Pakkauksen vaikutus pakasteiden säilyvyyteen

Raija Ahvenainen, Yrjö Mälkki, Pirjo Sallinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin, minkätyyppisissä pakkauksissa pakasteet vaurioituvat mahdollisimman vähän ja voisiko lähinnä vähittäiskaupan pakkasvarastointilämpötiloja nostaa, jos pakasteet pakataan nykyistä tarkoituksenmukaisemmin. Tutkittavina pakkauksina oli muovi-, laminaatti-, kartonki-, alufoliolaminoituja ja metalloituja pakkauksia, yhteensä 23 erilaista pakkausta tai pakkausyhdistelmää. Myös suojakaasun (N2) merkitystä pakasteiden säilyvyydelle testattiin joillakin pakkauksilla. Testattavia elintarvikkeita olivat porkkanakuutiot, silakkafileet ja vaniljakermajäätelö. Avoaltaan pintakerroksessa varastoidut pakasteet säilyivät parhaiten alufoliolaminoiduissa tai metalloiduissa pakkauksissa. Säilyvyysaika näissä pakkauksissa oli 2 - 3-kertainen verrattuna pakkauksiin, joissa ei ollut alumiinikerrosta. Metallointikerros suojasi valolta ja sahaavalta lämpotilalta yhtä hyvin kuin alumiinifolio. Myös kaappimallisissa säilyttimissä varsinkin silakkafileiden ja jäätelon laadun säilyminen riippui selvästi pakkauksesta. Silakkafileet säilyivät parhaiten vakoumpipakkauksissa, joiden hapen- ja vesihöyrynläpäisy oli alhainen. Jäätelö säilyi parhaiten muovirasioissa, joiden merkitys jäätelön säilyvyydelle näihin pakkauksiin nähden oli sitä suorempi, mitä korkeampi oli varastointilämpötila. Porkkanan laadulle pakkauksella oli selvä merkitys vasta -15 °C:ta korkeammissa lämpötiloissa, kun pakkaukset varastoitiin kaappimallisissa säilyttimissä. Tällöin tiiviit, vähän happea ja vesihöyryä läpäisevät pakkaukset osoittautuivat parhaiksi. Suojakaasu ei parantanut silakkafileiden ja porkkanakuutioiden säilyvyyttä. Kartonkipakkausten päällystyksen tulee olla riittävän tiivis, jotta kartonki ei aiheuttaisi pakkauksen makua pakasteeseen. Vähittäiskaupan pakkasvarastointilämpötilojen nostaminen ainakin kolmella asteella on mahdollista, jos pakasteet pakataan alufoliolaminoituihin tai metalloituihin pakkauksiin. Tallöin pakkausvarastointikustannuksissa syntyvä säästö on kuitenkin vähäinen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages104
ISBN (Print)951-38-1816-0
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number199
ISSN0358-5077

Fingerprint

frozen foods
packaging
shelf life
Olla

Keywords

  • frozen foods
  • food packaging
  • packaging materials
  • storage
  • shelf life

