Painekyllästysprosessin automaattinen ohjaus

Mansikkamäki Paavo, Nurmi Antti, Ylinen Raimo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimaksessa selvitettiin eräiden puutavaran fysikaalisten ominaisuaksien ja painekyllästysprosessin muuttujien vaikutusta vesiliukoisen kyllästeen (CCA) tunkeumaan männyn (Pinus silvestris L.) pintapuussa. Mittaustulosten ja kirjallisuustietojen perusteella kehitettiin sekä sahatavaran että pylväiden kyllästyvyyden hypoteettiset matemaattiset mallit. Niiden avulla pyritään ennustamaan optimaalinen kyllästyksen paineaika. Malleista laadittiin ohjelmat, ja niiden tekninen toiminta testattiin kyllästyslaitteistoa ohjaavalla pienoistietokoneella. Kyllästysprosessien ohjauksen matemaattisilla malleilla on selviä etuja: mittausantureita ja automaattisesti ohjattavia venttiilejä lukuun ottamatta systeemi ei vaadi muutoksia tavanomaisiin laitteistoihin verrattuna. Se ei ole myöskään herkkä toiminnallisille häiriöille eikä aseta erityisiä tiiviysvaatimuksia laitteistoille. Sen sijaan liuoskulutuksen seuraminen prosessia ohjaavana tekijänä on erittäin herkkä pienillekin vuodoille. Mallien tarvitsemien syöttötietojen mittaaminen on nykyisellään hankalaa. Tulevaisuudessa kuitenkin esimerkiksi sahatavaran tiheyden ja kosteuden automaattinen mittaaminen on mahdollista jo olemassa olevilla säteilyyn perustavilla mittauslaitteilla. Kehitetyt mallit kaipaavat vielä huomattavia parannuksia. Yksi pahimpia puutteita on se, ettei kyllästettävän sahatavaran dimensiota ole voitu ottaa huomioon nykyistä mallia laadittaessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages38
ISBN (Print)951-38-1911-6
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number241
ISSN0358-5077

Keywords

  • impregnating
  • wood
  • process control
  • automatic control

Cite this

Paavo, M., Antti, N., & Raimo, Y. (1983). Painekyllästysprosessin automaattinen ohjaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 241
Paavo, Mansikkamäki ; Antti, Nurmi ; Raimo, Ylinen. / Painekyllästysprosessin automaattinen ohjaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 241).
@book{276e1870f71344fb8d78d05ddcb1979a,
title = "Painekyll{\"a}stysprosessin automaattinen ohjaus",
abstract = "Tutkimaksessa selvitettiin er{\"a}iden puutavaran fysikaalisten ominaisuaksien ja painekyll{\"a}stysprosessin muuttujien vaikutusta vesiliukoisen kyll{\"a}steen (CCA) tunkeumaan m{\"a}nnyn (Pinus silvestris L.) pintapuussa. Mittaustulosten ja kirjallisuustietojen perusteella kehitettiin sek{\"a} sahatavaran ett{\"a} pylv{\"a}iden kyll{\"a}styvyyden hypoteettiset matemaattiset mallit. Niiden avulla pyrit{\"a}{\"a}n ennustamaan optimaalinen kyll{\"a}styksen paineaika. Malleista laadittiin ohjelmat, ja niiden tekninen toiminta testattiin kyll{\"a}styslaitteistoa ohjaavalla pienoistietokoneella. Kyll{\"a}stysprosessien ohjauksen matemaattisilla malleilla on selvi{\"a} etuja: mittausantureita ja automaattisesti ohjattavia venttiilej{\"a} lukuun ottamatta systeemi ei vaadi muutoksia tavanomaisiin laitteistoihin verrattuna. Se ei ole my{\"o}sk{\"a}{\"a}n herkk{\"a} toiminnallisille h{\"a}iri{\"o}ille eik{\"a} aseta erityisi{\"a} tiiviysvaatimuksia laitteistoille. Sen sijaan liuoskulutuksen seuraminen prosessia ohjaavana tekij{\"a}n{\"a} on eritt{\"a}in herkk{\"a} pienillekin vuodoille. Mallien tarvitsemien sy{\"o}tt{\"o}tietojen mittaaminen on nykyisell{\"a}{\"a}n hankalaa. Tulevaisuudessa kuitenkin esimerkiksi sahatavaran tiheyden ja kosteuden automaattinen mittaaminen on mahdollista jo olemassa olevilla s{\"a}teilyyn perustavilla mittauslaitteilla. Kehitetyt mallit kaipaavat viel{\"a} huomattavia parannuksia. Yksi pahimpia puutteita on se, ettei kyll{\"a}stett{\"a}v{\"a}n sahatavaran dimensiota ole voitu ottaa huomioon nykyist{\"a} mallia laadittaessa.",
keywords = "impregnating, wood, process control, automatic control",
author = "Mansikkam{\"a}ki Paavo and Nurmi Antti and Ylinen Raimo",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1911-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "241",
address = "Finland",

