Palkkisiltojen vahventamismenetelmät: Kirjallisuustutkimus

Marko Honkaranta, Timo Tirkkonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimusprojektiin Siltojen vahventamissysteemit ja niiden laskentamenetelmät liittyen tutkittiin tehdyssä kirjallisuusselvityksessä vahventamismenetelmiä kolmelle yleiselle palkkisiltatyypille: betonikantiselle teräspalkkisillalle, teräsbetoniselle laattapalkkisillalle sekä teräsbetoniselle kotelopalkkisillalle. Siltojen yleisimpiä vahventamistapoja ovat kannen korvaaminen kevyemmällä rakenteella, siltarakenteen muuttaminen liittorakenteeksi, kannen poikittaisjäykkyyden lisääminen, rakenneosien vahventaminen, kannattimien lisääminen tai vaihtaminen, siltarakenteen muuttaminen jatkuvaksi ja siltarakenteen jälkijännittäminen. Tutkimusjulkaisussa esitellään edellä lueteltuja menetelmiä ja niiden sovelluksia. Laajemmin kuvaillaan kahta vahventamismenetelmää, vahventamista liimattavilla levyillä ja vahventamista jälkijännittämällä. Näistä menetelmistä käydään läpi mm. niiden hyötyä ja käyttökelpoisuutta sekä yleisiä suunnittelu- ja mitoitusnäkökohtia. Siltakannattimien kantokyvyn lisääminen liimattujen teräs- ja komposiittilevyjen avulla on uusi, työteknisesti helppo ja taloudellinen vahventamismenetelmä. Menetelmällä voidaan myös tehokkaasti vahventaa kannattimia, joiden ongelmana käyttötilassa ovat olleet halkeilevuus ja liialliset taipumat. Vahventamistavan etuna ovat myös siltarakenteiden pienet dimensiomuutokset. Jälkijännittäminen soveltuu vahventamismenetelmänä lähes kaikentyyppisille silloille. Menetelmää voidaan soveltaa mm., kun halutaan tehdä rakenne jatkuvaksi tai parantaa betonisillan alhaista leikkauskestävyyttä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages81
ISBN (Print)951-38-4802-7
Publication statusPublished - 1995
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1647
ISSN1235-0605

Keywords

  • bridges
  • construction
  • maintenance
  • renovation
  • repairs
  • stiffening
  • load carrying capacity

Cite this

Honkaranta, M., & Tirkkonen, T. (1995). Palkkisiltojen vahventamismenetelmät: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1647
Honkaranta, Marko ; Tirkkonen, Timo. / Palkkisiltojen vahventamismenetelmät : Kirjallisuustutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 81 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1647).
@book{1f083354ba464f76967f31534c4ce411,
title = "Palkkisiltojen vahventamismenetelm{\"a}t: Kirjallisuustutkimus",
abstract = "Tutkimusprojektiin Siltojen vahventamissysteemit ja niiden laskentamenetelm{\"a}t liittyen tutkittiin tehdyss{\"a} kirjallisuusselvityksess{\"a} vahventamismenetelmi{\"a} kolmelle yleiselle palkkisiltatyypille: betonikantiselle ter{\"a}spalkkisillalle, ter{\"a}sbetoniselle laattapalkkisillalle sek{\"a} ter{\"a}sbetoniselle kotelopalkkisillalle. Siltojen yleisimpi{\"a} vahventamistapoja ovat kannen korvaaminen kevyemm{\"a}ll{\"a} rakenteella, siltarakenteen muuttaminen liittorakenteeksi, kannen poikittaisj{\"a}ykkyyden lis{\"a}{\"a}minen, rakenneosien vahventaminen, kannattimien lis{\"a}{\"a}minen tai vaihtaminen, siltarakenteen muuttaminen jatkuvaksi ja siltarakenteen j{\"a}lkij{\"a}nnitt{\"a}minen. Tutkimusjulkaisussa esitell{\"a}{\"a}n edell{\"a} lueteltuja menetelmi{\"a} ja niiden sovelluksia. Laajemmin kuvaillaan kahta vahventamismenetelm{\"a}{\"a}, vahventamista liimattavilla levyill{\"a} ja vahventamista j{\"a}lkij{\"a}nnitt{\"a}m{\"a}ll{\"a}. N{\"a}ist{\"a} menetelmist{\"a} k{\"a}yd{\"a}{\"a}n l{\"a}pi mm. niiden hy{\"o}ty{\"a} ja k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuutta sek{\"a} yleisi{\"a} suunnittelu- ja mitoitusn{\"a}k{\"o}kohtia. Siltakannattimien kantokyvyn lis{\"a}{\"a}minen liimattujen ter{\"a}s- ja komposiittilevyjen avulla on uusi, ty{\"o}teknisesti helppo ja taloudellinen vahventamismenetelm{\"a}. Menetelm{\"a}ll{\"a} voidaan my{\"o}s tehokkaasti vahventaa kannattimia, joiden ongelmana k{\"a}ytt{\"o}tilassa ovat olleet halkeilevuus ja liialliset taipumat. Vahventamistavan etuna ovat my{\"o}s siltarakenteiden pienet dimensiomuutokset. J{\"a}lkij{\"a}nnitt{\"a}minen soveltuu vahventamismenetelm{\"a}n{\"a} l{\"a}hes kaikentyyppisille silloille. Menetelm{\"a}{\"a} voidaan soveltaa mm., kun halutaan tehd{\"a} rakenne jatkuvaksi tai parantaa betonisillan alhaista leikkauskest{\"a}vyytt{\"a}.",
keywords = "bridges, construction, maintenance, renovation, repairs, stiffening, load carrying capacity",
author = "Marko Honkaranta and Timo Tirkkonen",
year = "1995",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4802-7",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1647",
address = "Finland",