Cite this

Ahvenainen, R., Mälkki, Y., & Sallinen, P. (1983). Pakkauksen vaikutus pakasteiden säilyvyyteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 199
Ahvenainen, Raija ; Mälkki, Yrjö ; Sallinen, Pirjo. / Pakkauksen vaikutus pakasteiden säilyvyyteen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 199).
@book{8d332136c42945579058c6c5aee33611,
title = "Pakkauksen vaikutus pakasteiden s{\"a}ilyvyyteen",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin, mink{\"a}tyyppisiss{\"a} pakkauksissa pakasteet vaurioituvat mahdollisimman v{\"a}h{\"a}n ja voisiko l{\"a}hinn{\"a} v{\"a}hitt{\"a}iskaupan pakkasvarastointil{\"a}mp{\"o}tiloja nostaa, jos pakasteet pakataan nykyist{\"a} tarkoituksenmukaisemmin. Tutkittavina pakkauksina oli muovi-, laminaatti-, kartonki-, alufoliolaminoituja ja metalloituja pakkauksia, yhteens{\"a} 23 erilaista pakkausta tai pakkausyhdistelm{\"a}{\"a}. My{\"o}s suojakaasun (N2) merkityst{\"a} pakasteiden s{\"a}ilyvyydelle testattiin joillakin pakkauksilla. Testattavia elintarvikkeita olivat porkkanakuutiot, silakkafileet ja vaniljakermaj{\"a}{\"a}tel{\"o}. Avoaltaan pintakerroksessa varastoidut pakasteet s{\"a}ilyiv{\"a}t parhaiten alufoliolaminoiduissa tai metalloiduissa pakkauksissa. S{\"a}ilyvyysaika n{\"a}iss{\"a} pakkauksissa oli 2 - 3-kertainen verrattuna pakkauksiin, joissa ei ollut alumiinikerrosta. Metallointikerros suojasi valolta ja sahaavalta l{\"a}mpotilalta yht{\"a} hyvin kuin alumiinifolio. My{\"o}s kaappimallisissa s{\"a}ilyttimiss{\"a} varsinkin silakkafileiden ja j{\"a}{\"a}telon laadun s{\"a}ilyminen riippui selv{\"a}sti pakkauksesta. Silakkafileet s{\"a}ilyiv{\"a}t parhaiten vakoumpipakkauksissa, joiden hapen- ja vesih{\"o}yrynl{\"a}p{\"a}isy oli alhainen. J{\"a}{\"a}tel{\"o} s{\"a}ilyi parhaiten muovirasioissa, joiden merkitys j{\"a}{\"a}tel{\"o}n s{\"a}ilyvyydelle n{\"a}ihin pakkauksiin n{\"a}hden oli sit{\"a} suorempi, mit{\"a} korkeampi oli varastointil{\"a}mp{\"o}tila. Porkkanan laadulle pakkauksella oli selv{\"a} merkitys vasta -15 °C:ta korkeammissa l{\"a}mp{\"o}tiloissa, kun pakkaukset varastoitiin kaappimallisissa s{\"a}ilyttimiss{\"a}. T{\"a}ll{\"o}in tiiviit, v{\"a}h{\"a}n happea ja vesih{\"o}yry{\"a} l{\"a}p{\"a}isev{\"a}t pakkaukset osoittautuivat parhaiksi. Suojakaasu ei parantanut silakkafileiden ja porkkanakuutioiden s{\"a}ilyvyytt{\"a}. Kartonkipakkausten p{\"a}{\"a}llystyksen tulee olla riitt{\"a}v{\"a}n tiivis, jotta kartonki ei aiheuttaisi pakkauksen makua pakasteeseen. V{\"a}hitt{\"a}iskaupan pakkasvarastointil{\"a}mp{\"o}tilojen nostaminen ainakin kolmella asteella on mahdollista, jos pakasteet pakataan alufoliolaminoituihin tai metalloituihin pakkauksiin. Tall{\"o}in pakkausvarastointikustannuksissa syntyv{\"a} s{\"a}{\"a}st{\"o} on kuitenkin v{\"a}h{\"a}inen.",
keywords = "frozen foods, food packaging, packaging materials, storage, shelf life",
author = "Raija Ahvenainen and Yrj{\"o} M{\"a}lkki and Pirjo Sallinen",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1816-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "199",
address = "Finland",

}

Ahvenainen, R, Mälkki, Y & Sallinen, P 1983, Pakkauksen vaikutus pakasteiden säilyvyyteen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 199, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pakkauksen vaikutus pakasteiden säilyvyyteen. / Ahvenainen, Raija; Mälkki, Yrjö; Sallinen, Pirjo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 199).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pakkauksen vaikutus pakasteiden säilyvyyteen

