Palonsyyn selvittäminen 1. Oppikirja, osa 1

Johan Mangs, Olavi Keski-Rahkonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä palonsyyn oppikirjassa on kerätty alan runsaasta kirjallisuudesta ja kirjoittajien omasta kokemuspiiristä tietoa, jonka perusteella palonsyytä tutkitaan erilaisista näkökulmista. Koska asia on hyvin laaja-alainen, useat lähestymistavat ovat mahdollisia. Siksi tässä on pitäydytty käyttämään vain laajalti tunnustettuja lähteitä, jotka ovat peräisin luotettavista asiantuntijaorganisaatioista, tai alan sarjajulkaisuista, joissa julkaistut artikkelit on alistettu ennakolta riippumattomien palotieteen asiantuntijoiden tarkastettaviksi yleisen luonnontieteissä käytetyn periaatteen mukaisesti. Erityisesti on pyritty huolehtimaan siitä, että palon luonnontieteellinen puoli tulee aina esille selvästi, ja vain todennettuihin ilmiöihin perustuen. Yksityiskohtien tarkastamista varten kirjassa on laaja lähdeluettelo, johon tekstissä viitataan. Oppikirja on jaettu kahteen osaan, jotka julkaistaan eri niteinä. Tämän osan ensimmäinen luku käsittelee lainsäädännöllisiä asioita ja siinä on esitetty lyhyesti palonsyyntutkinnan juridiset perusteet Suomessa. Toisessa luvussa käsitellään suppeasti tulipaloissa tapahtuvia luonnontieteellisiä ilmiöitä eli palon fysiikkaa ja kemiaa. Kolmas luku koskettelee palopaikan dokumentointia ja näytteenottoa palojäännöksistä. Neljännessä luvussa keskitytään melko laajasti tärkeään syttymiskohdan etsimiseen ja tutkimiseen. Luvussa viisi paneudutaan syttymissyiden selvittämiseen. Luku kuusi käsittelee palon kehittymistä rakennuksessa ja palojen rekonstruktioita sekä numeerisin että fyysisin menetelmin. Luvussa seitsemän kuvataan ajoneuvopalojen ja luvussa kahdeksan kaasupalojen tutkintaa. Luku yhdeksän esittelee räjähdyksiä, luku kymmenen maastopaloja ja luku yksitoista palokuolemia tilastojen, kuolinsyiden selvittelyn ja palokuolemien tutkinnan kannalta. Lopussa on laaja lähdeluettelo luotettavaan alan kansainväliseen kirjallisuuteen. Liitteeksi on taulukoitu muistilista palonsyyn selvittämisen tueksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages294
ISBN (Print)951-38-5172-9
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1873
ISSN1235-0605

