TY - BOOK
T1 - Pakkauksen vaikutus pakasteiden säilyvyyteen
AU - Ahvenainen, Raija
AU - Mälkki, Yrjö
AU - Sallinen, Pirjo
PY - 1983
Y1 - 1983
N2 - Tutkimuksessa selvitettiin, minkätyyppisissä pakkauksissa
pakasteet vaurioituvat mahdollisimman vähän ja voisiko
lähinnä vähittäiskaupan pakkasvarastointilämpötiloja
nostaa, jos pakasteet pakataan nykyistä
tarkoituksenmukaisemmin. Tutkittavina pakkauksina oli
muovi-, laminaatti-, kartonki-, alufoliolaminoituja ja
metalloituja pakkauksia, yhteensä 23 erilaista pakkausta
tai pakkausyhdistelmää. Myös suojakaasun (N2) merkitystä
pakasteiden säilyvyydelle testattiin joillakin
pakkauksilla. Testattavia elintarvikkeita olivat
porkkanakuutiot, silakkafileet ja vaniljakermajäätelö.
Avoaltaan pintakerroksessa varastoidut pakasteet
säilyivät parhaiten alufoliolaminoiduissa tai
metalloiduissa pakkauksissa. Säilyvyysaika näissä
pakkauksissa oli 2 - 3-kertainen verrattuna pakkauksiin,
joissa ei ollut alumiinikerrosta. Metallointikerros
suojasi valolta ja sahaavalta lämpotilalta yhtä hyvin
kuin alumiinifolio. Myös kaappimallisissa säilyttimissä
varsinkin silakkafileiden ja jäätelon laadun säilyminen
riippui selvästi pakkauksesta. Silakkafileet säilyivät
parhaiten vakoumpipakkauksissa, joiden hapen- ja
vesihöyrynläpäisy oli alhainen. Jäätelö säilyi parhaiten
muovirasioissa, joiden merkitys jäätelön säilyvyydelle
näihin pakkauksiin nähden oli sitä suorempi, mitä
korkeampi oli varastointilämpötila. Porkkanan laadulle
pakkauksella oli selvä merkitys vasta -15 °C:ta
korkeammissa lämpötiloissa, kun pakkaukset varastoitiin
kaappimallisissa säilyttimissä. Tällöin tiiviit, vähän
happea ja vesihöyryä läpäisevät pakkaukset
osoittautuivat parhaiksi. Suojakaasu ei parantanut
silakkafileiden ja porkkanakuutioiden säilyvyyttä.
Kartonkipakkausten päällystyksen tulee olla riittävän
tiivis, jotta kartonki ei aiheuttaisi pakkauksen makua
pakasteeseen. Vähittäiskaupan
pakkasvarastointilämpötilojen nostaminen ainakin kolmella
asteella on mahdollista, jos pakasteet pakataan
alufoliolaminoituihin tai metalloituihin pakkauksiin.
Tallöin pakkausvarastointikustannuksissa syntyvä säästö
on kuitenkin vähäinen.
AB - Tutkimuksessa selvitettiin, minkätyyppisissä pakkauksissa
pakasteet vaurioituvat mahdollisimman vähän ja voisiko
lähinnä vähittäiskaupan pakkasvarastointilämpötiloja
nostaa, jos pakasteet pakataan nykyistä
tarkoituksenmukaisemmin. Tutkittavina pakkauksina oli
muovi-, laminaatti-, kartonki-, alufoliolaminoituja ja
metalloituja pakkauksia, yhteensä 23 erilaista pakkausta
tai pakkausyhdistelmää. Myös suojakaasun (N2) merkitystä
pakasteiden säilyvyydelle testattiin joillakin
pakkauksilla. Testattavia elintarvikkeita olivat
porkkanakuutiot, silakkafileet ja vaniljakermajäätelö.
Avoaltaan pintakerroksessa varastoidut pakasteet
säilyivät parhaiten alufoliolaminoiduissa tai
metalloiduissa pakkauksissa. Säilyvyysaika näissä
pakkauksissa oli 2 - 3-kertainen verrattuna pakkauksiin,
joissa ei ollut alumiinikerrosta. Metallointikerros
suojasi valolta ja sahaavalta lämpotilalta yhtä hyvin
kuin alumiinifolio. Myös kaappimallisissa säilyttimissä
varsinkin silakkafileiden ja jäätelon laadun säilyminen
riippui selvästi pakkauksesta. Silakkafileet säilyivät
parhaiten vakoumpipakkauksissa, joiden hapen- ja
vesihöyrynläpäisy oli alhainen. Jäätelö säilyi parhaiten
muovirasioissa, joiden merkitys jäätelön säilyvyydelle
näihin pakkauksiin nähden oli sitä suorempi, mitä
korkeampi oli varastointilämpötila. Porkkanan laadulle
pakkauksella oli selvä merkitys vasta -15 °C:ta
korkeammissa lämpötiloissa, kun pakkaukset varastoitiin
kaappimallisissa säilyttimissä. Tällöin tiiviit, vähän
happea ja vesihöyryä läpäisevät pakkaukset
osoittautuivat parhaiksi. Suojakaasu ei parantanut
silakkafileiden ja porkkanakuutioiden säilyvyyttä.
Kartonkipakkausten päällystyksen tulee olla riittävän
tiivis, jotta kartonki ei aiheuttaisi pakkauksen makua
pakasteeseen. Vähittäiskaupan
pakkasvarastointilämpötilojen nostaminen ainakin kolmella
asteella on mahdollista, jos pakasteet pakataan
alufoliolaminoituihin tai metalloituihin pakkauksiin.
Tallöin pakkausvarastointikustannuksissa syntyvä säästö
on kuitenkin vähäinen.
KW - frozen foods
KW - food packaging
KW - packaging materials
KW - storage
KW - shelf life
M3 - Report
SN - 951-38-1816-0
T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
BT - Pakkauksen vaikutus pakasteiden säilyvyyteen
PB - VTT Technical Research Centre of Finland
CY - Espoo
ER -