Painettujen vastusten ominaisuuksien määrittely

Translated title of the contribution: Definition of printed resistor characteristics

Laura Leinonen

Research output: ThesisBachelor's thesis

Abstract

Tämän työn aiheena oli painettujen vastusten ominaisuuksien määrittely. Työ suoritettiin yhteistyössä Oulun seudun ammattikorkeakoulun ja VTT:n kanssa. Työn tarkoituksena oli perehtyä painettavaan älykkyyteen ja sen tekniikoihin, eri
painotekniikoihin ja materiaaleihin sekä selvittää painettujen komponenttien ominaisuuksia erilaisten mittausten avulla. Työn tavoitteena oli tehdä mittausten perusteella tietolomake, jonka perusteella olisi tulevaisuudessa mahdollista tehdä vertailua eri tekniikoilla ja materiaaleilla painettujen komponenttien välillä. Työn suoritus aloitettiin tutustumalla eri painotekniikoihin ja materiaaleihin sekä olemalla osallisina painokuvion suunnittelussa ja painotapahtumassa. Painoprosessin jälkeen komponenteille suoritettiin mittauksia niiden ominaisuuksien määrittämiseksi. Mittauksilla tutkittiin vastuksien resistanssiarvoja ennen ja jälkeen kalanteroinnin, tehohäviön suuruutta eri jännitteillä, lämpötilan muutosta käytössä sekä toimintaolosuhteiden vaikutusta komponentin ominaisuuksiin. Mittauksien perusteella saatiin selville painettujen vastuskomponenttien oleellisimmat ominaisuudet. On kuitenkin otettava huomioon ongelmat tehonkeston mittauksessa, mistä johtuen komponenteista on mitattu tehohäviötä neljällä eri jännitteellä todellisen tehonkeston mittauksen sijaan. Kuitenkin kaikkia saatuja mittaustuloksia on mahdollista hyödyntää tulevaisuudessa suunniteltaessa komponenteille suoritettavia mittauksia ja vertailtaessa eri materiaaleilla ja tekniikoilla painettuja komponentteja toisiinsa.
Translated title of the contributionDefinition of printed resistor characteristics
Original languageFinnish
QualificationOther Degree
Awarding Institution
  • Oulu University of Applied Sciences
Supervisors/Advisors
  • Huikari, Jussi, Supervisor, External person
  • Paakkolanvaara, Mikko, Advisor
Place of PublicationOulu
Publisher
Publication statusPublished - 2012
MoE publication typeG1 Polytechnic thesis, Bachelor's thesis

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Definition of printed resistor characteristics'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this