilaitos. Ensimmäinen kaupallinen demonstraatiolaitos käynnistyi jo vuonna 1972 ja seuraava 1984. Paineistetun leijukerrostekniikan ensimmäinen kaupallinen sovellus valmistuu vuonna 1990. Sekä kaasutuskombitekniikan että paineistetun leijukerrospolton kansainvälisen kehitystyön tavoitteena ovat suuret lauhdutusvoimalaitokset. Paineistetun pölypolton kehitystyö on suuntautunut edellisiä pienempään laitokseen, jollainen demonstraatiolaitos on ollut toiminnassa vuodesta 1984. Suomen kannalta on oleellista selvittää paineistettujen polttoprosessien soveltuvuus yhdistettyyn sähkön ja lämmön tuotantoon. Tässä julkaisussa on tarkastelluille prosesseille esitetty mahdollinen yhteistuotannon kytkentävaihtoehto ja sen laskennalliset tehot ja muut tunnusluvut.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages88
ISBN (Print)951-38-3485-9
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1020
ISSN0358-5085

Fingerprint

combustion

Keywords

  • pressurized combustion
  • cogeneration
  • electric power
  • thermal power
  • power plants
  • gasification

Cite this

Venäläinen, I., & Pesonen, P. (1989). Paineistettu poltto sähkön ja lämmön yhteistuotannossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1020
Venäläinen, Ilkka ; Pesonen, Pekka. / Paineistettu poltto sähkön ja lämmön yhteistuotannossa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1020).
@book{1bb9929dc2c04588aa0dc0e4937f6536,
title = "Paineistettu poltto s{\"a}hk{\"o}n ja l{\"a}mm{\"o}n yhteistuotannossa",
abstract = "Paineistetut prosessit ovat voimalaitostekniikassa suuren mielenkiinnon kohteena. Niiden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notto pienent{\"a}isi p{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} ja lis{\"a}isi s{\"a}hk{\"o}ntuotantoa. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa on esitetty eri paineistettujen prosessien toimintaperiaatteet ja kehityksen nykytilanne. Tutkittavina prosesseina olivat paineistettu p{\"o}lypoltto, paineistettu leijukerrospoltto ja kaasutuskombilaitos. Paineistetuista prosesseista on pisimm{\"a}lle kehitetty kaasutuskombilaitos. Ensimm{\"a}inen kaupallinen demonstraatiolaitos k{\"a}ynnistyi jo vuonna 1972 ja seuraava 1984. Paineistetun leijukerrostekniikan ensimm{\"a}inen kaupallinen sovellus valmistuu vuonna 1990. Sek{\"a} kaasutuskombitekniikan ett{\"a} paineistetun leijukerrospolton kansainv{\"a}lisen kehitysty{\"o}n tavoitteena ovat suuret lauhdutusvoimalaitokset. Paineistetun p{\"o}lypolton kehitysty{\"o} on suuntautunut edellisi{\"a} pienemp{\"a}{\"a}n laitokseen, jollainen demonstraatiolaitos on ollut toiminnassa vuodesta 1984. Suomen kannalta on oleellista selvitt{\"a}{\"a} paineistettujen polttoprosessien soveltuvuus yhdistettyyn s{\"a}hk{\"o}n ja l{\"a}mm{\"o}n tuotantoon. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa on tarkastelluille prosesseille esitetty mahdollinen yhteistuotannon kytkent{\"a}vaihtoehto ja sen laskennalliset tehot ja muut tunnusluvut.",
keywords = "pressurized combustion, cogeneration, electric power, thermal power, power plants, gasification",
author = "Ilkka Ven{\"a}l{\"a}inen and Pekka Pesonen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3485-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1020",
address = "Finland",

}

Venäläinen, I & Pesonen, P 1989, Paineistettu poltto sähkön ja lämmön yhteistuotannossa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1020, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Paineistettu poltto sähkön ja lämmön yhteistuotannossa. / Venäläinen, Ilkka; Pesonen, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1020).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Paineistettu poltto sähkön ja lämmön yhteistuotannossa

AU - Venäläinen, Ilkka

AU - Pesonen, Pekka

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Paineistetut prosessit ovat voimalaitostekniikassa suuren mielenkiinnon kohteena. Niiden käyttöönotto pienentäisi päästöjä ja lisäisi sähköntuotantoa. Tässä julkaisussa on esitetty eri paineistettujen prosessien toimintaperiaatteet ja kehityksen nykytilanne. Tutkittavina prosesseina olivat paineistettu pölypoltto, paineistettu leijukerrospoltto ja kaasutuskombilaitos. Paineistetuista prosesseista on pisimmälle kehitetty kaasutuskombilaitos. Ensimmäinen kaupallinen demonstraatiolaitos käynnistyi jo vuonna 1972 ja seuraava 1984. Paineistetun leijukerrostekniikan ensimmäinen kaupallinen sovellus valmistuu vuonna 1990. Sekä kaasutuskombitekniikan että paineistetun leijukerrospolton kansainvälisen kehitystyön tavoitteena ovat suuret lauhdutusvoimalaitokset. Paineistetun pölypolton kehitystyö on suuntautunut edellisiä pienempään laitokseen, jollainen demonstraatiolaitos on ollut toiminnassa vuodesta 1984. Suomen kannalta on oleellista selvittää paineistettujen polttoprosessien soveltuvuus yhdistettyyn sähkön ja lämmön tuotantoon. Tässä julkaisussa on tarkastelluille prosesseille esitetty mahdollinen yhteistuotannon kytkentävaihtoehto ja sen laskennalliset tehot ja muut tunnusluvut.

AB - Paineistetut prosessit ovat voimalaitostekniikassa suuren mielenkiinnon kohteena. Niiden käyttöönotto pienentäisi päästöjä ja lisäisi sähköntuotantoa. Tässä julkaisussa on esitetty eri paineistettujen prosessien toimintaperiaatteet ja kehityksen nykytilanne. Tutkittavina prosesseina olivat paineistettu pölypoltto, paineistettu leijukerrospoltto ja kaasutuskombilaitos. Paineistetuista prosesseista on pisimmälle kehitetty kaasutuskombilaitos. Ensimmäinen kaupallinen demonstraatiolaitos käynnistyi jo vuonna 1972 ja seuraava 1984. Paineistetun leijukerrostekniikan ensimmäinen kaupallinen sovellus valmistuu vuonna 1990. Sekä kaasutuskombitekniikan että paineistetun leijukerrospolton kansainvälisen kehitystyön tavoitteena ovat suuret lauhdutusvoimalaitokset. Paineistetun pölypolton kehitystyö on suuntautunut edellisiä pienempään laitokseen, jollainen demonstraatiolaitos on ollut toiminnassa vuodesta 1984. Suomen kannalta on oleellista selvittää paineistettujen polttoprosessien soveltuvuus yhdistettyyn sähkön ja lämmön tuotantoon. Tässä julkaisussa on tarkastelluille prosesseille esitetty mahdollinen yhteistuotannon kytkentävaihtoehto ja sen laskennalliset tehot ja muut tunnusluvut.

KW - pressurized combustion

KW - cogeneration

KW - electric power

KW - thermal power

KW - power plants

KW - gasification

M3 - Report

SN - 951-38-3485-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Paineistettu poltto sähkön ja lämmön yhteistuotannossa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Venäläinen I, Pesonen P. Paineistettu poltto sähkön ja lämmön yhteistuotannossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1020).