}

Paavo, M, Antti, N & Raimo, Y 1983, Painekyllästysprosessin automaattinen ohjaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 241, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Painekyllästysprosessin automaattinen ohjaus. / Paavo, Mansikkamäki; Antti, Nurmi; Raimo, Ylinen.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 241).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Painekyllästysprosessin automaattinen ohjaus

AU - Paavo, Mansikkamäki

AU - Antti, Nurmi

AU - Raimo, Ylinen

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Tutkimaksessa selvitettiin eräiden puutavaran fysikaalisten ominaisuaksien ja painekyllästysprosessin muuttujien vaikutusta vesiliukoisen kyllästeen (CCA) tunkeumaan männyn (Pinus silvestris L.) pintapuussa. Mittaustulosten ja kirjallisuustietojen perusteella kehitettiin sekä sahatavaran että pylväiden kyllästyvyyden hypoteettiset matemaattiset mallit. Niiden avulla pyritään ennustamaan optimaalinen kyllästyksen paineaika. Malleista laadittiin ohjelmat, ja niiden tekninen toiminta testattiin kyllästyslaitteistoa ohjaavalla pienoistietokoneella. Kyllästysprosessien ohjauksen matemaattisilla malleilla on selviä etuja: mittausantureita ja automaattisesti ohjattavia venttiilejä lukuun ottamatta systeemi ei vaadi muutoksia tavanomaisiin laitteistoihin verrattuna. Se ei ole myöskään herkkä toiminnallisille häiriöille eikä aseta erityisiä tiiviysvaatimuksia laitteistoille. Sen sijaan liuoskulutuksen seuraminen prosessia ohjaavana tekijänä on erittäin herkkä pienillekin vuodoille. Mallien tarvitsemien syöttötietojen mittaaminen on nykyisellään hankalaa. Tulevaisuudessa kuitenkin esimerkiksi sahatavaran tiheyden ja kosteuden automaattinen mittaaminen on mahdollista jo olemassa olevilla säteilyyn perustavilla mittauslaitteilla. Kehitetyt mallit kaipaavat vielä huomattavia parannuksia. Yksi pahimpia puutteita on se, ettei kyllästettävän sahatavaran dimensiota ole voitu ottaa huomioon nykyistä mallia laadittaessa.

AB - Tutkimaksessa selvitettiin eräiden puutavaran fysikaalisten ominaisuaksien ja painekyllästysprosessin muuttujien vaikutusta vesiliukoisen kyllästeen (CCA) tunkeumaan männyn (Pinus silvestris L.) pintapuussa. Mittaustulosten ja kirjallisuustietojen perusteella kehitettiin sekä sahatavaran että pylväiden kyllästyvyyden hypoteettiset matemaattiset mallit. Niiden avulla pyritään ennustamaan optimaalinen kyllästyksen paineaika. Malleista laadittiin ohjelmat, ja niiden tekninen toiminta testattiin kyllästyslaitteistoa ohjaavalla pienoistietokoneella. Kyllästysprosessien ohjauksen matemaattisilla malleilla on selviä etuja: mittausantureita ja automaattisesti ohjattavia venttiilejä lukuun ottamatta systeemi ei vaadi muutoksia tavanomaisiin laitteistoihin verrattuna. Se ei ole myöskään herkkä toiminnallisille häiriöille eikä aseta erityisiä tiiviysvaatimuksia laitteistoille. Sen sijaan liuoskulutuksen seuraminen prosessia ohjaavana tekijänä on erittäin herkkä pienillekin vuodoille. Mallien tarvitsemien syöttötietojen mittaaminen on nykyisellään hankalaa. Tulevaisuudessa kuitenkin esimerkiksi sahatavaran tiheyden ja kosteuden automaattinen mittaaminen on mahdollista jo olemassa olevilla säteilyyn perustavilla mittauslaitteilla. Kehitetyt mallit kaipaavat vielä huomattavia parannuksia. Yksi pahimpia puutteita on se, ettei kyllästettävän sahatavaran dimensiota ole voitu ottaa huomioon nykyistä mallia laadittaessa.

KW - impregnating

KW - wood

KW - process control

KW - automatic control

M3 - Report

SN - 951-38-1911-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Painekyllästysprosessin automaattinen ohjaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Paavo M, Antti N, Raimo Y. Painekyllästysprosessin automaattinen ohjaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 241).