AU - Ahvenainen, Raija

AU - Mälkki, Yrjö

AU - Sallinen, Pirjo

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin, minkätyyppisissä pakkauksissa pakasteet vaurioituvat mahdollisimman vähän ja voisiko lähinnä vähittäiskaupan pakkasvarastointilämpötiloja nostaa, jos pakasteet pakataan nykyistä tarkoituksenmukaisemmin. Tutkittavina pakkauksina oli muovi-, laminaatti-, kartonki-, alufoliolaminoituja ja metalloituja pakkauksia, yhteensä 23 erilaista pakkausta tai pakkausyhdistelmää. Myös suojakaasun (N2) merkitystä pakasteiden säilyvyydelle testattiin joillakin pakkauksilla. Testattavia elintarvikkeita olivat porkkanakuutiot, silakkafileet ja vaniljakermajäätelö. Avoaltaan pintakerroksessa varastoidut pakasteet säilyivät parhaiten alufoliolaminoiduissa tai metalloiduissa pakkauksissa. Säilyvyysaika näissä pakkauksissa oli 2 - 3-kertainen verrattuna pakkauksiin, joissa ei ollut alumiinikerrosta. Metallointikerros suojasi valolta ja sahaavalta lämpotilalta yhtä hyvin kuin alumiinifolio. Myös kaappimallisissa säilyttimissä varsinkin silakkafileiden ja jäätelon laadun säilyminen riippui selvästi pakkauksesta. Silakkafileet säilyivät parhaiten vakoumpipakkauksissa, joiden hapen- ja vesihöyrynläpäisy oli alhainen. Jäätelö säilyi parhaiten muovirasioissa, joiden merkitys jäätelön säilyvyydelle näihin pakkauksiin nähden oli sitä suorempi, mitä korkeampi oli varastointilämpötila. Porkkanan laadulle pakkauksella oli selvä merkitys vasta -15 °C:ta korkeammissa lämpötiloissa, kun pakkaukset varastoitiin kaappimallisissa säilyttimissä. Tällöin tiiviit, vähän happea ja vesihöyryä läpäisevät pakkaukset osoittautuivat parhaiksi. Suojakaasu ei parantanut silakkafileiden ja porkkanakuutioiden säilyvyyttä. Kartonkipakkausten päällystyksen tulee olla riittävän tiivis, jotta kartonki ei aiheuttaisi pakkauksen makua pakasteeseen. Vähittäiskaupan pakkasvarastointilämpötilojen nostaminen ainakin kolmella asteella on mahdollista, jos pakasteet pakataan alufoliolaminoituihin tai metalloituihin pakkauksiin. Tallöin pakkausvarastointikustannuksissa syntyvä säästö on kuitenkin vähäinen.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin, minkätyyppisissä pakkauksissa pakasteet vaurioituvat mahdollisimman vähän ja voisiko lähinnä vähittäiskaupan pakkasvarastointilämpötiloja nostaa, jos pakasteet pakataan nykyistä tarkoituksenmukaisemmin. Tutkittavina pakkauksina oli muovi-, laminaatti-, kartonki-, alufoliolaminoituja ja metalloituja pakkauksia, yhteensä 23 erilaista pakkausta tai pakkausyhdistelmää. Myös suojakaasun (N2) merkitystä pakasteiden säilyvyydelle testattiin joillakin pakkauksilla. Testattavia elintarvikkeita olivat porkkanakuutiot, silakkafileet ja vaniljakermajäätelö. Avoaltaan pintakerroksessa varastoidut pakasteet säilyivät parhaiten alufoliolaminoiduissa tai metalloiduissa pakkauksissa. Säilyvyysaika näissä pakkauksissa oli 2 - 3-kertainen verrattuna pakkauksiin, joissa ei ollut alumiinikerrosta. Metallointikerros suojasi valolta ja sahaavalta lämpotilalta yhtä hyvin kuin alumiinifolio. Myös kaappimallisissa säilyttimissä varsinkin silakkafileiden ja jäätelon laadun säilyminen riippui selvästi pakkauksesta. Silakkafileet säilyivät parhaiten vakoumpipakkauksissa, joiden hapen- ja vesihöyrynläpäisy oli alhainen. Jäätelö säilyi parhaiten muovirasioissa, joiden merkitys jäätelön säilyvyydelle näihin pakkauksiin nähden oli sitä suorempi, mitä korkeampi oli varastointilämpötila. Porkkanan laadulle pakkauksella oli selvä merkitys vasta -15 °C:ta korkeammissa lämpötiloissa, kun pakkaukset varastoitiin kaappimallisissa säilyttimissä. Tällöin tiiviit, vähän happea ja vesihöyryä läpäisevät pakkaukset osoittautuivat parhaiksi. Suojakaasu ei parantanut silakkafileiden ja porkkanakuutioiden säilyvyyttä. Kartonkipakkausten päällystyksen tulee olla riittävän tiivis, jotta kartonki ei aiheuttaisi pakkauksen makua pakasteeseen. Vähittäiskaupan pakkasvarastointilämpötilojen nostaminen ainakin kolmella asteella on mahdollista, jos pakasteet pakataan alufoliolaminoituihin tai metalloituihin pakkauksiin. Tallöin pakkausvarastointikustannuksissa syntyvä säästö on kuitenkin vähäinen.

KW - frozen foods

KW - food packaging

KW - packaging materials

KW - storage

KW - shelf life

M3 - Report

SN - 951-38-1816-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Pakkauksen vaikutus pakasteiden säilyvyyteen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ahvenainen R, Mälkki Y, Sallinen P. Pakkauksen vaikutus pakasteiden säilyvyyteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 199).