Keywords

  • fires
  • fire ignition
  • fire damage
  • fire investigation
  • textbooks

Cite this

Mangs, J., & Keski-Rahkonen, O. (1997). Palonsyyn selvittäminen 1. Oppikirja, osa 1. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1873
Mangs, Johan ; Keski-Rahkonen, Olavi. / Palonsyyn selvittäminen 1. Oppikirja, osa 1. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 294 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1873).
@book{4ff9caff79794f1685176be9c52d4364,
title = "Palonsyyn selvitt{\"a}minen 1. Oppikirja, osa 1",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} palonsyyn oppikirjassa on ker{\"a}tty alan runsaasta kirjallisuudesta ja kirjoittajien omasta kokemuspiirist{\"a} tietoa, jonka perusteella palonsyyt{\"a} tutkitaan erilaisista n{\"a}k{\"o}kulmista. Koska asia on hyvin laaja-alainen, useat l{\"a}hestymistavat ovat mahdollisia. Siksi t{\"a}ss{\"a} on pit{\"a}ydytty k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}{\"a}n vain laajalti tunnustettuja l{\"a}hteit{\"a}, jotka ovat per{\"a}isin luotettavista asiantuntijaorganisaatioista, tai alan sarjajulkaisuista, joissa julkaistut artikkelit on alistettu ennakolta riippumattomien palotieteen asiantuntijoiden tarkastettaviksi yleisen luonnontieteiss{\"a} k{\"a}ytetyn periaatteen mukaisesti. Erityisesti on pyritty huolehtimaan siit{\"a}, ett{\"a} palon luonnontieteellinen puoli tulee aina esille selv{\"a}sti, ja vain todennettuihin ilmi{\"o}ihin perustuen. Yksityiskohtien tarkastamista varten kirjassa on laaja l{\"a}hdeluettelo, johon tekstiss{\"a} viitataan. Oppikirja on jaettu kahteen osaan, jotka julkaistaan eri nitein{\"a}. T{\"a}m{\"a}n osan ensimm{\"a}inen luku k{\"a}sittelee lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}llisi{\"a} asioita ja siin{\"a} on esitetty lyhyesti palonsyyntutkinnan juridiset perusteet Suomessa. Toisessa luvussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n suppeasti tulipaloissa tapahtuvia luonnontieteellisi{\"a} ilmi{\"o}it{\"a} eli palon fysiikkaa ja kemiaa. Kolmas luku koskettelee palopaikan dokumentointia ja n{\"a}ytteenottoa paloj{\"a}{\"a}nn{\"o}ksist{\"a}. Nelj{\"a}nness{\"a} luvussa keskityt{\"a}{\"a}n melko laajasti t{\"a}rke{\"a}{\"a}n syttymiskohdan etsimiseen ja tutkimiseen. Luvussa viisi paneudutaan syttymissyiden selvitt{\"a}miseen. Luku kuusi k{\"a}sittelee palon kehittymist{\"a} rakennuksessa ja palojen rekonstruktioita sek{\"a} numeerisin ett{\"a} fyysisin menetelmin. Luvussa seitsem{\"a}n kuvataan ajoneuvopalojen ja luvussa kahdeksan kaasupalojen tutkintaa. Luku yhdeks{\"a}n esittelee r{\"a}j{\"a}hdyksi{\"a}, luku kymmenen maastopaloja ja luku yksitoista palokuolemia tilastojen, kuolinsyiden selvittelyn ja palokuolemien tutkinnan kannalta. Lopussa on laaja l{\"a}hdeluettelo luotettavaan alan kansainv{\"a}liseen kirjallisuuteen. Liitteeksi on taulukoitu muistilista palonsyyn selvitt{\"a}misen tueksi.",
keywords = "fires, fire ignition, fire damage, fire investigation, textbooks",
author = "Johan Mangs and Olavi Keski-Rahkonen",
year = "1997",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5172-9",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1873",
address = "Finland",

}

Mangs, J & Keski-Rahkonen, O 1997, Palonsyyn selvittäminen 1. Oppikirja, osa 1. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1873, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Palonsyyn selvittäminen 1. Oppikirja, osa 1. / Mangs, Johan; Keski-Rahkonen, Olavi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 294 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1873).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Palonsyyn selvittäminen 1. Oppikirja, osa 1

