Paloilmaisimien toimintaa kuvaavat laskentamallit

Jouni Björkman, Olli Huttunen, Matti Kokkala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa on kehitetty laskentamallit ja niitä vastaavat tietokoneohjelmat, joilla voidaan laskea sprinklereiden, lämpöilmaisimien tai savuilmaisimien toiminta-ajat, kun ilmaisimet on kiinnitetty laajan vaakasuoran kattopinnan alapuolelle. Mallit ottavat huomioon katonaluskerroksen lämpötila- ja virtausnopeusjakaumat sekä lämpöilmaisimien tapauksessa mahdolliset lämpöhäviöt ilmaisimen tuntoelimestä tukirakenteisiin. Tulipalon paloteho voi olla vakio tai se voi kasvaa ajan neliönä (t2-palo). Laskentaohjelmien tuloksia verrataan analyyttisesti laskettavissa oleviin tuloksiin sekä National Bureau of Standardsissa laadittujen vastaavien laskentaohjelmien tuloksiin. Esimerkkinä ohjelmien soveltamisesta tarkastellaan sisäasiainministeriön paloilmaisimien asennuksesta antamien ohjeiden sisäistä loogisuutta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages46
ISBN (Print)951-38-3550-2
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1036
ISSN0358-5085

Fingerprint

detector
calculation

Keywords

  • fire protection
  • fire detection systems
  • sprinklers
  • smoke detectors
  • heat
  • computer programs
  • responses
  • ceilings (architecture)
  • heat loss

Cite this

Björkman, J., Huttunen, O., & Kokkala, M. (1989). Paloilmaisimien toimintaa kuvaavat laskentamallit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1036
Björkman, Jouni ; Huttunen, Olli ; Kokkala, Matti. / Paloilmaisimien toimintaa kuvaavat laskentamallit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1036).
@book{120ffb664f274f30875d6b1834b3298a,
title = "Paloilmaisimien toimintaa kuvaavat laskentamallit",
abstract = "Tutkimuksessa on kehitetty laskentamallit ja niit{\"a} vastaavat tietokoneohjelmat, joilla voidaan laskea sprinklereiden, l{\"a}mp{\"o}ilmaisimien tai savuilmaisimien toiminta-ajat, kun ilmaisimet on kiinnitetty laajan vaakasuoran kattopinnan alapuolelle. Mallit ottavat huomioon katonaluskerroksen l{\"a}mp{\"o}tila- ja virtausnopeusjakaumat sek{\"a} l{\"a}mp{\"o}ilmaisimien tapauksessa mahdolliset l{\"a}mp{\"o}h{\"a}vi{\"o}t ilmaisimen tuntoelimest{\"a} tukirakenteisiin. Tulipalon paloteho voi olla vakio tai se voi kasvaa ajan neli{\"o}n{\"a} (t2-palo). Laskentaohjelmien tuloksia verrataan analyyttisesti laskettavissa oleviin tuloksiin sek{\"a} National Bureau of Standardsissa laadittujen vastaavien laskentaohjelmien tuloksiin. Esimerkkin{\"a} ohjelmien soveltamisesta tarkastellaan sis{\"a}asiainministeri{\"o}n paloilmaisimien asennuksesta antamien ohjeiden sis{\"a}ist{\"a} loogisuutta.",
keywords = "fire protection, fire detection systems, sprinklers, smoke detectors, heat, computer programs, responses, ceilings (architecture), heat loss",
author = "Jouni Bj{\"o}rkman and Olli Huttunen and Matti Kokkala",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3550-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1036",
address = "Finland",

}

Björkman, J, Huttunen, O & Kokkala, M 1989, Paloilmaisimien toimintaa kuvaavat laskentamallit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1036, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Paloilmaisimien toimintaa kuvaavat laskentamallit. / Björkman, Jouni; Huttunen, Olli; Kokkala, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1036).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Paloilmaisimien toimintaa kuvaavat laskentamallit

AU - Björkman, Jouni

AU - Huttunen, Olli

AU - Kokkala, Matti

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksessa on kehitetty laskentamallit ja niitä vastaavat tietokoneohjelmat, joilla voidaan laskea sprinklereiden, lämpöilmaisimien tai savuilmaisimien toiminta-ajat, kun ilmaisimet on kiinnitetty laajan vaakasuoran kattopinnan alapuolelle. Mallit ottavat huomioon katonaluskerroksen lämpötila- ja virtausnopeusjakaumat sekä lämpöilmaisimien tapauksessa mahdolliset lämpöhäviöt ilmaisimen tuntoelimestä tukirakenteisiin. Tulipalon paloteho voi olla vakio tai se voi kasvaa ajan neliönä (t2-palo). Laskentaohjelmien tuloksia verrataan analyyttisesti laskettavissa oleviin tuloksiin sekä National Bureau of Standardsissa laadittujen vastaavien laskentaohjelmien tuloksiin. Esimerkkinä ohjelmien soveltamisesta tarkastellaan sisäasiainministeriön paloilmaisimien asennuksesta antamien ohjeiden sisäistä loogisuutta.

AB - Tutkimuksessa on kehitetty laskentamallit ja niitä vastaavat tietokoneohjelmat, joilla voidaan laskea sprinklereiden, lämpöilmaisimien tai savuilmaisimien toiminta-ajat, kun ilmaisimet on kiinnitetty laajan vaakasuoran kattopinnan alapuolelle. Mallit ottavat huomioon katonaluskerroksen lämpötila- ja virtausnopeusjakaumat sekä lämpöilmaisimien tapauksessa mahdolliset lämpöhäviöt ilmaisimen tuntoelimestä tukirakenteisiin. Tulipalon paloteho voi olla vakio tai se voi kasvaa ajan neliönä (t2-palo). Laskentaohjelmien tuloksia verrataan analyyttisesti laskettavissa oleviin tuloksiin sekä National Bureau of Standardsissa laadittujen vastaavien laskentaohjelmien tuloksiin. Esimerkkinä ohjelmien soveltamisesta tarkastellaan sisäasiainministeriön paloilmaisimien asennuksesta antamien ohjeiden sisäistä loogisuutta.

KW - fire protection

KW - fire detection systems

KW - sprinklers

KW - smoke detectors

KW - heat

KW - computer programs

KW - responses

KW - ceilings (architecture)

KW - heat loss

M3 - Report

SN - 951-38-3550-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Paloilmaisimien toimintaa kuvaavat laskentamallit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Björkman J, Huttunen O, Kokkala M. Paloilmaisimien toimintaa kuvaavat laskentamallit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1036).