Pakkauksen vaikutus pakasteiden säilyvyyteen

Raija Ahvenainen, Yrjö Mälkki, Pirjo Sallinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin, minkätyyppisissä pakkauksissa pakasteet vaurioituvat mahdollisimman vähän ja voisiko lähinnä vähittäiskaupan pakkasvarastointilämpötiloja nostaa, jos pakasteet pakataan nykyistä tarkoituksenmukaisemmin. Tutkittavina pakkauksina oli muovi-, laminaatti-, kartonki-, alufoliolaminoituja ja metalloituja pakkauksia, yhteensä 23 erilaista pakkausta tai pakkausyhdistelmää. Myös suojakaasun (N2) merkitystä pakasteiden säilyvyydelle testattiin joillakin pakkauksilla. Testattavia elintarvikkeita olivat porkkanakuutiot, silakkafileet ja vaniljakermajäätelö. Avoaltaan pintakerroksessa varastoidut pakasteet säilyivät parhaiten alufoliolaminoiduissa tai metalloiduissa pakkauksissa. Säilyvyysaika näissä pakkauksissa oli 2 - 3-kertainen verrattuna pakkauksiin, joissa ei ollut alumiinikerrosta. Metallointikerros suojasi valolta ja sahaavalta lämpotilalta yhtä hyvin kuin alumiinifolio. Myös kaappimallisissa säilyttimissä varsinkin silakkafileiden ja jäätelon laadun säilyminen riippui selvästi pakkauksesta. Silakkafileet säilyivät parhaiten vakoumpipakkauksissa, joiden hapen- ja vesihöyrynläpäisy oli alhainen. Jäätelö säilyi parhaiten muovirasioissa, joiden merkitys jäätelön säilyvyydelle näihin pakkauksiin nähden oli sitä suorempi, mitä korkeampi oli varastointilämpötila. Porkkanan laadulle pakkauksella oli selvä merkitys vasta -15 °C:ta korkeammissa lämpötiloissa, kun pakkaukset varastoitiin kaappimallisissa säilyttimissä. Tällöin tiiviit, vähän happea ja vesihöyryä läpäisevät pakkaukset osoittautuivat parhaiksi. Suojakaasu ei parantanut silakkafileiden ja porkkanakuutioiden säilyvyyttä. Kartonkipakkausten päällystyksen tulee olla riittävän tiivis, jotta kartonki ei aiheuttaisi pakkauksen makua pakasteeseen. Vähittäiskaupan pakkasvarastointilämpötilojen nostaminen ainakin kolmella asteella on mahdollista, jos pakasteet pakataan alufoliolaminoituihin tai metalloituihin pakkauksiin. Tallöin pakkausvarastointikustannuksissa syntyvä säästö on kuitenkin vähäinen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages104
ISBN (Print)951-38-1816-0
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number199
ISSN0358-5077

Keywords

  • frozen foods
  • food packaging
  • packaging materials
  • storage
  • shelf life

Cite this