AU - Mangs, Johan

AU - Keski-Rahkonen, Olavi

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - Tässä palonsyyn oppikirjassa on kerätty alan runsaasta kirjallisuudesta ja kirjoittajien omasta kokemuspiiristä tietoa, jonka perusteella palonsyytä tutkitaan erilaisista näkökulmista. Koska asia on hyvin laaja-alainen, useat lähestymistavat ovat mahdollisia. Siksi tässä on pitäydytty käyttämään vain laajalti tunnustettuja lähteitä, jotka ovat peräisin luotettavista asiantuntijaorganisaatioista, tai alan sarjajulkaisuista, joissa julkaistut artikkelit on alistettu ennakolta riippumattomien palotieteen asiantuntijoiden tarkastettaviksi yleisen luonnontieteissä käytetyn periaatteen mukaisesti. Erityisesti on pyritty huolehtimaan siitä, että palon luonnontieteellinen puoli tulee aina esille selvästi, ja vain todennettuihin ilmiöihin perustuen. Yksityiskohtien tarkastamista varten kirjassa on laaja lähdeluettelo, johon tekstissä viitataan. Oppikirja on jaettu kahteen osaan, jotka julkaistaan eri niteinä. Tämän osan ensimmäinen luku käsittelee lainsäädännöllisiä asioita ja siinä on esitetty lyhyesti palonsyyntutkinnan juridiset perusteet Suomessa. Toisessa luvussa käsitellään suppeasti tulipaloissa tapahtuvia luonnontieteellisiä ilmiöitä eli palon fysiikkaa ja kemiaa. Kolmas luku koskettelee palopaikan dokumentointia ja näytteenottoa palojäännöksistä. Neljännessä luvussa keskitytään melko laajasti tärkeään syttymiskohdan etsimiseen ja tutkimiseen. Luvussa viisi paneudutaan syttymissyiden selvittämiseen. Luku kuusi käsittelee palon kehittymistä rakennuksessa ja palojen rekonstruktioita sekä numeerisin että fyysisin menetelmin. Luvussa seitsemän kuvataan ajoneuvopalojen ja luvussa kahdeksan kaasupalojen tutkintaa. Luku yhdeksän esittelee räjähdyksiä, luku kymmenen maastopaloja ja luku yksitoista palokuolemia tilastojen, kuolinsyiden selvittelyn ja palokuolemien tutkinnan kannalta. Lopussa on laaja lähdeluettelo luotettavaan alan kansainväliseen kirjallisuuteen. Liitteeksi on taulukoitu muistilista palonsyyn selvittämisen tueksi.

AB - Tässä palonsyyn oppikirjassa on kerätty alan runsaasta kirjallisuudesta ja kirjoittajien omasta kokemuspiiristä tietoa, jonka perusteella palonsyytä tutkitaan erilaisista näkökulmista. Koska asia on hyvin laaja-alainen, useat lähestymistavat ovat mahdollisia. Siksi tässä on pitäydytty käyttämään vain laajalti tunnustettuja lähteitä, jotka ovat peräisin luotettavista asiantuntijaorganisaatioista, tai alan sarjajulkaisuista, joissa julkaistut artikkelit on alistettu ennakolta riippumattomien palotieteen asiantuntijoiden tarkastettaviksi yleisen luonnontieteissä käytetyn periaatteen mukaisesti. Erityisesti on pyritty huolehtimaan siitä, että palon luonnontieteellinen puoli tulee aina esille selvästi, ja vain todennettuihin ilmiöihin perustuen. Yksityiskohtien tarkastamista varten kirjassa on laaja lähdeluettelo, johon tekstissä viitataan. Oppikirja on jaettu kahteen osaan, jotka julkaistaan eri niteinä. Tämän osan ensimmäinen luku käsittelee lainsäädännöllisiä asioita ja siinä on esitetty lyhyesti palonsyyntutkinnan juridiset perusteet Suomessa. Toisessa luvussa käsitellään suppeasti tulipaloissa tapahtuvia luonnontieteellisiä ilmiöitä eli palon fysiikkaa ja kemiaa. Kolmas luku koskettelee palopaikan dokumentointia ja näytteenottoa palojäännöksistä. Neljännessä luvussa keskitytään melko laajasti tärkeään syttymiskohdan etsimiseen ja tutkimiseen. Luvussa viisi paneudutaan syttymissyiden selvittämiseen. Luku kuusi käsittelee palon kehittymistä rakennuksessa ja palojen rekonstruktioita sekä numeerisin että fyysisin menetelmin. Luvussa seitsemän kuvataan ajoneuvopalojen ja luvussa kahdeksan kaasupalojen tutkintaa. Luku yhdeksän esittelee räjähdyksiä, luku kymmenen maastopaloja ja luku yksitoista palokuolemia tilastojen, kuolinsyiden selvittelyn ja palokuolemien tutkinnan kannalta. Lopussa on laaja lähdeluettelo luotettavaan alan kansainväliseen kirjallisuuteen. Liitteeksi on taulukoitu muistilista palonsyyn selvittämisen tueksi.

KW - fires

KW - fire ignition

KW - fire damage

KW - fire investigation

KW - textbooks

M3 - Report

SN - 951-38-5172-9

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Palonsyyn selvittäminen 1. Oppikirja, osa 1

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mangs J, Keski-Rahkonen O. Palonsyyn selvittäminen 1. Oppikirja, osa 1. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 294 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1873).