Pallografiittirautojen murtuminen

Heikki Kotilainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa käsitellään kirjallisuustietojen pohjalta valurauta jen murtumismekanismeja. Niiden perusteella - huolimatta vaikuttavien tekijöiden moninaisuudesta - voitiin tehdä malli pallografiittivalurautojen murtumismekanismiksi. Lujilla valuraudoilla tai vaihtoehtoisesti alhaisissa lämpötiloissa on matriisi murtumista kontrolloiva tekijä, joskin grafiittipallot edistävä mikrosäröjen muodostumista. Transitioalueella on matriisin ja pallojen halkeamisen välillä kilpaileva prosessi mikrosäröjen muodostuksessa. Sitkeyden ylätasanteen alueella on pallojen vaikutus huokosten muodostajana selvä. Palloutumisasteen vaikutus ei ole selvä, mutta sitkeys riippuu kuitenkin pääasiassa pallojen välisistä etäisyyksistä. Tärkeimpänä teräksistä poikkeavana mekanismina voidaan pitää mikrosäröjen ja -huokosten syntymistä helposti valuraudoissa. Parhaimpana sitkeyttä kuvaavana parametrina voidaan pitää särön ydintypistä vastaavaa särön avauman arvoa. Murtumissitkeyttä KIC ei sen sijaan voida pitää hyvänä sitkeysparametrina valuraudoille.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages33
ISBN (Print)951-38-1373-8
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number66
ISSN0358-5085

Fingerprint

iron

Cite this

Kotilainen, H. (1982). Pallografiittirautojen murtuminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 66
Kotilainen, Heikki. / Pallografiittirautojen murtuminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 33 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 66).
@book{41b78e824fb04754aaa1a1be040aafa7,
title = "Pallografiittirautojen murtuminen",
abstract = "Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n kirjallisuustietojen pohjalta valurauta jen murtumismekanismeja. Niiden perusteella - huolimatta vaikuttavien tekij{\"o}iden moninaisuudesta - voitiin tehd{\"a} malli pallografiittivalurautojen murtumismekanismiksi. Lujilla valuraudoilla tai vaihtoehtoisesti alhaisissa l{\"a}mp{\"o}tiloissa on matriisi murtumista kontrolloiva tekij{\"a}, joskin grafiittipallot edist{\"a}v{\"a} mikros{\"a}r{\"o}jen muodostumista. Transitioalueella on matriisin ja pallojen halkeamisen v{\"a}lill{\"a} kilpaileva prosessi mikros{\"a}r{\"o}jen muodostuksessa. Sitkeyden yl{\"a}tasanteen alueella on pallojen vaikutus huokosten muodostajana selv{\"a}. Palloutumisasteen vaikutus ei ole selv{\"a}, mutta sitkeys riippuu kuitenkin p{\"a}{\"a}asiassa pallojen v{\"a}lisist{\"a} et{\"a}isyyksist{\"a}. T{\"a}rkeimp{\"a}n{\"a} ter{\"a}ksist{\"a} poikkeavana mekanismina voidaan pit{\"a}{\"a} mikros{\"a}r{\"o}jen ja -huokosten syntymist{\"a} helposti valuraudoissa. Parhaimpana sitkeytt{\"a} kuvaavana parametrina voidaan pit{\"a}{\"a} s{\"a}r{\"o}n ydintypist{\"a} vastaavaa s{\"a}r{\"o}n avauman arvoa. Murtumissitkeytt{\"a} KIC ei sen sijaan voida pit{\"a}{\"a} hyv{\"a}n{\"a} sitkeysparametrina valuraudoille.",
author = "Heikki Kotilainen",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1373-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "66",
address = "Finland",

}

Kotilainen, H 1982, Pallografiittirautojen murtuminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 66, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pallografiittirautojen murtuminen. / Kotilainen, Heikki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 33 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 66).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pallografiittirautojen murtuminen

AU - Kotilainen, Heikki

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Julkaisussa käsitellään kirjallisuustietojen pohjalta valurauta jen murtumismekanismeja. Niiden perusteella - huolimatta vaikuttavien tekijöiden moninaisuudesta - voitiin tehdä malli pallografiittivalurautojen murtumismekanismiksi. Lujilla valuraudoilla tai vaihtoehtoisesti alhaisissa lämpötiloissa on matriisi murtumista kontrolloiva tekijä, joskin grafiittipallot edistävä mikrosäröjen muodostumista. Transitioalueella on matriisin ja pallojen halkeamisen välillä kilpaileva prosessi mikrosäröjen muodostuksessa. Sitkeyden ylätasanteen alueella on pallojen vaikutus huokosten muodostajana selvä. Palloutumisasteen vaikutus ei ole selvä, mutta sitkeys riippuu kuitenkin pääasiassa pallojen välisistä etäisyyksistä. Tärkeimpänä teräksistä poikkeavana mekanismina voidaan pitää mikrosäröjen ja -huokosten syntymistä helposti valuraudoissa. Parhaimpana sitkeyttä kuvaavana parametrina voidaan pitää särön ydintypistä vastaavaa särön avauman arvoa. Murtumissitkeyttä KIC ei sen sijaan voida pitää hyvänä sitkeysparametrina valuraudoille.

AB - Julkaisussa käsitellään kirjallisuustietojen pohjalta valurauta jen murtumismekanismeja. Niiden perusteella - huolimatta vaikuttavien tekijöiden moninaisuudesta - voitiin tehdä malli pallografiittivalurautojen murtumismekanismiksi. Lujilla valuraudoilla tai vaihtoehtoisesti alhaisissa lämpötiloissa on matriisi murtumista kontrolloiva tekijä, joskin grafiittipallot edistävä mikrosäröjen muodostumista. Transitioalueella on matriisin ja pallojen halkeamisen välillä kilpaileva prosessi mikrosäröjen muodostuksessa. Sitkeyden ylätasanteen alueella on pallojen vaikutus huokosten muodostajana selvä. Palloutumisasteen vaikutus ei ole selvä, mutta sitkeys riippuu kuitenkin pääasiassa pallojen välisistä etäisyyksistä. Tärkeimpänä teräksistä poikkeavana mekanismina voidaan pitää mikrosäröjen ja -huokosten syntymistä helposti valuraudoissa. Parhaimpana sitkeyttä kuvaavana parametrina voidaan pitää särön ydintypistä vastaavaa särön avauman arvoa. Murtumissitkeyttä KIC ei sen sijaan voida pitää hyvänä sitkeysparametrina valuraudoille.

M3 - Report

SN - 951-38-1373-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Pallografiittirautojen murtuminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kotilainen H. Pallografiittirautojen murtuminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 33 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 66).