}

Honkaranta, M & Tirkkonen, T 1995, Palkkisiltojen vahventamismenetelmät: Kirjallisuustutkimus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1647, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Palkkisiltojen vahventamismenetelmät : Kirjallisuustutkimus. / Honkaranta, Marko; Tirkkonen, Timo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 81 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1647).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Palkkisiltojen vahventamismenetelmät

T2 - Kirjallisuustutkimus

AU - Honkaranta, Marko

AU - Tirkkonen, Timo

PY - 1995

Y1 - 1995

N2 - Tutkimusprojektiin Siltojen vahventamissysteemit ja niiden laskentamenetelmät liittyen tutkittiin tehdyssä kirjallisuusselvityksessä vahventamismenetelmiä kolmelle yleiselle palkkisiltatyypille: betonikantiselle teräspalkkisillalle, teräsbetoniselle laattapalkkisillalle sekä teräsbetoniselle kotelopalkkisillalle. Siltojen yleisimpiä vahventamistapoja ovat kannen korvaaminen kevyemmällä rakenteella, siltarakenteen muuttaminen liittorakenteeksi, kannen poikittaisjäykkyyden lisääminen, rakenneosien vahventaminen, kannattimien lisääminen tai vaihtaminen, siltarakenteen muuttaminen jatkuvaksi ja siltarakenteen jälkijännittäminen. Tutkimusjulkaisussa esitellään edellä lueteltuja menetelmiä ja niiden sovelluksia. Laajemmin kuvaillaan kahta vahventamismenetelmää, vahventamista liimattavilla levyillä ja vahventamista jälkijännittämällä. Näistä menetelmistä käydään läpi mm. niiden hyötyä ja käyttökelpoisuutta sekä yleisiä suunnittelu- ja mitoitusnäkökohtia. Siltakannattimien kantokyvyn lisääminen liimattujen teräs- ja komposiittilevyjen avulla on uusi, työteknisesti helppo ja taloudellinen vahventamismenetelmä. Menetelmällä voidaan myös tehokkaasti vahventaa kannattimia, joiden ongelmana käyttötilassa ovat olleet halkeilevuus ja liialliset taipumat. Vahventamistavan etuna ovat myös siltarakenteiden pienet dimensiomuutokset. Jälkijännittäminen soveltuu vahventamismenetelmänä lähes kaikentyyppisille silloille. Menetelmää voidaan soveltaa mm., kun halutaan tehdä rakenne jatkuvaksi tai parantaa betonisillan alhaista leikkauskestävyyttä.

AB - Tutkimusprojektiin Siltojen vahventamissysteemit ja niiden laskentamenetelmät liittyen tutkittiin tehdyssä kirjallisuusselvityksessä vahventamismenetelmiä kolmelle yleiselle palkkisiltatyypille: betonikantiselle teräspalkkisillalle, teräsbetoniselle laattapalkkisillalle sekä teräsbetoniselle kotelopalkkisillalle. Siltojen yleisimpiä vahventamistapoja ovat kannen korvaaminen kevyemmällä rakenteella, siltarakenteen muuttaminen liittorakenteeksi, kannen poikittaisjäykkyyden lisääminen, rakenneosien vahventaminen, kannattimien lisääminen tai vaihtaminen, siltarakenteen muuttaminen jatkuvaksi ja siltarakenteen jälkijännittäminen. Tutkimusjulkaisussa esitellään edellä lueteltuja menetelmiä ja niiden sovelluksia. Laajemmin kuvaillaan kahta vahventamismenetelmää, vahventamista liimattavilla levyillä ja vahventamista jälkijännittämällä. Näistä menetelmistä käydään läpi mm. niiden hyötyä ja käyttökelpoisuutta sekä yleisiä suunnittelu- ja mitoitusnäkökohtia. Siltakannattimien kantokyvyn lisääminen liimattujen teräs- ja komposiittilevyjen avulla on uusi, työteknisesti helppo ja taloudellinen vahventamismenetelmä. Menetelmällä voidaan myös tehokkaasti vahventaa kannattimia, joiden ongelmana käyttötilassa ovat olleet halkeilevuus ja liialliset taipumat. Vahventamistavan etuna ovat myös siltarakenteiden pienet dimensiomuutokset. Jälkijännittäminen soveltuu vahventamismenetelmänä lähes kaikentyyppisille silloille. Menetelmää voidaan soveltaa mm., kun halutaan tehdä rakenne jatkuvaksi tai parantaa betonisillan alhaista leikkauskestävyyttä.

KW - bridges

KW - construction

KW - maintenance

KW - renovation

KW - repairs

KW - stiffening

KW - load carrying capacity

M3 - Report

SN - 951-38-4802-7

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Palkkisiltojen vahventamismenetelmät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Honkaranta M, Tirkkonen T. Palkkisiltojen vahventamismenetelmät: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 81 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1647).